Kalau bekas teman lelaki ajak couple balik, apa reaksi korang?

Kalau bekas teman lelaki ajak kita couple balik, apa reaksi korang? Seronok, excited atau meluat sangat-sangat? Adakah korang rasa macam korang ni barang yang suka-suki je orang nak guna. Waktu perlu, dia jaga kita. Bila dah bosan dia letak kita merata-rata dan bila rasa rindu balik, tanpa segan silu dia pungut semula.

Yucks. Saya yang tulis ayat atas ni. Saya sendiri rasa nak mual.

Mintak dijauhkan kalau dapat teman lelaki macam ni. For me, macam ala-ala psiko jugaklah. Kan? Hello babe, mana ada orang yang waras yang sanggup dah ludah jilat balik. Dah “buang” kita, lepas tu dengan muka slumber ada hati nak kan kita balik. Wtfish.

Entry ni memang khas untuk perempuan ok. So, kalau kaum adam nak mengamuk. Sila jaga tatasusila. wahahaha! *kidding lah

Ok gurl, apa pendapat korang? Korang pernah tak alami situation macam ni? Perasaan macam mana? Korang happy ke bila teman lelaki korang ajak couple balik walhal baru selang beberapa hari atau maybe sebulan putus cinta? Share lah kalau ada cerita.hehehe

Kalau tanyakan pada saya. Ok. Jawapan saya no! Why? Entah, sebab saya memang begitu. Sekali orang buang, jangan harap nak ajak saya balik. Maybe sebab saya sudah diajarkan dengan family soal maruah diri agaknya sedari kecil.

pada saya, kita punya harga diri. Mungkin betul. Soal hati tak boleh nak main-main. Mungkin ada benarnya si dia tu punya niat yang baik untuk bersama dengan kita semula. Fine lah kalau case nya begitu. Tapi, tetap jugak agak susah for me lah nak accept. hehehe.

Bukan berdendam. Cuma, dalam hati saya akan terfikir. Kenapa sebelum putus, dia tak boleh nak fikir panjang? Kenapa sebelum putus dia tak boleh bersabar sikit, kenapa sebelum putus dia tak fikir apa yang akan terjadi dengan kita selepas itu, kenapa sebelum putus dia selfish?

Entahlah. Mungkin itu kalau terjadi pada saya. So, to all my ex boyfie. Memang sorry lah kalau ada niat nak berbaik and ajak couple semula. Jadi kawan, no problemo. Nak loving-loving and say i love u again…minta maaf. Rasanya you guys pun kenal sangat dengan i kan ;P

Tapi, itulah. Kita kan lain-lain. Itu saya. Ada juga kes kawan-kawan saya yang kontra from me. Tapi, honestly memang saya rasa tak respect pun dengan keputusan diorang. Saya beri 1 contoh. Hari ni teman lelaki dia kantoi cuz bercinta tangkap leleh dengan gurl lain, esok malas bergaduh and putus. Selang 3 hari lepas tu katanya dah couple balik. Alasan, sebab teman lelaki dia dah minta maaf dan janji tak buat lagi and the paling “bijak” alasan dia sebab dia memang tak boleh hidup tanpa lelaki tu!!!!

Korang, punya hak masing-masing bukan? Terpulanglah. Fikir mana yang terbaikla untuk diri masing-masing. Hope dapat respon dan kalau tak kisah..share lah cerita sekali if ada.hehehe!

Artikel Berkaitan

83 responses to “Kalau bekas teman lelaki ajak couple balik, apa reaksi korang?

  1. setuju, kadang2 dengar prob orang, yang kita ni rasa geram. sesetengah perempuan mengukur usia hubungan untuk terus setia kepada laki yang suka pujuk2 nak sambung balik setelah konon2 putus..kamon la, kalau dah tak elok tu, buat apa nak disayang kan? pujuk rayu usah dilayan, say babai lagi bagus. πŸ˜€
    .-= Ismail NohΒ΄s last blog ..Sebab Makanan Secret Recipe Mahal =-.

    • hehehehe. best plak bace komen neh πŸ˜› beri semangat lagi.wahahaha! mende ni depends that gurl jugak.memang ade gurl yang cepat cair ngan pujuk rayu mulut manis lelaki.hehehe. insyaAllah,try to be sewaras yg mungkin lah kot.ngeh3!

      • irwan anuar

        memang la,, itu pun kalau betul2 lelaki bt salah,, tp mcm mane kalau org lain buat mulut???n perempuan memutuskan hubungan dgn tampa usul periksa??? tlg balas kt fb sy IRWAN ANUAR

  2. salam ziarah,

    susah jugak nak buat keputusan. timbanglah dengan baik. Kalau baik untuk kita, teruskanlah. kalau kali pertama, boleh kita bagi peluang, tapi kalau dah berkali-kali dia buat perangai, reject jer lelaki macam ni.

    entri terkini
    – samseng tahi kucing

  3. Abdul Halim

    Aslmualaikum kak liza,

    kalaulah sy jd pempuan 2 xnk lah…tp pempuan ni sori lah kalau dh kena pujuk dgn laki2 mesti lentoklah, nk2 laki2 yg dia syg betul…kadang kita x de kt tmpt org 2 jd kita x blh nk kata ape2 lah 2 atas ptimbangan masing2lah….tp nasihat saya “say no to couple” hahaha
    wslm….

    • w’salam halim..

      hehehehe. say no to couple tu malas nak komen cuz hak masing2.ngeh3. tapi, i couple tau.hahaha *jujur habis neh

      lelaki n perempuan perlu ade prinsip n maruah sebenarnya. for me lah. itu yg family dah terapkan dari kecik.so,depends lah pada orang tu but for me..try the best lah xmo.tapi, if dah jodoh ngan die…tak dapat nak buat apelah (ini kes lain.)

  4. kalau sy lah kan..mungkin sy terima balik atau TAK..
    terpulang dgn keadaan..

  5. jgn dilayan lelaki itu..uhuhuhu

  6. bekas=ex is a no no..how hard we used to love him, tp cinta dh putus setgh jalan, so p jalan la bhai. xmo toleh da..ahahah~~ kijam siot ak nih..tp xpela..ex ak dh xde kat dunia ni..yg pergi xkan kembali, so im hepi ngan skang :))))

  7. saya sebagai lelaki tidak akan sesekali berpatah balik kalau dah putus πŸ™‚

  8. “..mana ada orang yang waras yang sanggup dah ludah jilat balik. Dah β€œbuang” kita, lepas tu dengan muka slumber ada hati nak kan kita balik…”

    meo sokong tue…

    meo tak pernah tinggal mana2 gadis. Tetapi, meo ditinggalkan ada la… huhuhuhu… cedih2…

    tp, kesemuanya gadis2 tersebut dtg balik, dan kemudian, meo yg soft spoken ni pun marah balik (konon2nya marahlah, tp lebih kepada jiwang bersopan santun sperti ‘kata2 maafkan saya tidak boleh menerima awk lagi’)

    • hehehehe. comel meo neh yek.tak apelah, ramai lagi gurl kat luar yang baik2.tak payah nak sedey2 sangat,lepas biarkan lepas..sakit memang sakit tp slagi belum kiamat..ade mase πŸ˜›

  9. erk… kalo tanya fara.. opkos fara x nak dah…. hahahaha..

  10. lelaki perempuan sama je

    saya paling tak suka dengar “aku tak boleh hidup tanpa dia”
    apasal? kenapa lemah sangat? kebahagiaan bukan terletak pada siapa2, tapi pada diri sendiri

    jadi, kenapa masih mahu menyusahkan diri sendiri?

  11. kalo aku..no way man………hahahhaa

  12. Kesimpulan utk entry ni…’GILA TALAK’!!haha!boleh la bc I punya entry SINGLECIOUS.senang citer laki jenis gitu x leh dibuat laki.cos lelaki adalah ketua keluarga & wajib bimbing keluarga.bkn lepaskn tanggungjawab,selfish,otak pendek.seharusnya semasa bercint la plng senang nak latihkan diri utk jadi ketua bkn main2 pondok2.bapr kali mahu jilat ludah sendiri,kalu dh skali buat & trs buat lg.ego tu x kemana kalu nak lagakkan sgt.motivasi la diri & belajar.x rugi pun.lain la kalu edop ni nk jd jahat semata.sila jgn jd sakai mahupun batak.sekian.

    • wahahahahaha!! terbaeeekk ar komen laser mu wei.kikikiki. GILA TALAK? hmm, best jugak kan if ada yang boleh terase camni.

      some people boleh fikir sendiri mana betul, and mana tak untuk diri dia. semua tu bergantung pada motovasi yang ada pada diri dia sendiri. cuma, silapnya gurl ni kadang2 lemah lah bila kene pujuk. alahai,gampang

  13. For me, No.. and, seorang lelaki yg tak tetap pendirian tu mmg tak boleh dianggap sebagai laki laa kn..
    cuba laa, b4 buat keputusan tu, fikir elok2.. waras. kalau rse nk putus sgt2..fikir balik, kenapa nak putus and cari balik mana hilang rasa sayang tu.

    Kita ni mana pernah sempurna, so kalau rasa awek tu tak bgs, fikir laa balik, awk bgs sangt ke. yang pelik dan jeliknya, sblm couple kemain lg caringnya.bila couple buat tataw.. lps tu clash sbb awek tak melayan.lps dh hilang org tu, sebok2 balik cari dia.. haishh.. hidup ni mmg tak pernah rasa cukup agaknya.

    • huhuuhuhu. sungguh2 i bace ur comment.hehehe. manusia memang tak pernah rasa puas.tapi, biar orang buat kita maksud i biar org tinggalkan kite macam tu tapi kite jangan buat org macam tu sudah cuz semue mende ada balasannya.

      lelaki yang buat gurl suka suki ni,memang hampehlah.

  14. oh my…
    kalau clash disebabkan die tu buat onar, memang xkan terima lah kot..
    tapi kalau clash cara baik, maybe akan dipertimbangkan.

  15. Bagi kaum wanita, kuat kan semangat , jangan layan mamat cam ni sebab dia akan buang kamu balik. Permintaannya hanyalah sementara.

  16. hihi. i dah bertunang ni pun ada juga ex boyfriend yang call dan cakap menyesal dulu sebab layan i tak baik πŸ˜› HAHA. Lepas tu siap mengimbau kenangan manis lah konon masa kami bercinta, macam nak pujuk lah konon kan. for me kalau dia call, i layan baik lah, takda lah macam nak hina ke maki ke. TAPI. bila dia start cerita pasal dulu-dulu dan nak berbalik, i terpaksa lah guna ayat kejam sikit macam “i dah bahagia sekarang ni. dulu i ingat i manusia paling teruk sebab u tinggalkan i, tapi alhamdulillah, agaknya u memang bukan diciptakan untuk i, i bahagia sekarang dengan tunang i” T________T

    bunyi macam kejam gila. tapi i dah biasa sangat dah berhadapan dengan lelaki macam ini. dah ludah jilat balik. masa dia perlu baru tercari-cari balik wtf

  17. Spesies yang suka ambil kesempatan terhadap kelembutan hati wanita tu memang suka mengadu domba. Bila dah kantoi (kayu tiga atau lebih) maka..terputus, then mujuk rayu… pergh..

    Tapi sebagai lelaki, jika ‘terpisah’ kerana bukan sebab yang sepatutnya, contohnya kes salah faham / ada nasir luar.. maka seharusnya cinta itu dipertahankan… rujuk sekiranya masih diterima.. jika tidak.. maka sehingga itu sahajalah jodoh pertemuan..

    ahaks… tapi kalau ex-gf yang nak kapel balik camana yeak?

    • memang,tapi bukan semua wanita lembut sangat.hahahaha!! depends lah sebenarnya..ada yang jenis tak kisah aka baik hati sangat2. dah sayang katanya,suka hati lah.hehehe

      ex-gf ajak kapel balik?im not sure cuz i tak pernah buat. maruah perlu dijage.hehehehe

  18. hai liza hanim!
    hakhakhak.. macam kat aku je.. mengumpul ex-ex aku didalam facebook. haha
    ermmm bagi aku, depands pada keadaan. Tapi kalau aku yang mintak putus sorila aku nak jilat ludah aku balik. wtf. keputusan tetap keputusan. Kalau si dia yang mintak putus dan dia cari balik, tengoklah macam mana. Kalau dia benar – benar ikhlas sayang sama kita, kita pon bolehlah hulurkan tangan kanan (tu pun kalau tak ada pengganti lagi kalau dah ada pengganti tak hirau dah)

    tapi serius beb, sejak umur dah meningkat ni aku terus terjebak dalam percintaan serius kaw kaw. biar dia yang mintak putus takpa janji bukan dari kita. dia mintak putus, dia cari balik tu dia punya pasal. kami sebagai orang lelaki ni tau pujuk je. kalau pujuk tak jalan jugak bye je la.

    P/s : pecinta wanita :-* awww

    • sekurang2 nyer kau masih lelaki sejati kot cuz dah ludah tak jilat balik.ntahlah, memang nampak cam tak ade perasaan tapi aku suke orang macam ni.hahahaa!

      aku tau jugak perangai laki cuz adik bradik semua laki,memag gitulah cara korang.pujuk sekali due je,nak lebih2 pujuk diri sendiri.wahahaha!

  19. Salam cik liza.. lama tak jengah sini.. tajuk kali ni buat saya tertarik datang ke sini.. huhuhu.. baru beberapa ari lepas kes ni berlaku.. apa boleh buat saya pun tak leh terima juga.. lenyap berbulan2.. tetiba muncul balik.. memang tak leh terima.. hohoho..

  20. Susah nak bagi reaksi ni.. hehe.. tp bergantung kepada individu itu sendiri.. perkara ni sama juga mcm kes, lepas cerai nak rujuk balik.. πŸ™‚

  21. haha… sebenarnya sebelum clash boleh pikir panjang dulu… remaja skang ni mmg macam ni. Kalau rasa nak clash, dorang clash, kalao nak sambung, couple lagik. Macm USB lak, boleh plugin and disconnect bila2 masa.

  22. Kalo ex-boy ajak couple balik tuh maksudnya…
    Aku sendiri pun tak tau macam mane.
    Lain orang lain maksud & caranya la.
    Yang penting niat bercouple untuk apa.
    Kalo untuk sesuka memang betul-betul takde kerja la tuh, fuh~

  23. bagus tetapkan pendirian.. baru ler kita ni lg nampak atas skit..hehe ,Selamat berpuasa dr kami untuk anda sekeluarga..semoga kita dapat menunaikan ibadah puasa dgn sempurna..

    • huhuhu. terima kasih sebab faham πŸ˜‰ bukan sya suke nampak atas skit tapi saya pentingkan maruah diri even ada yang cakap itu tak bagus.heheheeh.tak ape, masing2 ade pendirian πŸ˜‰

  24. kalau akulah..aku tak akan patah balik punyer..kalau aku kena ..walau dia kaya dan cakap nak bagi sejuta pun wat ape karang tak pasal-pasal hang satu malaya ini huah hua hua hua

  25. kalau ex aku tgh syok berkapel dgn org lain skrg ni, ajak aku kapel satu ari nnt, aku akan trima dia kot sbb rs syg kt dia ni still menebal. tp kalau syg tu dah xda, tak terima la hoho

    • oh,untuk kes kau..aku tau memang ko ade kebarangkalian untuk kembali.hehehehe! nampak sangat ketebalan sayang ko kat ex πŸ˜‰ up 2 u wei,if ko rasa yakin..boleh aje

  26. i takde bekas teman lelaki la.. wakakakakaka..

    bekas teman pompuan penah gak mintak sambung dulu.. putus sbb die buat perangai gi kat laki lain.. pastu laki tu gi kat pompuan lain, ex aku tu plak dtg nak kat aku balik.. aku wat tak layan je.. kejam? peduli ape aku.. yg die tinggal aku dulu tu tak kejam?!!

    ps: paling tak suke ayat “org laki semua sama je”.. dey!! pompuan pon ade gak perangai camsial.. ingat tu!! gyahahahaa

    • betul ape yang kau buat tuh!!!! bukan kejam and even aku gurl tapi aku sokong ape kau buat cuz jangan jadi bodoh sangat layan gurl gampang macam tuh. hahahaha

  27. Salam.
    Selamat Berpuasa Ramadhan.
    Entry yang bagus, tapi bulan posa kenalah banyak bersabar.
    Nak terima balik atau tidak, mohon petunjuk dari Ilahi.
    TQ.

  28. life must go on babe..tak perlu toleh belakang lagi..terus jalan ke depan..mana tau nanti jumpa lagi comel macam maria ozawa..haha

  29. Tak pernah berdepan lagi dengan situasi macam ni. Kena tengok keadaan kot =)

  30. mmg org akan anggap seperti jilat ludah balik
    itu tanggapan manusia yg lain
    terpulang kpd hati

  31. Kembali pada prinsip diri jika anda seorang yang ada jatidiri tentu anda tak nak pisang buah 2 kali bukan …

  32. eh ko ada bf eh hehe handal gak . kalo aku bekas ajak kapel, pasang 2,3,4,5,6 la wakaka

  33. kalau saya kena camtu saya kata..

    “bila masa aku jadi girlfriend ko? aku ni bukan bapuk keh! dah jangan jadi gay”..haha (gurau2 bosan) hehe

  34. Pingback: Betul ke Lelaki Lebih Ego Daripada Perempuan | BLOG PICISAN TAPI BUKAN BLOG MURAHAN | Lizarazak.com

  35. ct yang 1

    as salam..

    if ex ajak couple balik? reject je! hehe
    past is past la.. bek cari org len..tp if da tertulis jodoh kte dgn si dia, kene la trima dgn redha πŸ˜‰

    myb dulu jiwa kanak2 g, tgk org cple, kte pon nak jugak.
    tp skrg ni, xpikir dah, coz sgt2 buang masa, duit, air mata…etc lah..

    akhir kata., cinta pas kawen kan lagi manis? <3

  36. sedeyyyy

    sememangnya xnak tp bukan mudah utk kita lupa n buang prsaan syg kita pd seseorg..pedihnye dan sakitnye,bukan kepalang…jika pasangan jauh,leh kautim kalo dah putus..yg dekat ni,adoyai,kalo ternmpk die berpimpin tangan or ngn org lain,aje menyirap darah…pedih je…tp akan say no jika dah putus dan jika dia ingin kembali..mmng ape pun xboley!!!

  37. heyy..same laa..nak lupa bukan senang..orang yang dah jadi sebahagian daripda kita..nak lupa macam tu je,bukan mudah..

    tapi betul..saya pun tak nak..

    tgh rabak jugak sebenarnya ni..hehehe..

  38. tapi macam mana kalau kita yang nak bekas pakwe kita balik?

  39. Ema

    sedih sgt. benci benci πŸ™

  40. Adam

    Terlintas membaca entry ini di saat hati mencari kedamaian dan ketenangan setelah apa yg telah berlaku. Kisahku, org yg disygi pergi semula kepada bekas kekasih selepas 2 tahun bersama. Tiada jodoh pd si dia. Si lelaki tu, berusaha selama 2 thn utk dptkan dia. dan akhirnya si dia kecundang dgn pujuk rayu lelaki yg LUDAH JILAT BALIK. Hati siapa tak tercabar dgn apa yg berlaku, tapi keredhaan dan berserah pdNYa shj. kerana dia bukan milikku…mencari lagi srikandi hati ini..insyallah

  41. Jo

    Rasanya situasi begini sngt sukar,apalg kalo mereka yg uda btunng bru terasa ta puas ati bila sll ajak ppuan tnngnya blik kg.knl la tnngnya ta dpt mmnuhi citarasanya..so,dia pn tertunggu2 anda ada d kg,bil sj npk dia ajak dating. N bila anda terima ajakn dia,dlm ati dia rasa ada hrpn,wlupn dlm sms katakn lain n sll ckp bukn2 yg bt anda rasa terhina btl tp anda terima smua itu..jd,anda keliru..tp persoalnnya nape dia buat jntung bgetar spt ada arus yg mgterknnya..

  42. fieza

    salam..saya ad bf,cpl da 5tahun,tpi skrg kte orang da putus,sebab dye ad pmpuan laen..tapi sampai skrg niy saye msh tggu dye lgi,da 2thn sye tggu dye..

  43. cmne sy nk hadap die yang xbg sy jwpn y xmemuaskan aty tbe2 da lesap..tgah sdeh ni

  44. anje

    saya skrg mngalami situasi ex nk bwa getback . tpi sya kliru lah nak trima ker x , tlong bg pndpat bole?

  45. wan nurshazlina

    saya pon pernah rase mcm tu……..sakit aty sgt2……klu owg yg sye syg insyaallah comfirm sye trime…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge