3 dalam 1 Cerita untuk Permulaan Bulan Ramadhan

Macam-macam peristiwa terjadi kan lately. Ribut di bazaar Ramadhan Jasin, pemergian salah seorang blogger Malaysia, kes sengal Salleh Gregor Samsa yang keliru dengan agamanya sendiri pun tak kurang hebat jugak. Fuh, baru awal puasa ni, nanti dah dekat nak raya lagilah banyak cerita sedih kes kemalangan maut pulang ke kampung pulak. Oh, tak sanggup.

Kejadian ribut di bazaar Ramadhan Jasin dan Pemergiaan seorang sahabat blogger dalam kemalangan jalan raya baru-baru ini agak memberi kesan dalam life saya dan im sure pada diri korang yang lain juga. Kan? Apa tidaknya, both berlaku masa umat Islam baru saja beberapa hari menunaikan ibadah puasa.

Agak terkejut tapi semuanya dah tersurat.

Takziah saya ucapkan pada semua mangsa yang terlibat dalam kejadian ribut di bazaar Ramadhan Jasin dan mengikut sumber, dua peniaga dan seorang pengunjung bazaar Ramadhan berkenaan terbunuh, dua daripada mereka meninggal dunia di tempat kejadian, manakala seorang lagi beberapa jam selepas dimasukkan di hospital. Takziah saya ucapkan buat keluarga mangsa. Semoga roh mereka ditempatkan bersama orang-orang yang beriman. Berita penuh tentang kejadian ini boleh lah korang baca di sini dan boleh tengok video kejadian kat bawah ni.

Takziah juga saya ucapkan pada keluarga Allahyarhamah Zaza, salah seorang rakan blogger kita semua yang telah dipanggil menghadap Illahi baru-baru ni selepas terlibat dengan 1 kemalangan jalan raya. Masa dapat tahu berita ni, saya terkejut sangat sebab jujurnya saya baru sangat-sangat usha blog arwah. Sebelum ni, saya tak pernah berpeluang kenal pun sebab blogger pun bukannya sikit kan? huhuhu.

Itu yang bila terbaca hal pemergian arwah buat saya mengucap panjang. Selalu macam tu kan? Baru nak kenal atau baru nak cuba dekat, “sesuatu/seseorang” tu akan tinggalkan kita. So sad. Lagi-lagi pula, bila saya baca entry arwah yang seolah tahu yang dirinya akan “pergi” tinggalkan kita. Tanda dah ada, tapi tak ada sapa yang perasan kan? Sedekahkah Al-Fatihah buat arwah ya. Mudah-mudahan ditempatkan bersama orang-orang yang beriman. Amin. Info lanjut, boleh korang baca di blog ini dan kalau mahu,jengah saja ke blog arwah Zaza sendiri di sini

Untuk kes Salleh Gregor Samsa ni saya tak tahu nak ucapkan apa. Nak ucap takziah juga kang nampak macam doakanbeliau meninggal pulak kan.hohoho. Apa saja, tapi untuk sesiapa yang still ketinggalan keretapi Tanah Melayu (hahahaha!). Salleh Gregor Samsa dan selepas ini saya sebutkan sebagai SGS dan bukan GCB ye ialah seorang manusia yang telah mempermainkan hukum berpuasa. Bolehlah korang berhibur sambil hentak kaki membaca diskusi “kurang bijak” SGS dalam imej bawah ini ok.

Dah baca diskusi “kurang bijak” si SGS tu? Ok, sekarang bolehlah beri komen yang bijak-bijak untuk beliau. hahahaha! Simpati sangat dengan orang macam ni. Dia hampir terlupa siapa diri dia jika bukan Allah S.W.T yang berkehendak menjadikannya di dunia ni. Dia terlupa yang hidup mati dia di tangan Allah yang berkuasa. Dia memang manusia yang tidak tahu bersyukur pada tanggapan saya dan untuk itu, saya ucapkan salam PEMALANGAN untuk dia. maceh.

Boleh baca entry-entry blogger lain berkaitan kes SGS ni di blog mofasad, ohtidak dan Rohaizad

Mudah-mudahan,kita semua dapat ikhtibar dan sedikit pengajaran dengan apa saja yang telah berlaku sekeliling kita ok. Ajal maut itu boleh datang menjemput bila-bila masa saja. Beringatlah (untuk saya yang hina ni jugak) sebelum terlambat dan selalulah berbangga menjadi manusia yang beragama ISLAM!

Artikel Berkaitan

36 responses to “3 dalam 1 Cerita untuk Permulaan Bulan Ramadhan

  1. kejadian kencing tikus di lata2 dan kes ribut kat pasar ramadhan tu menunjukkan Allah telah murka dan memberikan bala kepada kita. itu mungkin baru skit, esok lusa mana tahu Allah akan bagi yang lebih besar..

  2. Al-Fatihah buat mereka yang telah pergi.. semoga mereka yg masih hidup tabah hadapi dugaan ini..

    dia org smakin tak takut.. pasti sedih jika mak ayah dia masih kuat berpegangan islam lihat anak dia dah terpesong jauh macam ni.. Semoga Allah bukakan hati mereka untuk kembali ke jalan yang benar..

  3. Mmg tarik nafas panjang aku bc entry mu kali ni,atas 3 kejadian yg berlaku,ribut di jasin,pemergian blogger ‘arwah zaza’ & org mental agama si SGS.ada 1 lg!bapa amuk tetak bini & anak2nya ketika sahur.adus.tragisnya.berdarah semua n.paper today.yg plg x leh bla si SGS tu.dia ingat agama ni leh uat main2 ke,kalu die dh leh ckp cm tu,dh tentu cara kehidupannya bkn lah seperti muslim sebenar.teramat sesat dh tu.siap canang lebat membunuh beramai2 dpn amcorp mall.tahap apa dh tu.semoga dia mendapat hidayah utk kembali ke jln yg benar.kita manusia biasa lg sederhana ni pun tahu baik buruk & dunia akhirat.kesimpulannya.hidup ni adalah sementara.belajar utk jd terbaik & sebaik yg boleh utk kehidupan yg hakiki dialam barzah nanti.aku pn kena beringat semua tu.sekian.

    • kau dah hembus nafas balik kan fath?hahaha! now ni, manusia makin mmenggila. sawan agaknya. buat benda merepek. ku tak kate ku sempurna or what.memang tak ar kan 😛 tapi,kalau dah bab menghina agama cam tu melampau ar. kalau dah tak nak puasa,diam2 sudah. itu hak dia dan jawab lah sendiri dengan Allah. ini tidak, wah!!!!

  4. Terkejut bila saya dengar pasal kejadian kat pasar Ramadhan tu.

  5. kadang-kala segala amalan kita yang tak baik akan dibalas segera kepada kita .. takziah kepada yang pergi dan sentiasalah beringat-ingat kepada Allah =)

  6. meo

    kenapa buang bayi? meo nk bayi… nak…

  7. da takdir Allah semua ni kan…

  8. Lizz~ Semakin banyak dugaan dan cobaan, untuk menguji kita manusia sebagai khalifah di bumi Allah ni…
    Bencana + Tragedi + Taksub…
    Kes SGS ni sama ada terlebih ilmu di dada, atau kurang didikan rohani … Doakan sahaja beliau akan kembali ke pangkal jalan…

    • yep.btol.SGS ni maybe terkurang didikan agama sedari awal kot.cuz,biase nyer segile2 orang pun…takkan berani cakap soal agama sampai macam ni if die ade basic agama.

  9. Ni dah macam milo 3 in 1. Bagus betul apply dalam blogging. Btw, aku terasa kesedihan member meninggal terkejut dek accident. Susah nk terima hakikat lagi2 memang best fren..huh

  10. saya bukan SGS dan bukan juga ABC
    saya hanya tehr…
    ‘Allah Maha Pengasih dan Penyayang’

  11. kesian dengan salleh tu..bila da keliru dengan agama sendiri..mmg mcmtu la jadinya..ilamu akidah xde..bercakap main lepas je…..die x sdr bila2 mase pun Allah boleh tunjukkan kebesaran-Nya

    al-Fatihah buat arwah..rasa sedih jugak bila dapat berita kematian tu..selalu juga lpk kat blog die…

  12. ribut tu kejap je..subhanallah

  13. benda dah nk terjadi nk buat cmne..eeeemmmmm

  14. tanda2 kiamat nak datang

    *thanz link blog gua

  15. kes buang / baling bayi kat kolej segi? ngeee

  16. Al fatihah buat arwah.. yang FB tu kurang didikan agama la tu..

  17. sharinginfoz

    harap2 ramai yang condemn yang kutuk pasal puasa tu sebab sebelum ni yang kes nor azita osman ramai betul yang belasah dia

    Hidup Seorang Blogger

  18. al fatihah…buat allayarhamah zaza, aku selalu jenguk blog dia..tapi tal tinggalkan komen..selalu jadi slient reader jer..tadi masa jenguk balik..rasa sedih jer..tengok tuan blog dah tak ada tapi blog masih ada..

  19. Salleh Gregor Samsa ni kurang didikan agama kot..xpham la dengan dia ni merepek x tentu pasal..semoga dia insaf selagi masih hidup kat dunia ni…

  20. Saya selalu bangga memiliki Islam.

  21. Wan

    tak tau la masalah mamat tu
    nak tempah tiket awal kot

  22. Pingback: Ramadhan Bukan Sekadar Soal Berpuasa dan Terawih Sahaja! | BLOG PICISAN TAPI BUKAN BLOG MURAHAN | Lizarazak.com

  23. Salleh tu mat salleh tak tahu apa itu agama Islam… sikit lagi kenalah tu….. ngan Jabatan Agama Islam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge