Lelaki Tak Boleh Simpan Rahsia Orang Perempuan

Lelaki tak boleh menyimpan rahsia orang perempuan. Ok, kawan-kawan. Mari kita kupas tajuk ini dengan jayanya. Hopefully. Ada bakat nak jadi wartawan tak bertauliah tak saya? hahaha. Back to our topic. Lelaki memang tak boleh menyimpan rahsia orang perempuan!

Korang setuju?

Kaum lelaki, saya tak harap sangat akan beri komen yang positif. Kenapa? Of course lah lelaki akan membela kaum sendiri kan? Iya tak kawan-kawan perempuan ku? Sila angguk cepat. hehehe. Oklah. Actually, janganlah salah faham sangat ok. Kita bincang cara dewasa.

Sebenarnya, saya terfikir untuk bincang hal lelaki tak boleh menyimpan rahsia ni pun sebab teringatkan statement jujur beberapa orang kenalan lelaki saya. Most of them, lelaki yang agak close dengan saya. Baik dari zaman sekolah or zaman universiti.

“Kalau kau nak tau, lelaki ni tak akan boleh simpan rahsia perempuan lama-lama ok. Baik kau jangan cerita semuanya kat lelaki even dia boyfriend kau”, si polan dan polan beri saya peringatan terbaik. Akan ku kenang sampai bila-bila. hahaha

Bukan cuma 2 polan saja yang beri statement jujur lurus bin bendul macam ni ok. Agak ramai jugak sebenarnya. Bila saya tanya, kenapa pulak boleh jadi macam tu, wah beri jawapan yang memang tak boleh nak bidas sangatlah.

“Tak tahulah. Tapi, memang macam tulah sebenarnya. Jadi, kau jangan baik sangat nak share-share dengan lelaki kecuali lelaki tu bisu.”. Sorry, ada ayat kurang sedap.hahaha!

Bila saya tanya, memang perangai semua lelaki macam tu ke dan katakan yang tak baiklah kan kalau lelaki buat awek sendiri macam tu. Ada yang jawab “lelaki ni, tak macam perempuan. Suka main secret-secret. Kalau lelaki dah duduk bersembang dalam group memang bahayalah. Semua cerita awek masing-masing diorang boleh bukak”.

Scary kan? Ish, waktu dengar mula-mula..dalam hati sempat jugaklah bermonolog “nasib baik aku tak suke cerita hal merepek”. hahaha! Sumpah menakutkan ok.

Tapi, pendapat personal saya ya. Mungkin tak adil kalau nak cakap semua lelaki berperangai kepochi mak ayam ni. Tak boleh jugak kan? Mungkin ada betulnya jugak apa yang kawan-kawa lelaki saya cakap tu tetapi kena tahu jugaklah macam mana “perangai” kawan-kawan lelaki saya ni. Apa? Fikir sendiri ye.

For me, perkara macam ni depends on pembawakan diri orang tu jugak. Kalau dah dasar kepochi, baik lelaki or perempuan. Alah, memang kepochi jugaklah kan. Tak ada istilah lelaki tak boleh simpan rahsia perempuan or perempuan yang tak boleh nak simpan rahsile lelaki.

Sama saja. Cara susun ayat tu saja yang lain. wakaka!

Tapi, nak nafikan 100% pun rasa macam rugi aja ek? Mana tau betul kot apa yang kawan lelaki saya cakap. Hmm, nak tahu jawapan, kenalah tunggu komen-komen jujur, telus, mulus bloggers lelaki kat sini. muahaha! Ada tak yang nak volunteer beri komen tentang hal ni?

Silakan!

Artikel Popular

37 Thoughts on “Lelaki Tak Boleh Simpan Rahsia Orang Perempuan

  1. oh ekkk.

    ingatkan laki yang boleh dipercayai sebab dorang ni cam tak kesah pape pun, hal kau lantak kau lah pada dorang kan. pompuan yang bahaya sebab well . . banyak mulut. biaselah kite. haha

    tapi mmg pernah dengar gak laki kumpul ramai2 pastu gelak2 kutuk pompuan. eww mengalahkan makcik2.
    .-= keretapi´s last blog ..Aku Yang Berdosa- oh- Bila Nak Berubah =-.

    • hehehehe. im not sure cuz lelaki ni,time we all (perempuan) borak sekali dengan diorang.biasenye diorang jadi pendengar je. pengalama ngan kawan2 lah.tak tahulah korang nyer kawan camne.hehehe.

      tapi, itulah..bile member laki2 sendiri bgtau yang mmg kalau diorang kumpula dekat mamak contohnye reramai.habislah semue cite awek masing2 dieorg cite. hohohoho.

      depends on perangai laki tu sendiri actually ;)

  2. yup. setuju dan tidak setuju. setuju memang wujud lelaki yang suka huha huha sana sini. tapi ingat laki dgn perempuan tak sama. laki memang suka berlagak macam semua cerita dia tahu dan nak BUKA. tapi bila cerita habis kat situ. dan tidak setuju sebab kalau Q setuju Q pun mcm tu. gua suci….huhuhu

    • yuhuu!!!!! “bila cerita habis kat situ”!!!! yes, thanks cuz lupe nak masukkan point ni. betul. my fren cakap rahsie2 ni diorang share time tu and dengan lelaki2 saje n masing2 akan simpan cite tu.maksudnye xder lah nak share2 ngan awek masing2 hal diorang bora.hahaha.

      tu yang bikin panas kadang2 :P

  3. Rasanya baru first time dengar lelaki tak boleh simpan rahsia perempuan, huhu =d
    .-= hafidz´s last blog ..Nuffnang at hafidzlifecom =-.

  4. Assalamualaikum liza.
    Satu tajuk yang menggugat minda.
    Lelaki dan pompuan ni sama je liza. Tengok tempat dan keadaan, apa bendanya, kerana ia memberi impak kepada kebolehpercayaan tersebut.

    Yang sebaiknya, berusahalah agar kita sentiasa dipercayai dan hargailah kepercayaan yang diberi pada kita tu.

    TQ

    • walaikumsalam…

      menggugat ek?hehehe.sowie ;P

      nice comment. thanks. itulah sebenarnya lelaki dan perempuan sama saje. if baik 1 sudut, ade jugak sudut lain yang tak ;) bergantung pada individu tu sendiri kan?

  5. rasa2nya kalau laki bocorkan rahsia pun, akan bocor di kalangan member2 laki je..sbb apa? sbb laki jenis tak kisah dan jenis tak kepoh..mksudnya, kalau bocor pun kat member, boleh diibaratkan cam masuk telinga kanan, kuar telinga kiri..cam tak ada pe2..tapi kalau cite kat member pmpn, sure jap je dah heboh..hoho. ini adalah realiti
    .-= x-po´s last blog ..NIAT JADI PLAYBOY-PLAYGIRL SEMATA-MATA MAHU DAPATKAN YANG TERBAIK KE =-.

    • hahahaha!yes. aku setuju cuz memang kawan laki aku ade cakap jugak macam tu. and aku pun kadang2 tak puas ati sebab diorang borak macam nak rak kat 1 sudut..pastu bile aku datang..masing2 gelak2 and bile aku ask masing2 jawab “ni hal laki-laki. pompuan tak leh tahu”. kuang asam kan?muahahaha

  6. Bila rahsia sudah diceritakan pada orang lain, ia bukan lagi rahsia, ia sudah jadi cerita

    Sebagai lelaki aku setuju dengan kenyataan ko Liza, memang lelaki takleh simpan rahsia orang pompuan, lelaki kalau dah masuk part gosip memang dahsyat dari perempuan, tengok blog gosip dah tau penulis nya kan laki ke pompuan?, kan

    bukan nak tikam kaum sendiri, tapi ini dari pemerhatian aku la,

    perempuan lebih bersikap meluahkan, dan lelaki lebih berahsia tentang hal diri mereka sendiri, so kalau nak kongsi rahsia tentang diri, lebih baik cerita pada orang perempuan sendiri, kalau nak gak carilah lelaki dari kalangan sahabat rapat

    wah 1st time komen panjang camni hehe :)
    .-= Rjuna´s last blog ..Petrol naik Diesel naik Gula naik Gas naik =-.

    • wah!sesungguhnyer aku bersungguh-sungguh ok bace komen kau ni and sambil bace sambil aku angguk tanda mengiyekan ;)

      aku setuju dan percaya ape yang ko cakap. thanks sebab jujur di sini.hehehe. perempuan, sile bace komen ini baik2 and ingat betul2 ;)

      thanks wei!!!!

  7. kalau rase laki tu xleh smpan rahsia pmpuan..senangnyer,xyah bgtau lgsung kt laki tue,nme pon rahsia kan?hihihihihi
    .-= apiih´s last blog ..Belajar Ilmu Pukau Dengan Mudah =-.

    • lelaki bijak berlakon kadang2. hahahaha!! kadang2 muka cam baik giler pun, hakikatnye…tuhan saje yang tahu ;) bile dah putus dengan that guy, tahulah camner lelaki tu.lalalala

  8. just remember setiap yg kita lakukan pasti ada balasannya..lelaki yg kepochi tu mungkin tak tahu pasal balasan tu semua…

    but masih ada lelaki yang hormat kan wanita…i know dalam suatu hubungan, seorang wanita tu nak 3 benda je; di hargai, di sayangi dan dihormati. so kepada semua lelaki, sila berikan 3 benda ni pada pasangan korang hehe

    :)
    .-= Fitrihadi.com´s last blog ..Yuna Oh Yuna Alahai… =-.

    • sebab tu mentioned dekat atas. benda2 macam ni sebenarnye depends on that person punye personaliti. kan? baik lelaki or gurl…sama saje. in fact 3 point yg fit tulis tu…lelaki pun mahukan jugak. kan??hehehe

  9. semuanya kerana iman
    baik lelaki atau perempuan sama sahaja
    sebarang kisah mengenai siapa2 pun tak boleh diceritakan kepada orang lain yang boleh menjatuhkan / memalukan

    pernah dengar ayat bodoh? “ni aku citer kat ko sorang je, pasni jgn citer kat orang lain pulak. rahsia kita dua je tau.”
    .-= tehr´s last blog ..Entah Berapa Ekor Babi =-.

    • hahahahahaha!!!! lawak ayat last tuh. ayat tu very klise kan? semue orang akan buat ayat tu tapi hakikatnye die sendiri kadang2 pi bukak cite tu kat org yang lain. hmm. manusia!

  10. so perempuan boleh simpan? memang boleh.

    cuma tunggu masa la satu kampung tau.
    .-= .encik.SEDAP.™´s last blog ..listen up 4- 10 AMALAN SONGSANG yang dilakukan orang kita =-.

  11. aku x mcm tu..huk3
    .-= ChuyRy´s last blog ..Hari Pertama Tuisyen Tajaan Yayasan Perak =-.

  12. lelaki xleh simpn wahsia ek…aku xpenh kot share2 pape ngan lelaki..kalo kt lelaki yg ku knl lam alam maya penh la kan..hahahha tp bukn wahsia besar pon.eekekke
    .-= eiyda´s last blog ..Durain Oh Durian!! =-.

  13. Bagus la tajuk. Haahah tapi Zida rasa lelaki takde la macam ni, sebab most of my member memang pandai jaga mulut dan harap2 la dorang boleh simpan2 my secret. Ngeh3
    .-= Zida´s last blog ..Abby Abadi Suatu Masa Dahulu dan Kini =-.

  14. ahaa..tu diaaa..~ pssst! Ni nak cerita rahsia si A ni. Dia selalu kencing malam. Dia gitau aku. So aku gitau ko ni jangan gitau sapa2 tau. Ahaaa.. [pi mampuihla kalau ada spesis macam ni dok bergosip dengan kita, entah2 dah 1 kampung tau dari mulut dia tapi dok kata jangan gitau sapa2]

    kesimpulannya, kalau dah rahsia tu, simpan diri sendiri udahler kot. Kalau nak luah pon, paling selamat luah kat ALLAH. Abes cerita. Kalau kita dah share rahsia dengan orang selain Allah, tu dah bukan rahsia tapi cerita panas dah. Apa-apapun, segalanya bermula dari MULUT KITA SENDIRI. Buka mulut,habes!! Tutup mulut, selamat!!

    So, orang pertama yang kita memang tak patut percaya bab pecah rahsia ialah diri kita sendiri. Sekian. >peace no war<
    .-= Cik Nass´s last blog ..Si dia akan minta putus jika… =-.

  15. lelaki pondan je yang jd mat keppo.

    lelaki mesti cool & simpan rahsia kerajaan malaysia
    .-= meo188´s last blog ..Mufti Perak- Tan Sri Dr Harussani Bin Hj Zakaria =-.

  16. tak semua macam tu. mungkin lelaki yg hang jumpa tu kepochi mak ayam. hahaha pendapat aku la, nak kepoh pon kena la tempat dan gaya.

    tak perlu la kot sampai nak cerita share ngn kawan2 pasal hal awek sendiri. macam bukak aib pulak lainlah kalo bersebab.

    ermm.. taktau lah
    .-= Luth Textile´s last blog ..Apa yang best kalau OVERNITE kat Penang =-.

  17. semua bergantung kepada hati dan bagaimana kita berfikir

  18. Saya memang boleh simpan rahsia orang perempuan. tapi jangan bagitau kat saya lah, sebab kalau bagitau tak jadi rahsia dah. :P
    .-= Stargone´s last blog ..Stargone Naik Pentas Ambil Award =-.

  19. setiap orang ada sikap masing2..jadi benda ni susah nak jangka..kalau rasa tak boleh dipercayai..jgn letak keprcayaan tu kat laki..hehe
    .-= aizuddin´s last blog ..Intro – Advertlets Bayar Blogger Atau Tidak =-.

  20. Best juga baca entri ni bagi otak berjalan berfikir …
    .-= denaihati´s last blog ..Imam Muda program realiti Astro Oasis bermula langkah pertama =-.

  21. ha3 yang nie aku setuju… sebab aku memang rapat ngn kawan2 laki aku… bila aku lepak ngn dorg.. kalo sorg x bukak cite pasal awek dorg x sah.. skejap2 ngn awek nie skejap2 awek nie.. hak3 aku layan kan aje..

  22. ejardkethot on July 29, 2010 at 2:12 am said:

    peh….salam
    menarik entri !!~ heehe..[tunggu nk baaca komen2 org lain ni]

  23. eh sapa kata perempuan boleh simpan rahsia ? kalau tak mana ada kes mak cik mak cik yabg suka menjaja cerita dan mengumpat hal orang heheh,

    ok sebenarnya kalau diikutkan memang lelaki tak boleh simpan rahsia lama-lama jika perempuan yang disukai dan disayangi atau perempuan sahabat yang disayangi itu mengkhianati dia atau pun lebih kurang dalam bahasa lembut kurang menipu dia….

    hem pendapat aku ajer…huhu
    .-= ishak´s last blog ..Aksi budak sekolah terlampau =-.

  24. salam..entri yang menarik walaupun saya dah terlepas pandang.
    huhu..ya ke? pada saya, bergantung kepada personaliti individu tu. kalau kurang baik, senang2 je cerita.wallahu’alam..

  25. maybe kot..haha

  26. hey on May 6, 2011 at 4:02 am said:

    sangat benar. tapi bagi saya, saya respect & tak akan dedahkan rahsia girlfriend saya. what goes around, comes around

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Post Navigation