Hidup Tak Perlu Jadi Plastik Sangat!

Salam and hi semua. Sorry, lama sangat timggalkan blog yang tak seberapa ni. Tuan blog pergi bercuti. hahahaha. Alasan bercuti tu kukuh tau, kalau tidak jangan harap saya nak tinggalkan blog kesayangan ni. Blog tak seberapa tapi kalau dah kata owner blog, mestilah rindu. kan!

Saya nak menulis macam syok sendiri kali ni dan macam selalu. Sebenarnya. hahaha. Soal plastik.

Bukan plastik sampah. Sila jangan lampi sangat. Saya maksudkan dengan perangai manusia yang suka sangat berplastik. Hipokrit lah kalau dalam bahasa yang mudah faham. Plastik tu kami budak-budak tak berapa nak baik aja yang guna. Bukan sebab apa, sebab nak mengejek. muahahaha. *Yes, saya agak jahat. maceh

Plastik. Sejujurnya saya memang cukup mual kalau ada kawan-kawan saya yang plastik ni. Sila ingat kembali. Plastik maksudnya hipokrit ok. Jangan lupa, sebab saya tak suka guna ayat hipokrit. Nampak macam very skema nanti. Saya tak suka. So, keep it in your mind. PLASTIK!

Ada apa dengan plastik? Ok, untuk selamatkan keadaan. Sebelum bloggers semua memaki hamun saya pula lepas ni, lets talk about myself only. Jangan sebut pasal plastik orang lain. Tapi, bila saya cakap about myself, ianya akan ada terselit tentang manusia sekeliling saya juga ok. Baik reality mahupun virtual saja.

Mungkin anda orangnya! Minta maaf kalau terguris hati. wahahahaha

In reality. Memang dah biasa sangat saya dengan manusia plastik ni. Kalau korang rajin, boleh selak-selak entry lepas-lepas. Saya tak nak letak link dekat sini sebab saya tengah malas. Malas bila berkaitan trafik ni. If saya letak link, memang boleh naik trafik saya tapi malas. Buruk perangai saya ek? Memang pun! wakakaka

Kawan-kawan saya majoriti tak plastik. Bila diorang sakai, memang sakai lah mereka. Kalau ada yang ketawa terbahak-bahak depan geng, macam tu lah mereka kalau depan awek/balak masing-masing. Kalau duduk reramai kami buat style macam-macam, macam tu jugalah kalau depan lecturer. Melucah sana sini, tak kira masa. Asal ada silap sikit, habis semua lucah kami sebut.

Tapi, kami rasa semua perlu tahu 1 perkara. Kami cuba menjadi diri sendiri. Memang tak saya nafikan, ramai yang annoying dengan perangai kami. KATANYA tapi at the same time, ada juga yang dalam diam-diam sukakan kami. Susahkan dengan manusia ni? Suka cakap jelah suka.

Tak perlu nak rasa annoying sangat sebab kami tak kacau orang lain pun. Kami buat apa-apa, kami tanggung sendiri. Buat jahat, kena denda pun kami yang tanggung. Tapi, dalam bengong-bengong dan perangai jelik kami yang pada pandangan orang lain macam very the tidak senonoh itu….

Kami masih tahu hukum. Kawan-kawan lelaki saya tahu siapa saya. Melucah boleh dengan saya. Silakan. Tapi, kalau berani nak sentuh-sentuh, sorrylah. muahaha! Tersentuh dengan sentuh secara sengaja berbeda yang kawan-kawan. So, jangan fikir kami murahan sangat. Bergurau kena tahu hadnya 😉

Still nak rasa annoying lagi? silakan. I dont care pun. Hidup tak perlu ambil tahu sangat apa orang fikir tentang kita. hehehe

Ok,in virtual? Ok, boleh tarik nafas sendiri. Saya dan bukan korang. Ini kan cerita saya. Relax ok. hehehe. 3 tahun berblogging. Macam-macam ada. Dulu manis-manis, now tak dah. Kacau bilau. Sebab apa? Sebab tak ada respect each other anymore.

Berbalik soal plastik. Pergh! Now, saya start dah nak buat kesimpulan. Semalam, before tidur, saya dah tulis ayat ni “pengajaran hari ini:jangan percaya sangat dengan orang – sweet dream semua! OFF”. Ada maksudlah kan kalau saya menulis seperti itu.

Saya simpati sebenarnya dengan kawan-kawan bloggers. Alhamdulilah, saya belum terkena macam mereka. Saya buat contoh simple gilak. Si Ayam berkawan dengan lembu. Bila pergi ladang sama-sama, mereka nampak baik sesangat. Mereka bergurau macam nak pecah ladang orang dibuatnya. Sakat menyakat. Kalau jumpa ladang lain, mereka berkenalan pulak dengan binatang lain. Saya ambil contoh si arnab.

Sekarang, anggap saja si Ayam itu saya, si lembu itu si ieyra, si arnab itu si scromix dan ladang-ladang itu adalah Twitter dan Facebook. wakakakaka! Ok, serious balik.  Soal plastik sesama kami akan terjadi bila saya dan ieyra yang agak rapat. Close. Tahu perangai each other, tahu rahsia semua. Tiba-tiba saya pecahkan rahsia eyra pada si Scromix dan lebih teruk lagi bila saya dengan niat yang jahat pergi buruk-burukkan perangai eyra!

Itulah dia kronologi si plastik dalam dunia maya ni. Setakat ini. Itu yang saya perasan. Baik lelaki, mahupun perempuan. Sama saja. Dengan orang ini, dia berkawan dan nampak macam kawan baik. Bergelak sakan, tapi hakikatnya. Bila di belakang, dia buat tahi. Habis cerita busuk dia sampaikan.

Hello. Tak baik ok. Bila berkawan, buat cara berkawanlah sayang!

Ada yang terasa? Yes, kali ini saya memang nak buat orang terasa. Sebab, semuanya dah melampau. Selagi saya tak sebut nama tu, kiranya saya tak adalah nak marah sangat cuma now dalam keadaan keciwa. wahahaha. Come on guys, apa yang susah sangat nak berkawan ni? Keep it simple.

Bila kita berkawan dengan orang, tetapkan niat. Berkawan bukan sebab orang itu cantik, handsome, kaya, berharta ataupun GLAMOUR! Pleaselah. Ubah mentaliti masing-masing. Berkawan biarlah ikhlas, tak perlu nak cakap sayang setiap hari tapi show it by respect them pun enuff kan?

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

36 responses to “Hidup Tak Perlu Jadi Plastik Sangat!

  1. tapi kan, setuju tak aku cakap, walaupun kita rasa diri kita ni tak plastik, tp hakikatnya dalam sesaat tu atau dalam seminit tu, kita akan ada buat plastik a.k.a hipokrit
    .-= x-po´s last blog ..FILEM 2 ALAM: DR ROZMEY, GILA ATAU WARAS? =-.

    • eh memang betul. plastik tu akan ada pada semua orang. tajuk aku pun, “tak perlu jadi plastik sangat”. hehehe. plastik sikit2, shud be ok. ada masa perlu cuz kena sesuaikan time. macam aku, even aku melucah ngan sengal2 ubi tu..tapi, time depan orang tua. sah2 lah kena hipo kan? muahaha.

  2. aku nak melucah, kau suruh berhemah.

    ehem2…kenapa perlu letak watak aku dan si scrotum dalam kisah farmville kau ni? waklu!

    eh silap. scrotek. eh bukan. scromix rupanya. HAHAHAHAHA mati aku kena bunuh dengan scrmoix

    kembali serius.

    PLASTIK. ye, aku mengaku kita juga plastik kadang2. plasik kaler pink gtu. baik kau mengaku. hahahaha sbb aku tahu kau sllu jd plastik jugak. bertukar! ahaks.

    tapi…golongan seperti ini yang nak jadi plastik tapi ternampak/kantoi tuh yg aku tak suka. nak plastik pon diam2 ah. ni kadang2 jd kertas, kadang2 jadi plastik. geram aku.

    kesimpulannya, entry TERBAIK! dan..aku tak puas hati x-po komen lagi laju dari aku. ahaks.

    • jangan melucah kat sini. kat sini, ko kena berplastik tebal sket.wakaka!

      memang lah, aku pun plastik gak. tapi, tak adalah teruk sangat. if perlu, aku plastiklah. tapi, jaranglah aku nak plastik. aku prefer orang nampak buruk aku dulu. yang baik2 nak show kat orang, aku tak sker cuz nanti macam poyologos. kan? hahaha

      memang annoying, aku tahu tapi macam ko sebutlah. bila nak jadi plastik sangat..diorang ada yang tersilap. cuz plastik kan?? huhuhu.so, terkantoilah sendiri. diorang tak malu, aku yang malu + kesian. weeeeee

      xpo hebat woo. sllu komen laju giler kat sini. wahaha.

      • aku kena beli plastik yang berjenama sikit la ni? baru berkualiti?

        hahahahahhaa

        siot. saja melucah. 😛

        apa pun aku mmg annoying sesangat rasa ngan golongan ini. lantak lah kita dicop plastik juga sekurang2 nya kita tak lah terlalu plastik sampai terkantoi secara terang2an seperti bersuluh lampu kalimantang hahahaha

        pesanan, JANGAN JADI PLASTIK SANGAT. maceh!

        *aku rasa xpo ada satelit besar*

  3. hahah..betul tu…jangan jadi plastik.nanti sendiri akan sesak nafas.kan susah..so, hidup la seperti bunga..yang mewangi sentiasa..mengharumkan sekitarnya..ehee..orang pun senang..heheh..!!feel free singgah la blog ye.
    .-= Sern´s last blog ..hot STUFF here. =-.

    • oh, i tak macam bunga. ada jugak busuknya.wahahaha! but,try to be myself lah. malaslah nak buat2 jadi sopan ke apa. dah itu diri i, bedal sudahlah, if orang selesa, silakan kawan. if tak, i tak kisah pun. huhuhu

      i dah komen dah pun ur blog!!!

  4. serius aku tak paham apa yg hang tulis ni. bab mencelah tu kekadang aku suka mencelah. selalu dok tengok je tak mau nak celah, aku mencelah merapu bersama.

    susah.. susah..
    .-= luth textile´s last blog ..Boleh tak jangan libatkan mak bapak masa bercinta? =-.

  5. alam maya pun mcm tue eh? kutuk2 belakang?

    huhuhuhu…

    takpe… Tuhan akan balas.
    .-= meo188´s last blog ..Boo =-.

  6. eh cik Lizz, hehe I rasa plastik ngan hipokrit tuh cam lain sket. plastik tu macam lebih kepada gedik sket kot. ala2 watak 3 perempuan gedik dalam cerita Mean Girls tuh. dan lebih sesuai untuk watak perempuan. kalau hipokrit, lelaki pun boleh masuk sama. i ada perkataan terbaek untuk character yang u described tuh – BITCH. muahahaha.

    btw ni perkataan mencarut feveret i 😛
    .-= Cik Rouge´s last blog ..Fenomena sejenis =-.

    • hahahahaha! lawak tau u ni. BITCH ek? so far, i belum lagi ada kawan2 yang i boleh gelar macam tu. alhamdulilah, kemarahan i boleh lagi control. u sure dah jumpe kawan macam ni ek? hehehehe.

      ntah ek, we all just guna plastik tu utk gelar org hipokrit.

  7. Lizz,

    Balik holiday jangan stress-stress ye yang. Nanti darah tinggi datang… susah abang.

    Coooool… jangan fikirkan sangat. Live your life, nanti kita makan kek coklat sama-sama kat Secret Recipe ya 🙂
    .-= rohaizad´s last blog ..Pasar Payang… Masjid Kristal… Rhu 10 =-.

  8. Jarang ‘ masuk dalam hidup orang lain secara keterlaluan’ jadi jarang nak nampak jenis apa..plastik ke suratkhabar lama…

    tapi jujur dgn diri sendiri – ada juga part2 plastik dlm diri…
    .-= Kujie´s last blog ..Tak Suka Lady Gaga? Lady Gaga Hilang =-.

    • salam kak Kujie,

      rasanya semua orang akan ada sifat plastik ni cuz memang diperlukan juga. cuma, tak perlu keterlaluan. kan? nak buat apa menipu diri sendiri untuk buat orang sayang/ suka kat kita.

      kami ni darah2 tengah nak hangin je. tu yang suka cari penyakit.hehehe. insyaAllah, bila sampai masa matang btol2..semua akan ok 😉 thanks komen ek

  9. Bila kita berkawan dengan orang, tetapkan niat. Berkawan bukan sebab orang itu cantik, handsome, kaya, berharta ataupun GLAMOUR! Pleaselah. Ubah mentaliti masing-masing. Berkawan biarlah ikhlas, tak perlu nak cakap sayang setiap hari tapi show it by respect them pun enuff kan?

    ~kita kunci kenyataan ini dgn izin lizz~

  10. nak kt langsung tak plastik tu tipoo la kan…
    tp kalo kite nk jg dua ht lam satu ms..contoh cam aku kn..ade 2 kawn..tp due2 ni xbaik..so bila jumpe ngan si A….die akan kutuk si B..aku angguk2..bila jumpe ngan si B..die kutuk si A..aku angguk2 jugak..bila tiga2 berjumpe..masing wat muke plastik..cam xder pe yg berlaku…uhuhu
    cam ner? adsess…
    so plastik la..ahahah
    .-= eiyda´s last blog ..Selamat Hari Bapa & Selamat Hari Jadi Abah!! =-.

    • itu tak apa. plastik macam ni pada aku harus.hahaha. maksudnya, jadi plastik bila perlu n untuk selamatkan keadaan. takadalah kau teruk sangat as long as ko tak buat jahat kat diorang. lagakan diorang. jangan. tak baik woo

  11. plastik nie kira suka bermuka-muka ek?wah…aku pon selalu jumpa orang cam gini..tak payah ar member ngan dia,rugi dan sakit hati je…nama pon plastik kan?lambat nak terurai..jangan guna plastik..haha – lari topik!
    .-= Piston Pecah´s last blog ..‘Mereka’ terkenal & kadangkala terlalu Ekslusif ! =-.

    • yes. boleh jugak guna for bermuka-muka. adik beradik lain bapak aje.hahaha. dulu, aku too nice. now, memang ala-ala selfish sikit bab kawan. siapa baik ngan aku, aku baik. if jahat, selamat jalan.hahahaha *kejam

  12. ape kelas kutuk2 blkng,kutuk2 dpn aah..hahaha

  13. kadang2 bukan plastik… cme jadi spesis sesumpah..bukan menyumpah oke..hehe… berubah mengikut situasi…cuma masih menjadi diri sendiri… fleksibel…

    • yes.im trying to jadi fleksibel gak ni.hahaha. pandai2 lah kan bawa diri. semua orang hipokrit tapi jangan lah over sangat sampai nak tunjuk diri die yang baik2 aja…padahal…hmm

  14. Salam sahabat.
    Apa yang ditulis itu merupakan sesuatu yang kita hadapi dalam dunia seba canggih dan moden nie. Kalau nak maju, mendapat nama, dapat apa yang dihajati, maka semakin ‘mahal’lah plastik yang digunakan.

    Apa pun perlu juga jaga maruah dan nilai persahabatan dan perhubungan sedapat yang mungkin agar plastik tidak menjadi ‘sampah’

    Satu luahan hati yang ‘lurus’. Terima kasih.
    .-= RasaHatiku´s last blog ..Kenapa Perceraian? =-.

    • salam,

      dunia serba canggih ni ada baik buruknya. kan? tapi, pada saya untuk mendapat nama…saya lebih suka menjadi diri sendiri. biarlah orang lihat yang buruk tentang diri kita. yang baik tu kadang2 boleh timbulkan kebanggaan je nanti. for me lah cuz saya tak kuat iman.hehehehehe

      neway, nice comment 😉 thanks ek

  15. heee thanks tulis sal isu plastik ni.

    saya tengah was2 adakah saya plastik.

    camni, asalnya saya ni yoya2, kuat mengurat, LOL, bising, hingaq, otai suma ada.

    cuma baru ni, saya rasa nak berubah jadi muslimah sket. ecece..
    dalam muslimah style tu, perangai honaq tu taleh nak lindung gak. plastikkah itu? saya rasa perlu berubah, atau pura-pura berubah, bak kata ustzah moga2 lekat perangai baik..

    kedua, saya ni, kadang2 berat hati nak tolong orang. tapi ikutkan rasa kesian, tak sampai hati, rasa bila susah moga Allah tolong baik, saya tolong jugak, walaupun hati x berapa suka. tu plastik gak ka?

    huhu tolonglah jawab eh. :))

    hee
    .-= lilacfla´s last blog ..Kampus Kediaman Sg Buloh, Fakulti Perubatan UiTM =-.

  16. plastik byk tak ada plastik sikit tu mungkin ada..
    tapi ada la sebab.. hu3 cuma mcm aku ramai giler kawan laki masing2 tau je batas alhamdulillah tapi masalahnya itu lah mulut org.. so kene la aku jadik plastik kot dgn kawan2 aku senang cita jadik baik tak campur ngn kwn2 aku dah sume nya sebab nak tutup mulot org.. boleh ke? ha3 ITU BUKAK AKU! wkaakakakakah haktui sama mulut org!
    .-= yash´s last blog ..FIFA World Cup 2010 di Afrika Selatan =-.

  17. Pingback: Semua Manusia Buat Silap. Jadi, Saya Nak Minta Maaf! | BLOG PICISAN TAPI BUKAN BLOG MURAHAN | Lizarazak.com

  18. AQ

    dalam idup ni yang paling aq benci ialah manusia plastik.. a.k.a. hipopotamus hahaha hipokritlah tue. aq xlah kata aq baik x plastik.. bertempat gaklah ber’plastik tu. paling yang menjijikkan aq manusia ni dalam satu tempat kerja. aq pelik tullah manusia 2-3 org yg aq kenal ni.. depan org punyalah baik senyum sampai nmpk telinga tapi bila belakang org dialah no 1 kutuk mengata menghina mencaci… yg paling bgusnya pakai tudung tp xsedar dek untung! mmang dasar kampung betullah. sorilah aq meluahkan perasaan yg meluap2 ni kenapa?? sebab bnda ni jadi kat aq. aq cuba ambil se positif yg boleh menghadapi org ‘bangang’ camni. cakap macam x guna otak, xde hati perut. semua benda dia je ke yg betul..customer salahlah macam baguslah macam pandailah.. at d end customer tu jugaklah yang bangang dan bodoh! HALLO kau tu bagus sgt ke?? mmg mulut xde insuran ngumpat org aje kau! sbnrnya aq dah terkena dgn si ‘plastik’ ni. aq ni punyalah ikhlas berkwan walaupn dia bkn kawan aku mksudnya satu tmpt kerja tapi rasa malang tulla jmpa org mcm bagus ni. last2 aq juga jd mngsa umpatan dia. padahal aq xdelah keutamaan kt ofc ni. yg peliknya yg sorang tu langsung x sepejabt dgn aq tp dia rapatla ngan yg ‘plastik’ kt ofc ni. aq dpt trap d’org ni sbb tergerak hati aq nk ‘record’ d’org plastik2 ni… haha.. agaknyelah klu aq salin dlm cd bgi d’org dengar umpatan n fitnah caci maki d’org tu rasa malu x??? ape pendapat korang?? aq ni klu org x kacau aq x kacau org n xde masa aq nk umpat korang deh.. lbih baik aq jaga rmahtangga aku buat semak kepala nk jaga hal kau! mmg plastik depan aq senyum tawa cakp baik2 kau tp bila belakang aq kau x kenal aqpn kau nk umpat… pas tu berlakon cam xde pepe.. woi malu la (oppsss kau janda aku lupa plak) maaflah aq bkn ckp org lain ye tp aq ckp yg kena mengena ngan aku je….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge