Mana Hilangnya Rasa Respect Kamu Semua Dalam Alam Maya Yek?

kalau dah kata manusia, memang selalu sangat nak rasa diri dia yang terbaik dan terbagus. Padahal, tak bagus mana pun. Kalau dah kata manusia, masing-masing memang tak sedar diri kadang-kadang. Rasa macam dia saja yang betul dan apa orang lain buat, salah!

Mandatori. Bagus sangatlah tu.

In reality, bila bersama-sama teman. Hang out together, masing-masing nak cerita pasal diri dia yang itu ini. Even, saya percaya bukan semua orang yang macam tu tapi hakikatnya majoriti manusia memang macam tu! Tidak terkecuali saya, untuk lebih jujur. hahahahaha

Kalau versi perasan bagus yang kejam, memang mereka cerita terang-terang sampai orang keliling rasa nak blah time tu jugak, Semua benda yang ada pada diri dia, abis dia cerita even tak segah mana pun. Kalau versi perasan bagus yang cuba-cuba control, mereka akan start dengan hal biasa-biasa dan sikit demi sikit mereka akan cucuk dengan kata-kata yang try to show their power and try nak buat people tahu yang dia tengah puji diri dia sendiri!

Hah, cara saja berbeza tapi matlamatnya sama. Nak rasa dialah manusia hebat itu dan nak sangat dapat pujian!

Itu in reality. Kita sentuh pulak topik yang sama tapi dalam keadaan dunia yang berbeza. Dunia berbeza, maksudnya dunia maya kita termasuk dunia blogging dan bukannya dunia sebelah zara. phewww. Sudah 2, 3 hari saya “private” kan Twitter saya. Serious, dan jujurnya saya dah nampak perangai sebenar bloggers Malaysia.

Minta maaf, tapi saya perlu jujur juga. Kan? Terpulang, kalau ada yang nak benci or unfollow saya lepas ni. I dont mind sebab saya pun bukan manusia yang jenis “u follow, i follow”. kehkehkeh. Im trying to be fair and honest now.

Saya tak kata dan salahkan Twitter itself. Apalah yang si burung biru tu tahu kan? hakhakhak. Saya tetap dan masih boleh terima dengan aplikasi hebat ni even last week Twitter buat lawak sengal sekejap. Buat magik bila semua followers ku ghaib! hahahaha.

Ok, macam ni. Saya bukan manusia baik. Serious, saya cakap.  Saya tak suka nak gaduh, even untuk perkara sekecil macam kes orang update pasal Adamaya yang tengah hot now. Inikan pula, nak maki-maki pemain itu bodoh main badminton macam tahi or what.

I m not that type of person. Selagi boleh, saya nak kumpul kawan-kawan da jaga hati masing-masing. Tapi, mungkin ada logiknya kata-kata  ”Zaman dah berubah, dunia makin laju”. Biar saya tambah lagi . dan ” Zaman dah berubah, dunia makin maju, antara kau dan aku, rasa respect dah tak perlu”.

Honestly, ingat saya suka ke baca update kawan-kawan hal bola sepak yang Chelsea menang dan Manchester United ku kalah? Jangan fikir saya terlompat-lompat happy dapat baca berita paling “fresh” pasal kejohanan Piala Thomas. At time, saya rasa macam dah tak perlu ada proffesion reporter dah.  Macamlah saya tak rasa jealous bila ada orang dah tengok movie Iron man 2 and Ip Man 2. Jangan fikir saya suka semua tu.

Tapi, saya tahu nak hormat orang. Which is saya sendiri proud dengan sikap saya yang ini. Not trying to puji diri sendiri tapi hampir ke arah itu. wahahahaha.

Saya ada diberitahu oleh beberapa orang bloggers. Kononnya bloggers kita ni ada “group” sendiri. Maksudnya, bloggers yang hanya akan support geng-geng dalam group mereka saja. Kalau ada bloggers lain, yang buat silap sikit. Habis kena kutuk kaw-kaw dengan geng-geng diorang. Sampai satu tahap, saya sendiri naik muak denga bloggers kita. sorry, but its true.

For me, masing-masing ada minat yang berbeza. Ada keinginan yang lain-lain juga dan sorry to say masing-masing ada kebodohan tersendiri jugak. Termasuk diriku yang tak berapa nak berharga ni. ahaks!

Come on guys. Saya dah hilang respect dengan some of our bloggers. Mereka nampak bagus dalam blog masing-masing which is saya adore sangat nak berkawan dengan mereka tapi rupanya taklah sehebat mana pun. Saya masih cukup hormat dengan bloggers Denaihati. Bukan sebab duit dia yang banyak tu (if bro bagi komisen ampu ni, saya terima.kahkahkah!) tapi sebab bro Denaihati ada rasa respect yang sangat tinggi dengan bloggers lain!

Eh, jangan lupa join contest di blog Bro Denaihati ok. Takkan tak menang laptop beb!!!!! Klik  sini

I wish i boleh jadi macam bro Denaihati. Sentiasa mencari dan menambah teman dan bukannya memporak-perandakan keadaan. Im sure bro Denaihati tu baca tweets and blog orang lain pun, dengan keadaan senyum. Masing-masing nak tunjuk hebat. Nak update Adamaya secepat yang mungkin dan nak ajdi reporter dekat blog masing-masing hal Hafiz Hasyim menang. hehehe. Tanpe rasa malu, ku pun terlibat sama update pasal Adamaya.hakhakhak

Sejujurnya saya buat begitu juga :P

Mungkin saya kolot. Tapi, biarlah. Asalkan saya tahu how to respect people. We’re different, but i love you guys so much. Im happy dalam dunia blogging ni. Bila saya tulis “i love you” dekat mana-mana sekalipun, maksudnya memang saya sayang semuanya.

Tapi, manusia ni tak reti nak menghargai perkara baik-baik. Balik-balik nak bergaduh dan perasan bagus. Teruskanlah sesi perli-memperli, asalkan jiwa korang tenang. Saya tetap dengan cara saya. If i like it, i will respond it. If sebaliknya, dont worry sayang. I will always respect you. So, saya akan senyum sokmo baca update cute korang. Cheers!

p/s: Im still waiting if ada yang nak unfollow me dekat Twitter dari aritu. Saya berbesar hati kalau ada yang nak buat, kalau itu yang terbaik for you ;) Buatlah apa saja dalam hidup korang, sebab saya buat begitu. The way kita jalani hidup tu penting untuk happy.

Artikel Popular

93 Comments

  1. Liyana says:

    good baby. i suka komen u tentang mereka mereka yang macam T_T

    mcm ni lah, bg i, i ada follow beberapa orang yang suka tweet satu saat satu tweet, sbb i pun mcm tu 1 saat satu tweet tapi tak ada lah i nak maki hamun cakap ‘apahal kau ni tweet byk kali, semak lah’ tak, tak pernah pun nk ckp mcm tu sbb nye itu twitter dia so dia punya suka nk tweet berapa byk.

    jadi mslh skrg bila i tweet byk2 dia pulak nk sound i. so mcm tak ada give and take. mana boleh kan kalau aku boleh sbr dgn engkau tak kan enkau tak boleh sbr dgn aku.

    saya respek semua follower sy. mcm tak sangka ada yg nk follow walhal sy bukan beautifulnara atau denaihati dan sy juga follow sesetangan twitters tu and sy mcm tak kesah engkau nk cerita pasal bola saya diam saja. tapi kalau kami nk cerita psl adamaya jgn lah bising2 pulak HAHAHAHAHAHA
    .-= Liyana´s last blog ..gambar mia sara nasuha @ amani waktu gebu gebu. =-.

    • Lizz says:

      hehehe. sabo2 beb. memang ade orang macam ni tp macam i xder lak kene org sound camtu. i ok if org xsker i cakap elok. maksudnye katekan kat twitter, mention my name n ckp elok2. it shud be ok.

      i memang alergi org perli2.ckp belakang2. baik laki or gurl.same je. tp, i xamik ati pun. marah tp xlah nak lawan balik. tp, bole i mention name diorang..lerk, xbrani lak nak layan. hmm, itulah hakikat sebenarye.

  2. yanmie says:

    owh…nie mesti kes besar jugak nie sampai privatekan twitter :)

    • Lizz says:

      tak besar pun.tapi, privatekan sebelum jadi besar. hehehehe. thats my way untuk kurangkan risiko nak rasa tak best pd some people. huhuhu

  3. Kujie says:

    kadang2 unfollow kt twitter sebab dia org ada auto tweet pasal link2 yg dpt ribu2 follower…

    kadang2 sbb dia org DM iklan2. ambil kesempatan ye!

    jadi sesiapa yg kena unfollow dgn Kak Jie, maaf sajalah.

    Jarang sgt ambil tau gossip blogger – jaga diri sendiri dlm zone selamat.

    Orang nak kata? ehhh….. pahala mengata tu dpt dekat kita tau
    .-= Kujie´s last blog ..Badminton Piala Thomas 2010 Online ( Live ) =-.

  4. Fazreen says:

    ini mesti kes twitter ni..haha..tu la kalau dh xsuka follow tweet org..unfollow sudah..kalau dh xsuka baca senyap sudah..

    • Lizz says:

      twitter, facebook n blog.hahaha. tapim if contoh paling dekat of courselah twitter kan. aku prefer senyap even xsuker pun. ko pun same, yg aku perasan lah. hohoho

  5. Mr.Bintang says:

    kadang² kita berpada² sebab nak jaga hati orang.. tapi orang lak tak nak jaga hati kite.. :(

  6. zuls says:

    wah.. macam-macam ye…

    dunia maya sekarang ni seakan-akan dunia realiti.. malahan lebih ‘hebat’ dari itu…
    .-= zuls´s last blog ..Blog Anda di label? =-.

  7. Rara says:

    Satu je, kita tak mampu nak puaskan hati semua orang dan orang lain pun sama macam tu jugak. Sifat tak puas hati apa semua mesti ada, cuma antara kita nak diam atau terus bersuara saja. Hak masing-masing, susah kita nak pertikaikan mana hilangnya respek tu :)

    By the way, satu je. I pun tak suka pasal sehari sebelum episod akhir adamaya, kebanyakan orang tweet pasal badminton, banyak. Okay i diam, i respek sebab i tahu dia minat. Siap maki hamun orang tu tak pandai main lah apa lah. Masa Chelsea lawan pun sama. Siapkan bergaduh biru merah biru merah, I rasa annoying gila tapi takda hak untuk bersuara tidakpuas hati macam “Hoi diam ah, menyemak gila tweet kau ni pasal biru merah biru merah”. Tak tak, i tak pernah sound macam itu. Katapun twitter ya, bukannya diari yang tak boleh bagitahu sesiapa.

    Tapi i kecewa, bila i dengan kawan² lain emosi pasal Adamaya, orang yang tak suka drama tu main sound² T__T Tapi takpa dear, itu hak masing-masing, itu menunjukkan perangai masing² yang kita sendiri tak mampu nak ubah mereka walaupun tegur mereka ye.
    .-= Rara´s last blog ..Custom made dolly for Raracandyfloss.com =-.

    • eyra says:

      suka sangat komen rara! ahhaa

    • Lizz says:

      pasal update cite drama adamaya, badminton n bola tu memang rasa lawak sangat bila ada yang tak puas ati. i pun macam u. i xlah addicted sangat ngan bola, tapi i try faham bile ada yang obses. biarkan. tapi, bola turn orang lain nak hepi2 mende lain..adoi, you fahamlah apa i nak tulis kan? hmm.

      sebab tu i cakap, manusia dah tak ada rasa respect with others.fikir hal sendiri, fikir diri je yang betul and layak buat itu ini. :(

  8. Syafrizal says:

    Memang tak dinafikan ada geng sebegini tapi saya malas nak amik kisah. Biar la, saya nak konsisten menulis dan ada artikel saya yang memberi kesan pada pengunjung. Malah ada yang maki hamun artikel saya haha. Nampak sangat tak suka artikel saya yang mengajak orang mengamalkan pemakanan kesihatan. Nak tinggalkan maggie pun susah apatah lagi rokok.
    .-= Syafrizal´s last blog ..Luar cantik tapi dalam menjijikkan =-.

    • Lizz says:

      alamak. saya makan megi tau! cane ni.wahahaha. geng2 macam ni maybe diorang kuat setiakawan kot.biarlah. saya senang macam ni. berkawan tapi ada batasnya. pandai2 nak hidup.hehehe

  9. x-po says:

    wat releks suda..dun be emo2..hidup mesti sempoi

  10. ariff says:

    takde pun geng2 ni..
    .-= ariff´s last blog ..Adakah Lisa Surihani Sesuai Menjadi Teman Hidup Aku? =-.

  11. zxara says:

    sokong!! perasaan respek tu da kurang (atau xde) lebih2 lagi dalam fb.. da jd fenomena baru dah..
    .-= zxara´s last blog ..Surat Untuk Ibu =-.

    • aini says:

      Kadang rasa takut sangat kalau TERbuat silap secara TAK sengaja dalam dunia blogging ni. Takut kena marah, kondem dan paling teruk di maki berbakul-bakul. Sekarang cuma tengok org lain kena, esok lusa tak tahu kita pulak kena.
      .-= aini´s last blog ..Trafik Blog Aku Tak Hebat Mana Tapi Tetap Nak Berkongsi Tips =-.

    • Lizz says:

      zxara~dalam FB lagi teruk.macam2 now ni dalam FB tu.silap2 ada orang mati lepas gado sebabkan FB tu.huhu

      aini~yes, me too. takut kalau buat silap.actually, semua orang buat silap. sebab tu, sengaja buat entry ni. untuk peringatan diri sendiri jugak.

  12. eyra says:

    aku sokong 200%~~

    memang best la.

    ahaks.

    betul, kalau tak suka UNFOLLOW saja. tak perlu nak cakap belakang di kemudian hari.

    ni aku suruh UNFOLLOW pun dah bising2 lain. adeii

    apa yg aku tahu, kita HAPPY dengan hidup kita. cakap org lain ta payah amek port kan?

    ngee~~~

    aku takmo unfollow ko sbb nanti takde geng berjaga malam kan? haahaha

    pssttt..malam ni badminton kat KL tower k. :P

    • Lizz says:

      kahkahkahkah!!! siut je, tetiba bagi aku ingat temu janji malam ni.ko janganlah unfollow aku yek.nnti xder sape nak layan aku wat lawak spastik kalo aku ngantuk.wakakakakaka

      • eyra says:

        ngek lah mu. hahahaha. lawan badminton baru sekali dah sorg cirit ngan demam ape kes?

        weyh stok crayon banyak lagi? kalau dh habes ku nak order 10 kotak. hahahaha

        yunk oi, aku takkan unfollow kau sbb aku TAK PERNAH unfollow org. ahahahah apatah lagi block2 orang. sorry to say ah. kahkahkah

  13. mummynana says:

    salam… ragam dunia internet dan blog memang mengerikan..respek pd diri sendiri pun takde..
    macam mana dorg nk respek org kan? btw, this is my 1st time…. hehe.. thx for this entry.. really open up my eyes! ;) tkcare dear!
    .-= mummynana´s last blog ..Antara cinta, sayang, suka dan minat =-.

    • Lizz says:

      huhuhu. dunia mana-mana pun memang banyak ragam now. dunia adik-adik pun same.kikiki. yang penting, try sebaik mungkin untuk respect others. u take care too ;)

  14. Hurm blogosphere Malaysia dah jadi semakin panas kan? Betul, saya stuju gak dengan pendapat2 kat atas pasal kita memang tak boleh nak puaskan hati semua orang. Manusia ni diciptakan berbeza-beza, so masing2 pon ada kepala dan pemikiran tersendiri. Ada yang kena dgn kita, ada yg tak kena. Tp, sepatutnya kita bukan jadikan tu sebagai clash point utk kita bersengketa, betul tak? It should be the point to understand others more.

    In this case, sy tak cakap Kak Liza salah, yg satu lagi pihak tu salah. Mungkin the main issue here is lack of understanding and ada stigma2 yg negatif. Maybe apa yg kita patutu buat is to be open about several matters regarding with other opinions and prefernces and so on :)

    My opinion la pasal perkara ni. Peace!
    .-= nurfaiz shaidan´s last blog ..Sebebas manakah Zon Bebas? =-.

    • Lizz says:

      i ada silap i sendiri adik. semua akan buat silap dan entry ni tak ada niat nak hentam sesama bloggers cuma sapa2 yang makan lada kenalah. termasuk i jugak. hhahahaha.

      sampai bila2 pun, kita memang takkan boleh puaskan ati semua orang, tapi tak usahlah nak tanyakan orang lain. lebih mudah kalau masing2 buah pada diri sendiri dulu. insyaAllah yang lain akan ikut..

  15. jijie says:

    erm.. baca entri ni terasa kena batang hidung sendiri.hehe. tapi itu realiti coz kadang-kadang kita sendiri buat. samada sengaja atau tidak, tepuk dada tanya diri sendiri.
    betul. kita ada kebebasan untuk berkata-kata dan menyatakan pendapat masing-masing, tapi respect itu penting sebelum kita hilang respect dari orang lain.

    pape pun liza… aku masih lagi follow kat twitter ko….hehe
    .-= jijie´s last blog ..blair witch eh? cool pe… haha =-.

    • Lizz says:

      tak apa sebab aku awal2 lagi dah terkena batang idung sendiri while menulis entry ni.wahahaha. kena bukak pekung sendiri jugak if nak sama2 merasa sakit hati.kahkahkah.

      aku boleh respect orang yang respect aku juga ;)

  16. Azah says:

    petang ni off sat, confirm twitter penuh lg.
    tenangkan diri dulu.
    huhu…

  17. wazy says:

    wat tak tahu je,tak yah ambik port dengan geng-geng tu
    .-= wazy´s last blog ..Hujan-Selamat Hari Ibu =-.

  18. Piston Pecah says:

    kutuk mengutuk..tak habis-habis kan?
    mereka rasa diri dah bagus sangat..kata manusia,mana pernah lepas dari buat sebarang kesilapan..
    .-= Piston Pecah´s last blog ..Tingkatkan Unique Visitor Anda Dengan Teknik RDS =-.

    • Lizz says:

      termasuk aku ;) kadang2 terkutuk tak sengaja jugak.wahahaha. tapi, better ingat sesama sendirilah kot.risau lak aku tengok kat twitter lately.perli sana sini. yang pompuan stended ar. nak emo2.laki yang aku tak tahan tu. siang2 aku rejected nk wat laki.hahaha

  19. Bean Moreno says:

    uiks marah betul…haha
    .-= Bean Moreno´s last blog ..TIPS : IDEA BEAN MORENO UNTUK BUAT ENTRI =-.

  20. Cik Norfa says:

    oh…sebenarnya aku bukan nak komen pasal twitter atau blogger yang itu dan yang ini…tapi…

    aku cuma nak cakap, kenapa aku rasa ketinggalan saat semua orang gile pasal adamaya. ini yang geram ni. sampai sekarang aku memang tak tengok lagi cerita tu, tapi ramai betul orang yang duk story mory hal ni kat blog…

    apa la cik norfa ni…lembab tul! dengan soalan..betul2 best ke adamaya tu? huhuhu…
    .-= Cik Norfa´s last blog ..If I were to die tomorrow… =-.

    • Lizz says:

      kikikiki.adamaya ni mula2 me pun xtengok cuz ingatkan akan sama sebijik2 macam muvie tapi tak rupanya. lagi2 bila ada amani tuh. terus melekat!hahaha

  21. serol says:

    err.nak komen tntg 3 perenggan 1st je, sebab yg lain2 tu rasanya setju jugak dgn komen atas2 ni..

    pernah dan ada face situasi macam tu. tapi sabar je. Mungkin satu hari nanti dia akan sedar yang orang sebenarnya tak nak tau pun pasal dia tu bagus sgt..hehe
    .-= serol´s last blog ..Bila Kalah Dikeji, Menang Dipuji..! =-.

  22. alinotnot says:

    agak la. aku bace je ape org tulis. kalau aku tak suka, aku diam. janji dia heppy. aku pun suka je baca org lain merepek. ;) hidup perang2 watpe? baik cari kawan kan?

    • Lizz says:

      me too. ada yang suka, ada yang tak. im ok je cuz tahu masing2 ada minat sendiri.tapi, kalau nak suruh aku je faham orang..masak ar.wahahaha

  23. ain_chokio says:

    wah..jujur amat..aku pon tak suke blogger yg bergeng ne..kalo kwn ko gaduh ngan org len, ko lek sudah..tayah ikot gado kan..ish3..
    .-= ain_chokio´s last blog ...:sblm ketuk tu, bg la salam dlu:. =-.

    • Lizz says:

      aku kalau boleh nak damaikan. tapi, bile aku nak tlg damaikan…ada yang macam tak suka. ah, sudahlah.dah besar, pandai2 lah.wahahaha

  24. Cik Rouge says:

    i yang tak tgk adamaya atau piala thomas atau bola pun terikut2 drama diorang nih hahahahaa
    .-= Cik Rouge´s last blog ..Tak mengidam kopitiam dah :) =-.

  25. suri says:

    salam..
    hehe tak tahu nak cakap apa..hurm moga2 semunya dlm kdaan posisi hati yang normal le..;)

    jgn mrh2 sllu nti cpt tua..

  26. Myza says:

    aha, setuju2x..
    harap2x tak termasuk dlm golongan tue..
    ada orang kena puji diri dia sendiri utk boost confident dia.. tapi still mcm yang kak liza ckp, jgn sampai buat orang rasa nak blah dari tempat tue, hehe, peace :)
    .-= Myza´s last blog ..Mid Term, Mid Term =.=” =-.

  27. FTN says:

    ingatkan dalam fotografi je ada group2/puak nih..
    blogging pun ada..huhu..

    tak bestlah ada puak2 ni..semua-semua pun kita geng la kan?
    .-= FTN´s last blog ..Semi Final Piala Thomas 2010 : Lee Chong Wei vs Lin Dan Jadi Tumpuan =-.

  28. ishak says:

    sapa blogger kurap tu ? keke..aku pun ada gak ganggu ko dalam twitter heheh…aku ni tak ada bergeng geng dalam twitter..kalau ada nampak twitt orang keluar..aku kacau..macam aku suka kacau fauziah gous iqramdinzli dan artis lain…aku sesuka jer kacau walau diorang tak balas balik…tweet
    .-= ishak´s last blog ..Tahniah hafiz hasyim : Malaysia Boleh !!! =-.

  29. sharinginfoz says:

    apa-apa pun, jaga perilaku di dalam alam maya, macam kita kat luar juga.
    .-= sharinginfoz´s last blog ..Malaysia Kalah Separuh Akhir Piala Thomas (Malaysia 0 China 3) =-.

  30. Salam Liza..

    Apa2pun harap Liza semakin okay lepas ni. Kadang2 Rizal suka berpegang kepada..

    “Those who matter dont matter and those who dont matter matter”

    Kak Jie dan Bro DH tu satu contoh yang baik tu. Itu yang tunjukkan bezanya blogger yang matang.

    Selamat Hari Sabtu : D

    • Lizz says:

      yes. memang mereka berdua sangat matang. cool sentiasa.tak cepat melatah. tak pernah nak kutuk orang sana sini. just do their work ;)

      im ok cuma lately memang tak ok sangat dengan perangai2 bloggers.masing2 anggap mereka bagus :(

  31. yup. menjalani hidup ini. harus harus happy. harus… sangad
    .-= ELLO ARISTHOSIYOGA´s last blog ..B3: The Past =-.

    • Lizz says:

      iya pasti dech. kalo mahu hidupnya sukses, harus sentiasa happy cuma gi mana dan harus bagaimana? dengan pilihan hidup yang tepat kan? ngga bisa nebak sebarangan saja…huhuhu. thanks for comment here! ;)

  32. RasaHatiku says:

    Assalamualaikum.

    Tak kira alam nyata atau alam maya, perayaan respect itu memang sangat dituntut.

    TQ

  33. eiyda says:

    skang baru boleh nak komen kat sini.Balik kg line gile sengal.Aku pon bukn jns suke cr gaduh2 ni nak2 kat twitter.pe faedahnyer kan.Setiap orang ada haknyer nak tweet pe aje…sebb masing2 punyer twitterkan.Cam kes adamaya ngan bad tiu hari..masing2 mang xcited kan.so cr nk luahkn lam twitter lah, kire cam satu kepuasan.Cam aku gak.So bak kata rara ni bukn diari..so semua org boleh baca.
    Tapi aku siyesli tak boleh tgk tweet yg terlalu over…annoying dan sangt2 mengade2..hahha so kalo nmpk aku der tweet something yg aku xpuas ht tu..ko faham2 la yer.bukn nk cr gaduh, cume xleh blah aje.HAHAHA.

    • Lizz says:

      kahkahkahkahkah! comel ko ni.for me, itu hak masing-masing kalau nak berlawan balik. tapi, kalau aku memang tak kuasa nak melayan kat situ. ikutkan hati now, makin meluat aku ngan “group” merepek tuh. siyes diorang berlagak tak tentu hala tapi biarlah. pandai2 lah diorang mematangkan diri nanti.gegege

  34. rohaizad says:

    Nak komen pasal Twitter tapi tak berani sebab TIDAK pernah login akaun Twitter sejak ia ditubuhkan…

    p/s: saya memang rak tahu guna Twitter pung..
    .-= rohaizad´s last blog ..Alamat baru saya di U.S. =-.

  35. ery says:

    kadang-kadang tgk ade yg anggap diri tu dah perfect.. mengata org cam dia best sgt dah…

  36. katak says:

    ye! puan blog.

    Twitter.

    secara terbuka dan telus aku kata.. aku tak suka beberapa orang di twitter.. secara sedar aku kata.. aku tak suka budak-budak yang nampak hebat, tapi sebenarnya tidak..

    tapi realitinya, kita perlu orang-orang macam itu. mungkin tidak bg sesetengah org, tp pada aku, utk mengkaji hidup dan pengalaman, mmg aku perlu org mcm tu.

    aku dari dulu sampai sekarang memang aku private kan twitter. atas alasan aku sendiri.. aku bukan macam kamu semua, update twitter setiap saat.

    bak kata kawan aku, ramainya follower twitter, maknanya ramai la kawan utk kita memekak. bg aku kawan ramai, belum tentu kita happy.

    aku tekankan twitter sebab aku tak berblog secara public mcm kamu semua. belum lagi. aku tak suka org menilai aku secara tulisan. tapi, aku suka utk berjalan melihat keadaan.

    Blogger.

    aku tahu dikalangan blogger ada geng2 sendiri, aku melihat, bagus utk satu2 komuniti, sbb ada ikatan kemesraan, tp bukan utk menghentam org. dan kebanyakkan mereka adalah melayu. betullah kate seorang cina kat umah aku, “sy kalau boleh takmo kawan ngn melayu, sbb dorang suka bg jatuh kawan sndiri..” realitinya, betulkan?

    Respect.

    aku tahu, blog, twitter, dan mane2 sosial network, tak mempunyai intonasi, dimana kita tak tahu, kita bercakap serius atau berseloka. ada org suka mencarut. tp klu kita baca dgn intonasi gelak2, lawak lah jdnya, begitulah sebaliknya, tp kita tak tahu tuan punya carutan tu bagaimana intonasinya. bg aku, hak masing2.

    mcm kata puan blog, suka update cerita2 atau sukan2. tak kurang juga aku. dan aku katekan itu hak masing2.

    aku meluat dgn org yang suka up diri sendiri dgn ilmu yg tak seberapa. cakap semua dia je nak betul. kadang2 ayat2 tu bukan mcm org dewasa yg ckp. mcm kate puan blog ni la, childish.

    where got org dewasa yg waras dan siuman akan kate die hebat atau whatsoever dem shit, melainkan berfikiran budak kecik atau org giler.

    Akhirnya.

    aku tak minta utk diikut oleh sesiapa, tp aku berterimakasih pada yg mengekor. tp tolong, tunjukkan rasa hormat kalau korang nak dihormati. kita kenal sekali bukan boleh terus serasi. kadang2 kene bertikam dulu baru boleh jd kawan baik. ok. cool!~

    maaf la puan blog, dah jd entry pulak.

    secara peribadi, aku sokong point2 dlm entry ni.
    sekian terima kasih.

    • Lizz says:

      ku tak kawen lagi, cik lizz je.bukan puan. wahahaha.
      eh, tak kisah pun cuz even panjang kome ni tapi i like the way u write. sangat honest n hope masing2 boleh fikir apa yang u tulis ;)

      komen ni, honestly ada juga terkena kat aku tapi tak kisah cuz pandai buat pandailah ngaku kan?kahkahkahkah. aku rasa, blogger ni susah nak success cuz hasad dengki, jeles and attitude tak baik macam ni banyak sangat. sedey kadang2.

      • katak says:

        aiseymen. maaf lagi.. tak kawen lagi eh.. ada harapan..

        ye cik lizz. sbnrnye, attitude yg membentuk personaliti. selagi attitude diri kite menyokong pemikiran yg dewasa, selagi tu lah kita berusaha menjadi dewasa. kalau tak, hidup ibarat mesin la, perkara sama je buat dr baru beli sampai la rosak.

        jgn fikir kita berjaya dgn apa kita buat, kita sudah cukup hebat. ada antara rakan2 di sosial network ni, pandai berkata-kata, lantang suara, ramai follower tapi berlagak die pandai segalanya. aihh.. don be like dat.

        seperti kata org, jdlah seperti padi, makin berisi makin tunduk.

        satu lagi perkara, pada yg masih bergelar pelajar sekolah, sila pakai bahasa2 yg boleh aku faham. yg menunjukkan korang menggunakan bahasa melayu atau bahasa inggeris. dan kalau bercakap dengan org yg korang tak kenal status usia, cuba buat research sikit. jangan main sedap “kau aku” je.

        aku tak kisah tentang panggilan tp bukan dengan budak sekolah. dan aku rasa nak mengajar org bermula dari sekolah. jangan nak tunjuk dewasa sangat. maaf, ini aku tegaskan.

        ok cik liza, panjang lg komen balas aku nih. masih pagi kan, segar la kate org. ok, cukup la kot. heee.. :D

  37. zulfitry.com says:

    salam..

    ya..memang aku akui sometimes ada yang sound kita masa kita tengah ligat bertweet..

    kalau x suka tweet aku…just unfollow jer..x yah nak sound2 aku…

    dan masa episod akhir Adamaya..aku sebenarnya dah tengok awal episod akhir tuh…so aku jadi spoiler..then ader seorang follower aku tweet kat aku..”"ko leh berenti tweet tak”..lepas tu dia unfollow aku..then dia tweet
    “aku baru unfollow mamat sorang tuh..ada aku kesah”…(macam perli pulak”…

    masalahnyer ape yang emosi sangat pun tweet aku..emosi boleh terganggu ker?
    hahaha…
    .-= zulfitry.com´s last blog ..Aku tak suka gula berlebihan =-.

  38. Lord Zara says:

    salam~
    ku check kenapa ramai masuk dari sini~
    rupa2nya ada letak link Zara~
    he he he~

    ah, ku juga ada update pasal Adamaya (tapi tak Piala Thomas)
    ada orang suka, ada yang hentam gila2~
    tak masuk lagi yang hentam ku macam nak mati (kalau boleh bakar blog tu agaknya dorang dah bakar) bila ku update pasal Gaza~

    alahai~
    bloggers macam2 kan?
    .-= Lord Zara´s last blog ..Selamat Pulang Zara – Ini Sebagai Pengubat Rindu Buat Semua | Nenda Dimasukkan Ke Hospital Pagi Ini =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge