Guest Blog Post : Antara A dan B. Mana 1 Pilihan Yang Tepat?

by: Abdul Halim

Pernah tak ada masa-masanya korang berada dilema. Dalam satu keadaan di mana you all kena dan perlu buat pilihan antara 2 things dan perkara ni pulak mahu atau tidak akan ubah hidup korang buat selama-lamanya? Banyak contoh yang kita boleh jadikan rujukan actually.

Salah satunya. Maybe korang telah diberi peluang untuk memilih antara 2 perkara yang logiknya you all sendiri tak tahu kesannya bila you all dah decide keputusan at the end nanti. Dalam kepala, you all tahu yang keputusan perlu dibuat tapi you all tak tahu mana satu keputusan yang betul atau yg salah?

Bukan apa, bila kita sebut bab buat pilihan ni memang boleh pecah kepala dibuatnya. If kau orang dah pilih, betul ke pilihan korang tu? Tak  menyesal? Kalau benda or perkara tu  jelas baik buruk or untung rugi senanglah tak payah serabut kepala nk fikir. But kalau keadaan sebaliknya mcm mana pulak??

Sebagai contoh, antara jadi tukang sapu atau manager syarikat. Saya tahu pasti you all akan pilih untuk jadi manager syarikat sebab gaji mesti tinggi dan kau org mesti fikir kalau jd tukang sapu mesti gaji sikit, low class, hina or tak setaraf dengan kelayakan kita tapi macam mana kalau sebaliknya jd manager tapi hidup tak happy dan  selalu ada orang dengki or jadi tukang sapu, hidup happy walaupun duit sikit…mmm. So, which one?

Oklah kalau you all kata small matter lah semua tu aku boleh handle tak ada masalah… tapi macam mana pulak kalau ada orang ajak korang keluar daripada agama sendiri (sini lbh prefer agama Islamlah) boleh ke buat pilihan yg tepat?? Boleh?

So, saya nak bagi tips macam mana nak buat pilihan yang tepat dan betul, tip-tipnya seperti berikut :-

  • Korang happy dengan pilihan yang korang buat dan jangan ikut orang lain.
  • Yakin pilihan yang korang buat tu betul dan tak menyesal di kemudian hari.
  • Kalau ada rintangan sabar dan tabahkan diri.
  • Jangan putus asa, cuba lagi kalau gagal.
  • Dapatkan restu daripada ibu bapa.
  • Banyak-banyakan berdoa.
  • Paling penting sekali tak menyimpang dari Quran n Sunnah Nabi s.a.w.
  • Itu saja tips yang saya kongsikan bersama you all. Saya harap benda ini dapat bukalah fikiran kita dan harap kita semua hidup dengan buat pilihan yang betul dan terbaik untuk masa depan kite smua. Terima kasih 😉

p/s: sy ucapkan terima kasih kt kak lizz (cik liza razak) bcos sudi publish penulisan saya, kalau salah tolong beri tunjuk ajar ye…thanks kak lizz (ku jawab dah, sama-sama.hehehe)

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

56 responses to “Guest Blog Post : Antara A dan B. Mana 1 Pilihan Yang Tepat?

  1. kadang-kadang memang susah nak buat pilihan.. tambah pula kalau pilihan tu tak jelas.. 😀

    Kita memang memerlukan petunjuk untuk setiap pilihan yang ingin dibuat..
    .-= zuls´s last blog ..Lalang – Halim Yazid =-.

    • Abdul Halim

      Betulx3, n jgn lupe untuk bersiap sedia dgn keputusan yg kite ambik…hhhmmm

    • zuls~betul.petunjuk tu memang perlu tapi kadang2 petunjuk yg datang selain daripada yang Di Atas tu merepek kan?huhuhu.

      Abdul Halim~ bila dah buat keputusan, wajib berani terima kenyataan 😉

  2. Pingback: Tweets that mention Guest Blog Post : Antara A dan B. Mana 1 Pilihan Yang Tepat? | BLOG PICISAN TAPI BUKAN BLOG MURAHAN | Lizarazak.com -- Topsy.com

  3. dalam Islam dah ajar, kalau nk buat sesuatu pilihan. ikhitiar nya adalah solat istikharah..
    tapi biasanya perempuan ada kelebihan dari lelaki, perempuan ni biasanya ada instinct yg kuat n instinct tu biasanya betul..
    pape pon, kita mmg kena yakin dgn pilihan yg kita buat.
    baru la sume yg akan dilakukan menjadi.
    .-= Azah´s last blog ..8 Things How Am I Differ From You =-.

    • Abdul Halim

      islam mmg ade ajar tp ckit sangat yg ikut…
      tp betul ke pempuan instinct die kuat? blh caye ke?
      hehe….

    • Ini amalan terbaik untuk membantu manusia membuat pilihan. Amalkan solat sunat ini setiap hari kerana setiap hari kita perlu membuat pilihan biar sekecil mana dan insyallah setiap pilihan kita itu mendapat restu Allah swt…insyallah kita usaha amalkan

      • Abdul Halim

        Saya sokong sbb benda yang kecil kalau kite amalkan n yakin insyallah impaknya sngt besar dlm hidup kite sbb setiap benda yg kita bt pengantungan kita hanya kpd Allah bkn manusia….ermmm 😉

  4. Kalau tidak bercanggah dengan syariat Islam boleh lah berdoa supaya ditetapkan hati untuk memilih sesuatu. Atau pun boleh lah buat solat Istikharah kalau perkara itu sangat penting.
    .-= Syafrizal´s last blog ..Tinggalkan komen di blog melalui Google Reader =-.

  5. salam..kalu kena cinat tiga segi adeh..sushlah nak buat pilihankan..

    kenalah buat solat istiharah.

    • Abdul Halim

      wslm….nasib baik cinta 3 segi kalau 4 or 5 segi lg susah..hahaha. solat istikharah ni bkn untuk org yg nk kahwin je untuk buat keputusan lain pun blh…tp kena amal selalu…

      • suri~kalau bab cinta ni memang selalu menyusahkan tapi for me, perkara paling susah adalah bila melibatkan family.hal2 cintun ni jatuh no 2.hehehe. kadang2 pelik tgk org buat pilihan yg salah masa tengah bercintun dengan kekasih. selalu sangat buat pilihan merepek 🙁

      • salam kawanku..

        abdul halim..
        hehe..slu gak guna time nak pilih tempat keje yag trbaik.tapi soal jodohnya biar 10 segi pun tak per asalakn seginya blh di belah bahagi antara satu sama lain..hehe..

        k.lizz..
        cinta mmg sukar nak di ramal apatah lagi kalu cinta itu dtg secara tiba2 hehe..yg penting cari duit dulu bhgikan fmly dah ada kepuasan nnti barulah pkir pasal arjuna yer dok..hehe 🙂

  6. biar amek skit masa xpe utk buat keputusan..yg pasti keputusan kita tepat..slain tu boleh mintak nasihat dr org lain
    .-= khairil´s last blog ..Berhenti Berharap =-.

    • Abdul Halim

      Yelah kadang2 sesuatu kputusan 2 melibatkan org lain jgk kan, keluarga, kwn2 or maybe masyarakat…ambik mase yg lame ok sbb kite blh bt pilihan terbaik n dpt lbh banyak idea….ermmm

  7. pilih nak keluar agama tu isu sangat besar…
    tu kena muhasabah dan bertanya pada orang yang selayaknya

    bab-bab lain
    kena pikir pro dan kontranya… akhirnya terpulang pada empunya diri
    kalau keputusan yang dibuat salah, redha, insyaAllah Allah tunjukkan jalan yang lain.
    .-= klcitizen´s last blog ..Sampai hati abang buat saya macam ni ya…. =-.

    • Abdul Halim

      tp kluar agama lain masuk agama Islam xpe ni kluar agama Islam x blh haram!!!
      ni yg saya blajrlah klcitizen, kalau org Islam kluar dr agama Islam jbtan agama Islam kena mntk die brtaubat kalau dia xnk brtaubat dlm masa 3 hr atau waktu yg ditetapkan maka darahnye halal (blh bunuh die).

      • wow.soal keluar agama ni jangan dibuat main. rasanya selagi orang tu islam yang kuat imannya takkan terfikir punya nak buat pilihan gila tu.

        saudara halim, yes memang macam tulah kalau ikut hukum agama. ada tempoh masa dan selepas itu boleh bunuh tapi malaysia ni ade ke nak buat macam tu???tak ada kot 🙁

  8. aku kalau aku rasakan bnda tu mmg yg terbaik, aku belasah je trus..huhu

  9. MC

    kalau susah sangat nak buat keputusan..samada A atau B, trylah solat hajat..mana tahu membantu
    .-= MC´s last blog ..Mahkamah Agung Reject Permohonan Aku! =-.

    • solat hajat tu wajib kot untuk org muslim.huhuhu. selepas solat, ikut jelah kata hati 😉

      • Abdul Halim

        solat hajat 2 hukum die sunat jee utk org muslim kak lizz. utk memohon kpd Allah supaya diperkenan kan hajat kite, manakala solat istikharah untuk dimudah kan kite bt pilih antara dua bende….yg saya th stakat 2 jelah…:-)

  10. Dalam dilemma ni antara persona elegence dengan exora. persona sebab aku nak yang kecik je tp aku sukan sangat pintu exora
    .-= Cody´s last blog ..Perolehi keberkatan dalam masakan =-.

  11. kalu tak buat pilihan kita tak kan ke depan. Gagal dlm pilihan yg kita buat takpe. Bukan makna dunia nk kiamat. Setiap suatu pasti ada hikmah.
    .-= faisalhanim´s last blog ..Cerita 3 Hari… =-.

    • Abdul Halim

      baik buruk satu keputusan 2 memang kite kena terima sbb x slalu ape yang kita rancang jd kenyataan. “kita merancang tp Allah menentukan”….;-)

    • faisal~kalau gagal sekali, bukan maksudnyer gagal sampai bila2. kan?

      Halim~ yes, betul! sebenarnya keputusan kita tu Tuhan dah tahu 🙂

  12. Perkara paling senang ialah menjual, perkara paling susah ialah pungut hutang. Lebih baik pilih yang mudah kan? 🙂

  13. Nasib baik aku pandai mengira untuk bagi komen kat sini 😀

    kalau aku pilih ikut kemampuan kalau rezeki kita disitu alhamdullilah..tapi kalau bukan rezeki..nak buat macamana

    gembira dengan apa yang ada..orang nak kata apa katalah janji kita bahagia dengan apa yang kita buat dan tak langgar adat istiadat hukum hakam
    .-= ishak´s last blog ..Jadi blogger itu macam artis ? aku bangkang ! =-.

    • Abdul Halim

      memang kite bersyukurlah dgn rezeki yg Allah bagi x kiralah sikit ke bnyk, baik ke buruk kan….
      kalau kite bahagia ikut adat tp adat 2 brtentangan dgn syariat xleh…adat 2 yg kena ikut syariat(Islam)….
      😉

    • hehehe.ko pandai math kan?hahaha.
      for me, rezeki,kebahagian semuanya terletak pada tangan Tuhan. terpulanglah Allah nak beri bila-bila kan?

      Halim~jauhkan lah buat something yang langgar agama kan..huhuhu.bahagianya sekejap aje

  14. meo

    renung2kan… dan selamat beramal!!!!

  15. selalu yakin bila buat keputusan tapi selalu gak menyesal lepas tuh..haha
    .-= Azizuan´s last blog ..Suratkhabar : Iklan Lebih Dari Berita =-.

  16. Mintak petunjuk daripada tuhan kalau sukar membuat keputusan =)
    .-= marki´s last blog ..Kisah disebalik kata kunci Piala Thomas =-.

  17. Salam,

    Terima Kasih sebab berkongsi dengan kami tip2 dan teknik2 ni semua (chechewah macam teknik menjawab peperiksaan SPM pulak)

    dan setuju ini yang paling penting :

    Paling penting sekali tak menyimpang dari Quran n Sunnah Nabi s.a.w.

    Sebab, kalau tak dak clause yang ni, boleh jadi caca marba hidup kalau pilihan semata-mata “Janji Happy”

    Selamat Hari Rabu 😀
    .-= Incik RestNrilekS´s last blog ..RestNrilek’S Blogging Community =-.

  18. just say hello,
    salam knl, singgah disini sebentar saja
    nice blog

  19. bagi aku..keputusan pertama yang aku buat tu yang akan menjadi pilihan aku. Contohnya if aku nak beli phn..if aku dh minat phone A..wlupun ada lg phone lain yang best, aku tetap akan pilih phone A. Kepuasan hati itu penting sebenarnya..bila puas kita akan hepi..so buatlah keputusan yang boleh buat kita rasa hepi..jangan menyesal sudah~

    • Abdul Halim

      ye… betul 2 fazreen, bile kite puas hati dgn decision yg dibuat kite dah x kisah ape org nk kate sbb kita yakin n happy dgn kputusan kita 2….mmmm

  20. ingat Allah ketika membuat pilihan..minta bantuan dia..insya-Allah
    .-= ain_chokio´s last blog ...:i promise u, i`ll never be the same(=:. =-.

  21. Pingback: Kalau Nak Buat Perkara Baik, Abaikan Apa Orang Kata! | BLOG PICISAN TAPI BUKAN BLOG MURAHAN | Lizarazak.com

  22. allah itu maha pengasih lagi maha penyayang benar seperti yang dikatakan @Abdul Halim Bile kite ingat Allah, Allah akan ingt kpd kite….;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge