Anda Sudah Matang Ke Belum?

Manusia ni, memang ada 1001 macam karenah. Kalaulah karenah tu boleh dikira dan disukat, memang tak boleh blahlah jumlahnya. Seriously. Semakin lama saya hidup dalam dunia, maksud saya selama 25 tahun 7 bulan saya hidup dalam muka bumi ni memanglah sangat mencabar. Even, cabaran tu ala-ala ayam je.

Tapi, best kalau hidup ada cabaran ni sebenarnya. No cabaran, no pengalaman ok.

Pengalamanlah yang banyak mengajar saya. Paling best, pengalamanlah yang mematangkan diri saya selama ini. Pada saya, kematangan dalam diri someone sangat penting. Baik lelaki, baik perempuan. Matang maksud saya, bukanlah menjadi macam orang tua. Itu dah tak cool jadinya sayang…

Matang, pada saya maksudnya bila mana korang tahu berfikir dengan otak dan bukan dengan nafsu yang merepek. Nafsu tu penting, tapi kalau salah guna. Sekian, terima kasih ok. Nafsu tulah yang buat hidup kita jadi tunggang langgang kadang-kadang. Guna otak bila bertindak, tunjuk reaksi yang baik bila perlu. Marah boleh, itupun marah bertempat.

Matang begitu yang saya maksudkan. Matang perlu mengikut usia. Kalau usia sudah 20 tahun, janganlah jadi seperti budak-budak 15 tahun sepenuh masa. See, saya tekankan word “sepenuh masa” tu sebab ada masa dalam hidup ni kita perlu juga menjadi macam budak-budak sesekali. hahaha.

Tak salah, tapi biar bertempat. Macam saya, even im 26 years old this coming October..tapi saya still boleh campur dengan adik-adik belasan tahun. For me, adik-adik ni hiburan masa depan.wakakaka! No, maksud saya. tak salah nak  bercampur dengan sesiapa. Bukanlah bermaksud kita berkawan dengan budak-budak bawah umur tu kita tak matang. No, matang tu is inner punya aspek.

Honestly, salah satu kriteria teman hidup saya ialah orang tu mesti matang. Saya perlukan pasangan yang matang dalam hidupnya sebab if tidak, memang tak  kemana lah hubungan saya dengan si dia. Sebab, saya seorang yang matang. Saya tak sukakan lelaki yang kebudak-budakkan sangat.

Mungkin mana yang follow saya di twitter akan lihat saya macam sedikit annoying kot. Sebab, saya sendiri rasa kadang-kadang macam annoying bertweet dan melayan semua orang.wakaka. Tapi, itulah saya. Personally dan sesiapa yang kenal dekat dengan saya. Mereka tahu saya macam mana. Saya berkawan dengan semua orang selagi orang tu tak dicop rude oleh saya sendiri. hehehehe.

Saya fleksibel punya person. Saya tak suka nak memeningkan kepala otak saya dengan hal remeh temeh. Bila yang menyapa saya tu budak belasan tahun, maka belasan tahunlah juga cara saya berborak dengan dia. Kalau orang itu lebih tua daripada saya, saya masih berjenaka tapi saya tetap tahu batasan untuk bergurau. Kalau lelaki, saya memang boleh sewel sebab memang majoriti kawan-kawan saya lelaki. Saya senang dengan lelaki. Jangan risau kalau ada boyfriend korang yang beramah tamah dengan saya sebab ku memang bukan perempuan gatal punya stok. Maceh.

In reality, saya tak tahu apa pandangan kawan-kawan pada saya. Tapi, apa yang saya tahu. Saya still fleksibel person. Saya berkawan dengan semua orang. Ada yang muda daripada saya, dan ada yang lebih tua dan bertua-tua daripada saya. ahaks! Its ok. Senang aja. Bila dengan adik-adik, saya manjakan mereka. Bila dengan orang tua-tua, saya bergurau macam biasa tapi ada otak kan? Kenalah hormat juga.

Benda simple tak perlu tunggu orang ajar. Bila dalam diri kita sudah matang, kita sendiri boleh bezakan mana yang boleh, mana yang tak. Macam mana nak deal dengan pelbagai jenis manusia dan bla bla. Sendiri mahu ingat lah kan?

Ok, enuff for now. Apa yang saya nak sebut is, jadilah matang mengikut usia. Biar luar nampak budak-budak. Its ok, tapi inner tu kenalah matang. Orang tak matang ni susah woo. Maybe dari 1 aspek, ada bagusnya. Tapi,daripada banyak aspek…rugi woo! So, fikir-fikirkan lah. Korang dah matang ke belum. Dah baligh tak semestinya matang. Maceh.hahahaha.

Artikel Berkaitan

63 responses to “Anda Sudah Matang Ke Belum?

  1. errr…walaupon dah nak masuk 23 tahun memang kadang-kadang terasa tak begitu matang sebab rasanya pengalaman hidup itu tidak cukup untuk seseorang yang berusia 23 tahun.Melihat rakan-rakan sebaya yang lebih matang dari usia membuatkan saya rasa sedikit jeles.

    tapi matang bagaimanapon dalam setiap kehidupan kita juga perlu sekali sekala ada kelonggaran…Serius Life is boring kan..Perlu jadi kebudak-budakkan sesekali..
    .-= Piston Pecah´s last blog ..[Contest] Key Kaspersky Internet Security 2010 Selama 1 Tahun =-.

    • yes.betul.matang tu perlu sebenarnya tapi macam dah cakap dalam entry,kena pandai-pandailah kan. janganlah pulak bila bergaul dengan budak2, kita nak jadi orang tua.huhuhu. kena balance.

      well, im not a serious person tp bila perlu, i will hehehe

      • kematangan tu sebenarnya bukan kayu pengukur yang bagus. kalau terlalu fikir sangat kita ‘kena matang’ bila dah capai certain age, kadang2 benda tu leh sekat kreativiti kita. bile da tersekat, selalunya orang tu akan jadi sedikit boring dan terlalu serius.

        jadi rasanya xsalah nak jadi ‘xmatang’ dan just express sifat ke’budak2’kan kita kadang2 sebab ia akan membantu kita ‘build’ personaliti n brings character yang menarik untuk seseorang tu. =)

        nice post u have there anyway! keep it up!

        • yes, betul. sebab tu saya sebut yang matang ni is something yang perlu ada dalam diri seseorang. perlu ada, tapi gunakan bila perlu.hehehe.

          matang tak semestinya perlu serius all the time. saya tak pernah serious, tapi alhamdulilah matang kot. ahahahaha 🙂
          thanks ye baca!

  2. TERBAIK. hahahahah

    gunalah otak sebelum bertindak. ikut kata hati, mati la

    psttt..ooohh october ye kak? hee

  3. secara jujurnya aku baca yang bold. sebab kat situ aku dah nampak point kau…

    bagi aku senang aje. kalau orang yang suka gelak tak semestinya tak serius dan tak matang. maybe tu habit dia… suka bagi orang seronok…

    apa aku merepek niii. heee

  4. kalau nak diikutkan usia aku ni, 70% matang n lagi 30% childish.. hahaha.. klu matang 100%, rasa cam xbest je hidup ni. hehe..
    .-= Ramdzi´s last blog ..Kemenangan Dalam Duka Lara =-.

  5. Ok..1st ku terasa..hahahah.
    ku tau, ku mang tak matang beb..tapi xder lah tak matang sangt.der dalam hal2 yg perlukan aku bersikap matang.aku akan matang…..tp sesetangah perkara wat aku sangt tak matang.dan salu aku tersedar selepas aku buat perkara tersebut…huhu..T_T.tamau lah matang sgt..kang ade yg kt kiter cam org tua lak kan.satu hal yg nmpk aku cam mtng ialah aku ske nasiht org yg mude dr aku.haha..cam mak nenek pon ader…pe2 pon aku ske entry ko……
    .-= eiyda´s last blog ..eiyda:: Sejauh mana hebatnyer penangan MukaBuku :: =-.

    • hahahaha. bab2 nasihat tu aku teror gak ar.saje, perasan macam bagus je kadang2.wakakaka! jangan serious sangat. nanti orang bosan.

      matang tu maksudnye tau bile perlu serius n sedar baik buruk bile kite wat something.if silap kadang2, tak apa.kalau selalu tu bahaya.huhuhu

      maceh suke.hohoho

  6. fikir dgn otak, dan bukan dgn nafsu..
    itu mmg setuju sgt2 la..
    dulu kawan2 ckp serol ni serius sgt. Cam matang sgt gitu. Skrg ni dah selitkan jugak perangai budak2 tu..baru la meriah sket hidup..hehe
    .-= serol´s last blog ..Jakun dapat buffered earnings =-.

    • tau xper.jangan serius sangat.kang kawan rasa xselesa. bile berlawak tu bukan maksudnye kite xmatang cume tak tunjuk sangat2 lah tapi hakikatnye, sendiri mahu ingat 😉

  7. Peace, oktober here..hehe..dalam kawan saya ramai-ramai, saya la paling kurang matang, tapi bab masalah saya akan gunakan otak, dan selesaikan dengan rasional..hmmm
    .-= rashid´s last blog ..Reader’s Digest TRUSTED BRAND 2010 – Vote By Consumers =-.

  8. saya ada kakak 3 orang..jadi, saya layan akak macam kakak2 saya je la..takde la rasa awkward sangat.. ada masa matang, ada masa main, ada masa riang.. peace!
    .-= Fitrihadi.com´s last blog ..Eh Beb..Aku Terasa Beb Korang Tak Komen Blog Aku..Huh! =-.

  9. Pingback: Tweets that mention Anda Sudah Matang Ke Belum? | BLOG PICISAN TAPI BUKAN BLOG MURAHAN | Lizarazak.com -- Topsy.com

  10. Me as a real person, orang akan nampak aku matang. Aku sememangnya matang, tapi kadang aku prefer tunjuk kebudak-budakan. Sebab aku nak kawan ngan sume orang, FYI, kawan2 aku rata2 nya lagi muda dari aku.. so, hidup kena flexible. huhu…
    hi kak Liz.. 😀
    .-= Azah´s last blog ..Get Your .my Domain With Promotional Price Now =-.

    • aku tak pernah nampak ko dlm real life but aku tahu ko someone yg matang. so far yang aku tahulah. ada masa ko sewel gak cam aku tapi aku tahu ko matang n u r genius too 😉

  11. Buktinya akak boleh je tweet2 dgn “Budak” Daus… ekeke

    Ingat Hijau : Ingat Daus
    .-= Dauspozi´s last blog ..4 Drama Bersiri Terbaik Di Malaysia =-.

  12. FTN

    setuju! kena balancekan..baru syiok. tapi sejak kahwin, kena lebihkan pemikiran matang..banyak keputusan kena buat..perlu berfikiran matang 😀
    .-= FTN´s last blog ..Sudah Terang Lagi Bersuluh Dengan Lampu Limpah =-.

  13. Assalammualaikum Cik Lizz..Ada ketikanya kematangan akan muncul tanpa diduga…kan? :)Minda separa sedar memainkan peranan apabila kita berada disituasi yg berbeza tatkala melihat kanak-kanak,bergaul dgn golongan rendah,tinggi dan dewasa.

    Suasan persekitaran juga membantu kita untuk merasai kehidupan seperti orang yg matang dari segi ilmiah, rohani dan spritual. Dari pengalaman dan perkongsian menjadikan kita semua telah dewasa…

    • w’salam..for me, kematangan tu perlu ada sendiri dalam diri. once dah ada, letaklah kita dekat mana and pada bila-bila situasi pun. insyaAllah, should be ok.

      yang buat orang dewasa nampak too childish tu cuz dia belum matang. kita boleh bezakan orang tu matang or not.huhuhu

  14. Dah kot…rasanya la..entah ler…? Tak sedar plak…hee
    .-= faisalhanim´s last blog ..Jobs 4 Blogger (beta) =-.

    • insyaAllah dah cuz orang matang je yg akan jawab “dah kot”. hehehe. if belum, dia akan jawab konpiden tapi merepek. senang je nak tahu.hohoho 😉

  15. kematangan seseorang boleh dilihat dari cara percakapan dan perwatakan mereka hehe
    .-= Syafrizal´s last blog ..Comment Luv – Mari kita tengok siapa bagi cinta =-.

    • for me,tak juga kot. cuz, ku cakap merepek kadang2 tapi insyaAllah matang dah.huhuhu.matang ni is hal dalaman. bila kita bersama org tu lama2 baru kita leh tahu dia matang ke x.

  16. aku tak bape suka matang, sbb matang ni cam terlalu seyes..tak sempoi..aku nk jd org2 yg releks2 je, sempoi..hoho

  17. bH

    isu matang ni misteri la kak…saye banyak kali nak try blog tapi tak lepas2 sebab kompleks tambah misteri..anyway, post akak ni macam dah bagi ilham=)
    .-= bH´s last blog ..Lelaki Sejati =-.

  18. aku matang x wei???? curious nk tau

  19. mmmg betol,pengalaman mematangkan kite..aku pon rase,aku nih blm matang skit,walopon nmpk cm dah org tua,perangai still mcm bdk2..tp bkn sllu,ade mse kite kne serius,tp ak xsuke srius..lbh suke keadaan yg lebih gile2..ahahaha
    .-= apiih´s last blog ..tuDiaaa [Apiih mobileweb Twitter Client] =-.

    • ada masa, perlu serious jugak.bagus macam tu. jangan serius 24 jam, biasanya tak ramai kawan nanti.huhuhu. aku lagi suka dengan orang yang matang tapi kena masa jelah.heheeh

  20. pakai otak dari pada ngikutin emosi…
    itu kata orang bijak,…
    bukan kata saya….
    .-= digital nikon camera´s last blog ..Red Eye and Your Digital Camera =-.

  21. asalakn jgn emosional dlm perbuatan…. itulah keputusan yg matang 😀
    .-= meo188´s last blog ..Horrorskop Bulan Ini =-.

  22. kawan2 slalu kata saya gila dan childish
    hehe trima je la
    .-= Wan Perlis´s last blog ..Facebook dan Mind Control ? =-.

  23. Saya rasa saya dah matang .. apa pula kata Cik Lizz terhadap saya ya? *hoho
    .-= rohaizad´s last blog ..Keluarga bukan satu liabiliti, tapi aset. =-.

  24. salam..
    adeh rasanya macam dah termiss posting kat sini jer..huhu..

    suri palak camner ek? rasanya kat mana dicampak kat situ le blh idop..huhu..mana2 pun tak kisah asalkan bijak bawa diri pasti kita akan disenangikan..ehehe.

    p/s: sesekali layan satu kepala dgn budak2 sekolah,U,anak2 saudara ok gak ka..hehe

  25. belom matang
    heh heh
    .-= ery farieha´s last blog ..LELAKI KAT MALAYSIA MEMANG BUTA !! =-.

  26. kalo dulu cepat naik angin kira kuat ngamok..
    skang nie elek je.. apa yang jadik elek je..
    matang kowt? hak3
    .-= yashygsempoi´s last blog ..Berhati-hati Dengan Kerja Sambilan Di Internet =-.

  27. waahh..fleksibel eh?
    bagus2..seengah org xtau cmne PR dgn yg mude n yg lg tue..
    diorang main belasah je..

  28. hem kalau boleh tak nak tak matang ni..susah yang pertama kalau lelaki tak matang wanita senang nak permainkan….

    kedua wanita kalau tak matang llaki mudah prhambakan

    aku kalau orang lihat muka aku maybe orang pikir aku macam tak matang..tapi cubalah kalau nak kena sound ekali heheh

    tapi aku dah masuk 24 umur aku hoho..tak caya kan…dah tua juga..kawan -kawan yang lain semuanya dah khawin..
    .-= ishak´s last blog ..blogger boy yang tak sedar diri =-.

  29. yang penting, tetep berpikir positif….

  30. ada baiknya kalau kita bergaul dengan orang yg lebih tua ataupun yang lebih muda daripada kita. sebab apa? sebab cara pemikiran mereka x sama dengan cara kita dan rakan2 sebaya kita. saya pun ramai kawan yg lagi tua dan kawan yg jauh lagi muda. mereka ni boleh jadi pemandu arah dlm hidup kita.
    .-= Amir´s last blog ..T-Shirt Australia Untuk 3 Pembaca Blog Oh Malaysia =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge