Tips Untuk Sentiasa Positif Even Anda Sebenarnya Dalam Dilemma

Semua orang mahukan hidup yang best dan happening. Belum pernah lagi lah saya tanya pada orang, apa matlamat hidup dan jawab “saya mahu hidup dalam rasa kecewa bersama masalah“. Kalau ada, meh let me know siapa manusia berhati zombie tu tuh. phew

Tips simple. Why not saya kongsi bersama anda tips yang macam boleh pakai jugaklah pada saya selama ni. Saya selalu wish untuk sentiasa dalam situasi yang positif. Seronok beb kalau tak ada masalah. Tapi, mustahil lah kan. Bila abad pula nak tunggu hidup kita ni tak ada masalah.

Jangan mimpi. Selagi hidup, selagi tu akan ada yang namanya masalah. Cuma, kenalah pandai handle masalah korang tuh. Tge trick is try to be positive dalam apa-apa pun keadaan. Not big deal lah.

Jom. Guna tips ni kalau korang tengah dilemma. I mean, maybe korang tengah ada masalah dengan kawan-kawan. Or maybe, korang ada masalah kurang keyakinan diri. Boleh jugak guna bila korang tengah hangin 1 badan bila dapat tahu si polan tu baru lepas mengutuk korang.

Pandai-pandai lah guna yek. Tips ni universal style.hehehehe


1- Tarik nafas, dan katakan dalam hati. Sebenarnya masalah yang datang akan nyah juga tak lama lagi. Cuma, perlukan sedikit waktu untuk korang “bermain” dengan masalah itu.  Jangan lupa hembus nafas balik or maybe you will…….DIE 😛

2- Pejamkan mata dan cuba ingat semula tentang kejayaan korang melewati masa-masa sukar sebelum ni. Kemudian, katakan dalam hati sekuat-kuatnya. Kalau dulu boleh, kenapa sekarang tak?

3– Elakkan diri korang daripada terus berada dalam kelompok manusia-manusia “penambah masalah”. Adalah lebih baik korang duduk sendiri dan tenangkan diri daripada melayan mulut-mulut manusia ini. Biasanya mulut mereka ni lebih busuk daripada longkang. Jangan cari masalah baru!

4- Selalu katakan pada diri, semua orang akan lakukan kesilapan. Even korang pasti yang masalah tu bukan berpunca daripada korang, tak apalah. Mungkin ada yang korang terlepas pandang. Kalau perlu, minta maaf!

5– Find someone yang korang percaya dan selesa untuk berkongsi masalah. Luahkan semuanya padanya!

6- Sentiasa ingat, setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya.

7– Kalau perlu, switch off handphone korang buat sementara waktu. Berikan sedikit ruang untuk korang berfikir dengan lebih tenang. Jangan layan panggilan yang tidak penting. Ada masa, lebih baik ignore saja atau mungkin korang akan melukakan hati orang lain pula.

8- Baca buku-buku berkaitan self improvement or apa saja yang berkaitan motivasi diri. Kadang-kadang, korang boleh merasa lega dan boleh berfikir lebih positif selepas membaca bahan-bahan macam ni. Saya suka buku-buku macam ni! Sangat membantu.

9- Cuba bersabar. Tunjukkan air muka yang sentiasa tenang pada sesiapa saja di sekeliling korang. Tunjukkan yang korang OK dan tiada apa yang nak dirisaukan. Senyum jika mampu.

10- Akhir sekali, ingat. Kita tidak akan mampu buat semua orang happy dan senang dengan kita. Jangan paksa diri buat sesuatu yang kita tidak mampu buat. Ada masa, membiarkan saja apa tanggapan orang pada kita akan membantu untuk buat kita lebih hebat daripada biasa! Be positive selalu!

p/s: Kita yang tentukan hidup kita macam mana. pekakkan telinga apa orang nak kata.

Artikel Berkaitan

33 responses to “Tips Untuk Sentiasa Positif Even Anda Sebenarnya Dalam Dilemma

  1. antara blogging dan LI report..aku dalam dilema..hehe..aku selalu ikut kata hati je…always right

  2. Hidup itu terlalu singkat. SO kena la enjoy, manfaatkan untuk perkara-perkara yang berfaedah. Tarik nafas dalam2 then hembus.. Insya-Allah boleh lega sikit dari masalah. Andai terasa diri tu sangat teruk, ada lagi orang lain yang lebih teruk dari kita. Hidup takkan manis tanpa dugaan. tak gitu liz?
    .-= fahmi ibrahim´s last blog ..Yang berlalu biarlah Pergi =-.

  3. AMR

    Tip yang baik.. Aku dalam dilema nak baca buku ngan main internet.. Huhu…

  4. Always set in mind =)
    .-= blinkky´s last blog ..Create Your The Simpsons Character =-.

  5. entri yang menarik,huhuhu…aku suke,..uhuhuhu..dilemma..ape yg aku akan buat??pikirkan masa depan yg masalah nih akan hilang,bertindak dengan betol dan byk bersabar,insyallah,kalau kite buat sesuatu dengan iklas dan betul,segalanya akan berjalan dgn lancar,dan masalah akan hilang..ahahaha
    .-= apiih´s last blog ..Menangi Laptop Acer Aspire One Dengan Mudah!! =-.

    • hehehehe. masalah tu akan selesai jugak at last nanti. cuma lambat dengan cepat aje 😉 take it easy. sekurang2 nyer kite xder masalah n fikir mana nak cari nasik ;(

  6. bagus tips nie..aku pun dalam dilema memikirkan apa berlaku masa depan….
    .-= ishak´s last blog ..Buat lawak dengan photoshop =-.

  7. suka tengok perlawanan bola?semua orang suka tengok bola kan?disepak,ditendang,dibaling,dicampak ke sana kemari..lagi besh sekiranya ada gol yang berjaya dimasukkan..

    aku terasa aku seperti bola yang menantikan satu-satunya gol sulung…haha,dilema tak?
    .-= Piston Pecah´s last blog ..Saya Perlukan Faktor ‘X’ Untuk Masa Hadapan =-.

  8. sharinginfoz

    kongsi masalah ni sangat penting yalah at least dapat mengurangkan bebanan di kepala kita tu. yang penting cari someone yang boleh kita percaya kalau tak nanti dia jaja pada semua org lagi pening

    Jusco Sale

    Cikgu Cakap Kita Senyap

  9. nice tips friend,, salam kenal.. 😀
    .-= Arif R.´s last blog ..Pada Sebuah Bukit #2 =-.

  10. being positive is important.. and when im in a dilemma, i’ll usually do number 5! =D

  11. zik

    be positive.. (alamak banyaknya prob aku nie) ..insyallah dapat settle sikit2… jangan gubra.. last sekali tawakal… mintak bantuan dari Allah.. 🙂
    .-= zik´s last blog ..Cara merawat kayap ular. =-.

  12. salam kawan..
    pernah hadapinya..tika memlih kakasih ..hehehe..:)

    thnks shbat atas info tsbut.

  13. aku kalo lam dilema…suke tanyer pendapat orang..lg ramai lg bgs..pastu PK ape yng aku nak..br wat keputusan..huhu..xder masalah yg dapat diselesaikan..hehhe..neway..bgs arr tips2 ko…aku suke..=)
    .-= eiyda´s last blog ..eiyDa:: Bukan Geek …Gewdikkss jek hohoh :: =-.

  14. FTN

    1. bila dalam dilema, ambil bantal..tido
    2. kalau dah bangun nanti masih dalam dilema, ulang step 1
    .-= FTN´s last blog ..(TIPS) Berhati-hati Dengan Website Phising, Maklumat Anda Dalam Bahaya Jika Terpedaya =-.

  15. thanks for the tips ^_^
    .-= shazclan´s last blog ..Lupa =-.

  16. for me, tido la kaedah terbaik..nak plak tido petang..bangun2 kepala dah nak mereng..hilang ingatan sat..memang neutral la otak..haha
    .-= Azizuan´s last blog ..Saya Seorang Pemalas =-.

  17. face it. Itu aje nasihat dari aku.
    .-= titan´s last blog ..Aku ingin lindungi dia. =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge