Orang Kata, Lelaki Yang Baik Hanya Untuk Perempuan Baik Saja. Betul ke?

Orang kata, lelaki yang baik hanya untuk perempuan yang baik-baik aja. Macam tu juga, kalau perempuan tu baik makanya pasangan lelakinya pun baik jugak. Betul ke? Ok, kalau mengikut agama Islam saya tahu memang begitulah logiknya. I knew it.

Cuma, kenapa kadang-kadang saya tak nampak perkara yang sepatutnyanya tu ek?

Kalau zaman dulu, masa zaman mesolitik or zaman tok kaduk. Maksud saya, zaman mak bapak kita. Maybe saya percaya. Itupun tak percaya 100%. hahahaha. Saya bukan nak menyangkal ajaran agama. Oh tidak, saya tahu tentang itu. Berdosa nanti.

Cuma, saya nak kepastian saja. Saja nak ajak korang berdiskusi perkara yang saya macam tak percaya sangat. Itu saja.

Syaa beri contoh. Dulu, masa kat sekolah. Situasi di mana saya sentiasa berteman dengan lelaki. Saya tak boleh lekat duduk dengan perempuan sebelah kerusi saya. Rimas. Memang, kadang-kadang cikgu naik meluat sebab saya penolong ketua darjah, tapi saya yang degil.

Nasiblah, Nak bahagia kenalah pandai-pandai nak hidup. wahahaha.

Eh, lari topik pulak. Ok, macam ni. Oleh kerana saya suka kawan dengan lelaki dan mungkin juga diorang suka kawan dengan saya (ok, sekali lagi. Ini cara nak rasa diri sentiasa disayangi orang.kahkahkah). Jadi, selalu lah saya menyampuk dialog kedai kopi budak-budak lelaki.

Sambil hisap rokok (Yes, mereka tak nak bahagia. Jadi, mereka hisap bedeng. Saya sentiasa bahagia. Jadi, tak perlukan nikmat rokok kepul-kepul tu.) Diorang akan menyakat anak-anak dara yang sebenarnya saya tahu tak ada dara dah pun. Phewit pwewit. Macam tu lah serba sedikit yang saya dapat tolong korang untuk try imagine situasi acara menyakat itu.

Cara kampung je sebab saya pun sekolah kampung yang kelas saya dekat aja dengan reban ayam mak cik Peah (bukan nama sebenar).

Habis acara menyakat, sebab dah tak ada anak dara yang tak berapa nak dara tu. Saya pulak amik peranan Mazidul. Saya tanya, “Korang ni, kalau nampak mina cun sikit, pakai baju sarung nangka aje, mengenyam ek. Kalau teror sangat, pergi ar usha dekat-dekat. Senang nanti abis sekolah boleh masuk minang”.

Kahkahkahkahkahkah. Lelaki-lelaki yang tak berapa nak handsome tapi masih ada rupa bergelak sakan.

Saya pulak yang confused. Tidak puas hati. Jadi, saya tanya kembali. “Kejadah kau gelak?”. Slumber salah seorang daripada lelaki tak handsome tapi ada rupa ni jawab “kau ingat aku nak ke kahwin dengan pompuan-pompuan jalanan macam tu? Sorry ar. Perempuan macam tu siapa nak jadikan isteri”.

Saya terkedu. Tak puas hati pun ye jugak. Saya tanya lagi “Hek eleh, macam lah kau baik sangat.”. “Memang lah tapi aku nak cakap sikit dengan ka rahsia lelaki”. Lelaki A jawab. “Apa?”, Saya soal. “Sejahat-jahat lelaki, dia akan cari perempuan yang baik-baik. Macam aku, aku nak cari perempuan yang pakai tudung n tutup aurat. Bukak untuk aku aje”. Lelaki A jawab lagi.

(Monolog dalaman) Kuang ajar punya jantan.

——————————————————————————————————————————————–

Enuff. Dialog di atas diubah sikit sebab dialog asal memang keji gila. Zaman dulu-dulu kan? hahahaha. So, sekarang ni. persoalan saya now. Sejauh mana kebenaran kata-kata kawan lelaki tak handsome tapi ada rupa saya tu? Diskusi ni terbuka. Lelaki diperlukan untuk menjawab dan perempuan saya alu-alukan untuk tumpang sekaki. Maceh.

p/s: Komen dengan sopan ye. Saya alergi orang kurang ada even saya sendiri tak cukup beradab. cheers.

Artikel Berkaitan

39 responses to “Orang Kata, Lelaki Yang Baik Hanya Untuk Perempuan Baik Saja. Betul ke?

  1. he…23x meh bro pulak berkata-kata disini

    lelaki…. demand sure nak yang terbaik… dorg yang mencari & bukan yang dok rumah tgu dipinang… so pilihan mereka lebih meluas..

    tp ada sebab knpe tuhan menemukan kita dengan yng jahat atau yang baik… sama ada tggjawab ataupun bertujuan memperbaiki diri kita

    jika kita baik, mungkin dipertemukan dgn yang jahat..tp mungkin baik pada sesuatu yang tiada pada orng lain.. untungnya..?? tetap kita

    jika kita jahat, mungkin dipertemukan dengan baik. mungkin kerna ada kebaikan dlam diri kita cuma kita sahaja yg tidak mengetahuinya
    .-= Bro Framestone´s last blog ..My Dream Destination =-.

  2. ery

    pedas jugak ayat-ayat cinta lizz ni.. heheh

  3. zik

    susah gak nak jawab soalan cepumas macam nie.. hurm simple jela.. kalau dah jodoh.. nak buat macam ne… kita hanya merancang..Allah yang menentukan.. 🙂
    .-= zik´s last blog ..Ajaran sesat di malaysia semakin parah! =-.

    • if cakap pasal jodoh, memang tak boleh nak komen ape dah 😉 doakan yang terbaik cume curious aje bile lelaki cakap camtu.huhu if gurl,biasenye main belasah aje laki mana yg dtg kat die kot. hahaha

  4. kalau suami isteri baik-baik,for sure family akan happily sentiasa..hidup aman dan anak pon soleh,seeloknyer carilah yg baik2 jerk..ahahaha
    .-= apiih´s last blog ..Contest Review Blog Zon Bebas =-.

  5. memang lelaki selalu macam tu. nak yang baik baik sebab dia tahu dia tak baik. haha 😀
    .-= cik epal´s last blog ..nak tahu siapa blogger itu? aku nak bagi password dah ni =-.

  6. Memang nak bagi komen, tapi agak pening dengan jalan cerita artikel ni… certain ayat tu macam tergantung dan tiada kesinambungan.

    p/s: nanti kalau dah berjaya di fahami, baru boleh beri komen kot… hehehe
    .-= rohaizad´s last blog ..Alhamdulillah… selesai sudah Seminar Smart Blogging 25hb April 2010 di UTM Skudai. =-.

    • memang sengaje sebab kang cite abis2 kang sian tuan badan yang baca n terkena.wahahaha. ini pun dah kena wat sujud byk kali depan depa kot naa.kahkahkah

      up 2 u bro. no hal.hehe

  7. Bukan ke perempuan ni lagi suka kalau lelaki tu ‘nakal’ sikit? Baik macam bosan je, kalau nakal mungkin lebih thrill.
    .-= ariff´s last blog ..Kehidupan di Celah Bandar Moscow (Siri 8) – Metallica World Magnetic Tour 2010 Live in Moscow =-.

    • oh, tidak semua. tuan blog ni prefer lelaki yang baik. yang notty2 tu macam susah pulak nak didik anak2 nanti. huhuhu.tapi, rancang nak gitu tapi jodoh Tuhan tak tahulah..hahahaha

  8. hahaha..

    lelaki mmg demand. semua org pun demand. nak yg terbaik untuk diri. sape nk yg tak baik? erkk!!

    masing2 dah diletakkan tahap “baik” tu.

    laki baik utk perempuan baik lak, tahap mana baiknye?

    laki jahat utk pompuan jahat.err.. setara mana jahatnya tu?

    *klu laki tu nak pompuan baik utk dia, maksudnya dia tu xde la jahat, baik ler tu, nak jugak yg terbaik utk anak2 dia. heee 😛

    pompuan yg duk tepi jalan tak menentu pun nak suami yg baik an. an. tahap mana la baik yg dia maksudkan tu? err..

    so pd saya, betul la ungkapan tu. perempuan baik utk lelaki yg baik n begitu juga sebaliknya.
    jd motivasi utk diri supaya jd baik. yeah!
    .-= ASaDa RyutaRo´s last blog ..Hari Terakhir =-.

    • kesimpulannya, semua terletak pada kemahuan diri sendiri. kalau mahu keturunan yg baik, pilihlah yg baik2 juga.tapi,rasenye orang zaman skrg main kawen je kot. hal2 kemudian xamik tau sangat.huhuhu

  9. kadang-kadang ada perkara yang terjadi di luar kawalan kita kan..kalau dah memang ditentukan,terima saja…

  10. orang tua cakap jodoh orang yg baik berlawanan dengan orang kurang baik..sebab yg baik nie nak kena bimbing yg kurang baik…pernah dengar tak?..
    .-= rizputra7´s last blog ..I’m Not Single Versi DEEPFACE =-.

  11. but some good girls got bad bfs.. lol.. anything can happen actually =P

  12. lumrah manusia sentiasa nak yang terbaik untuk diri sendiri kan? tapi bab jodoh sebenarnya tuhan dah tentukan dari awal kejadian lagi. terima la pasangan kita seadanya.
    .-= zaiMi´s last blog ..Slot Akasia – Drama Adamaya di TV3 =-.

  13. Rasa macam betul je. Sebab dah nampak banyak contoh =)
    .-= blinkky´s last blog ..Free Video Converter – Next Video Converter =-.

  14. Hahahak , bagus2..
    tapi kalau ikut ape yg aku kaji la , hahahak .
    memang laki baik utk perempuan baik dan sebaliknya ,

    Selalunya tajuk kau tu pasl utk yg dah berkahwin la .

    selalu pada mulanya , suami yg jahat mendapat isteri yg baik . Tapi , lama – kelamaan si suami akan terbuka hati untuk berubah menjadi baik .

    sbb kalau tak silap , itu mmg dah dijanjikan rasanya , aku pun tak sure la .

    harap kau paham la , aku pun tak berapa reti nak huraikan .

    Kepala tgh weng ni hehhee . ok lizz

  15. semua orang nak cari yang baik dan sempurna tapi adakah kita cukup sempurna untuk dapat yang terbaik tu..
    .-= Thoha´s last blog ..Baca Al-Quran Secara Online =-.

  16. bagi aku la katakan..aku prefer pasangan tu berlainan watak..baru ada thrill bla bersama..hehehe…aku suka tgk pmpn baik sopan santun..tp susah nk jatuh hati dgn org mcm ni…hahaha

  17. AHZY

    Aslmualaikum kat smua pembaca blog ni n saudari liza,

    Mngkin komen saya ni nmpk mcm sekma ckit tp xpelah kite blh sama2 kongsi ilmu yg ckit ciput yg ade pd sy ni. Firman Allah “apa yg kamu sngka baik pada kamu mungkin buruk di sisi Allah dan apa yang kamu sangka buruk untuk kamu ia baik di sisi Allah, Allah mengetahui ape yg kamu tidak ketahui.” (Surah al-Baqarah 216) lebih kurg mcm 2 lah trjemahan die. Sbnrnye lelaki baik utk permpuan baik n sebaliknya ade dlm surah an-Nur 1-23. sy cite ckit psl ayat ni, kisah ni berlaku pd isteri nabi Aisyah yg difitnah brzina dgn safwan iaitu sahabat nabi sbb mase 2 br lps perang jd mase dlm pjlanan nk balik madinah nabi x perasan isteri die xde jd bile safwan jupe die bwk balik aisyah jd bile org munafik madinah nmpk mulelah bt fitnah, kalau x silap sbln jgk nabi x tgr aisyah bkn sbb marah tp tggu keputusan dr Allah n bile trn wahyu trbukti aisyah n safwan x salah. kt sini kita dapat th nabi ni seorg yg baik n smestinya isterinya yg baik jgk….sorilah pnjg sbb ni fakta x leh nk ubah 🙂 wallahuta’lam….syukran.

  18. terima je lah jodoh yang kita dapat
    .-= hanif´s last blog ..WOFF S Standard Baru Dunia Web =-.

  19. Kan dah termaktub dalam Al-Quran, buat apa nak didebatkan lagi kan..

    Percaya lah! Memang lelaki yang baik untuk perempuan yang baik..
    .-= Oh!Perfumes´s last blog ..Pengetahuan tentang permulaan perfume =-.

  20. “Baik” n “jahat” tu subjective jugak, kan. I rasa generally betul jugak rule tu. Tapi kalau tengok subset macam tahap kesabaran dan tahap kelancangan mulut, bertuahnya kalau dapat yang sama level. Biasa I tengok macam lebih opposite ada lah hehe
    .-= Cik Rouge´s last blog ..Hot ke doctor ni? =-.

  21. aku pun mesti nak bini yang molek, takkan nak yang bangun pukul 4, masak tak reti..

    diri sendiri pun kena la betul stesen jugak kan. tapi kalu dah jodoh tu xleh wat ape la.
    .-= Park Air´s last blog ..Aku Pun Nak Ada Butang Like Jugak! =-.

  22. tak jugaklah kalau dalam dunia sekarang…tapi sudah semestinya
    .-= ishak´s last blog ..Antara perkara pelik finas dan cikgu…. =-.

  23. nuurdhirazanor

    jdnya..ayat perempn yg baeq untuk llki yg baeq dan sebaliknya, datngnya dr quran ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge