Ini Caranya Kalau Perlu Deal Dengan Spesies Rude People. Cool Babe!

Dalam dunia ni, ada 1001 macam perangai manusia. In fact, 1001 tu hanya omong kosong. Padahal, lebih daripada tu perangai manusia ni. Cuma, nasib-nasiblah kan nasib kita nak kena deal dengan manusia yang macam mana. Kalau kena yang ok, then syukurlah. Tapi, kalau kena yang buruk perangai. Pergh, menyirap beb!

Kali ni, saya cuma nak fokus pada 1 aja perangai jelek manusia ni. Itu pun sebab saya baru je deal ngan spesies manusia macam ni. Teng teng teng, ok perangai jelek terpilik kali ini adalah manusia yang berperangai sungguh RUDE. Hmmm. Psiko lah ada kawan macam ni. Boring sungguh. Nasib badan.

Tapi tak apa, setiap masalah ada cara nak deal with kan? Dah alang-alang saya kena dan tahulah serba sikit camna cara nak deal dengan manusia spesies mangkuk ayun ni, meh lah saya share sikit dengan you all naa. Mau ka? Tak nak tak apa, tapi saya nak bagi jugak! wahahaha. Dan inilah tips yang saya guna selama ini bila berdepan dengan manusia spesies RUDE;- dipersembahkan. hahaha

1- Sabar dan buat muka cool  sentiasa

Mak saya pernah pesan, kalau orang buat apa-apa dekat kita kecuali nak bunuh kita (yang ni jangan buat sengal pulak kan.hehehe) tips penting adalah dengan tunjuk muka kita yang tenang-tenang ayam. Ayam kalau nak qada’ hajat kan muka dia tenang kan? hah, macam tu lah. Buat muka cool sentiasa. hahahaha. Tricks kat sini adalah untuk untuk psiko orang yang RUDE tu. Biar dia rasa macam usaha dia gagal nak buat hati kita sakit (walau pun dalam hati dah macam batu bata retak 101 bahagian)

2- Biarkan dia bercakap sampai kering tekak

Biasanya, orang yang RUDE ni takkan nak bercakap dengan nada yang lemah gemalai. In fact, takkan lembut punya lah. Mereka ni, terdiri daripada manusia yang suka cari publisiti murahan macam dekat pasar malam tuh. Lagi kuat suara, lagi hebatlah kononnya mereka ni. So, biarkan saja mereka membebel dan memaki hamun kita. Mustahil lah diorang nak tahan sampai 24 jam kan? Paling lama pun, 1 jam. So, apa nak kisah. Kerja kita cuma duduk depan mereka dan angguk kan kepala mahu. If rasa nak perdajal sikit. amik surah yasin. Tengok reaksi diorang macam mana.  Tapi, saya kerek sikit. Kurang baik lah katakan. Saya biasa amik komik Ujang or apa-apa komik aja. kehkehkeh

3- Jangan membidas apa dia cakap. Tunggu dulu!

Orang RUDE ni pelik sikit. Dah nama pun RUDE. Memang kurang asam jawa sikit. Diaorang ni suka nak tunjuk mereka hebat membidas. Jadi, lebih elok kalau kita jangan layan pada waktu yang sama. Simpan dulu apa yang kita nak jawab nanti dalam kepala otak. Kalau nak sadis sikit, bukak buka 555 depan diorang dan catit points yang diorang sembur kat korang tu dalam buku tuh. Im sure manusia RUDE ni rasa nak gelak guling-guling dalam hempedu cuma kena control macho. wahahahaha

4- Tenung mata dia

Hehehehe. Tricks ni adalah untuk buat manusia RUDE ni rasa macam hilang rasa konpiden nak berkurang ajar dengan kadar lebih lama. wahahaha. Tips ni best kalau korang teror buat renungan mata yang menusuk kalbu. sure orang tu macam tak tentu arah. Orang RUDE ni taklah berani pun. Tenung lama-lama mata dia sambil buat kerut-kerut pada dahi seirama dengan itonasi RUDE dia. hehehe.

5- Tunjukkan kematangan kita dan serlahkan kesengalan (kebodohan senang cerita) mereka

Beb, orang kata. Untuk kelihatan bijak tidak semestinya dengan petah berkata-kata. Ada masa, diam tu lebih baik dan boleh tunjukkan betapa matangnya diri kita. Bukan matang untuk dapat lesen kahwin muda ye. ahaks! Orang RUDE ni sebenarnya kurang bijak dan kurang matang. Mereka bercakap membabi buta. Jadi, kalau kita sama-sama nak lawan macam mereka..maka samalah kita macam mereka!

6- Penutupan adegan, basuh habis-habisan

Sorry. Tips yang last ni saya tak encourage korang buat naa. Buat kalau rasa perlu aja. wahahaha. Ok, tips last adalah dengan bila selesai part si RUDE tu punya turn dengan habis semua makian dan caian dia beri pada kita, dah habis dia beri ceramah macam bagus depan kita, dan bila dia dah rasa penat. Maka, boleh lah kita pulak balasan dengan jawab semua tuduhan-tuduhan macam bagus dia pada kita tadi pulak. Sebelum tu, make sure cakap “dah habis cakap dah? Turn aku lak”. dan balasa dengan PENUH ADAB SOPAN. Ok? hehehehe

p/s: Maybe apa yang saya berikan ni looks so simple lah. Korang akan rasa macam boleh ke buat macam ni…Entah, tapi yang pastinya saya buat aja! Ada rezeki, menjadi. If tak, saya try lain kali. wahahaha. Cool babeb 😉

Artikel Berkaitan

37 responses to “Ini Caranya Kalau Perlu Deal Dengan Spesies Rude People. Cool Babe!

  1. memang terbaik ah wehh. hahaha… tenung mata je aku tak berani lagi. aku ni gabra sikit. haha
    .-= paeh´s last blog ..Kuasa Bibir =-.

    • kehkehkeh. aku tengok orang gak.tp, best tenung mate ni. sker wat org jadi gelabah ayam. kehkehkeh

    • aku berani..siap buat muka ketat lagi..selamber ja..lepas tuh orang yang sound tuh otomatik cakap elok2..still lagi buat muka ketat..then dia cuba nak baik-baik..still lagi muka ketat..then dia blah..still lagi muka ketat..then selisih tengah jalan..still lagi muka ketat..then dia rasa bersalah..still lagi muka ketat..then dia moral down..still lagi muka ketat..then padan muka dia..hahaha
      .-= Azizuan´s last blog ..Cross Browser Testing Dengan Browsershot =-.

  2. hahaha.. tang ni paling syok…

    6- Penutupan adegan, basuh habis-habisan
    .-= syahirul´s last blog ..Senarai nama-nama anak dalam Islam =-.

  3. tenungan mata menusuk kalbu? best.. best.. hahaha..
    .-= zuls´s last blog ..9 Ways to Reward Blog Commenter #Howto #BlogTip =-.

  4. jenis rude??ape yg aku buat??ahahahaha
    buat tak layan jerk..kah3..
    .-= apiih´s last blog ..Skinput: Jadikan Tangan sebagai Pad Sesentuh!! =-.

  5. Pernah aku diceritakan oleh sorang guru nih, di kate, kalau orang maki atau sound kita,biarkan kerana makian itu akan kena kat dia akhirnya, dan malaikat akan lindungi kita.Tapi, kalau kita balas balik makian dia, malaikat akan pergi dan syaitan pula datang pada kita…itulah kisah nya!!!macam ne,nak balas balik ke kalau kena maki hamun??

    • guru tu cakap memang betul. satu pun tak salah. cuma, depends on orang. for me yang tak cukup rasa sabar ni memang xleh nak tahan bab2 nak balas. tapi, tengok jugaklah..tak adalah balas maki jugak. dia maki, dia dapat dosa. aku tak reti maki orang sangat cuz dah start tak leh stop nanti.wahahaha. balas biase2 aje. biar pedas tp ikut care paling santai 😛

  6. Setuju dengan semua cara diatas, saya masih tunggu peluang untuk mempraktikkannya secara real, kalau terjadi kat saya satu hari nanti pasti teruja hehe
    .-= Rjuna´s last blog ..Pakej internet TM UniFi mahal? ada limit? =-.

  7. come on RUDE boy2..ahha cam lg Rihanna lak kan..ehhe..
    cam aku kan..kalo adek aku (lelaki) mmg suke la rude2 nagn aku..padahal aku ni kakak die..kalo die cakap pot2 pet kt aku macvam2..aku diam jek..aku msk lam umh ke..aku wat dunno ke..aku mls nk lwn balik..aku mlns nk menjawab..bila die d xder bende nk RUDE lg die diam..aku still cool =))
    .-= eiyda´s last blog ..eiyDa:: Mari kita merokok beramai2 heh :: =-.

    • oh,kalau dengan adik aku pulak so far memang aku biasanye tahan selagi boleeh.if dah melampau tu kene jugaklah aku bersuara.huhuhu. tp,tak adelah nak maki2. just cakap apa yang perlu aje. wahaha

  8. cara nie aku mahu praktiskan,aku dok terari-cari mana dia..nasib baik blog nie bagi tips nie heheheh

  9. wow..tips yg bagus..hehehe..kena simpan nie…
    .-= rizputra7´s last blog ..Mayat bayi dalam timbunan sampah =-.

  10. kalau xboleh blah jugak? lempangkan aje..hehe
    .-= linglung´s last blog ..Jagung dan Makwe Lipstik Ungu =-.

  11. kadang-kadang yang rude sangat nih cuma berani bila berada dalam kelompok geng yang ramai..

    setuju dengan biarkan saja.lama kelamaan mereka akan diam.Jangan jadi bodoh seperti mereka,mereka akan sedar kebodohan itu akhirnya.
    .-= Piston Pecah´s last blog ..Bola dan Gol =-.

  12. wo

    pnh bt.. tp x tenung mata, sbb aku pemalu, aku cuma senyum jer…biar dia lg panas…hahaha

  13. trim’s sangatlah tipsnya kawan
    salam hangat dari blue
    .-= dobleh yang malang´s last blog ..Dan kamu pun pergi, sas…………….. =-.

  14. Errr Liz, nak tenung mata dia dalam2 tu kang jatuh cinta kang susah plak… ;p
    .-= Khairi´s last blog ..Desperado? =-.

  15. salam..
    hahaha…piont2 yg anda terang kat atas tu memang betul semua..yg penting cool and jangn jadi rude gak….
    hehehe

  16. erm, Tuhan sj balas keRUDEan mereka
    .-= meo188 (brader luv…huhuhu)´s last blog ..Ninja Cipan =-.

  17. zik

    kalau diaorang tak nak mengalah… blah jela.. malas lah nak cakap ngan orang yang nak menang je.. huhu..
    .-= zik´s last blog ..Petua awet muda bagi lelaki =-.

  18. paling banyak banyak. yang tenung mata tu tak berani nak buat. haha 😀

  19. setakat ni x pernah deala lagi dengan spesis rude
    mgkn mereka lihat muka ini yg suci terus x jadi nak marah.ahaha
    .-= Wan Perlis´s last blog ..Perspektif Aku Tentang Isu Pembuangan Bayi =-.

  20. hahaha.. nice tips.. nie ada 1 tip tambahan.. kalau korang rase cm xleh thn dah tym dye maki2 tu.. rase cm dah nak meletup.. korang amek selipar pastu sumbat lam mulut dye.. confirm dye diam.. sebab dye tgh asyik menikmati kesedapan rasa selipar tu.. wakakaka~
    .-= Captain´s last blog ..Gadis Melayu Terakhir =-.

  21. ni konfirm ada seseorang yag rude dgn ko ..anak sapa la tu yek agaknya..
    .-= boss´s last blog ..Email Yang Mendebarkan =-.

  22. yahh. aku sangat cool..
    .-= titan´s last blog ..Aku ingin lindungi dia. =-.

  23. hahaa…aku biasa buat muka toye je…buat muka cool mcm tak bersalah…pastu layan je dia cakap….kena hipokrit la dgn dia tu….hahaha..
    .-= syinrayafa´s last blog ..Kali pertama masuk blog seseorang, apa yang perlu di buat? =-.

  24. ct yang 1

    balas balik apabila dserang…astaghfirullah hal azim, ape nk jadi dgn diri ini..

    selalunya pandang mata dia dgn aura garang & jerit kuat2 bagi die diam & tergamam…pastu blah la…abeh cite…ahhaha..

    tp cara ni, ble betul2 dah xtahan la…mule2 kene sbar dlu, tp kesabaran ku ada had nya ;p

  25. Pingback: Korang Ada Masalah Dengan Roommate? | BLOG PICISAN TAPI BUKAN BLOG MURAHAN | Lizarazak.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge