Buat Duit Dengan Blog Versi Lizarazak. Blogger Picisan Kelas bawahan

Buat duit dengan blog bukan sesenang macam korang fikirkan naik lif , untuk buat duit dengan blog kita perlukan masa lebih daripada apa yang kita bayangkan. Buat duit dengan blog ni pada saya macam kita naik ke atas dengan menaiki tangga! Makin tinggi semangat kita untuk naik ke atas, makin tinggilah juga usaha kita untuk ke atas!

Dunia blogging bukan bank yang boleh cop wang dengan sekelip mata, sayang.

Saya kadang-kadang naik bosan bila baca email spam yang masuk dalam inbox. Tajuk tak boleh blah “Jom Join Saya Buat Duit”, “Nak Kaya?, Jom Join Network  Saya” dan seangkatan dengannya. Adoi, pleaselah. Hentikanlah buat kerja stupido macam ni.

Perdana Menteri kita yang dah kaya raya tu pun perlu berusaha, perlu keluar rumah baru dapat duit tau.

Saya tak kata, fakta tentang kita boleh buat duit dengan blog tu fakta yang salah. Cuma, kena lah logik and bijak sikit kan. Semua benda yang berkaitan duit ni perlukan usaha. Kalau goyang kaki tu, maybe boleh kot tapi sah-sah medium untuk dapatkan duit tu daripada sumber yang songsang sket kot.huhuhu

Bila saya kata, buat duit dengan blog tu boleh kita samakan macam 1 usaha kita nak naik ke atas dengan tangga. Maksudnya sangat simple. Korang cuba bayangkan depan korang sekarang ada tangga yang sangat tinggi. Memang pada logiknya, sangat susah untuk korang daki. Rasa boleh tercabut kaki.

Tapi, sebab dekat atas tangga tu adalah tempat yang memang korang perlu dan mahu tuju, jadi mahu atau tidak korang akan fikirkan cara untuk mendaki juga tangga yang super tinggi tu. Pemangkinnnya adalah tempat yang kamu mahu tuju itu, jadi kamu fikirkan macam mana nak mula mendaki anak tangga pertama tu.

Simple kan? Now, apply kan pada dunia blogging pula

Korang tahu  macam-macam boleh kita buat dengan dunia blogging sekarang untuk dapatkan income. Blog adalah perantara untuk kita capai income yang kita mahukan itu. Kita boleh samakan blog seperti tangga dan income tu seperti tempat yang kita mahu tuju.

Jadi, sekarang kita sudah ada matlamat dan medium!

Now, barulah korang boleh fikirkan tentang niat nak buat duit dengan blog. Excuse me, saya tak mengajar newbie untuk set dalam kepala masing-masing untuk buat blog dengan niat buat duit semata-mata naa. Saya cuma kata, pasangkan niat dahulu! hahaha.

Kalau niat korang bukan nak cari duit dengan blog, then sila abaikan entri ini.

Ok, berbalik pada niat. Orang kata, bila dah ada niat. Senang sikit apa yang kita nak buat. Kita boleh mula plan apa yang perlu dan patut kita buat. Plan make perfect. Sometime lah. Ada masa, tak payah plan pun boleh jadi cool. hehehe. Ada niat, ada medium, ada matlamat.

Ada 3 perkara ni barulah fikirkan macam mana nak capai matlamat tu.

Janganlah jadi hamba duit sangat. Berusahalah duit dapat apa yang kita idamkan. Jangan baru 1 bulan berblog, suda penat mengeluh buat itu ini tapi masih tak dapat 1 sen pun income. Hello, saya sendiri masuk tahun ke 3 berblogging baru merasa duit online tau. ahaks!

Buat duit dengan blog itu bukan sesuatu yang mustahil. Saya sendiri sudah merasa RM 420 dengan contest hebat oleh Denaihati. Sudah dapat beratus-ratus dengan Nuffnang tapi belum sempat beribu dan murtad. Main Innity pulak. Itu pun, saya pakai semangat yang sentiasa positif oleh bro Rohaizad.

Sesungguhnya mereka berdua ni sangat terkenal tapi tak poyo! Thanks God.

Baiklah. Ini hanyalah entri picisan daripada saya yang sangat cetek ilmu tentang dunia blogging ni. Masih bertatih. Sama macam korang. Saya ada matlamat untuk berjaya dalam dunia blogging ni. Mahu income yang agak comel juga macam sifu-sifu lain dan kalau bonus terkenal macam Beautiful Nara. (sampai ke kiamat lah aku nak femes macam Bang Nara ni.wahahaha.Lagipun, tak ada niat nak femes cuz aku ni cepat lupa daratan.bahaya!muahaha)

Saya seronok setiap kali menyebut tentang mereka bertiga ni. Mereka sumber inspirasi LizaRazak!

Artikel Berkaitan

44 responses to “Buat Duit Dengan Blog Versi Lizarazak. Blogger Picisan Kelas bawahan

  1. semangat aku baca blog kau. hahahaha.
    terbaik daripada aku…
    mmg betul apa kau cakap. nak berjaya mesti perlu kegagalan. jika tiada kegagalan pun. mesti ada susah payah dulu.
    .-= paeh´s last blog ..Kuasa Bibir =-.

    • if aku ade duit lebih, sure aku sedekah kat ko barang berapa kupang cuz jd pengomen pertama. wahahaha.thanks2 🙂
      apa2 yang kite nak buat, perlukan usaha. itu key yang penting selepas doa pada Allah..

  2. Gua pulak menulis blog lebih kepada hobi gua yang suka membuat karangan. Kalau lah gua sudah mulakan sejak zaman PMR lagi, dah tentu gua tercalon dalam SEA Awards mungkin.
    .-= Sylarius´s last blog ..Memasak =-.

  3. nak buat duit dgn blog yg penting kena rajin.kalau mals semua xjd =)

  4. saya nk duit dari blog,tp xpenah2 pon dapat…huhuhu..Ads x penah nk naik..wakakakakaka
    .-= apiih´s last blog ..[PIC] Pendrive Yang Pelbagai Rupa =-.

  5. sangat tak suke terima email camtu..
    bukan senang nk jadi senang, bukan susah nk jadi susah..
    .-= Anarm´s last blog ..Manusia semakin malas membaca al-Quran =-.

  6. liza pun tak kurang hebatnya dengan mereka bertiga
    tapi mereka hebat lebihhhh…sikit

    tapi apa pun suka baca entri ni
    .-= klcitizen´s last blog ..cari duit di blog atau pasar malam? =-.

  7. hohohoho…apa perasaan lizarazak bila masuk dlm dalam majalah dara sebagai cover majalah? usahawan blog warna pink wanita pertama. hahaha…feymes la, dpt duit lagi.
    .-= syinrayafa´s last blog ..Kali pertama masuk blog seseorang, apa yang perlu di buat? =-.

  8. lizz awak tu dah femes dah…
    .-= Bean Moreno´s last blog ..ENTRI SANTAI PUKUL 5.30 – NAK MAJU JANGAN MALU2 =-.

  9. kene ikhlas dalam sesuatu yang dikongsikan dalam blog.kalau semuanya pasal duit tak mungkin dapat kawan dalam alam maya nih.
    .-= Aku Lelaki Gemuk´s last blog ..Adik Zaris Nelydia Sen Sambut Birthday Boyfriend =-.

  10. “Tuan boleh dapat semua info mengenai buat duit di internet, TETAPI pastikan tuan tidak termakan dengan harapan palsu bahawa di internet boleh buat duit dengan TERLALU mudah”

    Anyway, suka giler dengan ayat Lizz yang satu ini:

    “Dunia blogging bukan bank yang boleh cop wang dengan sekelip mata, sayang” Oh…!

    Hehehe
    .-= rohaizad´s last blog ..Pagi Isnin yang poyo =-.

    • hehehehe. ye lah, ramai sangat yang ingat mudah macam gitu nak dapat duit. teruk lah 😛
      bro pun usaha jugak itu ini nk dpt income, cume xangkat batu n kayu je kan?kuikuijuu

  11. hehe…membaca entri ni sambil membayangkan gara Cikgu tengah membebel kat student
    LOL~ taktau kenapa…haha
    btw…aku berbelog sekarang bukan semata-mata kerana duit
    tp sekarang aku tengah semangat nak naikkan trafik dan PR blog
    thx to your entry b4 dis..yang pasal trafik ke nuffnang tah baru2 ni
    tetiba je semangat nak berbelog semula tu dah datang balik
    .-= mokteh´s last blog ..PRK-P94: Hulu Selangor Milik Siapa? =-.

  12. aku dulu bukak blog sebab bosan time praktikal…aku rasa nak menulis sesuatu dekat blog kononya untuk cetusan rasa tak puas hati dengan latihan praktikal selama 6 bulan itu juga apa yang aku buat kt situ.

    1st blog yang buat aku rasa nak ada blog sendiri,blog akusape..blog dia simple tapi besh nak baca..3tahun beb blog aku tapi 1 tahun jek baru aku betul-betul serius nak berkongsi sesuatu..dan sekarang masih dalam proses pembelajaran berkaitan blog.

    pasal pendapatan tuh,hanyalah pendapatan sampingan sahaja.tak boleh dijadikan pendapatan tetap kecualilah kalau memang belajar dalam jurusan berkaitan IT nih..tak guna ilmu yang ada rugi lah pulak kan.

    • rasanya cite ko same dengan aku. mule2 aku berblogging sebab aku tensen dengan life aku. nak release tensi aku tulis blog. now, dah hampir 3 tahun baru merasa sket2 duit.huhuhu

  13. bukan senag nak jd senang dan bukn ssh nk jd sshkan..so pekata kalo uasaha banayk skit…rezek tak kn datang bergolek2…huhu..
    aku tulis blog pon untuk suke2..blog picisan kelas bawahan lg dr ko..heheh..NN aku lom pernh dapat..Innity da try reg tak lepas..heheh..=p..lantak lah..xkaya ngan blog pon..keje dh la..hehe
    .-= eiyda´s last blog ..eiyDa:: Bila PMS dan Moon coming Terjah :: =-.

  14. bila dah besar baru la tau nak cari duit tu punya la susah, time kecik senang je mintak ngan mak bapak. betul tu tanpa usaha keras xdenye senang duit nak datang. ramai orang promote macam2 skim cakap goyang kaki dapat duit, tu menindas orang bawahan semua tu. buat apa yang kita rasa enjoy insyallah hasilnya pastu datang. (membebel plak aku).
    .-= Park Air´s last blog ..Mata Keranjang =-.

    • eh takderlah bebel. share same2. gud! skim2 ni aku mmg xpernah terjebak. aku just join HPA punye MLM aje cuz org islam punye n xder nyer nk kaye cpt2. no usaha, xder income. senang.

  15. aku berblog lebih kerna berkawan…bukan kerna ber’wang’

  16. satu motivasi dan nasihat untuk kita semua bagi menghadapi arena buat duit dengan blog..thanks kerana kongsi pengalaman…:)
    .-= ishak´s last blog ..Keyword panas artis malaysia di google =-.

  17. yup2..aku setakat dunia blog (10bulan)baru jer dapat RM50 dari ko..NUff baru jer RM70..ok ler..aku pon tak mengharap duit nie..saja nak suka2…

    P/s : ternyata ko juga bukan poyo hehehehe
    .-= rizputra7´s last blog ..7 Blogger Pilihan DEEPFACE. =-.

    • hehehe.a’ah ko pemenang contest aku dulu kan 😉 nuff lama2 boleh lagi banyak tu.hehehe. as long x jadi hamba duit sangat kire ok tuh. poyo?selalu doa orang xpanggil aku poyo.huhuhuh

  18. usaha tangga kejayaan. blogger2 yang femes tu pun start dari kosong jugak. kalau diorang boleh berjaya kita pun boleh kan? hehe
    .-= zaiMi´s last blog ..Butang Baru Fanpage Facebook =-.

  19. zik

    boleh pergi jauh nie… mulakan dari bawah.. erm sama2 la kita berjuang ek.. 🙂
    .-= zik´s last blog ..Alternatif hentian puduraya! =-.

  20. pisyek baru je stat dengan seriusnye pada awal tahun 2010… sebelum ni x bape nk serius sangat…

    =)
    .-= Pisyek´s last blog ..Justin Bieber dan baby beliau =-.

  21. ermm saya tengah gagal sekarang..back to zero..adoii
    .-= F I T´s last blog ..(Panas) Kartun South Park Ada Imej Nabi Muhammad! Jom Kutuk Sekeras-Kerasnya! =-.

  22. Kena sabar kalau nak buat menerusi blog. Ambil masa sket =)

  23. Banyak cara kalau nak cari duit ni. Pilih saja mana-mana cara yang sesuai dengan kita sendiri. Kalau nak tu seribu daya tapi mesti cari cara yang betul. Kalau nak buat duit dengan blog saya rasa kena pastikan blog kita tu menjadi tumpuan pelawat..itupun kena terus berusaha. Saya setuju bukannya senang……
    .-= cdsite´s last blog ..Hadiah Laptop Acer Aspire One Untuk Yang Terpilih =-.

  24. Kadang – kadang kita tak perasan , kita habiskan masa berjam2 habiskan elektrik masa dan korbankan benda lain untuk hasilkan duit di blog.

    Jika kita gunakan masa itu kerja kat 7eleven atau KFC lagi best. Teringat dulu – dulu masa baru blogging hanya dapat rm25 dalam seminggu dari Nuffnang. Tapi habiskan banyak masa. Macam tak untung pulak dengan masa sedangkan masa itu emas. Emas = Beribu2 ringgit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge