6 Alasan Lelaki Lebih Suka Status Single

Ada orang kata, hidup bujang menyeronokkan. Ada pulak yang kata, ada rumah dan ada tangga which means berumah tangga lebih bagus. Entah, kalau tanya saya. Of course saya kata hidup bujang lagi best. Sesuailah dengan status saya. Masih bujang.

Kali ini, saya tidak mahu menulis tentang diri sendiri. No soal wanita. Tetapi, saya mahu ajak korang semua berdiskusi tentang lelaki. Mana satu status idaman mereka? Menjadi suami atau be single men? Kalau single, apa alasan mereka ek? hohohoho.

Ini pandangan saya saja. Personally, dan janganlah pulak korang bergaduh kat sini naa. hehehe. Saya buat sedikit research dan hasilnya, setelah dicongak, di campur, dibahagi. Ada6 sebab musabab yang biasanya lelaki beri untuk terus memegang status Single agak lama. 6  sebab musabab itu termasuk :-

1- Best jadi single sebab boleh luangkan masa nak cari calon wanita yang tepat dengan citarasa

Mungkin jugak. Kalau alasan ni, saya boleh terima. Al-maklum, zaman sekarang ni nak cari perempuan yang betul-betul boleh buat isteri susah. Salah pilih, sengsara lah jiwa raga dan duit dalam bank.wahahaha

2- Best jadi single sebab boleh lakukan apa saja sesuka hati

Pada saya, lelaki macam ni memang belum boleh nak kahwin. Jangankan kahwin, nak ada pasangan kekasih pun belum layak. Kenapa? Sebab, lelai macam ni belum bersedia untuk pikul tanggungjawab sebenar sebagai seorang suami. Jiwa lelaki macam ni masih jiwa kanak-kanak 😛

3- Best jadi single sebab boleh fokus pada kerjaya

Ok. Alasan ni memang ada juga. Saya pernah jumpa lelaki yang sangat workholic. Pentingkan kerjaya daripada segalanya. Ini namanya penyakit berbahaya jugak. Janganlah berkahwin dulu kalau rasa-rasa belum bersedia dan masih terkial-kial nak bahagikan masa antara kerjaya dengan bakal isteri 😉

4-Best jadi single sebab boleh kumpul harta

Hok ola. Rasanya lelaki macam ni boleh kita kategorikan dalam golongan lelaki kedekut tak? hehehe.Ok, pada saya tidak! Mungkin lelaki ni ada niat untuk kumpul sedikit harta sebagai bekalan hari tua kot. Cuma, janganlah pulak lelaki macam ni jad hamba duit sudah 😛 Ada pulak kes tak berkahwin sebab kaya sangat. Risau isteri habiskan duit. wahahaha

5- Best jadi single sebab boleh buat jiwa tenang

Cheh. Adakah wanita-wanita ni semua satu beban pada lelaki?wakakaka. Hmm, kalau fikir secara positif. Mungkin alasan ni boleh digunakan juga. Rasanya, memang ada perempuan yang selalu bikin jiwa lelaki macam mental kan? Apa taknya, sikit-siki merajuk, sikit-sikit nak follow mana lelaki pergi, belum lagi masalah jeles tak bertempat. Hmm, mungkin alasan ni boleh pakai jugak kot.hohoho

6- Best jadi single sebab dapat berlagak dengan status BUJANG

Boleh? Hampeh lah kalau ada lelaki macam ni. Cuma, better lah lelaki macam ni tak kahwin dulu dan terus hidup membujang sebab sudah terang lagi bersuluh lah kan yang diorang ni lelaki buaya darat. hohoho. Daripada mereka menipu, konon bujang sedangkan anak dekat rumah dah sedozen. Eloklah jadi bujang. hah, pakailak name tag besar-besar tulis MASIH BUJANG. cool jugak kan?

Terpulanglah pada individu itu sendiri. Baik lelaki, mahupun perempuan. Sama saja. Kalau masih belum bersedia untuk memikul tanggungjawab besar, jangan sesekali mulai melangkah ke alam perkahwinan. Kahwin bukan perkara main-main. Benih yang terhasil daripada hubungan suami isteri itu, walau nampak mudah tetapi untuk biarkan dia membesar dengan selamat bukan semudah kamu menghasilkannya 🙂

p/s: Entry ini terhasil selepas tuan blog terlalu asyik menonton drama Adamaya dan filem Im not single. hahahaha

Artikel Berkaitan

68 responses to “6 Alasan Lelaki Lebih Suka Status Single

  1. lau cinta pon leh je cari harta cuma no 1 tuh betol. hehe
    .-= Scromix´s last blog ..3 Permainan Kanak-Kanak Yang Semakin Dilupai =-.

  2. kalo nk single sebab da target nk kawen ble ok x? ^^
    .-= juwei´s last blog ..Experiment to Nike ACG All-Trac Amphibious Straprunner VII Sandal =-.

  3. xun

    hai. saya masih bujang.
    lalalala.
    .-= xun´s last blog ..Eat Death =-.

  4. Ntahlah byk betul tu..
    tapi kalau dah terlalu lama membujang dah rasa sunyi plak..
    .-= zool´s last blog ..Beli lcd monitor =-.

  5. huhuhuh!! dan ramai pulak lelaki dah kawin mengaku single, aiyarrkkk…no..no..no 🙂
    .-= ieda´s last blog ..WIDGEO SANGAT MERIMASKAN! =-.

  6. singgah la kat blog saya…the adventure of SINGLEMAN…ahahaha
    .-= Miro´s last blog ..Supernatural S05E16 =-.

  7. Cuma Nabi SAW bersabda tidak sempurna amalan mereka yang masih single.

  8. saya masih single,kekadang terpikir jugak,xde ke pompuan nk kat saye
    ??huhuhuuu T__________T
    .-= apiih´s last blog ..Twitter Didalam Realiti-Show =-.

  9. FTN

    walaupun dah kahwin..tapi masih single (3)
    relevan apa?

    Hahaha 😛
    .-= FTN´s last blog ..Gempa Bumi Magnitud 7.8 Menggegar Sumatera Awal Pagi Tadi =-.

  10. semua btui..
    teringat abg aku sebelum dia kawin..
    semua tu dia rasa..

    ish, rasa mcm gatai plak bercinta.. tak dapat nak lakukan semua tuu..
    .-= luth textile´s last blog ..4 Perkara yang perlu dielakkan ketika blogging =-.

  11. kalau dah kahwin pon mengaku single payah jugak tu. sian anak bini kat rumah
    .-= cik epal´s last blog ..cek nuffnang yang rm1000 tu dah dapat dah . yayyy! =-.

  12. boleh katakan semua lelaki kalau boleh x nak hidup single,org kata kawen lagi best…hehe
    .-= khairil´s last blog ..Istimewanya Maher Zain =-.

    • rasanye kawen best tu semue org tahu.tp, make sure lepaslah ujian 5 tahun pertama masa baru kawen tuh.if tak, punah ranah maksudnyer perkahwinan tuh.hohohoho

  13. ery

    sbnrnya xbest single..
    sbb klo ade keluarga adalah pling seronok…

  14. saya mengaku saya single..sebab dah memang betul saya single.

    kahwin..memang tak senang jugak tak susah..jadi susah bila tak tahu handle masalah dan jadi senang jika sama-sama memahami dan bertanggungjawab..

    tapi nak jumpa pasangan yg sekufu tu lah yang susahnya..adoiii
    .-= F I T´s last blog ..Tips Menulis Advertorial Yang Berpeluang Untuk Menang [Versi Fitrihadi] =-.

    • kalau nak cari yang sekufu, memang susah unless rajin mengembara.hehehehe:P

      alah, sampai masa Tuhan tunjukkanlah jalan nanti n insyaAllah sampailah jodoh FIT nanti depan mata

  15. huhu..sgt stuju part kalo tak redi tayah la gatai nak kawen..bek stay bujang ja..jap lizz..bukan ko dah tunang ke??
    .-= ain_chokio´s last blog ...:trimas.danke.tq:. =-.

  16. Kalu single lama-lama boring sebenarnya…Tak perlu lama-lama… =)

  17. ada sahabat yang kata mengaku single (bujang trang tang tang)untuk lelaki yang dah kahwin, haram hukumnya…aku dah kahwin!

  18. orang laki single sebab satu sebab je..belum berjumpa dgn tulang rusuk kiri nya..

  19. aku rasa nak pilih yang no 5 boleh?
    .-= budakhuta´s last blog ..Yang Mana Satu Kamurang Mau ? =-.

  20. tak bestlah single sebab tak ada orang temankan kita makan……huhu..tapi kalau tak reti kena kursus dulu…lah heheheh

  21. salam..
    menarik post ni..banyak ada persamaan dalam diri saya juga..hehe
    .-= Thoha´s last blog ..Kelebihan Menyampaikan Ilmu =-.

  22. apa2 pun kalu dah berdua jangan nak berlagak pula dah ada tiga…. huhuuu
    .-= yangbaik´s last blog ..Doa buat sahabat … (anggaplah aku yang terlupa) =-.

  23. menarik apa yang dijelaskan oleh liza, memang banyak alasan yang boleh diguna pakai. status single tu ada manfaat dan ada keburukan tersendiri. tapi bagi saya, better ada seorang perempuan. orang selalu cakap, tulang belakang lelaki adalah seorang wanita. betul tak?
    .-= mohdisa´s last blog ..Slot Akasia TV3 Adamaya =-.

    • betul. tapi, kena pandai pilih tulang belakang tu betul2. hehehe. kalau tulang belakang tu silap, merana tulang depan tu baik dalam dunia mahupun akhirat.

  24. aku dah x ingat kenapa aku suka single dulu, sebab skang aku dah double. haha. dulu x de calon kot, skang dah ada.

  25. Pingback: rohaizad dot com » Kisah lelaki, perempuan dan ceritera cinta.

  26. zik

    boleh single.. tapi jangan lama sangat…erm bila dah complete semuala tapi… apa lagi.. teruskan membina masjid..
    .-= zik´s last blog ..Cara Menghadapi Persaingan dalam business (perniagaan), Tanpa Menurunkan Harga =-.

  27. hehehe…

    aku pon tak sempat kaji sangat benda nie….

    tapi num 1 aku sokong!hihi
    .-= c.gadis´s last blog ..cun cun pon tak laku gak…sadis! =-.

  28. dhiyafaris pun single jugak..
    sebab menggunakan alasan 1,2&5.
    haahha:)
    .-= dhiyafaris´s last blog ..Kaskade Free Passes Giveaways Winners =-.

  29. hahaa…ada yg betul. ada yang aku nak nafikan…aku rasa kalau terbalikkan utk wanita kenapa dia masih single betul gak kott……..haha..

    rilek2…
    .-= syin´s last blog ..Ramai yang cadang suruh guna innity =-.

  30. lagi satu sebab pasal apa best jd single; malam2 tak payah fikir nak bangun malam buat susu anak. blh mimpi sampai pagi wehh..
    .-= Nadri´s last blog ..Anai-Anai & Al-Quran =-.

  31. Pingback: Muka Perempuan Lawa, Yang Lelaki Ensem Belaka Tapi…. | HIDUP BERANI UNTUK GAGAL | Lizarazak.com

  32. Klu mmg single tak pe la, tp ad gak yg dah tak single g ngaku single, adeyh, payah2x..huhu

  33. hehehhehe… aku pom suka status single… it’s a best feeling… till buat la blog sal kenapa pompuan suka single lak… hehehhe

  34. Hamidon

    Memang betul semua. Saya baru saya dapat status bujang stlh berpisah. Memang betul hidup hidup saya lebih aman boleh fokus pd kerja dan kumpul harta. hati tak susah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge