Dunia Semakin Plastik. Selfish Jadi Vitamin Terbaik!

Kadang-kadang, jadi manusia yang selfish tu ada baiknya. Even, majoriti manusia dalam dunia plastik ni cakap selfish tu perangai yang patut kita jauhi kalau mahu jadi baik. Tapi, pada saya zaman dunia plastik macam sekarang ni dah tak boleh pakai dah.

Lagi kita jadi baik, lagilah kita kena pijak.

Mungkin, saya ni lain daripada yang lain. Mungkin. Belum pasti. Jangan banyak bual kalau belum kenal siapa saya. Ada orang kata, saya ni tak ada hati perut lately. Ada pula yang kata, saya dah berubah. Tak macam dulu. Mereka kata, saya macam berada dalam dunia saya sendiri.

Macam tidak kisahkan tentang orang itu dan ini.

untuk apa saya kisahkan hal si polan dan si polan. Ada mereka fikirkan tentang saya waktu saya susah? Saya tidak rasa begitu. Saya bukan tidak punya perasaan, cuma kadang-kadang macam cool jugak kalau dapat jadi manusia selfish. Kalau dulu, bangun tidur saya akan fikirkan tentang A. Dia macam mana? Dia sihat ke tidak? Bila tengah bekerja, saya akan text si B untuk pastikan dia sudah makan tengahari. Bimbang kalau dia akan sakit.

Bila malam, sebelum tidur. Saya sudah biasa say “Good Nite” pada si C,D,E dan F.

Saya tidak pernah merasa terbeban dengan keadaan itu. Pada saya, menjadi kepuasan bila tahu teman baik kita dalam keadaan sihat dan baik-baik saja. Hidup saya lebih tenang bila tahu kawan-kawan yang agak rapat dengan saya tidak ada masalah. Saya aka risau kalau orang lain ada masalah.

Thats a stupid thing yang ada pada diri saya. DULU.

Stupid sebab sampai masa saya ada masalah, saya perlukan teman untuk share masalah, saya sangat-sangat perlukan someone untuk luahkan rasa rindu saya dengan si mati yang telah tinggalkan saya, ketika saya tidak berduit sesen pun. Mana mereka?

Jadi, enuff. Belajarlah daripada apa habuan yang kita dapat dengan pengalaman yang tidak seberapa.ahaks!

Saya tidak mengajar korang menjadi tidak baik. Saya menulis berdasarkan apa yang ada di dalam hati saya ketika ini. Entry seperti ini saya akan hasilkan untuk tujuan memotivasikan diri sendiri. Motivasi supaya diri saya tidak terus menjadi hamba manusia-manusia plastik.

Berminat nak jadi selfish? Silakan kalau mahu, tapi dosa tanggung sendiri. wakakaka!

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

53 responses to “Dunia Semakin Plastik. Selfish Jadi Vitamin Terbaik!

  1. xnk komen entri tp nk komen banner leaderboard kt ats tu..cuba letak innitycode so banner 2 xkn g ke tepi…
    .-= Fazreen´s last blog ..(Video Presentation) How to build a high traffic blog like a pro =-.

  2. emmm kalau bab ni mmg ssh utk diterangkan dgn kata2..sbb lain org, lain ragam..yg penting, diri kita adalah diri kita
    .-= x-po´s last blog ..PATUTKAH LAGU LUAR DIKURANGKAN DI RADIO MALAYSIA? =-.

  3. jual ikan memang ada kat mana2

    dah vote video ni?

  4. kadang-kadang i sendiri memilih untuk jadi selfish T____T nampak macam kejam tapi siapa lagi nak fikir pasal i kalau bukan i sendiri? HAHA
    .-= Rara´s last blog ..Ferrero Collection =-.

  5. btol..aku pon same cm ko..tak epntingkan diri pastu kene pijak..now jgn arapla..appepon, aku gembira dah le..hah
    .-= ain_chokio´s last blog ...:ye..sy buncit..shhhhh:. =-.

  6. selfish??kadang2 sifat tue muncul dlm diri,nak2 bab tolong menolong..mmg malas…ahahahaha
    .-= apiih´s last blog ..Im Tagged!! =-.

  7. jadi selfish utk kepentingan diri sendiri.. bagus ke?
    .-= Amir´s last blog ..Yanie Mentor Meninggal Dunia =-.

  8. FTN

    Betul tu. Bak kata pepatah Inggeris (ewahh)
    “Sometimes we have to be cruel to be kind”
    eh kena mengena tak? janji kita happy dan luangkan masa yang lebih untuk diri sendiri daripada luangkan masa untuk orang lain (selain keluarga la ofkoss!)

    apa pun, kalau mahu jual ikan, silalah ke pasar. sebab ramai nak beli ikan kat sana..hehehe
    .-= FTN´s last blog ..Pencapaian Pertama Blog FTN Sejak 6 Bulan Blogging =-.

    • family menjadi priority selalu. so, tak perlu risau. hehehe.
      entahlah, kadang2 mahu terus jadi baik tapi ada masa rasanya kita perlu jadi kejam.sekali sekala. hhahaha

  9. kekadang selfish ni perlu untuk kebaikan..tapi bila selfish yang membawa kepada keburukkan perlulah dijauhi..rosakkan masa depan je
    .-= wanmus´s last blog ..Bajet Sempurna Sangat Ke Dia Ni? =-.

  10. ery

    stuju.. selfish adalah jln paling baik~
    .-= ery´s last blog ..Mac Yang Penuh Sejarah =-.

  11. kadang2 kita perlu selfish…buat baik biar berpada namun jangan sampai kena pijak kepala
    .-= eyriqazz´s last blog ..Terjah | Hasrat Di Hatiku Belum Tertunai Lagi =-.

  12. Firstly, daus bukan nk burukkan kengkawan tp kebanyakkan kengkawan daus selffish… huhu, tu fed-up berkwan dgn kawan offline.. menyeksakan…
    .-= Daus´s last blog ..She-Wolf – The Last Sentinel Di TV3 =-.

  13. ada part mungkin kita blh pentingkan diri sendiri
    .-= Wan Perlis´s last blog ..Layan Formspring Sat =-.

  14. selfish??..entah lah..rasenyer cam ssh pentingkan diri ni..sebb aku ni salu jd mangsa keadaan kot…aku salu mengalah lam sume hal..dan org lain yg selfish ngan aku..huhu..perlu kot pentingkan diri ni..kalo tak kn pijak2..lg ssh..aku skang sedang cuba untuk menjadi selfish tp bertempat…xleh nk baaikkkk sangt…huhu

  15. kekdang selfish itu bagus dari terlalu baik hingga kena jadi taik

  16. perlu berhati-hati kalau nak jadi baik sangat..dengan orang yang sepatutnya tuh mungkin tak jadi masalah…susah nak jadi baik dengan orang yang pentingkan diri sendiri tapi mengharapkan orang membantunya di kala susah..lebih teruk jika dia melakukan sesuatu jika tidak ditolong…

  17. nak jadi baik boleh je…bergantung dgn sape yg kite nak buat baik tuh..
    kalau orang tu baik dgn kita..kita pun baikla..
    kalau sebaliknya, kita pun sebaliknyalah..
    .-= fatin´s last blog ..Semua Orang Pernah Gagal =-.

  18. hahaha.. ironik, aku pun pengalaman sama juga..

    perumpamaannya macam ni “bila kita naik kereta ramai yang nak tumpang, bila kita jalan kaki terhenjut-henjut tiada siapa nak temankan”

    Dari ramai-ramai kawan hanya 4-5 orang sahaja yang peduli waktu aku betul2 memerlukan..
    .-= zuls´s last blog ..A little more to cashout from Sponsored Tweets =-.

  19. ‘selfish’ bagus untuk memajukan industri perikanan negara…teruskan..
    .-= ahmadyusrie´s last blog ..Berblog mematangkan kita =-.

  20. Kdg2 kita perlu jd selfish. Fikirkan ttg diri sndri je. Sape lg nk fikirkan psl diri sndri klu bkn tuan empunya bdn kn.. Hehe..

    Skrg ni, jd baik sgt pn ssh. Jd kejam sgt lg la ssh. Erk.. Ssh ke jd kejam ek? Ape2 pn, just be urself. Be cool~~ 😀
    .-= Fathiha Zainal´s last blog ..Satu impian bakal terlaksana! =-.

  21. simple n steady,kadang2 selfish tu penting sebab tu Allah cipta benda tuh.Kita kene selfish untuk pertahankan hak…kalau tak asyik2 kene pijak…
    .-= Bean Moreno´s last blog ..WIFE SAYA KASI AWARD =-.

  22. selfish oh selfish…

    hahaa…aku pun ada gak ditohmah sbg selfish…padahal xde la pun..alang2 selfsih, aku teruskan selfish je lahhh..
    padahal snyap2 ambil tahu hal org…hahaha..

  23. Pingback: Blogger Hebat Takkan Mudah Rasa Diri Mereka Bagus.Setuju? | HIDUP BERANI UNTUK GAGAL | Lizarazak.com

  24. Pingback: Ini Caranya Kalau Perlu Deal Dengan Spesies Rude People. Cool Babe! | HIDUP BERANI UNTUK GAGAL | Lizarazak.com

  25. simple n steady,kadang2 selfish tu penting sebab tu Allah cipta benda tuh.Kita kene selfish untuk pertahankan hak…kalau tak asyik2 kene pijak…Go Ped

  26. simple n steady,kadang2 selfish tu penting sebab tu Allah cipta benda tuh.Kita kene selfish untuk pertahankan hak…kalau tak asyik2 kene pijak…

  27. aku pun ada gak ditohmah sbg selfish…padahal xde la pun..alang2 selfsih, aku teruskan selfish je lahhh..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge