No More Akademi Fantasia, Please!

Saya rasa, Astro mungkin boleh tamatkan saja Akademi Fantasia selepas ini. Maksudnya, tidak perlu ada Akademi Fantasia 9 untuk tahun akan datang. Tiada kualiti pun yang ada pada bakat Akademi Fantasia sejak dulu. Kalau ada pun, tidak segah mana.

Hangat-hangat tahi ayam saja. Kot lah.

Rasanya, semua dah tahu yang Akademi Fantasia Musim ke 8 dah pun bermula. Entah, saya belum pasti di mana kekurangannya cuma yang paling ketara pada pandangan mata saya. Mereka. Kesemua 12 orang peserta Akademi Fantasia Musim Ke 8 ni terlebih yakin.

Over confident beb! Seriously.

Mungkin masing-masing fikir, once dah terpilih di antara 12 finalis Akademi Fantasia..mereka dah boleh rasa yang diri mereka tu artis. Excuse me, janganlah perasan sangat. Mulalah daripada bawah. Masuklah Akademi tu seperti seorang pelajar yang betul-betul mahu belajar. Ini tidak. Confident lebih.

performance atas pentas. Hancur.

Saya rasa, dalam banyak-banyak musim Akademi Fantasia. Musim yang paling saya rasa auranya daripada malam pertama pelajar buat performance adalah Akademi Fantasia musim ke 6 dan ke 7. Musim lain, sorry. Hancur lebur macam orkestra tadika kanak-kanak.

Cuma, kalau nak kutuk lebih pun tidak adil sebab mereka kan belajar. Tak boleh nak kata apa lah kan. Tapi, belajar biarlah buat cara belajar. Jangan belajar buat cara diva perasan. Haiya. No wonder lepas tamat akademi, maka tamatlah perjalanannya di situ. huhuhu.

p/s: Apa pendapat korang dengan Akademi Fantasia Musim ke 8? Sharing is caring. Mengumpat mengutuk dosa tanggung sendiri. hehehe

Artikel Berkaitan

48 responses to “No More Akademi Fantasia, Please!

  1. Setuju gila okek. Macam bodoh je AF sekarang. Tak payah ada pun takpa dah. Bakat takda langsung dah. Buat bazir duit je lebih T_____________T

    Lagipun macam dah bukan trend. Dah tak sehangat dulu. Nak-nak lagi bila tergedik-gedik depan camera, kononnya camera tu macam berinteraksi dengan dia. Ek elehh meluat gilaaaa! *MUNTAH*
    .-= Rara´s last blog ..Felt : Matryoshka bookmark =-.

    • ha’ah. betul jugak u cakap. bukan trend dah sekarang. maybe sebab tu i kutuk ni kot. ahaks! yang camera tu, yuhuu!!! i memang tak boleh blah lah ngan budak itu.hehehe. seriously, buat-buat 😛

  2. tak tengok sngt af8..macam malas jer..
    tapi ayah bukak saluran tu..dgr diorang nyanyi je..
    bace blog lg best dr layan af8 tuh 😉
    .-= fatin´s last blog ..Tips Persahabatan, Buang Ego Untuk Kemaafan =-.

  3. aku tak pernah pun tgk rancangan ni dr dlu smpai skrg..sbb umah aku memang tak ada astro..haha kalau ada pun, aku rs sure aku tak tgk gak..huhu

  4. aku xminat langsung AF ni.. lgpun, selagi ada pengundi, selagi tu le AF akan terus hidup.. duit duit! huhu..
    .-= Ramdzi´s last blog ..I Won P1 NetSecure! =-.

  5. Bukan best pun AF tu..entah kenapa orang tergila² sangat..Heran betul la..Dari buang duit nak afundi² tu baik bagi kat aku..Lagi bagus..HAHAHAHA
    .-= Nadya´s last blog ..Parti Buih ~ =-.

    • wakakaka! aku nak jugak duit tuh 😛
      aku pun, tak pernah sekali pun undi. lagi-lagi kalau sabah or sarawak yang masuk. sah-sah diorang vote pelajar dari sana 😉

  6. akademi fantasia rancangan berjaya melalaikan org melayu.
    abis duit, buang masa.sanggup topup rm30 semata2 nak undi.gila ke apa.baik sedekah.. huhu artis mee segera
    .-= Wan Perlis´s last blog ..Jadilah Kita Manusia Yang Baik =-.

  7. entah..dari dulu tak berapa layan af ni…cuma aku minat aizat..hik3..
    .-= eyriqazz´s last blog ..Taman Monumen | Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man, Terengganu =-.

  8. Saya masih stick dengan AF2. Zahid dah hilang, tapi Adam makin naik. AF6 pun ok. Stacy masih panas..

    Tak tengok AF.. Tengok “artis” selepas keluar AF sahaja. Ada produk AF yang tak jadi artis. Contoh? Nana, Burn, Adi.. Sekarang jadi penyampai radio je. Dulu masuk AF nak jadi penyanyi, kan? Hmm..

    Maestro dah lingkup macam tu pun masih ada orang nak masuk AF lagi? pelik betullah..
    .-= hanis aleeya´s last blog ..Dokumentasi Alam =-.

    • Adam N Stacy ada bakat menari. Jadi, diorang boleh baik. Masih boleh diterima lagi till now tapi yang lain-lain tuh..hmm, mana ntah pi. Faizal pergi mana ek? ;P

  9. ho ho ni lah rancangan paling taik pernah aku tahu… menyanyi menangis berlakon dan yang paling jelas hipokrit yek! sorry komen kasar sikit he he..
    .-= rabun´s last blog ..KARAM DILAUTAN DUKA…. =-.

  10. aku lebih suka tgk Raja Lawak.. mmg suka!! =)

    p/s: mse bkk blog ko td ingt ke dh trsilp msk blog lain..hahaha
    .-= mello´s last blog ..Jangan kau lupa, asid L-Laktik banyak berkumpul di lengan kiriku keranamu. =-.

    • Raja Lawak pun aku tak layan. Aku rela tengok idola kecil bak kata izham omar pun..kalau macam ni baka kanak2 Malaysia..dia nak buat album kanan2 aja. hehehehe

  11. haha, gua tak penah minat AF beb. ntah apa2. :))

  12. tak tgk pn…

    sbb xde tv….

    so xambek port pun pasal AF
    .-= pensel kontot´s last blog ..I’m going to the Gatsby Deodorant Street Fair =-.

  13. Aku follow AF since AF1 smpai skg. Aku akui AF ni ada turun naiknya. Ada yg btul2 bkualiti da yg suam2 kuku je. Tp rasanya teruskan jela. AF byk melahirkan pnyanyi2 yg bbakat. Yg x bbakat pun ada je. At least industri hiburan kt malaysia meriah dgn kehadiran dorang ni.
    .-= Amir´s last blog ..Filem Wajib Tonton 2010: Hikayat Merong Mahawangsa =-.

    • hehehe. satu-satunya komen yang lan dari yang lain. bagus, ada pendirian sendiri. Mungkin boleh diteruskan, tapi Astro kena tapis betul2 pilih pelajar. Kalau pandang rupa lawa aja, memang hancur lebur Malaysia. Bukan nak bandingkan dengan dunia hiburan Indonesia ya, tapi terpaksa cakap jugak kat sni..

      Indonesia tidak pandang artis yang lawa dan ensem saja. Mereka pandang bakat. Sorry to say, kadang-kadang pelakon2 mereka yang popular gigi jongang tahap maksima, gelap sangat2, selekeh sangat2, gempal sangat2 TAPI baka mereka sangat TIP TOP. Kualiti dalam bakat tu sangat penting 😉

      • Liza, aku mng minat AF dari dulu lagi. X kisah pun orang nk cakap apa pun. Mulut orang, siapa boleh tutup. Saya tujukan untuk semua orang secara general. Kita xkan dapat puaskan hati semua orang disekeliling kita. So itu yang kita kena terima. Bbalik pasal AF ni, kalo buat sampai AF20 pun aku tengok. Hehe..
        .-= Amir´s last blog ..Filem Wajib Tonton 2010: Hikayat Merong Mahawangsa =-.

        • kehkehkeh. ko janganlah tutup mulut aku naa. merana i nanti.wahahaha. Alah, perkara macam ni depends on orang jugak. Kalau kau suka, mana ada orang yang boleh stop kan?

          Apa yang aku tulis dan apa yang mereka2 ni tulis ni pendapat kami aje. Tak ape woo. Aku tengok AF tu cuma dengan kata-kata yang sinis setiap kali abis diorang performance. kikiki

  14. af? gua suka iwan je sekarang, kita tengok sampai bila.

    iwan ♥.

    HAHAHAHHAHA, okay tak, dulu pn rasa tak payah ada pun tak apa tapi bila lama lama tengok macam syok pula, and aku tgk konsert and buat habis bil letrik saja, afundi ke makundi tak ada lah.

    tapi kalau tak ada af, tak adalah calon suami HAHAHAHA
    .-= Liyana´s last blog ..I’m going to the Gatsby Deodorant Street Fair =-.

    • oh si Iwan. Dalam ramai lelaki, yep Iwan ok lah.hehehe. Aku tengok konsert time free aja, kiranya tak adalah mewajibkan nak tengok. Kalau time Stacy dulu memang aku tunggu. Abis time Stacy, aku tukar channel. kehkehkeh

  15. stuju sgt2… walaupun umah aku x de Astro, tp aku rase AF ni, musim yg awal2 dulu je ok, yg latest ni mcm hampeh!
    .-= hilmi´s last blog ..Kemanisan Berinternet =-.

    • musim yang awal sangat2 tu lagi hancur. Aku sampai tahap tutup mata cuz rasa aku lak yang malu bila denagr nyanyi macam tak berapa best. tp, musim tengah2 ok dah. Musim ke 8 ni pun ok jugak lah cume tak mangkaw sgt. Kiranya tak ada yang btul2 hebat. tapi, masih boleh layan if mau 😉

  16. xpenah gak layan AF skang ni..yg dulu der la tgk time Mawi tu..pastu kt umh xder astro..lg pon aku mmg xlayan AF2 atau pon rancangan naynyi2 ni..ehheh
    .-= eiyda´s last blog ..eiyDa::Dah Bersedia Tamatkan Zaman Bujang:: =-.

    • baiknya. kalau aku lak, kaki nyanyi2 ni. in fact, kaki tv.u yang bila tak best sket rasa nak mengarut dalam blog sendiri ni. hahahaha. jahatnya aku ni 😛

  17. oohooo..bru pasan tema baru,same cam tema loq jerk..huhuhu..

    AF??xpenah tgk..lgpon x minat AF..hahahaha
    .-= apiih´s last blog ..Titanic Versi 2!! =-.

  18. aku memang tak layan AF dari dulu pun..

    ‘Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan & perubahan muka’.

    Ada yang bertanya kepada Rasulullah;

    ‘Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?’

    Baginda menjawab;

    ‘Apabila telah bermaharajalela bunyian(muzik) & penyanyi² wanita’

    – Ibnu Majah

    ~ Mentor, Malaysian Idol, Akademi Fantasia, Anugerah Muzik dan lain2..

    hehe..

    • ko jiwa kental. aku lentur sket bab hiburan duniawi ni. hehehe. Cuma, AF ni pada aku tiada kualiti. kuantiti melimbun tapi yang ok nya sket sangat.

    • tu laaa.patutnya klu da nama akademik…sepatutnya ia berfungsi sebagai akademik…latih jew sume yg berjaya masuk ke akademik tu..bentuk diorng smpi jadi penyanyi yg hebat yg leh capai standard global..boleh pegi jauh dlm industri ni xsmestinya dlm negara jew…ni ada plak sesi penyingkiran laaa…haih si Astro ni nak duit sms jew..ntah aku pun x stuju..wlupun aku sendri x layan AF ni…tp konsep dia cam x bgs bg akulaa (siapa aku nk ckp x bgs…haha)..x perlu laa nk ikut konsep american sana…cam american idol laa, how to dance laa..patutnya kta come out dgn kita sndri punya cara..cam jepun come out dgn cara diorng smpi org kulit putih sne pun follow…cam iron chef dn sebginya…
      .-= jimie´s last blog ..Fahami ‘BASIC’ Perniagaan Internet =-.

  19. Pingback: My Favourite Surfing Spot | HIDUP BERANI UNTUK GAGAL | Lizarazak.com

  20. Akademi Fantasia sudah hilang sengatnya…

    masa untuk berubah….!!!!!
    .-= Piston Pecah´s last blog ..Renung-renungkan Dan Selamat Beramal =-.

  21. Bagi aku, biarlah diorang teruskan AF8, bukan nye ada rugi papepun…

    Aritu ada sorang contestant yg nyanyi lagu Michel Buble, Just doesn’t met you yet, sedap je suara die…

    lgpun best je tgk aweks2, menari2, gedik2… hahar… :p

  22. aku suka tengok farina…kecik molek je…
    .-= Aku Lelaki Gemuk´s last blog ..[Gambar] Manohara sambut hari lahir =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge