Kahwin Muda Sudah Tidak Sesuai Zaman Sekarang. Apa Kata Anda?

Padahnya berkahwin muda bukan saja pada diri sendiri, tetapi tempiasnya pada anak-anak. Berkahwin memang lah seronok, tetapi  ramai yang lupa tentang tanggungjawab selepas perkahwinan tu sendiri .  Sesuai ke kahwin muda zaman moden ni ek?

Sedih saya bila melihat anak-anak yang masih kecil, berlari-lari bermain seorang diri tanpa ibu disisi. Bila si adik yang bongsu bangkit daripada tidur dan menangis, si kakak yang mamsih berumur 4 tahun memikul tanggungjawab memujuk si adik. Abang yang sulung, baru berumur  5 tahun dan terbiar entah kemana bersama teman-temannya.

Kasihan kan?

Ibu  yang masih muda remaja, umurnya ketika berkahwin masih belasan tahun. Sekarang, logiknya sedang merasa bebas di kota besar Kuala Lumpur. Alasan yang diberikan, untuk mencari kerja.

Ok fine, tapi kami tidak sebodoh mana nak percaya alasan “nak selamat” tu.

Saya muak nak soal tentang tanggungjawab itu ini. Sekarang, saya cuma pelik bila mendapat tahu daripada sumber yang boleh pakai dan bukan daripada makcik-makcik kepochi  ye. Katanya, memang si ibu yang muda remaja ni ada mengadu pada mereka. MEREKA ok, bermaksud lebih daripada seorang!

Kata si ibu “saya bosanlah jaga anak-anak ni. Penat. Bising dengar bunyi budak-budak menangis siang malam. Bosan! Lagipun, abang A tak beri saya duit untuk belanja suka-suka. Memang duit dapur, duit anak-anak dan keperluan rumah ada tapi saya tak ada duit nak beli make-up  semua-semua tu”.

Kata saya “Bingai punya perempuan”. Im so sorry. Saya terlalu sedih bila mendengar apa yang diceritakan pada saya beberapa hari lepas. Saya tak tahu di mana rasa harga diri seorang wanita macam ni. Saya mushykil dengan wanita yang tak tahu tanggungjawab langsung, saya jijik dengan diri wanita itu bila dia tanpa rasa belas kasihan meninggalkan anak-anak yang masih kecil macam tu aja.

Cukuplah. Rasanya korang pun tahu apa yang sebenarnya saya mahu katakan. Perkahwinan bukan soal seks siang dan malam saja. Bulan madu bukan selamanya. Tanggungjawab akan lebih besar selepas itu.

Kalau mahu berkahwin, fikir-fikirkan lah. Apakah diri sudah sedia memikul tanggungjawab sebagai seorang isteri apda suami, ibu yang mendidik anak-anak , mampukah diri bersabar dengan dugaan dan kehidupan bersama keluarga baru sampai mati. Pandai-pandailah korang baca artikel ni, pandai-pandailah juga korang fikir. Muahahaha!

p/s: Fakta: Tuan blog cap ayam ni terlalu gembira bila dapat tidur selama 12 jam semalam. Tak senonohkan?

Artikel Berkaitan

50 responses to “Kahwin Muda Sudah Tidak Sesuai Zaman Sekarang. Apa Kata Anda?

  1. aku pon rasa kawin muda x sesuai coz kite x fully prepared yet..ingat senang ke nak kawin2 nih??kawin2 bukan perkara mudah..bagi lelaki memang 1 perkara yang mencabar,nk kne jade isteri,ank dan kewangan.dunia pon semakin hari smakin cruel..hahaha..kos sara diri ngan keluarga pon semakin tinggi..jadi,seeloknya kita tau jada diri sendiri dlu sblum jaga diri org lain..ahahaa
    .-= apiih´s last blog ..Telefon Bimbit Nokia,Batteri Coca-Cola =-.

    • kalau lelaki memang kene semua2 tuh. penting cuz nak jaga anak orang n nyawa yg baru.huhuhu. kalo nk makan sendiri pun susah..haiya.baik tangguhkan dulu kan?

  2. myself sendiri pun kawin umo 29thn. kawin muda? no!

  3. saya setuju….

    hehehehe
    .-= pensel kontot´s last blog ..Kau Kini Hanya Kawan Di Hatiku =-.

  4. betul, kahwin muda pada zaman sekarang ni dah tak relevan..wanita sekarang kebanyakannya dah semakin educated dan mempunyai impian untuk berkerjaya dulu sebelum memikul tanggungjawab sebagai isteri dan ibu.

    kalau lelaki pulak, tak sesuai kahwin muda sebab faktor kewangan..diorang kena cari kerja dulu untuk kumpul duit..kalau tak, mane boleh kahwin..kecuali, lelaki tu anak orang kaya..kahwin & nafkah keluarga sendiri semua ibu bapak yang tanggung..
    .-= fatin´s last blog ..Pilihan Yang Terbaik =-.

    • yep. kalau kaya..sah2 mampu. tapi, kalau kaya kadang2 ada masalah lain pulak. hehehe. manusia tak ada perfect.cuma, perlu matang lah bila nak kawen ni woo..kan kan?

      perempuan maybe depends. memang ade yang tak kesah bab2 wang jajan tu tp cume zaman skrg ni semue nak demand 😛

  5. sebelom kawin kena pk beratus2 kali..dah bersediakah dr segala segi..

    owh..rindu kat anak…
    .-= makdara terdiva´s last blog ..jom main tidor2.. =-.

  6. FTN

    bila jodoh sudah sampai, kahwin lah. tak kiralah zaman apa sekali pun. kahwin cepat atau lambat itu terpulang kepada individu. kalau dah sampai seru..apa lagi..takkan nak minta tangguh, nanti terlepas..hehehehe

    kahwin muda boleh save byk duit 😀
    .-= FTN´s last blog ..Ada Kisah Di Sebalik Kucing Yang Terburai Isi Perutnya Ini =-.

  7. Kalau nak kahwin muda ni memang kene fikir masak-masak,kene sedia dari segi fizikal dan mental
    .-= wazy´s last blog ..Streamyx Oh Streamyx Part 2 =-.

  8. saya budak2 lagi..
    so tak patot komen..
    xD
    .-= MrRollies´s last blog ..8 Modifikasi Badan Yang Menyeksakan =-.

  9. aku nak kawin bajet dalam 25 dan ke atas..
    banyak misi dan visi perlu dilaksanakan sebelum umur 25..
    lepas 25 dah selamat kot nak kawin..
    dalam 27 ker..
    haha..
    perempuan aku rasa wajib kawin awal..
    bajet dalam umur 20 dan keatas tu aku rasa dah wajib kawin..
    jgn couple lama2 tak elok..
    haha..
    dgrlaa kata abang yg penuh pengalaman ni..

    • if 27 pada aku ok. bukan untuk lelaki saja, tapi zaman skrg ni perempuan better 27 kot. waktu tu masing2 dah matang. cuma, ramai orang kate, kalau boleh cari pasangan lelaki yg lebih tua 3> tahun daripada kite. lelaki n perempuan same umur ni bahaye sket katanya if kawen. aku rase rezen maybe takut level baran tu same.wakakaka. tak sure lak tuh.

      sebab tu aku tak suke couple lama2. if rs tak ok ngan org tuh,awal2 aku dah cakap terus terang aku tak boleh nak ngam die. so, dr dpt dosa free bersama2.hahaha. dr wat sakit mental mainkan perasaan org..baik aku say bye2 awal2:P

      sy belajr dr pengalaman jgk abg.kehkehkeh

  10. hrm.. baik punya tajuk.. haha..

    kawin terlampau muda mungkin tak relevan, tapi kalau kawin tua pun tak relevan gak.. memang kena pikir umur yang sesuai, kena fikir gak pasal generasi masa depan. Kalau kita dah tua tak larat, anak sulung baru umur 20, kesian la kat dia nak jaga kita…

    • hehehe. itu memang fakta. ada baik n pasti ada buruknya. kan? tp, terpulanglah pada individu. cuma, kalau kawen awal tp tak dapat beri kesempurnaan dalam mendididk anak lg susah rasanya…sedih tgk anak2 die. rase gwe nak aje jage budak2 tuh. sadis tgk 🙁

  11. rasanya nak kahwin muda tak salah, tapi kene rancang siap-siap la bila nak ada anak, anak tu nanti sapa nak bela, ongkosnya cukup ke tak, tempat tinggal cukup selesa ke untuk diorang…macam-macam lagi la.
    yg jadi tak sedia tu sebab terlalu ghairah malam pertama sampai x pikir ape dah, tup2 mengandung tapi tak ready lagi…sapo nak jawab eh..haha amik ko aku speaking nogori…

    • kahkahkah. ok, dah ko sebut malam pertama.meh aku cakap plak. ni cite btul. kawan2 aku yg mostly dah kawen mmg set2 bunting pelamin n kesiannye mmg diorang xsedia pun nk ade anak lg cume sebab kureng tau camner nk rancang bla bla..then, rezeki dtglah.huhuhu.

      pada aku, nk kawen kene fikir itu ini. anak tu rezeki. kene jaga btul2.huhuhu

  12. fakta: aku pn tido 12 jam gak…

  13. ingat tak ? atau pernah tak masa kita kecik2 dulu… mak suka usik suruh kahwin kalu tak lulus exam… mulalah tersipu malu… zaman sekarang…. dah lebih advance plak…
    .-= yang´s last blog ..ada apa dengan blog kita =-.

  14. ery

    kawin muda tu maksudnya kawen ngan bini muda ke??
    heheh…

    ery pun kawen umo 26.. mmg agak tua la tp ok la…
    .-= ery´s last blog ..Lagi Kes Dera – Bapak Pukul Anak Yang Nak Pakai Tudung =-.

  15. bukan masalah muda sangat ..tetapi bersedia untuk pikul tanggungjawab selepas bergelar suami isteri..jangan mengharap satu pihak saja yang melaksanakannya tetapi kedua-duanya perlu berkerjasama untuk memastikan perkahwinan yang dibina bertahan selamanya dengan cinta dan kasih sayang <—chewah ayat….

    yang penting perlu tahu apa tujuan sebenar perkahwinan itu…bersiap sedia dengan apa sahaja cabaran berumahtangga…perlu bertolak ansur antara kedua-duanya…persefahama pon perlulah kukuh…berbincang sekianya ada masalah selagi tidak perlu melibatkan campur tangan dari keluarga masing-masing…
    .-= Piston Pecah´s last blog ..[Filem] Kamsah – V3 Samseng Jalanan =-.

    • bertolak ansur tu penting tp masalahnye bile umur masih belasan tahun n kawen n ade anak tiap2 tahun ni susah jgk cuz jiwe die masih mahukan kebebasan. itu yg jadi huru hara. huhu

  16. aku ingt nk kahwin umur 27 la..lepas dpt angkat honda city satu, trus khwin..haha

  17. Ahzy

    Aslmualaikum,

    pada pendpt saya kalau ikut keadaan muda-mudi mase skrg ni mmg patut kawin awal. knp x nye yg laki bawa anak dara org kesana kesini mcm dh kawin yg lagi parah berzina pulak. saya nk ajak sahabat2 pikir, kalau yang jadi macm 2 sepupu kite ke adik kite ke kakak kite ke anak kite ke ape perasaan kita….kalau x ade ape2 maknenye something wrong lah with your brain…huhu baik kawin utk elak zina. tahu2 jelah kalau couple ni, mule2 pgang tangan lps 2 nerayap kt tmpt lain pulak…..mmm. kalau psl duit n rezeki 2 kite serah kt Allah je Dia yg bg rezeki bkn keje yng bg duit tp kena usahe lah jgk, xkan nk tggu duit jth dr langit…..mane lbh baik kite kawin utk menghalakan seks dri kite menjerumuskan diri kita dlm perkara haram yakni zina???? Lu pikir lah sendiri…..Aslmualaikum (kalau sapa x puas hati sila balas)

    • w’laikumsalam

      rasanya yg baca kat blog ni smeua dah matang. bukan soal puas hati or not, kamu bebas beri pandangan. welcome 😉

      sebab itu saya ada komen b4 ni, kahwen lain kalau TERPAKSA. maksudnye kalau mak bapak rasa patut nk kawen kan anak2 yg baru 16tahun tu cuz takut termengandung..silekan. tapi, percayalah…akan ade prob lepas kawen. huhuhu.

      muda mudi skrg memang rmi yg buat anak sebelum kawen (sorry terpakse cakap jugak.hoho). bile dah kwen, kononnye slamat. for me, soal zina itu soal wanita n lelaki yg tidak ade pegangan agama. pegangan agama kite tak boleh lihat dr luaran dengan cara berpakaian. berserban or bertubung labuh. nope.

      soal agama, soal kepercyaan n rasa syg kite pada Allah. bila dah kata bezina, jgn kate ebrzina..in fact jln berdua, bonceng naik motor pun zina kecil jugak kan? so, itu soal lain. hohooo. pandai beri lelaki, pandailah tanggung dosa 😉 hehehehe

      • Ahzy

        Aslmualaikum…..kesimpulannye

        1. sblm kawen cari ilmu pasal rumah tangga n cara nk didik anak bini ikut islam
        2. lelaki yg baik utk pempuan yang baik.
        3. blajar elok2 jgn pandai nk tido je so bile kawin blh tanggung anak orang
        4. elakan pergaulan bebas antara laki n pempuan sbb yang ketiga syaitan.
        5. rezeki n jodoh ditangan Allah jd kita manusia hanya merancang tapi Allah yg menetukan.
        6. jgn lupa banyak doa supaya dpt isteri solehah or suami yg soleh

        INGGAT……….. lu pikir lah sendiri….Aslmualaikum :=)

  18. btol..sgt sokong same ko..org ckp, nak kawen senang..pas akad nikah, kawen dah..tapi nak laksanakan tanggungjawab pas kawen tu bukan senang weh..aku pena lepak kat mamak kol 1 pagi..n nmpk stu pasang laki bini ne lepak ngan membe2 bawak anak..ye..mang la bgos bawak anak skali..tak tinggal..tapi da kalo mak nye ikot sedut shisha skali pastu hembus kene muke anak, tak ke kesian budak tu??hah..panjang suda..
    .-= ain_chokio´s last blog ...:aku benci ko..sbb tu aku kapel ngan ko:. =-.

    • btul.aku sllu tgk mak bapa macam tu. die sedut rokok depan budak2. shisha lagilah buruk perangai. mintak2 lah tak jadi kat aku. huwaa. sian kat anak2 nanti.

  19. Paling awal aku akan kawin – 28. Sekarang kena pikir macam2 woo.
    Lainla kalau aku dah xde pape yang nak capai lagi kat dunia ni, baru aku kawin awal. Tapi dalam jangka masa terdekat ni xkan kot..huhu
    .-= Spatt´s last blog ..Bitchin’ Balls Bout SEO Expert =-.

  20. tak salah kawin muda asalkan perempuan tu bijak dan bersedia
    .-= Wan Perlis´s last blog ..Jadilah Kita Manusia Yang Baik =-.

  21. aus

    kalau diri sendiri x terjage .
    xyah berangan la nk jage org lain .

    lizz , kau tampar je diorang . mase nk kahwin sme manis , dah dapat
    ade je x kena .
    .-= aus´s last blog ..Thank You Nuffnang ! =-.

  22. aku baru 21.. awek aku dah 23.. dia suh kawen cepat.. nak rasa nikmat kawin katanya.

    mak aku pulak wei tak bagi kawin awal sbb kalau kawin awal nt tak dapat manage itu ini.

    adoi~
    .-= Luth Textile´s last blog ..Aku trauma? =-.

    • cheh. nikmat berkahwin.hahaha. cikgu aku cakap, 7tahun pertama sangat penting. if kau dapat maintain bahagia..insyaallah ok. tp, kalau mak ko dah xbg..baik toksah. susah xder restu ni.

  23. zaman sekarang ni elok biar ada karier dulu baru bina masjid, semua nak pakai duit…alam perkahwinan seronok setahun dua aje, lepas tu banyak tanggungjawab dan peranan yg perlu dipikul.. 😀
    .-= etomyam´s last blog ..Under Promise Over Deliver: Code for personal success =-.

  24. Pingback: Blogger Hebat Takkan Mudah Rasa Diri Mereka Bagus.Setuju? | HIDUP BERANI UNTUK GAGAL | Lizarazak.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge