5 Teknik Belajar Cara Songsang Lizarazak

At last, saya kembali menulis dalam blog cap ayam yang daku kasihi ini. Hehehe. Saya tidak kemana-mana, Cuma agak sibuk 3 hari ni. Alhamdulilah, proposal Master’s saya sudah 70% siap. So,mungkin hari ini saya akan habiskan masa jawab komen-komen korang naa. Hehehe.

I will read your blog too. Sorry, lambat sikit tapi macam biasa. InsyaAllah, saya akan tetap lawat blog korang. Cuma lambat atau cepatnya saja yang berubah.

Hari ini saya nak share something yang agak important untuk saya as student dan juga manusia biasa. Kalau korang mahu ambil dan setuju dengan tips saya, boleh guna. Kalau rasa merapu, nak komen pun boleh. I dunt mind pun. Ahaks!

Saya akui, saya bukan pelajar yang boleh korang contohi. Saya bukan spesies pelajar skema. Pelajar terbaik, lagilah jauh. Saya ada cara saya yang tersendiri bila belajar. Saya tidak suka meniru gaya kawan-kawan. Macam mana mereka belajar pun  saya tak suka nak ambil tau. Pada saya. Setiap orang ada cara tersendiri. Dan ini cara saya;-

1-      Bila diberikan tugasan, saya biasanya akan tumpukan perhatian pada instruction pensyarah dalam kelas. Even 90%  saya tidak tumpukan perhatian apa yang pensyarah merapu dalam kelas tentang topic, tapi biasanya hal assignment saya WAJIBKAN dengar dengan teliti. Alasannya, sebab saya tidak suka dengar daripada mulut kawan-kawan lain. Senonoh ke tak ek???hahaha

2-      Saya manusia “last minute” punya spesies. Saya akui fakta tuh. Bukan tuduhan.hahaha. Tapi, tak bermaksud saya tak ambil tahu kerja saya langsung dan macam cool sangat nak buat semuanya last minute. Biasanya, once saya dapat tugasan. Saya akan fahamkan objecktif tugasan tu. Next, sambil saya merapu mengarut dalam blog Lizarazak.com ni atau bercengkarama dengan Facebook atau belajar tentang hal blogging di blog bro Rohaizad..saya akan cari point-point penting untuk tugasan saya! Tak perlu skema, tapi perlu bijak sket kot naa.hehehe

3-     Alert dengan due date tugasan!! Bak kata mak, kalau nak belajar buat cara nak belajar. Jadi “slow” sesekali is ok tapi kalau hal-hal penting macam ni pun tak boleh nak catch up..susah jugak kan? Even saya macam pemalas (kehkehkeh), tapi saya tak fully sengal. Saya akan make sure semua date-date penting untuk tugasan saya ni, saya setkan reminder dalam handphone ok! Seriously, sangat membantu. Tapi, kalau saya kaya sikit..im sure will use PDA. Wakakaka

4-      Jangan kedekut ilmu. Jangan kedekut  dengan saya. Saya akan layan kawan-kawan saya sama rata. Tapi, ada juga antara kawan-kawan saya sangat-sangat kedekut hal belajar. Saya pelik. Pada saya, hal ilmu, tak perlu nak disorok. Tak perlu risau. Korang takkan rugi apa-apa kalau share each others. Hidup ni kena ada give and take actually. Mana mungkin saya tolong “kamu” kalau waktu saya perlukan your help, kamu mendiamkan diri. Kan? Saya TAKKAN kedekut pada orang yang tidak berkira dengan saya. Kalau ada, maksudnya “kamu” sudah kedekut dengan saya sebelum ini.  simple!

5-      Jangan fikir manusia “last minute” ni teruk sangat. Saya memang suka buat kerja last minute, tapi biasanya saya akan dapat apa yang saya nak untuk tugasan tu. Hormone saya macam berada pada tahap gila-gila bila kerja last minute.hahahaha. Kadang-kadang, kualiti kerja last minute saya ni lagi bagus kalau dibandingkan dengan kawan-kawan yang beriya sakan buat kerja awal. Nak tunjuk skema, tapi hasilnya…hmm. Next time, jangan sibuk-sibuk kutuk cara orang lain belajar yek!

Entry ini sengaja saya tulis sebab ada manusia yang SIBUK sungguh mengutuk cara saya belajar ye. Haiya. Gua tak kacau cara lu kan??? Im ok aje, tak ada lah tak siap kerja yang lecturer beri. Gelabah ayam sungguh 😛

Artikel Berkaitan

14 responses to “5 Teknik Belajar Cara Songsang Lizarazak

  1. salam,

    keje last minute tu mmg trend student2 skrng
    hahaha,
    sy pon cmtu
    even buat awal2 pon x kan siap.
    buang masa tension2 pikir pasal assment.
    so baik last minute!
    heheho~

    nway nice blog
    kalau sudi do leave ur link in my blog ya
    i’ll link ur’s
    .-= hanna´s last blog ..Blog list utk geng blogger tersayang!!!!!meh sini!! =-.

    • hi hanna. of course sudi 😉
      keje last minute ni sllu sangat org pandang rendah. padahal, itukan dah care kite. for me, tak ade gune nak wat mende yg bukan care kite. kene pandai2 ar tau mane yg best utk diri kan? huhuhuh

  2. “Saya manusia “last minute” punya spesies”-

    kita spesis sama…hahaha
    .-= apiih´s last blog ..Perjalanan Hidup Sebuah Laman Bergelar FaceBook =-.

  3. last minit adalah yang terbaik….hahahahah

    aku pun gitu…

  4. Bukan setakat assignment, freelancing job pun daku buat last minute..hahaha

  5. last minute itu hero okey hahaha. good luck for your master. saya nak belajar lagi mmg dah malas. huhu.
    .-= Khairi´s last blog ..Senarai Slogan Kontes ‘siapa baca novel naik atas’ =-.

  6. hype!

    sama la kiter,,
    spesis last minute..

    LoL…
    .-= hanim husin´s last blog ..i’m always wish i can turn back da time….. =-.

  7. cakap pasal kedekut… kadang-kadang suka gak tolong orang especially programming, kadang-kadnag sanggup bersengkang mata depan komputer berjam-jam.

    tapi bila time kita mintak tolong .. huh? macam-macam alasan diorang bagi..

    alasan paling best ialah..

    “eh – aku tak taulah pasal benda ni.. ngko kan terer? lagi banyak tau daripada aku. ”

    Lepas tu aku tak tolong lagi golongan sebegini.. tau disuap, tak tau menyumbang.

    p/s Sebab tu aku suka blogging dan twitter – blogger dan twitterer suka menyumbang dan berkongsi.
    .-= zuls´s last blog ..zulseffort direhatkan =-.

  8. FTN

    aku banyak bergantung kepada last minit..hehe
    amat berguna ketika proses menghafal especially zaman aku belajar kanji jepun.
    macam nak gila..haha

    tapi itu dulu..rindu pula zaman “last minit” nih.. (eh sekarang pun kerja last minit jugaa)
    .-= FTN´s last blog ..Rambut Sama Hitam (tapi bertudung labuh), Hati Lain-lain =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge