Valentine’s Day Hari Penyerahan Tubuh Pada Pasangan?

Valentine’s Day sebenarnya untuk siapa? Valentine’s Day patut dirai oleh agama apa? Kadang-kadang saya sedikit keliru dengan istilah Valentine’s Day ni. Haih, setahu saya Valentine’s Day cuma  dirai oleh manusia yang beragama Kristian. Tak mungkin saya salah. hohoho

Oleh kerana saya rajin sedikit hari ni. wakaka. Jadi, saya telah bantu korang semua untuk memahami dengan lebih tepat sendiri sejarah Valentine’s Day ni. Korang boleh dapatkan info lebih lanjut tentang sejarah Valentine’s Day ni di sini . Pleaselah fahamkan semula untuk siapa Valentine’s Day ni sebenarnya naa. huwaa! Keciwa daku (Ops terlebih sudah.kahkahkah)

Bukan apa, saya naik muntah dengan sesetengah orang Islam di Malaysia ni yang dok menyambut Valentine’s Day ala-ala mereka tu semua beragama Kristian  pula. Ada masa, bukan lagi ala-ala. Malah macam betul mereka tu sudah bertukar agama Kristian. Sorry to say lah ye.

Dah itu hakikatnya yang berlaku depan mata. Biasanyalah.

Lain orang, lain cara penerimaan mereka dengan Valentine’s Day ni. Pendapat korang dengan saya mungkin agak berbeza. Pada saya, Valentine’s Day tu sebenarnya cuma satu hari biasa saja. Tiada apa yang istimewa pun. Cuma, kalau setakat nak mengada-ngada “termenyambut” sekalipun. Saya hanya akan wish suka-suka saja. kehkehkeh.

Kalau saudara Rohaizad pelik dengan cara orang Islam menyambut Valentine’s Day, saya lebih teruk. Bukan takat pelik, hampir pengsan mendengar cerita jelik kawan-kawan. Ada yang sudi berkongsi cerita zaman dulu-dulu. Kononnya, bukan cerita mereka tetapi cerita orang lain.

Sila fikir yang positif sahaja. Mungkin betul cerita kawan, dan bukan cerita jelik mereka sendiri. kwang kwang kwang!

Mengikut cerita teman saya itu, pernah waktu sambutan Valentine’s Day zaman di sekolah menengah dulu. 1 geng lelaki dan 1 geng wanita akan buat perjanjian “permainan aksi” mereka. Setiap pasangan akan berjanji untuk melakukan seks haram mereka malam Valentine’s Day tersebut.

Nak kata bodoh mungkin agak kasar, tapi saya “up” sikit bodoh kepada bodohlisme. muahahaha. kan?

Menyambut Valentine’s Day bukanlah suatu dosa pada hakikatnya.  Tiada salahnya dengan hari itu sebenarnya. Sesiapa saja boleh menghormati dan menyambutnya kalau mahu. Cuma, manusia yang melebih-lebih untuk menyambutnya. Menggunakan Valentine’s Day sebagai 1 alasan untuk “berkasih sayang” haram.

Buatlah lagi. Mana tahu dapat anak instant nanti, bolehlah diberikan nama Valentine. Sekian, hahaha!

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

41 responses to “Valentine’s Day Hari Penyerahan Tubuh Pada Pasangan?

  1. term baru aku jumpa hari ini. bodohlisme… hoho
    .-= paeh´s last blog ..Kreatif Ketika Berniaga =-.

  2. Penyerahan Dara lagi best kot? Lol
    Joking..
    anyway memang bangang sape yg sambut v-day !

  3. ehh correction, valentines bukan sambutan agama tetapi budaya. budaya barat. ini seperti pembaca berita kat rtm1 hari yang mengucapkan selamat tahun baru cina kepada semua rakyat malaysia yang beragama cina. lol

  4. huhuhu…valentine???xpenah smbut..kahkah..awek pon xde nk smbut..ape kes..baik duk umh jerk…lgpon valentine hnya mendatangkan maksiat jerk..
    .-= apiih´s last blog ..Bagaimana Hendak meng’RESUME’kan ‘corrupted/broken download’ menggunakan IDM dari MEDIAFIRE =-.

  5. sebab nya Melayu tu bodo..
    sorry laa kalo kasar..
    tahap kebodohan melayu tu dah terserlah sejak perjanjian pagkor 1874 .
    sehingga kini masih ada lagi kebodohannya..
    semuanya ingin ditiru..
    aku sampaikan satu puisi utk orang melayu..
    hayatinya..

    Aku lihat layu dalam Melayu
    Aku pasti bukan aku seorang saja yang nampak
    Ada juga bercadang bertanya tuan punya
    Tapi bercampur risau dengan tak tergamak
    Nanti dikata tak bersyukur, dikata tak sedar diri
    Jadi aku menyendiri, memerhati dan akhirnya mengakui
    Yang kita sendiri
    Membiarkan bunga raya melayu ke kanan
    Dan dibiar bunga tak cantik mekar di kiri

    Aku lihat layu dalam Melayu
    Tanah air kita yang punya
    Kita siram, kita baja tapi angin api kita lupa
    Mereka merancang masa menjilat bangsa

    13 harimau bertukar menjadi mangsa
    Kita lupa nenek moyang kaya-raya
    Jangan sekali-kali digadai harta-bendanya

    Ku lihat layu dalam Melayu
    Ku lihat layu dalam Melayu
    Ku lihat layu dalam Melayu

    Takkan Melayu hilang di dunia
    Ya… tapi apa guna tak hilang di dunia
    Kalau kewujudan tidak dirasa
    Petah berbahasa kudrat tak berjasa
    Orang berbudi kita hanya tahu merasa
    Selalu lari bila dirapat
    Selalu malu bila soalan diaju
    Selalu segan memberi pendapat
    Rela mengikut dari meneraju
    Belum nyanyi sudah bersorak
    Suka berjanji dalam borak
    Bukan kata tak ada otak
    Cuma tak berfikir di luar kotak

    Ku lihat layu dalam Melayu
    Ku lihat layu dalam Melayu
    Ku lihat layu dalam Melayu

    Aku jadi sayu
    Bunga menangis dia mendayu
    Mahu jadi cantik tetapi ragu
    Aku merayu
    Bangunlah semula hidup kembali
    Jangan tunggu matahari mati
    Cepatlah mekar sebelum terlerai

    Perjuangan kita belum selesai
    Perjuangan kita belum selesai
    Perjuangan kita belum selesai

  6. lantak diorang lah nak sambut ketak.. aku dah 2 tahun dengan kekasih aku tak penah pun rasa nak sambut valentine-valentine ni.. satu masalah bila orang kita sambut dan menghalalkan benda yang sepatutnya haram. dan satu masalah lagi bila orang kita ni suka ikut benda-benda orang luar buat. aneh
    .-= izzat aziz´s last blog ..5 ways to get your blog a good design =-.

    • pade aku, hari kasih sayang tu setiap ari. 14/2 tu utk org bukan islam is fine lah. tak kesah lah. cume, bile org islam nau ikut n melipat gandakan maksiat mase tuh yg wat aku muntah tuh. huhuhu

  7. 9 bulan dr skrg, akan byk kes2 buang bayi..tgk la nnt..adakah kondom perlu dipersalahkan gak? hehe
    .-= x-po´s last blog ..AKU HAPPY, AKU BANGGA, AKU SYUKUR SAMPAI RASA TAK LAPAR-LAPAR =-.

    • hahaha. aku pernah heran kenape kondom tu boleh dijual kat mana2 kedai. terpampang kat depan cashier plak tuh. rasenye lps ni kene beri cadangan kot..kondom tu hanya bley dapat kat pharmacy berdaftar aje n kalo nk buy sile tunjuk suar nikah. wakakaka

      name je malaysia ni agama rasmi islam, tp…hmm

  8. ape kamu ckp lizz? bodohlisme..wakakaka..nnti nk rujuk kat kamus DBP lah hee..
    .-= [email protected] last blog ..21 Guns- Green Day feat the Cast of -American Idiot- =-.

  9. manusia lagi di larang lagi dia nak buat..tambah2 yang seronok…kesannya diorang tak pikir lak..sampai ada kes bakar bayi..teruk btul a sekarang ni..adoiii
    .-= F I T´s last blog ..Ukur Kelajuan Laman Web Korang =-.

  10. aus

    lol , ada lak aksi malam valentine .
    ceh , kalau tahu aku kuar malam tu .
    pegi rakam .
    ahahak. kejam … kejam..
    hahaha .

    anyway lizz , hai . hahaha.
    .-= aus´s last blog ..GELAK KEPIT | AKU BUKAN GAY TETAPI KEKASIHKU MAK NYAH . KAH KAH KAH ! =-.

  11. Nak raikan hari bahagia bersama org tersayang bila-bila pun boleh…tak salah raikan pada 14/2 tapi kenapa perlu diagung2kan paderi valentine tu…plus g buat maksiat..cukup kuar bersiar2 makan2 sudah..nak lebih2 kawin dulu

  12. Bersepah manusia beli kondom ngan arak dekat 7-evelen.. Malam pesta mudi-mudi la katakan.. =.=’
    .-= kertaz´s last blog ..Ada apa dengan Valentine’s Day? =-.

  13. aus

    dosa instatt . hahahak ..
    lizz..asal cmmnt luv xdetect entri baru ?
    .-= aus´s last blog ..GELAK KEPIT | AKU BUKAN GAY TETAPI KEKASIHKU MAK NYAH . KAH KAH KAH ! =-.

  14. Hmmm…. saya just tengok movie valentines day je….huhuhu

  15. susah2..
    ni lah kalau hidup tak guna otak..
    .-= ariff´s last blog ..Tutorial Jadikan Blog NoFollow Kepada DoFollow =-.

  16. sekarang ni dah sampai tahap bakar bayi..teruk gila a makhluk zaman sekarang ni..adoi Siakap Senohong Gelama Ikan Duri. Bercakap Bohong Lama-lama bakar bayi 😛
    .-= F I T´s last blog ..Cara remove @ buang link ‘Subscribe to: Posts (Atom)’ =-.

  17. fuhh,macam2 skang ni kan?
    .-= eyriqazz´s last blog ..Ada Apa di Barcelona =-.

  18. sedih sangat bila difikirkan.
    ke mana la pegi nye akal fikiran diorang ni.
    .-= dr.aku.la´s last blog ..USS Nimitz di West Port, Port Klang =-.

  19. hahaha….memang gilamuda belia remaja skang ni….janda tak terlpas…

    mcm xde kije lain je..asal sayang je, nk serah segala2….dgn pakwe makwe blh je buat apa pun….semua blh sentuh…org lain sentuh mula la buat aduan….padahal sama gak haram………..

    manusia oh manusia…apa nk jadi dgn kau……..? dunia hanya sementara sahaja…..

  20. belentime day disambut oleh bebudak melayu yg bangang ja
    rosak anak2 melayu.hancus
    maka dengan itu akan bertambah kes pembuangan bayi
    .-= Wan Perlis´s last blog ..Artis Kita Semakin Bangang – suam-suam kuku =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge