Lelaki Suka Menipu: Fakta atau Tuduhan?

Lelaki suka menipu untuk selamatkan diri mereka daripada apa? Lelaki suka menipu disebabkan perkara apa? Adakah lelaki suka menipu hanya kerana ada yang memaksa? Ok, lelaki-lelaki sila cool seminit. Intro ini sekadar pertanyaan kosong tanpa maksud ye.ahaks!

Mungkin ada yang sudah tahu, saya lebih ramai kawan  lelaki berbanding wanita. Itu cara saya. Saya selesa dengan cara lelaki walau ada yang agak tidak puas hati. Relax beb. Ini cara gua woo. Jangan ditanya berapa banyak koleksi barbie doll saya ada.

Memang tak pernah ada. Tak ingin ada pun. kihkihkih. Saya tak main cakap sorang-sorang dengan patung tak bernyawa tu. Saya cuma main panjat pokok rambutan jiran, panjat pokok kelapa separuh jalan sebab cuak tinggi sangat, saya main tangkap ikan dalam parit dengan adik dan abang, saya suka main badminton dengan abang-abang even saya selalu jadi mangsa buli tapi saya juara lompat getah jugak. kehkehkeh.

Melalut. Ok, saya teruskan dengan tajuk kali ini. Lelaki suka menipu. Is it satu fakta atau tuduhan ek? hmm. Biar saya senaraikan dulu pengalaman dan pemerhatian saya tentang lelaki-lelaki dikeliling saya. Thats cool gila bila kita dilahirkan sebagai wanita tapi ada sense untuk tahu rahsia lelaki. wakakakaka!* gila kau Liza


Lelaki akan menipu bila ibu bapa mereka bertanya kemana mereka pergi semalaman dan tidak pulang ke rumah.

Kata saya: Anak mana yang suka bila kena marah dengan mak ayah kan? Unless korang ada penyakit keturunan kronik. Itu lain cerita. Tapi, biasanya bukan saja lelaki. Malah kebanyakkan wanita pun akan menipu dengan mak bapak ni. Cuma, nisbah lelaki menipu mak bapak dalam case macam ni lagi tinggi berbanding wanita. Wanita ni agak cuak sikit bab-bab menipu mak bapak. Lelaki ni teror buat muka macho. Konon dia anak lelaki, boleh melepak sampai langsuir nak keluar ajak dating sekalipun. wakakaka.

Lelaki akan menipu bila adik-beradik terjumpa surat cinta di dalam beg sekolah mereka.

Kata saya: Ah, saya 110% berani kata yang lelaki memang akan menipu kalau terkena situasi macam ni. hello, adik-beradik ok. Mana nak letak muka kalau dalam surat tu dok baby baby, sayang, mama papa padahal nikah pun tidak lagi nak berangan jadi parents lak. huwaa!!! Jawapan kalis peluru paling mustajab rasanya waktu tu  cuma 1. “Itu surat kawan aku lah. Aku tolong simpankan aje”. muahahaha. Dasar. Kalau wanita, biasanya kalau dah kantoi terang-terang macam ni..alamat diam seribu bahasa lah gamaknya. Nak cover muka tak boleh dah. Bukan macam lelaki, mereka hebat cover muka bersalah ok!

Lelaki akan menipu bila kawan-kawan marah sebab datang lambat bila ada reunion atau any function

Kata saya: 150% saya katakan IYA. 70% daripada teman-teman saya adalah lelaki. Alahai, dah naik masak ranum dengan alasan tak boleh blah bila dah janji jam 8am tapi batang hidung nampak jam 10:45am. Alasan logik tak logiklah, “mak aku suruh teman  pergi kedai tadi.” gegegege. Masak sungguh deng :p Cuma, ada 1 menda pelik dengan cara menipu yang ini. Betul atau tak, lelaki cuma akan menipu hal macam ni dengan kawan-kawan wanita saja tetapi bila jumpa geng lelaki semula..slumber aja cakap “aku tidur mati tadi dowh. Mengantuk giler.” Dodol kan?

lelaki akan menipu bila girlfriend dah sms ayat merajuk “abang dah tak sayangkan orang, orang nampak abang jalan berdua dengan perempuan tadi…”

Kata saya: kahkahkah. Saya rasa majoriti lelaki akan mula menipu untuk pertama kalinya bila berdepan dengan masalah ni. Mulalah menipu kata perempuan yang berjalan dengan dia tu sepupu dia, adik dia lain nenek lah and whatever lah kan. wakaka! Its reality ok. Ramai kawan-kawan lelaki saya macam tuh. Saya tidak setuju bila hal macam ni. Kalau tak salah, untuk apa menipu? Kalau betul keluar jalan dengan kawan perempuan lain, terus terang kan senang. Nak cari penyakit untuk apa? For me, bila bercinta perlu jujur dan tidak perlu terlalu cemburu. Kalau teman lelaki saya menipu hal ni, sorry to say. Dia lelaki yang tidak jujur dan penakut. Just be honest, tak ada salahnya berkawan dengan wanita lain dan keluar berdua atas urusan “sah” unless urusan “haram” itu lain ceritalah. Come on lelaki. Tak perlu menipu hal kecik ni. Bila dah selesa sangat , bimbang -pulak terbawa sampai ke alam rumah tangga. hmm, susah nanti!

Itu kata saya, pendapat saya tentang isu lelaki suka menipu. Tak ada yang 100% betul dan tak ada juga yang tidak boleh diterima langsung sebab lelaki atau wanita sama aja. Lelaki menipu keranai sebab ini dan wanita pulak kerana sebab lain. Kenyataan sebenarnya begitu. hahahahaha. So, apa kata korang pulak?

Saya benarkan korang nak menghentam atau apa saja tapi please make sure jaga adab ya. Ini soal lelaki dan wanita. Korang pun sure salah satu daripadan tu kan unless korang khunsa. Sekian. lulululu.

Artikel Berkaitan

32 responses to “Lelaki Suka Menipu: Fakta atau Tuduhan?

  1. baru bgun tido terus baca entri ni.. 😀

    semua fakta tu bg saya x btul kecuali fakta last..hahaha

  2. same je kot laki pompuan.. hehe =)
    .-= aini´s last blog ..Senarai Orang Terkaya Di Malaysia =-.

  3. heheheh…popuan menipu x??

  4. tipu sunat takpe kot..
    nak hidup kena pandai pusing2..

    • hehehe. tipu sunat tu tak tahulah boleh ke tak tp rasenye pernah dengar syarahan agama..katanya nabi pernah tipu tp untuk elakkan pergaduhan ke ape ntah. tak ingt lak..tapi, bahaya gak kalau sunat selalu kang terbiase lak. muahahaha

  5. aus

    hahahaha , tula . semua sama je .
    bile si pompuan da baek..laki wat hal ..

    laki dah baik..
    pompoan buat hal lak..
    hahaha .

    • selalunyer, kalau pasangan tu dah kaki kelentong makanya yang sorg lagi ti akan kaki kelentong jugak. wakakaka. better kite jgn tipu besar2, kecil2 bak kata jaws tipu sunat tu ok kot. kehkehkeh

  6. pompuan ke laki ke..mesti ramai yg suke bohong kan…hheheh
    untuk keselamatan diri..bohong sunat kot kan..hehehe ;p

  7. Itulah kan, kalau boleh elakkan jewr dari terpaksa berbohong kemudiannya nanti. Trust tu penting, tapi pompuan ska menduga trust laki yg dicintainya….. need reassurance gamaknya.
    .-= Dak Wan´s last blog ..Gong Xi Fa Chai =-.

    • a’ah. memang ada case camtu. my frens yg lelaki selalu mengeluh cakap prob camni. tapi, kalau dah sayang, nak tak nak…terpaksalah si lelaki tu menipu. huuhu

  8. laki ,pompuan samer jer…tipu sana,tipu siniu..ekekeke…hahaha..

    mereka tipu tue bersebab..hoho ^__^
    .-= apiih´s last blog ..Bagaimana Hendak meng’RESUME’kan ‘corrupted/broken download’ menggunakan IDM dari MEDIAFIRE =-.

  9. Tak semua lelaki suka menipu…Mungkin segelinter sahaja… =)
    .-= blinkky´s last blog ..How To Open .001 Files? =-.

  10. bukan fakta bukan tuduhan…tepuk dada tanya iman
    .-= eyriqazz´s last blog ..Tips Menambahkan Visitors ke Blog Anda =-.

  11. terus terang lagi bagus… tipu kiri tipu kanan ni sampai masanya terjelepuk gak…
    lelaki ka ..pompuan ka… sama jak rasanya… hahaha…
    .-= BudakhutaN´s last blog ..Cerita+Kawan+Blog =-.

  12. bab dengan kawan-kawan sejenis aku kerap gak ah menipu..
    tapi kalau dengan gf ataupun ibu ke adik beradik ke kurang lah skit.. time terdesak je..haha

    sebelum menipu aku selalu pkir.. kalau aku tak tipu apa yg berlaku.. kalau aku tipu apa plak yang berlaku.. lepas tu buat semakan yang mana lagi teruk.. kalau tipu lagi kurang akibatnya.. menipulah namanya.. 😀
    .-= izzat aziz´s last blog ..How ‘debate’ could help your blog =-.

  13. Sum of 7 + 10 ? = 710

    hahaha..tak terkata aku baca….xpe lah…aku setuju jela dgn kenyataan ko diatas ni….tapi sehingga utk tarikh entri ni di post je lah…hahaha

    selepas dari tarikh tu, perempuan skang dah lebih ramai menipu…haha…walaupun ku tahu perempuan menipu, aku biarkan sahaja dia menipu…….tengok sampai bila dia boleh pergi dgn tipuan dia tu………………

  14. susu punya lembu, Everyday dapat nama..adoii tak semua lelaki macam yang awak list kan tu.. still ada yang baik hati dan jujur.. 🙂
    .-= F I T´s last blog ..External Hard Disk Tak Detect? =-.

  15. Alamak, Lizz da tahu la rahsia lelaki ni..
    adoi, cam ner nak menipu lizz plak ni..
    ehhehehe… mungkin yang betul kata lizz
    tu tp, ade gak yg kurang tepat… bukan semua
    orang tu same… bak kata lizz majoriti~
    .-= tin kosong´s last blog ..Ada Apa Dengan Petai? =-.

  16. ramail lelaki bila ditanya…kenpa korang mnipu?jwpan tipu sunat je..same jgk ng pompuan..hehehe..ada sstgah menipu ats dasar sbb2 tertentu.bkn sesaje nk tipu kot..baik buat benda lain..huhu
    .-= azizan4444´s last blog ..Plagiarism : Fenomena Atau Trend? =-.

  17. Manusia lelaki atau pompuan memang banyak gak yang menipu.. kan?
    .-= zuls´s last blog ..Artikel Pertama di Bukisa =-.

  18. pembetulan…. org munafik yang selalu menipu
    .-= meo188 (brader luv…huhuhu)´s last blog ..Karikatur: Najib Tun Razak & Muhyiddin Yassin =-.

  19. meo

    layan lagu drama king untuk entri cik lizz nie… huhuhuhu 🙂
    .-= meo´s last blog ..Karikatur: Najib Tun Razak & Muhyiddin Yassin =-.

  20. Sekarang ni bukan laki je menipu, perempuan pun sama gak.
    Semua orang menipu.
    .-= ariff´s last blog ..Kita Merancang Allah yang Menentukan =-.

  21. tak baik ooo tipu-tipu ni.
    tipu ahlong xpa la.haha
    lelaki perempuan sama ja.
    tipu-menipu ni bergantung kepada jati diri atau hati seseorang.
    .-= Wan Perlis´s last blog ..Artis Kita Semakin Bangang – suam-suam kuku =-.

  22. facts for some, accusation for the rest.. =P
    .-= kenwooi´s last blog ..5 Things About Chinese New Year 2010 =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge