Gong Xi Fa Chai Buat Kaum Cina, Lagu Bikin Insaf Buat Orang Islam

Tinggal beberapa hari lagi kaum Cina akan menyambut Tahun Baru Cina. Pasti meriah. Saya dan keluarga sudah bersiap sedia untuk tidak dapat melelapkan biji mata tepat jam 12 malam Tahun Baru Cina nanti. kehkehkeh. Pastinya, bunyi mercun sana sini di kawasan taman perumahan saya.

Saya masih ingat lagi, dulu waktu belum cukup ada rasa kesabaran dalam hati. Biasalah darah muda selalu nak menyirap. wakaka. Setiap kali musim perayaan Tahun Baru Cina, saya akan mengeluh. Saya cukup benci bunyi bising. Inikan pula, mercun merah yang besar kebaboom mereka tuh beraksi.

Haih. Umur mendewasakan kita. Saya selalu tersenyum bila ingat semula waktu itu.

Sekarang tidak lagi. Malah saya pula yang dok terlebih excited kadang-kadang. Macam sekarang, saya excited menunggu jiran-jiran Cina saya memberi sekotak limau mandarin paling cikai pun. kehkehkeh. Saya teruja melihat jiran sebelah rumah menggantung tanglong. Lawa woo 😉

Apalah sangat dengan bising dan hingar bunyi mercun gergasi mereka tuh kan? Biarlah. Masa mereka untuk bergembira. Selamat Tahun Baru Cina!!!

Pejam celik, pejam celik. Hari ini dah Jumaat kan? Kadang-kadang, saya faham kenapa mak selalu mengira hari di dalam hidupnya. Mak selalu kata “kurang 1 hari dalam hidup kita”. Ayat yang sangat pendek tetapi saya faham maksud di sebalik itu.

Hari ini, sewaktu di dalam perjalanan ke UTM. Saya terdengar lagu Tobat Maksiat dendangan Wali Band. Aduh, menyentuh gila hati saya. Rasa macam nak samak satu badan aja lepas mendengar setiap lirik lagu tersebut.Rasa kotor sangat dengan dosa-dosa. huwaa!!

Cuba korang hayati video ni dan kalau ingin lebih puas membaca lirik lagu ni, boleh baca di sini

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

20 responses to “Gong Xi Fa Chai Buat Kaum Cina, Lagu Bikin Insaf Buat Orang Islam

  1. Lagu taubat maksiat memang bermakna….cuba dengar suma lagu wali…memang best dan bawa maksud beb

    • sorry, tapi terpaksa mengaku yg mereka (indonesian) mmg pandai buat lirik2 kan? huhuhuh. sangat menyentuh n terase nk cry dengar lagu ni 🙂
      lagu ape lg yg best yek? nak donlod gak!! hehehe

  2. dah lama tak makan limau mandarin.. haish.
    .-= ariff´s last blog ..Kehidupan di Celah Bandar Moscow (Siri 5) – Pergi Buat Passport Baru =-.

  3. Kemarin dpt limau arini dpt ang pau dari boss..so hepi CNY!

    lagu-lagu Wali band memang best!..artis indon memang creative buat lirik dan lagu although dorang punya lirik simple tp bila blend dgn muzik sedap giler..
    .-= Fazreen´s last blog ..To Learn or not – That is the Question =-.

  4. seronok jugak beb dengar bunyi mercun ni kadang2.. hohoh tapi sampai skrang aku belum dengar bunyik lagi.. selalau time2 macam ni dah bingit dah..
    .-= topo´s last blog ..6 Tips Memilih Tema yang Sesuai Untuk Blog =-.

  5. kat rumah ade sekotak limau mandarin..tgk aje..hee..eksen kan..=)
    .-= [email protected] last blog ..Drama King…" Ade makne tu.." =-.

  6. Limau kat rumah yang dibagi pun lum abes makan lagi ni..adedei..
    ahaks… tomat eh…
    .-= BudakhutaN´s last blog ..Aku tengOk dia Lukis =-.

  7. sedap lagu tu..
    kasi aku insaf jer..
    sobsobsob…
    gong xi fatt choii juga..

  8. lagu tu memang makan dalam lah orang kata..
    sapa tak terasa tu.. pelik lah tu..hehe
    .-= izzat aziz´s last blog ..Why so serious,robot blogger? =-.

  9. salam, suka degan blog anda kemas dan tersusun….
    .-= rabun´s last blog ..BUKTI CINTAKU! =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge