Jangan Salahkan Pembantu Rumah Kalau Begini Kisahnya

Orang gaji bukan binatang, tetapi sama macam kita. Nama saja orang gaji, tetapi mereka masih manusia. Punya perasaan, punya hati dan punya naluri. Jangan salahkan orang gaji jika mereka buat “dajal”, andai kita sendiri tidak tahu menilai diri mereka.

Saya menulis bukan untuk menyakitkan hati sesiapa. Saya tahu, entry saya kali ini mungkin akan buat seorang atau mungkin juga beberapa orang terasa. Maaf. Saya tak akan bincangkan isu ini kalau tiada bersebab. Saya melihat keadaan sekeliling saya dan bukannya keliling kamu 😉

Maaf andai terasa. Sama-sama kita menegur, sama-sama kita perbetulkan kesalahan.

Selalu sangat bukan, kita dengar di berita-berita utama tentang cerita orang gaji yang melarikan diri anak majikan, mencuri barang-barang sebelum melarikan diri daripada rumah majikan, membakar bilik dan lain-lain contoh tindakan mereka.

Alah, bak kata mak saya pun. Tiada perbuatan yang berlaku tanpa sebab.

Manusia bukan semua yang imannya teguh. Tidak semua manusia itu baik seperti malaikat. Orang gaji tidak terkecuali beb. Mereka bukanlah warak mana pun. Sama lah macam kita. kan?

Jadi, bila diri mereka dilayan macam binatang. Apa kamu fikir mereka boleh menahan rasa amarah? Hello, tidak perlu menuding jari sana sini. No need. Kamu punya otak, fikirkan lah. Tempatkan diri kamu di posisi mereka. Masakan hati tidak merasa sakit. kan?

Jujur saja.

Saya sendiri sakit jiwa bila melihat majikan merasa mereka adalah tuan besar. Macamlah besar sangat. Memberi arahan pada orang gaji seolah mereka itu hidup semata-mata untuk menghambakan diri untuk kamu. Memang kamu bayar gaji, tetapi berpada lah beb.

Kalau makan pun nak berkira, makan hanya dibenarkan selepas semua isi rumah sudah habis makan.Kalau tuan rumah pergi clubbing balik jam 4am, makan tengahari pukul 4:30 am ke? Hok ola. Merepek. Memang patut orang gaji nak bakar rumah 😛

Kamu tahu, kita patut hormat sesiapa saja. Baik kamu Dato’, baik kamu Tan Sri, kamu bos atau apa saja status kamu. Kamu tidak boleh membezakan status kamu dengan sesiapa saja. Tidak bermakna kamu bayar gaji pada seseorang, kamu boleh melayan mereka seperti hamba abdi.

Uiks, hamba abdi dah tak wujud ok.

Apalah salahnya kalau orang gaji duduk semeja untuk makan malam. Tiada apa yang luak pun. Kerusi kamu tak mungkin berdaki kalau orang gaji duduk bersama. Abaikanlah kata-kata orang, kononnya jangan benarkan orang gaji makan semeja dengan tuan rumah.

Jadi manusia jangan kejam.

Alahai, ikutkan hati mahu saja saya menulis panjang-panjang. Banyak lagi contoh untuk saya kongsikan. Tapi, rasanya tidak berselera pula. hahahaha. Kang ada pulak kena saman 😛

Baiklah. Cukup setakat ini. Fikir-fikirkan lah kalau kamu salah seorang yang terasa. Berubahlah. Jangan sampai “terkena” dek dendam orang gaji pulak ye lepas ni unless ada hati nak masuk dalam buletin utama. kahkahkah

Artikel Berkaitan

39 responses to “Jangan Salahkan Pembantu Rumah Kalau Begini Kisahnya

  1. akak aku ada gak amik org gaji.. da nak balik pown..
    aku tgk akak aku layan dia oke je.. mkn sama2.. nak baju beli kan..
    buat keje umah pown sama2.. hu3 da mcm member jek! tuh yang suke je tgk..
    kan bagus kalo sume mcm tu..

    tapi tak jugak.. kalo da pangai tu suke wat dajal layang la baik mcm mana pown..
    bertanduk setan… setan jugak la jawab nya.. kui3
    .-= yash´s last blog ..Cara Membuat Rokok Balut =-.

    • haha. yang kalau dah perangai jahat, mmg bukan salah kite. tapi, ade jugak kes yg mmg majikan semulajadi perangai macam syaitonnirajim 😛
      nak makan, masak asing. tak layak jadi manusia kalau macam tu. kan?

      kalau dalam kes kakak kau..lain dah. memang tak reti diuntung,huhu

  2. memang ada benarnya apa yang lizz cuba sampaikan ni.. mentang-mentang pangkat dia cuma orang gaji, ada majikan yang pandang rendah.. bila diorang dah melatah, majikan juga yang terima padah..

    • dah ade byk jugak kes macam ni..yg ade depan matelah..yg buat aku terkujat n rase mcm xder ati perut nyer..huhuhu. bukan semue majikan jahat, tp mmg wujud 😉 cume, kalau dah kuar dlm tv..takkan nak cakap “mmg sy yg salah, sy dera die buat itu ini, tp bg mkn sekali aje sehari..”

      tak ade kan kuar berite camtu ???hehehe.

      kite tak tahu cerite dalam rumah tuh… 😉

  3. aku nak cari orang gaji gak bila aku dah abis belajar n belum kawin ag..
    aku nak dok rumah sendiri pastu carik orang gaji yg muda dan hot..
    harharhar…
    tgk dia tahan or tak ng aku..
    dah kawin takyah org gaji dah..

  4. Ery

    Biasanya majikan yg cam siyal ni cina.. Melayu jarang dera pembantu..
    .-= Ery´s last blog ..Zina Hilangkan Rasa Malu =-.

    • same aje. cume kalau cine, aku tak heran cuz agame lain kan? kalau melayu n islam…mcm hangin semcm lak aku. kehkehkeh.

      aku prnh mkn kat hotel n sker giler tgk 1 fmly ni ngan 2 maids die. pergh. baik sgt2. duduk same2, gelak2, mkn same2, nmpk sgt maids tu hepi duduk ngn fmly tuh. tp, keje ttp jalan. mcm jage anak2..jage mak majikan…macam tu lah aku suker..

      padahal bos die tu sure kaye nk mati tu aku rs.

  5. teringin nak ade orang gaji..xyah wat kije umh..hidop senang jerk..hahaha..tp jgn membuli plak..layan seperti saudara sendiri..kite kan islam..semua orag adalah saudara kite…huhu..jadi layan lah dengan baik dan beradab..hihihi
    .-= apiih´s last blog ..Cara Melajukan Speed Celcom Broadband [tutorial ringkas] =-.

    • betul, diorang akan lebih hormat kite kalau kite tau hormat diorang gak.bukan perlu melutut pun. just jgn rendahkan sangat mereke. sian aku tgk orang gaji yg stress ddk umah. dahlah badan penat wat keje…mental terseksa. huwaa

  6. aku xnk pakai org gaji nnt..huhu lg2 org asing..kang xpsl2 kne santau, mampus..hahaha
    .-= x-po´s last blog ..PENGALAMAN SEBAGAI GURU =-.

  7. lebih berhati-hati dengan mereka…. jangan tengok luaran baik saja…entah-entah dah macam-macam dia tanam….
    .-= Piston Pecah´s last blog ..Awan Dania Siri 2 – Episod 18 =-.

  8. katakanlah nati aku nk pkai org gaji, aku cari sdare mare..tak pun org yg dh aku kenal..kkekeke
    .-= mello´s last blog ..Tips: Cara untuk jimatkan storage blog =-.

  9. stuju. org gaji bkan hamba abdi. kalo dh smpai truk2 blasah org gaji tu mmg ptt diorg balas balik.

    kdg2 org besar2 ni bile pangkat tinggi makin pandai, rupenye otak tahap bawah lg.

    org gaji melayu seelok2nye cr majikan melayu. sefahaman sket.
    .-= MuNsYi~SaMa´s last blog ..Maher Zain – BarakAllahu Lakuma with lyrics [Islamic nasheed] =-.

  10. pergghhhh..akak lizz kalo bg nasihat mang bagus ar..mesti tak trase..keep it up la weh..=)

    tp mang btol pon..mebi dorg lpe kot..sebb da byk harte kan..tak hengat dunie..lpe kalo Allah nak tarik nikmat dorg tuh, ble2 mase aje..eh ne merepek ape dah ne??ok..lyn..zasss~..=D
    .-= ain_chokio´s last blog ...:crite lapuk terlajak dah weh:. =-.

  11. setuju jugak….orang gaji bukan hamba abdi..boleh disuruh2 buat satu2 kerja sekaligus…die pon manisia..ader 2 tangan dan 2 kaki kan..
    nk gak ada orang gaji..sebb kalo da berumah tangga, kerja,anak,suami..mybe der something yg sempat nk dibuat sorang2…huhu..tp orang gaji ni..der gak yg dilayan baeekk…die lak naik kepala..amek kesempatan..ssh nk faham hati budi manusia ni kan..erm…

    • memang ade. in fact, ramai jugak yg camtu. itu dah kire nasib kurang baik. hohoho. cume, kite as majikan kalau boleh jgnlah wat orang gaji macamlah diorang tu robot. asal kata nak, mesti mende tu siap sekelip mate.

      sengallah kan macam tuh. huhuhu

  12. Tak pernah ambil orang gaji…Tak tahu rasanya bila ada orang lain dalam rumah kita =)
    .-= blinkky´s last blog ..My Alexa Rank After 308 Days Blogging =-.

  13. kalo aku ade rumah sendiri nanti, tak nak la amik orang gaji.
    macam tak best je..
    .-= ariff´s last blog ..Mari Memasak Makaroni Goreng =-.

  14. askum,
    masa saya sekeluarga tinggal di brunei ayah saya ada ambil orang gaji. alhamdulillah, kami hidup aman sebab ayah saya buat apa yang awak cadangkan dalam blog. last year bila kami pulang ke melaka, orang gaji kami nak berhenti kerja. nak balik kampung pulak.sedih betul.dah macam saudara sendiri. o ye..dia kerja dengan kami selama 14 tahun.hee and dia 1st and last orang gaji kami ade. =)

  15. btol tue lizz…org gaji tetap manusia.. sama je ngan tuan dia juga manusia…tetap hamba Allah juga.

    Sedar la diri..

  16. alah orang gaji pun manusia gak..tapi takut gak kot2 dia tikam kita dari belakang. susah a tul a sekarang ni..nak ambik adik beradik jadi orang gaji cam cita “Bong’ tu ok gak a.hehe takde a isau sangat dia nak buat hal. kurang-kurang masing dah tau hati masing2..

    rasanya tak perlu kot orang gaji..kang nanti anak jadi orang indon lak..adoii
    .-= F I T´s last blog ..Hadiah-Hadiah Terbaik Untuk LELAKI! =-.

  17. aus

    o yeah..
    ahahaha..pedas betul mak aih..
    haha..
    bagos2..
    smoge kalau yang membaca dapat kesedaran..
    haha
    .-= aus´s last blog ..QISMINA , JARI KAU MENGGATAL SANGAT . =-.

  18. Yang penting, pandai bawa diri nanti insyaallah semua orang suka kan?
    .-= Dak Wan´s last blog ..2 in 1 post : Gabungan Contest dan Tag! =-.

  19. pembantu rumah lebih manis didengar.
    pembantu rumah sedara aku baik.solat pada waktunya.kerja memuaskan.
    kepada dato2 kat luar sana darah korang dgn pembantu rumah sama ja.
    tak payah nak berlagak tak kasi makan sekali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge