Permohonan Maaf AdukaTaruna Kepada Rakyat Malaysia, Saya Terima!

Permohonan maaf AdukaTaruna saya terima. Saya berhak masuk campur di dalam isu yang agak hangat ini. Saya anak Malaysia dan lebih membanggakan lagi, saya adalah anak jati negeri Johor Darul Takzim. AdukaTaruna, kamu buat silap besar dengan mencarut tentang kemangkatan Sultan kami .

Kamu tahu?Kamu sedar? Syukur kamu cepat sedar. Alhamdulilah.

Terima kasih buat saudara Rohaizad kerana menyebarkan cerita ini. Kalau tidak, sumpah saya tidak tahu menahu. Terima kasih sekali lagi. Mungkin ada yang masih tidak tahu senario yang sedang saya bicarakan kali ini.

Begini. mengikut pemahaman saya melalui apa yang  saudara Rohaizad tuliskan di blog beliau, ada seorang blogger hebat (katanya) yang sudah tersilap langkah dengan mencarut di dalam entry beliau sebelum ini berkenaan cerita kemangkatan DYMM Sultan Johor.

Malangnya, entry kurang sopan dan penuh tidak beradab itu sudah dibuang oleh AdukaTaruna sendiri selepas mengalami sindrom rasa bersalah. Terkena daulat barangkali. Di bawah, antara isi entry di mana beliau dengan rasa penuh kesedaran memohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia dan Johor khususnya.

Baiklah. Rasanya, mana yang belum tahu tentang kisah ini sudah pun dapat meneka apa perasaan saya waktu ini kan? Wa hangin woo ada manusia yang tidak tahu menjaga adab anak melayu macam ini. Nah, terima padahnya. Mungkin akan ada rakyat Malaysia yang boleh maafkan kamu, tetapi pasti ada juga yang berat untuk terima permohonan maaf kamu juga.

Tidak apalah. Perkara dah jadi, bukan?

Sekurang-kurangnya kamu berani mengaku salah. Jadikan isu ini sebagai pengajaran ya 🙂 Kita anak Malaysia, kita orang Melayu, kita diajar tentang adab dan bukannya biadap. Fikir-fikirkan lah dan jangan lupa berkabung bersama kami pun cool juga 😉

p/s: Saya berkabung selama 7 hari. Apalah sangat susahnya memakai tudung putih setiap hari selama 7 hari dengan harga kesetiaan kan??? Peace korang!

Artikel Berkaitan

58 responses to “Permohonan Maaf AdukaTaruna Kepada Rakyat Malaysia, Saya Terima!

  1. Yup, kita memang boleh maafkan. Yang lain, di luar bidang kekuasaan kita. Apa pun, kita akan terus berkabung 🙂
    .-= rohaizad´s last blog ..Maryland Zoo partners with the B&O Railroad, Maryland Science Center, and Port Discovery for the Months of January and February. =-.

  2. Ramai yang dah lupa bahawa negara Islam kita dulu dan sekarang telah jauh berbeza, ramai yang dah fanatik jadi Hang Jebat!
    .-= Dak Wan´s last blog ..Maryland Zoo partners with the B&O Railroad, Maryland Science Center, and Port Discovery for the Months of January and February. =-.

    • huhuhu. aku tak nak jd too fanatic, tp soal adab ni aku cepat hangin. kikiki

      • Teman sebelah bapak memang asal JB, Tmn Tun Aminah dan study kat Bakri dulu 2 tahun. Memang tersentap gak baca tulisan nya tu…. nak pula bila teman selalu ke Bukit Serene. Mungkin dia dah mohon maaf tapi keterangan pihak Aduka yang memang suka Malaysia berpresiden macam Indonesia dan Singapura + ayat “dah mampos buat cara mampos la” tu amat pedih dibaca dan agak sukar diterima.
        .-= Dak Wan´s last blog ..Why I Like It Longer =-.

  3. Waa okay laa tu , dia mengaku bersalah dan mohon maaf .
    .-= touya´s last blog ..Pokemon Hina Islam ? =-.

    • part mengaku salah is bagus, tapi apa yang dia dah buat tu maybe susah orang nak maafkan. lagi-lagi pula soal kerabat raja. macam aku, hangin sebab, im Johorean. terbakar gak ni. hehehe

  4. bgs ler..dah tau wat slh,cepat ler mintak maap…huhu..sajer jer die wat camtue..nk timbulkan kontroversi..huhu…

  5. ni mmg sah lembu2 pas yang suka maki2 hina2 sultan…. golongan ni jer yang suka buat benda2 camni…. daulat tuanku!!!!
    .-= jairo´s last blog ..ROKOK ITU HARAM!!!! =-.

    • yeah, tapi kalau dia dah macam nak jadi lembu..kalau boleh kita jangan contohi dia ek.
      biarkan dia. maybe tak perlu panggil dia lembu kot, nanti kita sama biadap juga 🙁
      daulat tuanku! berkabung tak arini? 😉
      im sad cuz students di UTM ni tak ada kesedaran langsung. tak ada rasa nak berkabung agaknya…huhuhu

  6. harap2 x kena ISA !
    .-= [email protected] last blog ..Kala Jengking dah tua lor.. =-.

  7. maafkan tu mmg blh, tp dia bermain dgn api yg tlalu besar..jd tgu ms je nk rentung.
    .-= CikChelsea´s last blog ..Aku bukan Jebat =-.

  8. FTN

    Mungkin orang terima, tapi berapa lama dia kena tunggu…satu malaysia dia kena minta maaf..bukan fanatik, tapi lately ramai dah makin biadap bila menulis di blog (tak lupa fesbuk, twitter, dll)

    timingnya pun salah, di saat semua berkabung, berani dia memperlekehkan perkara ni?

    agaknya, lepas ni akan jadi tabiat di kalangan blogger…
    1. tulis posting ‘panas’
    2. delete post bila menjadi isu
    3. tulis permohonan maaf
    4. ulang kembali 1-3
    .-= FTN´s last blog ..Kerana Mulut Badan Binasa, Kerana Blog Pun Badan Binasa =-.

    • ahaks! terbaik komen ni. berani. bagus2. i like 🙂
      sebenarnya, ini isu mentallity orang2 kita. tadi, dah tulis kat facebook..

      “salah negara die wat macam ni cuz ini negara Malaysia. negara yg mana agama rasminya islam dan negara berdaulat pulak tuh. majoriti melayu, tapi dia maki macam lah dia now kat negara mat saleh.”

      arini lak, aku rase orang2 kite perlu diajar apa itu taat setia pada raja. orang suruh berkabung 7 ari je pun, tapi ntah mana ntah rasa tanggungjawab ntah. slumber pakai tudng kaler2 pelangi, dah lah tak pakai songkong dgn kain putih..buat muke bangge masuk kelas pakai topi.

      masalah kan orang kita ni?????

  9. benda macam ni sangat2 memalukan sebagai seorang blogger. kalau nk jadi blogger, jadilah yang beretika. Jangan fikir ikut perasaan je. ni dah kena tangkap barulah nak memohon maaf

  10. Salam..
    Bagus lah jika beliau sudah menyedari akan kesilapan yg telah dilakukan. Sebagai rakyat Malaysia aku merasa kurang senang dengan insiden ini. Mana yang telah lepas itu tidak mengapa.. mungkin kita boleh lupakannya.

    Tetapi persoalannya, jika perkara ini berulang lagi.. apa yang perlu dilakukan? Adakah ianya seperti yang FTN katakan? Jadi apa penyelesaiannya..? Jika kita sebagai orang Melayu memperkatakan tentang perkara yang menjadi tonggak orang Melayu sendiri, bagaimana dengan bangsa lain..?
    .-= Nazz´s last blog ..Lagu Halimah Jongang Hiburan Dalam Penghinaan =-.

    • tindakan maaf tu kire oklah, cuma undang2 tetap kene ikut jugak. aku tak rasa die terlepas dah ni. silap2 jadi kurang waras pulak lepas ni cuz tensi. huhuhu. tapi aku takut jugak sebabkan isu ni, negara lain pandang rendah negara kita 🙁

  11. wooott…blogger hangat skang ni…buat salah nk kena cari…
    kecut hati aku…tersilap cakap taip entri mampus la aku…hehehe…

    aku taknak masuk lokap…sapa nk jaga aku nanti…hahaha…

  12. err..baru tahu pasal isu ni…
    .-= cik epal´s last blog ..mahu mendapatkan baby yang comel…kena tahu skill apa??? =-.

  13. penderhaka yang cam ni kamu nak maafkan ke??
    xsedar diri nama nya tuh…
    .-= tin kosong´s last blog ..Pringles Berstatus Halal =-.

  14. bila dia guna ‘saya(gua)’ dalam penyataan maaf, itu ikhlas ke?rasa cam still meninggi diri…adoiii tingginya ego seorang lelaki mengalahkan raja serta pencipta alam ni…mencalarkan imej blogger dan islam je.. ermmm
    .-= F I T´s last blog ..Jom Bebaskan Nafas Kita! =-.

    • yeah, dia ego dan memang bukan pelik pun cuz dia lelaki. sinonim dengan jantinanya 😉
      biarlah, dia akan balasan juga nanti. kita dapat jadikan pengajaran juga kan?

  15. memang blog-blog begini jadi tarikan tapi perlu dipertimbangkan mengenai perkara-perkara sensitif apabila ingin menulis mengenainya…dia egat boleh bahasakan ikot sesuka hati saja…ini bukan kisah lawak…kisah kematian dan tidak boleh dipermainkan lebih-lebih lagi melibatkan kemangkatan sultan…kesian pada keluarga dan guru-guru beliau(aduka) kerana dia masih tidak ada kesedaran sivik….

    P/s : apalah hukuman bakal di jatuhkan pada aduka?
    .-= Piston Pecah´s last blog ..Monday Blues…Terasa Kehilangan Pagi ini =-.

  16. lizz ko bce paper tak?
    ni link dye psl kes nie..

    http://malaysia.news.yahoo.com/bnm/20100124/tts-blog-sultan-bm-with-pix-993ba14.html
    .-= [email protected] last blog ..Macam pendekar lah plak rasenye.. =-.

  17. anak melayu jati

    aku tetap tak maafkan arjuna tu.senang2 buat senang2 minta maaf.suka2 maki hamun raja gua…..kalo raja lu yg kena apa lu punya perasaan…lu punya semangat kenegerian hebat gila…tengok aje lu punya football fan dan team.

    • erk? sayang, tinggalkan link blog ye 🙂
      raja kamu, raja saya juga beb. kamu berkabung, saya pun berkabung now. kamu bersedih, saya pun bersedih. isu-isu macam ni serahkan pada pihak yang berkuasa,kita tak perlu terlalu emosi. berdukacita boleh, tapi kalau si Arjuna dah sewel takkan kita pun nak ikut macam dia kan?

      biarkan undang2 yang hukum dia ok…selamat berkabung ya!

  18. aku tak boleh maafkan orang macam nie!!…kata2 dia membuatkan aku rasa nak tumbuk jer….terlajak perahu boleh undur..terlajak kata buruk padahnya….mungkin dia dah cuak….aku sempat print screen n3 post dia menghina…arghhh….aku tak boleh terima..
    .-= rizputra7´s last blog ..Rizputra VS Touya =-.

    • oh cool. aku tak sempat pun nak baca entry tu. baca entry maaf die pun rasa terbakar ngan 1 ayat tuh. huhu, tapi sudah2 lah. ikutkan hati aku pun nk join kau tumbuk die tu. hehehe. tp, tak ada guna pun nak emosi lebih2. kang, silap2 kita pulak yg diheret sekali. maruah dia dah tercalar sangat dah tuh. tapi, kesian and fikir2 kan lah jugak rasa mak bapak die if masih hidup. sure mereka yang menanggung malu teramat sangat.

      jangan ditambah rasa beban tu lagi. huhu.

  19. aus

    ya lizz….aku sokong akan penyataan kau dan sedikit sebanyak dapat meredakan ketegangan yang melanda..

    datanglah blog aku lizz..ahaha..seronok tgk ko singgah hari tu..haha..

    • thanks naa sokong. susah2 aje. kehkehkeh. bukan, kadang2 mende yg dah 100% teruk, kalau dah ditambahkan lagi..kacau bilau kang negara kita. sedihkan gaduh2? huhuhuhu

      hehehe. baik, nanti aku singgah blog ko lagi naa 😉 if aku free, mmg aku akan jalan2 bace blog korang kat sini. cume, cepat or lambat aje cuz kdg2 ade keje.

  20. aus

    ahahaha…ok lizz..hehe
    .-= aus´s last blog ..SURAT BUAT ADUKA TERSAYANG =-.

  21. http://ericsoo.com/viewthread.php?tid=214558&page=4&fromuid=56662#pid5050954
    不早点归西!
    Means like: why Sultan dun die faster?

    害我今天要做工!!
    Causing me to be working today!! (Saturday)

    驾崩!( Jia Beng)
    (in Chinese means like “mangkat”, but is use for Sultan only)

    笑死我了!!
    Make me laugh until I die~!! (He thinks Johor Sultan passed away use ” 驾崩“ is funny)

    他以为自己是干政的皇帝吗!!
    He thought he was the emperor of ancient? (Mean like Our Johor Sultan is not suitable use ” 驾崩” for saying Sultan passed away. Also can say he scold our Johor Sultan is Not eligible to use “驾崩“ this words…)

    p/s: in Chinese , only The King or Emperor passed away we only use “驾崩” for let people know their are passed away, is very high respect words for the King or Emperor or Sultan also.

  22. how i complain him??wer can complain?

  23. blogger tak bertanggungjawab. memberi blogger nama buruk.

  24. Sebenarnya, apa yang Sultan Johor dah buat; x kisah lah kalau dia ada terbuat salah macam mana sekalipon, kita cubalah sedaya upaya maafkan dia. yg penting, bila seseorang dah ke rahmatullah, kita kena doakan dia agar segala dosa dia terampun… sbb kita pon satu hari nanti akan berada di tempat yg saya & mengharapkan bnda yg sama… 🙂
    .-= malaya´s last blog ..Mahkamah: Di Mana Silapnya? =-.

  25. kalau x salah dia kena reman 4 hari kan
    ?
    .-= tin kosong´s last blog ..Airport Hong Kong Ada PlayStation 3 =-.

  26. saya pun sama terima kenyataan maaf beliau, namun begitu .. cuma rasa kurang senang dengan pendirian kerajaan, ya lah.. nanti ramai yang buat salah.. lepas tu minta maaf, selesai..
    .-= zuls´s last blog ..Jom Tukar Link =-.

  27. meo

    Kalau tak puas hati… patut cakaplah depan2 ms hidup dulu. Ini org dh mangkat baru nk bersuara… loserlah tu si aduka teruna.
    .-= meo´s last blog ..Si Bulat: Do you love me? =-.

  28. Tercabar jugak darah johor dalam badan saya ini dulu masa terbaca statement aduka teruna.
    Apapun semuanya sudah selesai~
    Semoga dijadikan pengajaran buat blogger baru dan lama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge