Protokol bukan untuk orang seperti saya

Kamu manusia berprotokol atau tidak? Saya tidak sama sekali.

Saya tahu, ada manusia sukakan protokol di dalam hidupnya. Mahu semuanya teratur dan tersusun. Oh, sejujurnya saya tidak selesa bersama manusia begini. Saya dapat rasakan ketidak”best” hidup bersama manusia sebegitu.

Am i right?

jelik

Maybe jugak tidak. Kita punya cara hidup masing-masing. Kalau kamu suka, silakan. Cuma, jangan lah sesekali ajak saya sebab saya boleh pengsan dengan gelagat manusia yang terlalu berprotokol lah.

Seriously. Saya boleh mual.

Pada saya, kunci kebahagian bagi someone yang normal adalah bila mana dia rasa gembira dengan hidupnya. Sentiasa rasa selesa dengan kehidupan sekelilingnya.

Mungkin manusia yang berprotokol ni selesa barangkali dengan kehidupan diorang ek? huhuhu. How come ek? Adoi.

Bayangkan. Mahu makan, perlu pinggan yang sama. Color lain, corak lain, tidak dibenarkan. Kalau pinggan dan cawan lain jenis lagilah cari padah. Saya slumber aja makan dengan pinggan plastik even ada juga pinggan dari London.Tak kisah pun.

Ok, bayangkan pula. Mahu keluar rumah. kasut kena color sama dengan baju yang dipakai. Sandal murahan tak boleh. Tak menunjukkan keterampilan kononnya. WTfish. Saya keluar pakai sandal rm19.90 aje from Giant even ada kasut yang macam nak mahal tapi tak mahal sangat. Tapi oklah. RM259 selepas diskaun. Gelabah ayam nak jaga status buat apa? Masuk kubur kaki ayam jugak.

Berlagak biarlah kena tempat. Gua pakai selipar jepun je pun ada yang nak phewit-phewit. Cool kan? Hidup pemakai selipar jepun!!

Ini pula. Datang rumah orang, tak boleh blah nak kena layan macam anak raja. Protokol, protokol. Tetamu perlu dilayan. Tidur bersepah di ruang tamu tak sopan. Tak standard.

Alahai. Rasa meluat tahap cipan dengan manusia macam ni. Relax ar. Saya datang tidur rumah kawan-kawan cool aje. Ada katil, tapi lagi layan kalau dapat tidur bawah. Boleh buat kuak lentang beramai-ramai. kan?

For me, protokol boleh. Cuma, janganlah terlalu berprotokol sampai orang keliling rasa tak selesa dengan diri kamu. Jangan fikir, semua manusia boleh hidup dengan cara “jelik” kamu tuh.

Saya protokol bila perlu saja. Kalau keadaan memerlukan, mahu atau tidak…saya terpaksa follow. Cuma, im sure saya tidak akan selesa. Tidak sama sekali. hahahaha.

Kamu macam mana pulak ek?

Artikel Berkaitan

28 responses to “Protokol bukan untuk orang seperti saya

  1. same lah..
    aku tak suke berprotokol2 ni 😀
    .-= MrRollies´s last blog ..Dari Platform Blogger Ke Self-Hosting WordPress =-.

  2. simple ok ape!
    hye lizz..waa byk n3 yg trlps nie..huhu..
    .-= uruchimaru @ kf´s last blog ..Setelah ini kita Capai 2 =-.

  3. hmmff… benci org berprotokol especially Datin Wan Abe ;D
    .-= hilmi´s last blog ..Facebook: Satu Evolusi? =-.

  4. sama juga dgn akak.. berprotokol bila perlu..
    .-= Eldy Voon´s last blog ..Kalendar 2010 =-.

  5. ahaha…x ske protokol jugak.rimas..kalo bleh biar ati senang n slesa nak bt pape pun.x pyh da peraturan ttntu y kna follow…
    btpe bprotokol kalo x slesa pun.idup pn x best kan..
    .-= OranGe´s last blog ..Budak Gula…. =-.

  6. protokol? org istana aje yg buat gitu kot..ala aboi org kg mem belasaha aje janji happy !
    .-= si budak aboi´s last blog ..Panadol =-.

  7. kat sekolah dulu pun selalu langgar peraturan, nak protokol apenye..;)
    .-= Lan Bingka´s last blog ..Avatar filem terbaik 2009 =-.

  8. amboih..tuh bukan protokol da tuh.tuh macam orang2 berlagak kaya dengan duit ibu bapa jer.hehe…
    salah contoh tuh liza razak
    .-= aidi-safuan´s last blog ..Why R&R Tapah is 1 of the place you must visit in Malaysia? =-.

    • actually, nak kalis n jaga hati anak2 org kaya..kot2 diorang terase bace entry ni..tp,dah ade org yg tak dapat “mesej” ni..terpakselah ckp terang2 😉

      protokol tu biasenye org2 kaye nyer keje 🙂 tak sampai ati nk buat ayat berlagak kaya..so terpakse buat as “PROTOKOL”.

  9. saya ke mana saja akan pkai selipar soploh hengget. lantak le ke KLCC pun. haha. watpe nk kecoh nk protokola sane sini. nk smart sane sinii… dpt gak jln dgn awek rmai2. haha
    .-= paeh´s last blog ..azam =-.

    • kan?kan?hehehe. kadang2 sian tgk manusia2 yg terlalu sgt jage status, protokol konon2…asal kuar umah kene perfect..sampai jalan pun dah cam itik balik kampung (for girl.hehehe)

  10. aku pun xprotokol…aku jenis samba apa yang ada je
    .-= jedi´s last blog ..Beware =-.

  11. i like simple2..juz like my blog..hahaha

  12. fit

    klu idup nk skema ja, payah a..kena cross the line skit baru best heh
    .-= fit´s last blog ..Tips JIMAT WANG 1 =-.

  13. Protokol??? Tgn keadaan dan tempat la. Huhu.. Bosan kot kalau terlalu berprotokol. Huhu!
    .-= Fathiha Zainal´s last blog ..BIRTHDAY CONTEST. UPDATED! =-.

  14. tgk situasi dan keadaan..protokol itu perlu juga bila kena dengan masa dan caranya
    .-= eyriqazz´s last blog ..Aku Rindu Kenangan Itu =-.

  15. Sum of 4 + 7 ? Jawapan : 47

    hahaha..sebenarnya aku sendiri pun xtahu maksud sebenar protokol ni….haha..dlmmajlis biasa gak ada protokol…memang hampeh gila…aku lebih suka yg bersahaja je…

    bab2 machine pakaian ni, memang xminat…
    yg penting selesa dan best…

    hahaha..pakai selipar jepun pun ada org pheewit ko ke…? HAHAHA

    aku xpakai seurat benang lagi la org phewiiittt…silap hari bulan kena kermuni awek2 comel…hahahaha…gurau je..
    .-= syin´s last blog ..2009 kian berlabuh =-.

  16. Bese arr, orang begitu ramai yang hanya “cas bagus” berlagak tak kena tempat.
    .-= Dak Wan´s last blog ..Pertandingan Sempena Ulang Tahun Pertama Dunia Sebelah Zara =-.

  17. Pingback: Gambar- Selamat Menyambut Hari Ibu!! | BLOG PICISAN TAPI BUKAN BLOG MURAHAN | Lizarazak.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge