Kamu Kategori Mana: Pandai Belajar atau Pandai Hidup?

Seronok rasanya melihat teman sekelas naik pelamin. Ok, ada sesiapa yang nak minang saya tak? kahkahkah. *Gila, saya belum desperate nak nikah. Relax. Perjalanan hidup masih jauh 😉

Tiada cerita saya mahu sampaikan. Sekadar mengimbas kembali kejadian lepas. Pengantin lelaki, teman sekelas saya sewaktu di sekolah menengah. Dia bukan pelajar bijak pandai di dalam kelas kami. Sejujurnya, dia pelajar yang sangat tidak mempunyai tahap kemajuaan dalam pelajaran, kokurikulum dan juga “sosial life” sekalipun.

Kini, apa pendapat korang tentang teman saya?

life

Andai ada yang terfikir bahawa teman saya ini kecundang di dalam hidup, korang salah sama sekali. Teman saya sangat berjaya sekarang. Gaji paling sikit 4 digit sebulan. Walau belajar cuma setakat Sijil Pelajaran Malaysia, dengan keputusan yang langsung tidak memberangsangkan.Banyak gred 8 berbanding 1A atau 2B.

Namun, hanya itu saja sijil tertinggi yang dia miliki. Sekalipun tidak berpeluang menjejakkan kaki ke menara gading, masuk dan merasa aura dewan kuliah di dalam universiti-universiti tempatan seperti teman-teman sekelas yang lain, dia tidak berputus asa.

Ah, sampai hari ini masih terngiang-ngiang suara sedih dia pada saya. Pernah dia bertanya pada saya dan meminta saya menjawab dengan jujur.

Dia: “wei, kenapa kau nak kawan dengan aku?”

Me: “Apa kes tanya? ”

Dia: “kau tahu, aku benci dan dendam dengan budak-budak kelas kita. Cuma kau aje yang aku ok sampai sekarang. kau tahu kenape?”

(saya sempat besarkan mata yang sepet tapi tetap sepet juga. hampa.kehkehkeh)

Me: “pesal?”

Dia: “sebab mulut kau tak sial macam yang lain. mengutuk aku selagi boleh, bangga sangat dengan ijazah diorang yang bangkai tuh and bla bla bla”

—————————————————————————————-

Ok, sekarang maybe ada yang sudah tahu apa yang saya ingin sampaikan. Macam ini. Pada saya, dalam dunia  ni ada 2 jenis pandai. Pertama, pandai belajar dan yang kedua pandai hidup.

Tuhan tu tak pernah kejam pada hambanya. Kalau yang ini dilebihkan dalam satu hal, akan ada satu hal yang lain pula dikurangkan dalam dirinya. Begitulah sebaliknya. Teman saya itu berada di dalam posisi yang sebaliknya.

Dia tidak pandai belajar, tetapi syukur Tuhan berikan dia kepandaian yang jauh lebih bermakna pada saya. Pandai untuk hidup!

Kata-kata sial teman lain dijadikan sebagai semangat untuk dia terus merubah apa yang patut dan berkat kata-kata sial teman itu juga dia berjaya malah lebih berjaya berbanding kami.

Minta maaf kalau ada Proffesor atau Dr yang tersinggung tetapi ini pendapat saya. Harap-harap diterima dengan lapang dada ya. Bagi saya, kalau sebijak mana pun seseorang di dalam pelajaran tetapi tidak tahu tentang hukum hidup di dunia ni, tiada gunanya.

Kalau tidak tahu menjaga mulut daripada mencaci, mengherdik dan menyindir manusia yang berada di bawah, buang saja gelaran korang itu. Tiada gunanya. Bila bercakap, gunakanlah otak dan andai berjumpa berilah senyuman. Jangan sombong!

Bagi saya, bijak ilmu pelajaran semata-mata tidak kemana lah seseorang. Tapi, kalau ilmu hidup yang dibawa..insyaAllah, sampai ke tua seseorang itu takkan kecundang. Ingat, hukum karma ada imbalannya kelak. hohohoho

Selamat Pengantin Baru Azizul!!!!


Artikel Berkaitan

41 responses to “Kamu Kategori Mana: Pandai Belajar atau Pandai Hidup?

  1. saya nk jadi orang yang pandai hidup. nk jadi pandai xsemestinya kt universiti. pengalaman hidup adalah pelajaran terbaik bagi kita. jika kita pernah buat silap. xkan nk buat lagi betul tak. sama gak kat universiti. kalau kita ade repeat paper. xkan nk repeat utk kali kedua….
    .-= paeh´s last blog ..angguk-angguk geleng-geleng =-.

  2. Pandai belajar atau pandai hidup?Nak berjaya rasanya perlukan kedua-dua itu…Bagi saya dua-dua blom pandai lagi namun masih belajar untuk berjaya dan pandai kedua-duanya
    .-= eyriqazz´s last blog ..Jalan-Jalan Cari Pasal =-.

    • kalau boleh, mahukan both of it lah..tapi, jarang Tuhan beri keduanya sebab kalau tidak..makin menjadilah manusia yang bongkak tak tentu hala..

      saya tidak pandai belajar sangat, so so lah..pandai hidup? sedang belajar dengan melihat kejayaan abang yang tiada pelajaran tinggi tapi berkat “pandai hidup” dia dan patuhnya dia dengan ayah ibu…sudah berjaya now. melebihi pula daripada adik yang ber PhD 🙂

      oh, i just admire my bro so much!!! itulah maksud saya “pandai hidup”…kalau pandai tapi kurang adab sana sini…tak kemana 🙂

  3. Hehe…aku belajar xberapa nak pandai sangat. Pandai hidup? hehe yg nie xsure 🙂

    Ada ramai org yg dok bangga2 dengan sijil, diploma or ijazah dia orang tu. Sepandai2 dia orang tu akhirnyanya ramai yg kerja dengan boss yg tahap spm jek… BANGGAnya 🙂

    yang bekerja sendiri bape kerat jek…

    Sitiap org tu kelebihannya berbeza, tak pandai belajar tp pandai utk hidup…. 🙂

    aku setuju dgn pendapat mu 🙂
    .-= Active Blogger´s last blog ..Berakhirnya Satu Penyeksaan Batin =-.

    • yeah, sebab itu aku tak pernah pandang hina pada kawan2 yang study takat SPM, tak pernah pulak aku nak mewarwarkan apa yg aku ade unless ade manusie yg macam mangkuk dah start hina dulu. hehehe *lain kes kan??

      abg aku SPM pangkat 3. english tak tahu. tapi, tak pernah biarkan adik2 dia yang 3 ni jadi macam dia. setiap kali kami masuk Uni..dia akan hantar..naik kereta alhadulilah ok and bila orang ask..abang keje ape, blaja mane dulu? (manusia tetap akan pandang jenis kete!! bangang)

      aku akan jwp.dia SPM, tak masuk uni, kerja longkang (abang aku ajar suruh jawab macam tu kalo org ask. wakakakaka!!!)
      DENGAN BANGGANYA sebab aku bangga dia tak pandai dalam belajar tapi dia pandai untuk hidup 🙂
      thanks sebab setuju. malu i 😛 muahahaha

  4. saling memerlukan.. nak hidup mesti kena pandai dalam pelajaran.. nak hidup tanpa ilmu pengetahuan pun x leh gak..
    hidup sambil belajar lah senang kan.. hahaha..

    • its depend on orang tu. tak semestinya tak ada ilmu pengetahuan tak boleh hidup. selagi ada motivasi diri and usaha n percaya pada rezeki..insyaAllah boleh 🙂 tapi, jangan pulak ko tak belajar dok tawakal je pasni naa. aku geget ko kang. wakakaka!!!

  5. hm. aku belajar jauh2 ni pun xtau lagi macam mana masa depan..
    hidup.. hidup..

    dulu mungkin aku kategori pandai belajar la, tapi kat sini dah kena pandai hidup pula
    .-= ariff´s last blog ..Light Painting Tutorial =-.

  6. belajar untuk hidup better la…
    di situ kita dapat teruskan kesinambungan hidup kita sendiri dengan cara kita sendiri…
    tak pula hidup bergantung kepada apa yang kita belajar…
    tak kira sampai tahap diploma atau ijazah sekalipun…
    jika kita hidup bergantung kepada apa yang kita belajar…
    umpama ada kekangan dalam kita nak teruskan hidup…
    dats y kita harus belajar untuk hidup…
    .-= azrie´s last blog ..Menutur Langkah =-.

    • yeah, thanks untuk komen yang sangat tepat dan padat isinya 🙂
      ijazah tu bila dah tua adakalanya tak digunakan pun. ilmu hidup jauh lebih penting for me. but, im trying untuk dapat keduanya.Kalau boleh lah. tapi, ilmu untuk hidup adalah terbaik!

  7. Bese nyer manusia bongkak nie kunun nak menjaga status. Pirah mabok! Hahahaha.
    .-= Dak Wan´s last blog ..BLACK & WHITE PHOTO Contest =-.

  8. org2 tua kita yg bising kalau nk ikut langkah mcm dia tu….hahaha..
    .-= syin´s last blog ..Tiga dalam Satu =-.

  9. Pandai tapi suka berlagak ? Pasti suatu hari nanti dia akan merana di tempat kerja 😛
    .-= eldy´s last blog ..Rahsia 2 hari melengkapkan paypal wishlist =-.

  10. rezki memasing…berjaya pun byak maksudnya…

  11. pandai hidup lah ! itu kan lebih memberi kite lebih fhm akan hakikat utk berjaya dlm kehidupan.
    ps;-satu hari nnti anak kawan anda yg kawen tu akn lebih pandai belajar..
    .-= si budak aboi´s last blog ..Iklan Nuffnang:Makan Ice Cream Nestle Drumstick =-.

    • yeah, insyaAllah. mudah-mudahan lah kan..my friend ada semangat hidup yang hebat sangat! kalau dia bercerita hal2 kengkwan yang ejek2 dia…memang merah2 muka dia nahan geram.

  12. aku nk jadi pandai hidup. kalau pon ang tak pandai belajar, ang boley je berjaya. mawi yg dok felda x blaja tinggi2 pon boley sukses. yg penting, pandai nk idup.
    .-= zackzukhairi´s last blog ..Bile melayu dah terlalu kreatif =-.

  13. wah same lah…mmg ad 2 kategori sebenarnya…bak kata artis nih…Entry Pandai dari segi buku atau pengalaman
    .-= Piston Pecah´s last blog ..Hampir 10 Tahun tapi masih kurang di kenali??? =-.

  14. mmg btl, kita leh tgk zmn skrg ni, kbykkn ahli perniagaan yg bsr2, bkn blajar tggi mana pun
    .-= x-po´s last blog ..AKU TAK AKAN TOLONG ORANG TU, SORRY YA =-.

  15. aku tak tahu yang mana satu nie..antara pandai belajar ataupon pandai hidup….nak kata pandai belajar..setakat sijil jer…nak kata pandai hidup….hidup aku pon masih tergapai-gapai macam orang nak lemas jer…hahahaha
    .-= rizputra7´s last blog ..Cikgu Tadika… =-.

    • sijil pun ilmu jugak. tak semestinya sijil ko tak pandai beb. kadang2 ade orang belajar takat sijil aje cuz tak ade duit naksambung bukan sebab tak pandai. rite?

      mana tau, 1 hari nanti ko ada phd. Tuhan boleh beri apa aje beb 🙂

  16. meo

    erm, itulah rezeki nie dah ditentukan oleh Tuhan.

    gudmorning lizz 🙂

  17. salam..
    saya pelajar universiti, dah dekat 3 tahun belajar. tapi yang tak bestnye, i feel like i learn nothing from my university. i feel that the syllabus in the university doesn’t teach the student much about life.
    Asik2 nak banggakan student yang dean list, yang 4.0 tapi bile buat kerja standard macam budak sekolah menengah je .

  18. Ermm
    Maybe dia ada melabur dalam saham ke..??
    Sikit2 lama2 jadi bukit
    Mana kita tau kan..??
    Macam Mawi laaa….!!

  19. wei..
    azizul mana kawen?
    budak kelas kita ker?
    .-= iorichee´s last blog ..Bila Awan Mula Mendung…. =-.

  20. sepatutnya yang pandai belajar lagi la kena pandai hidup.kan?
    .-= Mario´s last blog ..Kevin Jonas Brothers Nak Kahwin =-.

  21. pandai hidup, saya rasa lebih bagus sbb kita dok di dunia untuk hidup ….

    saya tgk ada byk jenis pandai,pandai hidup dgn jalan yg baik…baiklah jadinya….pandai hidup tnpa ada diploma/ijazah/master/phd atau ape lagi tak tau, pun ada….
    contoh banyak rasanya…..

    yg pandai hidup untuk buat jahat pun ada …tapi yg tu kes lain.

    pandai belajar ,ijazah/master/phd atau apalagi tak tau….hanya pndai masa tu je lah kot atau paling tidak modal untuk nak jadi boss/eksekutif/pegawai(bagi kerajaan)….tapi rasanya apa yg dipelajari masa belajar tue tak diaplikasikan kot dalam kerja atau ketika nak ccari pengalaman hidup….tak tau agaknya kalau di Universiti ada bidang ijazah Sarjana Pengalaman Hidup/Belajar Hidup.

    Tapi bagi saya,pengalaman hidup/pandai hidup,bacalah sirah Nabi Muhammad SAW sudah bagaimana baginda berjaya dalam hidup….

    pandai hidup bagi saya untuk cari pengalaman ,tapi kalau pandai belajar saja tak pandai hidup tak guna jugak….

    o.k tu lah rasanya….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge