How To Get Through Life

Contest hidup berani untuk gagal anjuran Denaihati semakin panas. Artikel saya pun dah kelaut. Tapi, tak apa. Saya sekadar join dan berusaha. Ada rezeki, adalah jalan yang Tuhan beri kan? 😉 Jom join!

Oh ya, someone telah forward 1 email pada saya. Cukup simple email itu. Biasanya, saya delete terus sebarang email berangkai ni.haha. Tapi, kerja Tuhan kan? Dia gerakkan hati untuk saya buka.

Sesungguhnya email tersebut cukup simple tetapi phew sangat memberi inspirasi bagi saya! Jadi, bolehlah saya kongsikan bersama. Mungkin ada yang sudah tahu, tapi ramai juga yang belum tahu. Think positive 🙂

Kalau kamu bijak menggunakan apa saja peluang, tentu kamu pun dapat “sesuatu” macam saya selepas baca email tersebut. Tapi, lain orang lain..lain juga cara dia terima kan? Lets start it babe!

How To Get Through Life


1) Sleep as much as you can

Saya rasa ada benarnya juga. Setiap kali saya punya masalah baru, saya cuba untuk tidak terus memikirkannya. Tidur salah satu cara terbaik buat saya. Cuma, bukan semua orang yang boleh tidur dalam keadaan serabut. Ok, ini soal emosi kamu sendiri. Apa yang saya selalu buat, saya akan tarik nafas sedalam mungkin dan lepaskan slowly. At the same time, saya katakan di dalam hati. “semuanya akan selesai dan bila aku bangun semua sudahpun selesai.amin”


2) Read books that you enjoy

Hahaha. ok ok. Saya mengaku, saya ulat buku. Walau masalah sebeban mana pun, bila buku di depan saya…ok,good bye problem. See you later! wahahahaha.

Cuma, pesan saya hanya 1. Janganlah pula waktu masalah itu ini, kamu gatal tangan baca buku “1001 cara merawat hati yang lara”. Hello. Isi kandungan buku macam tu hanya akan buat kamu lebih sengsara woo. Jangan baca naa. Saya ada koleksi majalah Gila-gila/Ujang/Apo zaman lampau. Atau, boleh juga buka kitab  😛

3) Do whatever you want ,whenever you want

Ikut lah kata hati kamu. Saya selalu dengar kata hati. Saya tidak peduli apa orang lain akan katakan pada saya selepas itu. Ada juga teman yang bercakap “slumber je kau ponteng kelas minggu ni, tak takut kena marah?”. Simple answer lah babe. “kalau dah memang aku nak kena marah minggu ni, tak ponteng kena jugak”

Mungkin agak menjengkelkan. Tapi, for me. Buatlah apa saja yang kamu mahu. Apa saja yang terlintas di dalam hati. Kemudian,bersedialah untuk seterusnya 😉

4) Get serious once in a while

Yeah. Alhamdulilah. Sesewel saya pun,saya masih tahu waktu bila saya perlu serious. Saya bukan seorang yang serious sebenarnya. Saya pernah dimarahi teman baik hanya kerana saya gelakkannya waktu dia tengah gelabah ayam dek kerana minyak keretanya hampir habis.

Terpaksalah saya pujuk dan say sorry sebab saya tidak tahu serious. in fact, waktu saya terlantar sakit akibat pneumonia dulu pun..sebelah bilik ada 2 orang yang sakit serupa saya meninggal dunia. Saya masih senyum waktu nurse menyampai berita. Saya faham maksudnya. Manusia mana yang tidak takut dengan mati. Tapi, well hidup mati bukan urusan kita.kan?

Rasanya, cukuplah saya kongsikan 4 saja kot naa. Banyak-banyak, risau pula saya ada yang termuntah nak baca. kehkehkeh. Tapi, kalau ada yang mahukan email ni from me..boleh lah email me di lizarazak84[at]gmail[dot]com


life is too short to wake up with regrets. so love the people who treat you right. forget about the one’s who don’t. believe everything happens for a reason.

Artikel Berkaitan

23 responses to “How To Get Through Life

  1. makan xingat dunia bole tak?
    .-= aidi-safuan´s last blog ..When Mamak try to be in Hollywood! =-.

  2. Sum of 6 + 10 ? =16
    hahaha…kita sama laa…haha…time stadi, xkira la esok final ke, test ke apa, kalau dah ngantuk, tidur jeee…..final/test esok plak pk…hahaa..ada berani?

    —————————- (o.O)(“) haii..
    apa kata sekali skali baca laman ni http://pengupasjalanan.com/
    .-= syin´s last blog ..Awal tahun 1431H =-.

    • hahaha. komen kat blog aku, kene blajo math gak woo.ahahah!
      yeah, same2. the best things is bile tak study tapi goreng dalam test..skali marks kite plak yang lagi tinggi dr yg study.kikiki.
      rezeki.hehehe

  3. “life is too short to wake up with regrets. so love the people who treat you right. forget about the one’s who don’t. believe everything happens for a reason”

    pna dpt ayat ni mase clash de crisis dgn kwn..emm so be nice..owh…

  4. aku paling suka tidur sebanyak mungkiin. haha
    .-= ariff´s last blog ..Petronas & Michael Schumacher =-.

  5. I like the 1st point…
    Sleep as much as you can

    Me too, like to sleep when there is a problem.. do not want to burden myself to think about it… but, be careful of not over sleeping it coz 1)your weight may increase than normal 2)your brain will tend to be more lembab..

    Anyway, thanks for sharing…

  6. 1) Sleep as much as you can

    selalu giler aku buat nih..sampai sekarang tak setle problem lagi.Adeyyyyyy!lol
    .-= Mario´s last blog ..Gambar Autopsy Brittany Murphy Berharga…..? =-.

    • owh, sure ade something wrong lah tuh. bile nak tidur dengan niat nak lupekan prob..ko kene wat betol2. ko kene tdo selama yg bley. hehehehe. aku wat, ok aje. successfull woo 🙂

  7. bila ad masalah,makan banyak2..
    alih2 masalah x settle,berat badan bertambah…tambah masalah je..huhu..

  8. Bagi aku be happy. Byk menda yang menceriakan…

    • tak semua orang jugak yg boleh dengan istilah be happy tu. itu yang susahnya. huhuhu. but for me, bahagiakan diri sendiri and family. itu kegembiraan terhebat 🙂

  9. aku suka baca majalah APO..lebih2 lagi karya OREN..best woo cerita dia…
    .-= rizputra7´s last blog ..Suzanna – Lobo =-.

  10. bila aku tensen je, mesti akan rasa nk smoke je..huhu
    .-= x-po´s last blog ..PERLU KE HIPOKRIT DEPAN BAKAL MENTUA? =-.

  11. hai lizz kamu smkin advance skrg..!
    maaf long time no see u blog..i will be right back =)
    peace no war !!!
    .-= uruchimaru @ kf´s last blog ..Bloger Uruchimaru @ kf akan kembali =-.

  12. sokong! kadang² kalau banyak sangat kerja aku tido je. malas nak pikir². tapi pandai² sendiri ah lepas tu nak tanggung camne haha
    .-= nesca´s last blog ..Goodyear Formula Drift Malaysia 2009 =-.

  13. Pingback: Buku La Tahzan, Jangan Bersedih Memang Terbaik | BLOG PICISAN TAPI BUKAN BLOG MURAHAN | Lizarazak.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge