HIDUP BERANI UNTUK GAGAL

Hidup berani untuk gagal!

Hidup berani untuk gagal!

HIDUP BERANI UNTUK GAGAL. Saya bukanlah manusia yang terlalu tegar . Namun, prinsip HIDUP BERANI UNTUK GAGAL sudah lama menjadi pegangan di dalam hidup. Saya manusia yang memegang sepenuhnya pada istilah HIDUP BERANI UNTUK GAGAL andaikata mahukan kejayaan hari esok.

Prinsip HIDUP BERANI UNTUK GAGAL, secara lahiriah memang kelihatan sukar bukan?  Bukan calang-calang manusia yang mampu teguh dengan prinsip HIDUP BERANI UNTUK GAGAL ini. Sejujurnya, saya pernah kecundang dulu dengan prinsip  HIDUP BERANI UNTUK GAGAL. Rasa terlalu kerdil untuk memegang prinsip HIDUP BERANI UNTUK GAGAL sebagai umpan meneruskan hidup sebagai anak yatim.

Terlalu sakit pada awalnya. Bukan mudah menjalahi hidup berbekalkan prinsip HIDUP BERANI UNTUK GAGAL. Lagi-lagi, bila kamu perlu memulakannya daripada bawah. Tanpa bimbingan dan kehadiran seorang ayah di sisi, segalanya kelihatan sukar. Mujur, saya masih punya ibu untuk menyokong prinsip HIDUP BERANI UNTUK GAGAL dengan jayanya kini.

Setiap hari ibu mengingatkan saya tentang prinsip hidup lawannya mati. Setiap langkah yang sukar, pasti ada imbalannya nanti. Prinsip HIDUP BERANI UNTUK GAGAL perlu saya teruskan juga. Berbekalkan kata-kata ibu, saya semakin yakin dengan prinsip HIDUP BERANI UNTUK GAGAL yang saya pernah pegang separuh jalan.

Saya silap. Saya membayangkan perkara yang belum terjadi sebelum memulakan langkah baru.

Itu silap besar saya. Itu jugalah yang menjadi alasan kenapa prinsip HIDUP BERANI UNTUK GAGAL saya musnah separuh jalan dulu. Tetapi, kini tidak. Saya sudah punya semangat baru untuk terus berpegang dengan prinsip HIDUP BERANI UNTUK GAGAL. Saya manusia tegar walau tidak sesempurna kalian.

Berbekalkan dengan prinsip HIDUP BERANI UNTUK GAGAL ,saya sudah mampu tersenyum walau tidak segirang kalian. Dalam usia 22 tahun, saya berpeluang menerima segulung Ijazah Sarjana Muda. Prinsip HIDUP BERANI UNTUK GAGAL terlalu istimewa.

Kamu boleh tersenyum sinis pada saya. Namun, gulungan Ijazah ini bermakna bagi saya. Prinsip HIDUP BERANI UNTUK GAGAL saya berbuah juga hasilnya.

Saya bangga. Siapa sangka prinsip HIDUP BERANI UNTUK GAGAL memihak pada saya? Saya masih ingat, saya dijadikan bahan ejekan teman-teman yang merasakan ada baiknya saya berkahwin daripada berhempas pulas menyambung pelajaran. Alasan manusia berfikiran singkat (saya nak kata bodoh sejujurnya). Mereka kata, buat apa belajar tinggi, ayah kan sudah tiada. Kahwin lagi senang. Tidak menyusahkan sesiapa lagi. Nak kata genius macam abang dan adik pun tidak.

Saya bukan manusia lemah. Saya punya prinsip yang sangat istimewa. HIDUP BERANI UNTUK GAGAL. Ingat itu.

Sekarang, kamu tahu kenapa saya belajar juga bukan? Saya tidak pernah menyesal berpegang prinsip HIDUP BERANI UNTUK GAGAL. Saya tahu, saya tidak bijak seperti abang dan adik. Itu kelebihan mereka.

Tapi, saya terlalu bangga kerana saya tidak takut mencuba walau tidak tahu nasib kemudian hari. Saya berani lalui juga walau bukan mudah. Saya lebih berani  berbanding kamu. Menyerahkan saja nasib pada Tuhan. HIDUP BERANI UNTUK GAGAL kalau mahu berjaya babe!

Saya bangga kerana berani tidak mengikut jejak kamu semua dan meminta-meminta wang akhirnya.Saya bangga kerana berani  meneruskan juga pelajaran walau hati saya sakit dengan kata-kata sindiran kamu. Oh, terima kasih saja.

Itu kejayaan pertama dengan prinsip HIDUP BERANI UNTUK GAGAL dalam hidup saya. Sekarang, saya masih berpegang pada prinsip HIDUP BERANI UNTUK GAGAL sekali lagi. Saya gunakannya sewaktu mahu membuat keputusan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana. Kalau saya sibuk-sibuk membandingkan apa yang abang dan adik ada, dan kenapa saya tidak..saya tidak akan Berjaya!

Saya pegang prinsip HIDUP BERANI UNTUK GAGAL saja. Saya perlu berani  membuat keputusan, saya perlu berani merubah nasib diri sendiri, dah saya juga perlu berani untuk terima kenyataan kalau-kalau nasib tidak menyebelahi saya.

Biarkan saja, apa-apapun mental perlu kuat untuk terus jalan seiring dengan prinsip HIDUP BERANI UNTUK GAGAL. Manusia terpilih saja yang akan berjaya, jadi tempatkan lah diri kamu semua sebagai manusia-manusia yang terpilih itu. Tepuk dada Tanya hati 🙂

*updated:

Untuk membangkitkan semangat yang masih ragu-ragu untuk join contest ni, saya akan letakkan senarai penyertaan di entri ini dari semasa ke semasa. Penting buat pembakar semangat saya juga. Check it out ya.

Zai KuLiM, Zie Fauzi, Tinta Comel Lote, Precious, MamaCun, Siti Sifir’s SuperNova, Cinta Itu Ini, Permata Hati Umi, Zul’s Blog, Ratu Salju, JOsh Lim, Anarm, Yang Baik, Propito, MyAdha, LizaRazak, SepatDotNet, AndyHowtt, nTah apa-apa jak ka, Melayu Boleh Zone, Ini Blog Neyra, Azizwan, Beliamuda, Duit Mari, Taufidris, Syakila, Blog Juniza, InaSepi, Syed Akmal, Arieyblog, Blog Ariff, Aku dan Kamu, Teratak Maya, Cuzshar dot com, Blog MohdIsa, Dilot, ZonArtis, MySuperKids, Aenaz.com, Topotato, X-PO, Blog Wazy, AhmadRushdi dot com, MohdHafizul dot com, Cakapbebanyak, aku BLOG download, Loqnerd.com, Tengku Aizat, JoeGrimJoy, Yuitsumuni, Blossom Blossom, ItsFreeLol, MyOnlineContest, Pepelungu, littlemamadiary, Lotikus di sarimankan, NurIstimewa, MombloggersPlanet, Earncent, Oh! Blur, Wawwi.com, Merry Go Round, Duniaku Sendiri, Everything 4 you, Kulanzsalleh dot com, Erk Emo, Sederhana Itu Indah, Fuckdehblog, Saya Baek, Adiaz’s World, Hanya Aku dan Dia, Music Innovasion, Oh Hai, TheWayIThink, MohdFaiz, AdilArshad, InaHasan, Blog Guleng-Guleng, Live.Laugh.Love, Untitled, Conteng-conteng, Masih di sini, Hans, artmywork, Segalanya Ku Terima, A Temporary Housewife, Life was A Bitter Sweet, IzanCute, Roslan Nazri, expect the unexpected, Hidup Berani Untuk Gagal, Inertz.com, Insan Tinggi, My Music  My Computer My Life, Bunga-bunga Kehidupan, Ana, Showertherainbow, Seorang Mama, MyStore, Bicara Santai, MyLife, Yanmieonline, Archmay Life, Wingzero, Luthtextile, Dear Diary, EdyFinites, Ellyn Blog, AhamadFaiqNaufal, Layan4u, Ridza Cuma, Azfarul.com, Mohd Hanafi, A’An’s Blog, RestnRileks, Sarahata, BD Fabregas, FakhriRamley, AhmadSabri, Lisa dan Khusairi, Kewangan Peribadi, LadyNass, from Trong with Love, Eriyza, SMK Puchong Utama, Sueellablog, Hydir, Emencer, Nathirah, Melayu Boleh, Aku Wanita Biasa, Chanteq Corner, Nurcahaya Atikah, Anazkia, Iena Eliena, kemana arah kita, Norgadis Labuan, Azuan Razi,

——————————————————————————————

Oklah. Kisah ini sebenarnya saya karang untuk join contest Hidup berani untuk gagal anjuran Denaihati dan saya tahu contest HIDUP BERANI UNTUK GAGAL dari blog zulseffort (http://www.zulseffort.blogspot.com)

* Sekiranya, korang mahu join contest Denaihati ni, korang perlu lah letakkan perkataan ini :

saya tahu contest “HIDUP BERANI UNTUK GAGAL” dari blog Lizarazak.com (http://www.lizarazak.com)

Contest ini berjaya dianjurkan atas sokongan sponsor yang sentiasa bermurah hati iaitu DSGClicks, Berani Gagal Network, One Malaysia Blogshops, Anisha Online Mall dan Saudacare.

1. Contest mudah sahaja iaitu dipenghujung contest (tarikh penutup akan diumumkan kemudian), blog yang tersenarai di sesawang pencarian google.com.my menggunakan page the web berdasarkan browser FireFox dengan kata kunci  “HIDUP BERANI UNTUK GAGAL” pada ranking 1 – 5 akan memenangi hadiah bernilai RM500 setiap seorang dan pada ranking 6 – 10 akan memenangi hadiah bernilai RM250 setiap seorang.

2. Kepada yang rajin mempromosi contest “HIDUP BERANI UNTUK GAGAL” akan mendapat hadiah RM10 untuk setiap referral. Lebih banyak referralnya maka lebih banyaklah hadiahnya.

3. Hadiah bertuah untuk penyertaan ke 10, 25, 50, 75, 100 dan seterusnya setiap gandaan 25 bernilai RM50 mengikut urutan link yang dihantar melalui ruang komen.

Syarat-syarat contest “HIDUP BERANI UNTUK GAGAL

1. Terbuka kepada Satu Dunia Melayu yang mempunyai weblog samada berbahasa Melayu atau English.

2. Buat satu entri bebas di weblog ANDA dan wajib ada perkataan “HIDUP BERANI UNTUK GAGAL” dan saya tahu contest HIDUP BERANI UNTUK GAGAL dari blog : contoh saya tahu contest “HIDUP BERANI UNTUK GAGAL dari blog Lizarazak.com .
3. Dalam entri Anda wajib ada nama-nama sponsor dan tolong update bila ada sponsor baru.
4. Dalam entri jangan lupa backlink kepada Denaihati.
5. Tinggalkan komen dan link entri anda di posting contest “HIDUP BERANI UNTUK GAGAL di weblog Yang Terbuku Di Hati.
6. Jangan lupa subscribe blog ini melalui email dan aktifkan.

7. Follow Twitter @Denaihati dan klik button retweet di entri ini.
8. Follow Facebook @Denaihati dan kongsikan link contest ini dengan teman-teman Facebook ANDA.
9. Tambahkan link blog Denaihati ke dalam bloglist ANDA untuk terus monitor contest ini.

10. Hadiah hanya untuk weblog sahaja, website forum dan website umum tidak dikira, seandainya bukan weblog maka peserta seterusnya akan dikira sebagai pemenang. Hanya 10 weblog teratas dikira sebagai pemenang.
11. Penganjur berhak mengubah atau update syarat-syarat mengikut kesesuaian pada bila-bila masa.

End!!!! Tamat siaran. hahaha. Ok, saya join untuk mencuba nasib. Tak cuba, tak tahu nasib kita kan? Gagal lumrah lah. Hidup berani untuk gagal babe!!!

Artikel Berkaitan

128 responses to “HIDUP BERANI UNTUK GAGAL

 1. Pingback: "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" | Pesanan buat diriku yang sering lupa!!

 2. Pingback: Hidup Berani Untuk Gagal | HIDUP BERANI UNTUK GAGAL, SEMAKIN PANAS!

 3. Pingback: Senarai Peserta Contest Hidup Berani Untuk Gagal | mohdfaiz.co.cc

 4. Pingback: Hidup Berani Untuk Gagal | HIDUP BERANI UNTUK GAGAL 2010

 5. Pingback: HIDUP BERANI UNTUK GAGAL : Penutup | FakhriRamley.com - Fakhri | HIDUP BERANI UNTUK GAGAL

 6. Pingback: Penutup Contest HIDUP BERANI UNTUK GAGAL | HIDUP BERANI UNTUK GAGAL | Lizarazak.com

 7. Pingback: Update Contest “HIDUP BERANI UNTUK GAGAL” | Pesanan buat diriku yang sering lupa!!

 8. Pingback: Hidup Berani Untuk Gagal apa entri pilihan ANDA | Denaihati

 9. Pingback: “HIDUP BERANI UNTUK GAGAL” | Pesanan buat diriku yang sering lupa!!

 10. saya dah vote utk entri ni.. good luck
  .-= sueella´s last blog ..Update Contest “HIDUP BERANI UNTUK GAGAL” =-.

 11. Pingback: Vote Entri Terbaik Contest Hidup Berani Untuk Gagal. Last Day! | HIDUP BERANI UNTUK GAGAL | Lizarazak.com

 12. Pingback: KEPUTUSAN Ranking HIDUP BERANI UNTUK GAGAL | Denaihati

 13. I realy like your good enough text! Can you write the analysis essay as example? Because I do know that an experienced custom classification essays service would accomplish well researched essays of perfect quality.

 14. Pingback: Insentif Referral contest HIDUP BERANI UNTUK GAGAL | Denaihati

 15. Pingback: Saya Menang RM400 Untuk Contest Hidup Berani Untuk Gagal | HIDUP BERANI UNTUK GAGAL | Lizarazak.com

 16. When you’re in a not good position and have got no cash to move out from that, you will require to receive the loan. Because it will aid you emphatically. I get auto loan every year and feel myself great because of that.

 17. Pingback: HIDUP BERANI UNTUK GAGAL | Dilot

 18. Emm, bila lagilah nak ada contest yg seperti ini lg.. hehe
  .-= Azuan´s last blog ..Perlawanan Akhir World Cup 2010 – Netherlands Vs Spain =-.

 19. Pingback: HIDUP SEORANG BLOGGER | BLOG PICISAN TAPI BUKAN BLOG MURAHAN | Lizarazak.com

 20. Pingback: HIDUP SEORANG BLOGGER II | HIDUP SEORANG BLOGGER | Lizarazak.com

 21. Pingback: HIDUP BERANI UNTUK GAGAL bila tarikh tutupnya? | Ziefauzi [dot] com

 22. Pingback: HIDUP BERANI UNTUK GAGAL hadiah referral | Ziefauzi [dot] com

 23. Pingback: HIDUP BERANI UNTUK GAGAL semakin panas | Ziefauzi [dot] com

 24. Pingback: Cabaran SEO Eyriqazz vs Denaihati Tawar 20000 Trafik Blog! | Lizarazak - Blogging Itu Seni

 25. hidup adalah sebuah pilihan..dan jangan takut gagal..
  karena kegagalan merupakan kesuksesan yang tertunda 😀
  devi´s last blog post ..Mau Tahu Manfaat Buah Naga untuk Ibu Hamil? Nih Informasinya!

 26. tak semua keinginan orang akan terpenuhi..terkadang juga akan mendapatkan kegagalan..namun itu baru awal agar lebih berkembang dan sukses 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge