Pemandu Singapura dan Malaysia sama-sama tak beretika

Damn masih penat! Even bukan saya yang memandu, tapi terpaksa duduk di dalam kereta lama sangat buat badan saya sakit woo.  Kenapa lah highway dekat Malaysia ni tak ada 6 lane terus?? hahaha. soalan bodoh from me. Bukan apa, saya cukup bosan dengan sikap pemandu Malaysia dan juga Singapura.

1 Malaysia

Sorry sebab libatkan sekali Singaporean.

Tapi, perkara yang sememangnya fakta tak bisa kan saya nak sembunyikan. Oh, bilalah semua nak berubah. Sesiapa yang menggunakan highway utara-selatan hari ini pasti tahu lah kenapa.

Accident dahsyat setakat ni, tak ada pula saya lihat. Syukur sangat-sangat. Sayang nyawa woo. Cuma, adalah 3 ke 4 kes accident kecil waktu saya lalu highway from Kuala Lumpur to Johor Bahru malam tadi. Ini punca utama jalan sesak macam sardin!!!

Ok ok, tak boleh nak salahkan sesiapa. Dah nasib nak terkena, apa boleh buatkan?

Tapi, macam biasa. Saya muak dengan manusia ni. Semua nak laju aja. If laju tapi bermoral tu tak kesah lah. Ini tidak, jalan 3 lane dah jadi 4 lane. 2 lane dah jadi 3 lane. Confused gua beb.

Manusia yang pandai-pandai tambah lane tu bukan guna kereta kokak. Kereta manusia-manusia macam berpelajaran punya tapi im sure mereka tu semua manusia bangang. Tak tahu disiplin langsung.

Sorry lah kalau ada yang terasa.

Ini kenyataan. Kalau emergency, bini nak terberanak ke, bawa orang nazak ke..gua no hal beb. Ini, dah lah menambah lane. Boleh pulak, berjoget-joget dalam kereta ek? Susah betul kalau dah terlebih pandai ni.

Pandai macam mana pun, tapi kalau tak tahu tata tertib tak ada guna wei.

Malaysian mungkin nak tunjuk otai di negara sendiri. Kalau accident, boleh glamour agaknya. Itu, saya tak pasti. Boleh tanya pada tuan yang menambah lane itu naa 🙂

Paling saya meluat, Singaporean. Excuse me, kenapalah kalau dekat negara sendiri tersangatlah berdisiplin. Bawa tak boleh lebih 80 KM kan? Kenapa dekat negara orang jadi pelesit daa??? Menyusahkan orang maa…

Hormat lah sikit negara orang. Boleh kan?? Part car park full gara-gara kereta Singaporean, kami Malaysian dah pasrah sangat sebab itu hak kamu jugak. Silakan. Tapi, bab atas jalan raya..pleaselah hormat. adoi.

Malaysia dengan Singapore sama-sama bingai jugak kadang-kadang. Please faham, bukan semua yang terlibat. Hanya, mereka-mereka yang terlibat saja dan saya faham istilah kerana nila setitik, rosak susu sebelanga itu.

Jadi, anggap saja entry ini sekadar teguran biasa daripada someone yang biasa juga. Tiada niat untuk melagakan, cuma kalau tak dibahaskan sampai bilalah tak ada yang terkena dan sedar. kwang kwang kwang.

Im tired now.  Komen-komen akan dibalas nanti yek. Pengklik Nuffnang juga akan saya lawat dan klik Nuffnang korang. Terima kasih lagi sekali pada Nuffnang. 1 Lagi buffered earnings untuk blog cap ayam ni saya terima subuh tadi 🙂

Artikel Berkaitan

26 responses to “Pemandu Singapura dan Malaysia sama-sama tak beretika

  1. Hah.. lagi satu kalau kat highway perasan gak yang bawak kereta slow tapi selalu dok lorong kanan.. dah bagi high beam pun taknak ketepi tuuuu..
    .-= zuls´s last blog ..Biar saya tolong Retweet Contest anda 🙂 =-.

    • yes! betul sesangat. semalam, my bro berjuta kali kot maki hamun manusia macam ni. selfish giler. kalau aku lah, nampak kat cermin belakang tu dah ade kete nak datang je..dah start masuk balik lorong kiri woo. adoi.

      susah orang macam ni woo. saje, nak menambahkan dosa orang kot. kehkehkeh

  2. pengangkutan awam pun same jugak cik liza..!

    *takde disiplin puyer buaya..hahaha teringat kisah buaya dgn sang kancil..
    .-= si budak aboi´s last blog ..Karipap dan Cokelat =-.

  3. Jauh skali ngan pemandu di UK.betul2 beradab dan bagus….Di Malaysia,huhuhu,bawa kete pun kadang2 takut…
    .-= eyriqazz´s last blog ..Kennysia oh Kennysia =-.

    • yeah. itulah, kang kalau puji sangat orang UK, cakap i tak tahu bersyukur dengan Malaysia..tapi..hakikatnya diorang memang beradab. jarang accident sebab langgar kereta, kalau adapun, sebab tak perasan ada salji and tergelicir. huhuhu

  4. btol2…asl byk sgt keta sngapore skrg kt neg kte???laju gila diorg drive…pnh skali odw nak ke MV ak gase mcm ak sdg mlawat singapore je..psl kiri kanan dpn blakang keta singapore…
    *diorg ingt keta diorg besar2,org takut ke???huhu..
    .-= OranGe´s last blog ..Slamat Ari Raya… =-.

    • hahaha. macam tu lah semalam my bro punye ayat. “ni Singapore ke Malaysia ni??” kahkahkah.

      tak kisah, tapi kena pandai-pandai lah hormat negara orang. dah lah majoriti sombong, tak reti senyum langsung. kerek. tapi, bukan semua. Ada jugak yang senyum tapi kebanyakkannya makcik-makcik lah. heheheheh

  5. blik kg mne???aku rase kt pahang…smlm br smpai…
    mmg la…byk kete2 da modify x kureng juge kete2 import dan bukan import yang agaks expert pi lalu laluan kecemasan…
    senang bagi diorg nih satu line ngam-ngam pnyer baru taw…
    .-= Piston Pecah´s last blog ..mungkin ini ciri-ciri yang dicari =-.

    • aku tahu gak singapore punye kete mangkaw2 punye. tu yang berdesup tapi Malaysian pun same. if highway tu clear, tak ada accident..then, nak berlagak ke ape ke nak bawak laju..suka ati ar kan. saman bayar sendiri cuz diorang kaye2..no hal..

      tapi, kalau dah sah2 jammed agak2 ar. ini tak, berdesup and berderet2 aku tgk kete singapore ikut lane kecemasan tu. rase cam nak tembak je. wakakaka

  6. hoho..btol tu… dlu msa dok johor..mmg sabar je la ngn dorang…. sesuke suki je bwk kete…

    • owh, ktorg memang penyabar jugak, kehkehkeh. tp, kadang2 bile sampai parking semue no flat singapore and kiteorang xdapat park..memang sah2 kena maki hamun aku.. muahaha.

  7. huhu..mesti panas gle ngan pemandu2 tak berhemah ne..sabar ye..
    biarkan mereka..nati da terkene aka eksiden, br merekan nak sedar kot..huhu
    .-= ain_chokio´s last blog ...:perut owh perut:. =-.

    • kalau boleh taknak bg accident.dulu, pernah nampak Singaporean ar. diorang wat konvoi naik motor yg kayo2 itukan..yg beso gedabak tu naa..hehehe.

      menyelit2. Ya Allah, sakit jiwa tengok.. sekali, tak sampai 10KM aku lalu..tengok diorang dok cangkung ramai2 cuz nak tolong kawan diorang yg dah pun accident.

      sebenarnya kene sedih n kesian tapi sebab baru tengok diorang berlagak kan????so….tau2 lah reaksi aku 🙂

  8. hahaha..tau xpe..mmg sakit hati lar..
    kat tempat dorg sampah pun susah nak jumpe..
    kalo dtg cni pkai campak2 jew..ntah hape2 lar..
    .-= blackangelz´s last blog ..Menu raya lagi.. =-.

    • jangan kate sampah, bawak masuk chewing gum tak bley, nak masuk daging pun tak bley. bla bla. even aku dari kecik dok ulang alik singapore tapi aku still tak suke gi sane cuz kat sane aku rase cam dalam penjara even aku kuar sekalipun. hehehe.

      alah, bukan negara sendiri kan? memang lah aku byk ngomel 🙂

  9. singaporean jadi macam tu sebab nak lepas geram lah kot.
    dekat negara sendiri takleh laju, dia melaju lah dekat malaysia.
    malaysia kan dah biasa rempit² drift² ni sebab tu diaorang jadikan platform untuk berlumba dekat malaysia niiii. HHEHEHEHHEHE
    .-= Rara´s last blog ..Bestfriend forever =-.

    • hahaha. banyaklah. bukan semua singaporean macam tuh, ada jugak yang takut sebenarnya nak drive kat Malaysia. macam my cousin. fobia giler nak drive kat sini.

      orang yg macam ni, orang yg sengal aje. lhahaha.

  10. tu la pasal…
    aku nk elak jamm punye pasal…pasal la pas subuh pagi td…
    adoi sakit jiwa…lori plak byk nk mampos pepagi buta…huhuhu
    aku telewat gi keje arini..
    .-= ruff´s last blog ..Tawa dlm tangisan =-.

  11. sokong benar.
    mereka tiada hati, tapi ada akal. tak cukup.
    .-= YobSumo´s last blog ..Siapa Comel? =-.

  12. yg penting, aku tak ada lg lesen kete..mls nk amik..hahaha naik motor lg best
    .-= x-po´s last blog ..NAPE LUMRAH DUNIA CAMNI? =-.

  13. ouh…pasal 2 lane jadik 3 lane tuh depend la kot.sebab even semalam polis pon da bagi kebenaran untuk gunakan lane kecemasan kat kawasan2 yang sangat terok gila babeng punya jem cam kat PLUS seremban,Penang,Karak dan laen2.hehe
    .-= aidi-safuan´s last blog ..My first time contest! =-.

  14. berhati hati di jalan raya..ingatlah orang tersayang 😉
    .-= cikepal´s last blog ..Tiz Zaqyah yang cute..cun melecun gituuu….. =-.

  15. malaysia walau buat 100 lane sekalipun tetap akan jem sebab driver macam hampeh. lane kecemasan bukan tempat berlumba =P lane paling kanan bukan tempat bersiar-siar. ini bukan london, ok? sila patuhi arahan dan jangan ingat orang yang tersayang sebab itulah penyebab utama traffic jam kat malaysia. asik berangan je. hahaha

  16. Pingback: Transformers 3 : Dark Of The Moon Sold Out! | BLOG PICISAN TAPI BUKAN BLOG MURAHAN | Lizarazak.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge