Jadi mak bapak, tolonglah jangan pilih kasih

unfair

Jadi mak bapak, tolonglah jangan pilih kasih. Even, orang kata mak ayah akan sayang anak mereka semua. Aku kadang-kadang rasa meluat jugak kalau balik-balik muka aku yang kena marah. Padahal, hal kecik aja.

Aku rasa mengada-ngada sangat nak besar-besarkan hal kecil.

Aku tidur waktu hujan, katanya pemalas. Anak yang sorang tu tidur 35 jam pun aku tak rasa dia akan bising. Aku tak buat kerja rumah half day, dia start cakap macam-macam. Anak yang sorang tu, masa belum kawen tak buat kerja boleh pulak.

Bangang ke bingai tu?

I know, berdosa besar kalau melawan cakap ibu bapa. Eh, tapi aku tak melawan ya. I just keep my mouth aja even kalau ikutkan hati, macam-macam puisi keparat aku boleh beri tadi.

Lagi-lagi kalau mengutuk dan mengumpat macam ni. Tapi, aku rasa Tuhan pun tahu niat aku sebenar dan tahu kenapa aku slumber badak mengutuk kali ini. Tuhan tahu segalanya.

Jadi, sila ya. Para ustazah ke ustaz tak diperlukan untuk komen apa-apa dalam entry ni sebab aku dah tahu apa korang nak nasihat. Klise sangat nanti bunyinya. Berdosa besar, masuk neraka nanti. Ah, itu semut pun tahu. Tak perlu ok.

Baiklah, demi menjaga kesejahteraan semut-semut di rumah aku…al-maklum, kalau aku marah, semut pun aku boleh cari semata-mata nak tambahkan dosa membunuh. hahahaha.

Jadi, aku try fikir sepositif yang boleh.

Mak mungkin  tengah mengalami sindrom menopause tahap kritikal. Sabar Liza, sabar. Kau pun akan mengalami sindrom sawan ni. Waktu tu, sila balas dendam pada anak-anak kau. muahahahaha.

* Pergh! Dasyat sungguh kuasa blog aku ni. Each time ada benda nak mengutuk, tulis. Laju je aku taip. Kalaulah boleh jawab exam hari tu macam ni, im sure aku dapat full marks!! muahahahaha


Artikel Berkaitan

31 responses to “Jadi mak bapak, tolonglah jangan pilih kasih

  1. hihi terasa pulak i 😛 sebab mama i lebihkan i berbanding adik beradik lain T_____________________T i kalau nak apa² senang dapat tapi kalau adik beradik lain, dorang macam susah sikit. and i tak pernah buat kerja rumah. bukan jarang, tapi tak pernah huu 🙁 bila adik beradik i ungkit and tanya mama kenapa i tak pernah buat kerja rumah, mesti mama i akan cakap “NANTI DIA KAHWIN PANDAILAH DIA BUAT” hihi. macamana i nak buat, baru nak masak, mama mesti tanya “NAK BUAT APA TUUU?” 🙁
    .-= Rara´s last blog ..Pisang awak =-.

    • i dulu macam u jugak. sebab, i sorang je anak perempuan my mom. semue mende tak boleh buat. tapi, bile dah besar..lagi2, lepas my dad meninggal.i sendiri berubah. baru hilang ayah, i dah rasa sebelah kaki i patah. cuz selalu ayah yang buat. so, after ayah tak ade,semue mende i buat sendiri.

      mak bapak takkan ada dengan kita sampai bila-bila. even, sakit nak tulis ayat ni, tapi itu kenyataannya Rara. u need to growth up ok .

      *i bukan takat mak bapak, abang2 i pun tak bagi i buat kerja apa2. best jugak,tapi now i said..i dah besar..jangan treat i macam budakkecil 🙂 hehehe

  2. relax2. bawak bersabar. maybe dah tinggal ko sorang kat rumah tu, so ko jadi center of attention la kot.
    .-= Ariff´s last blog ..Make Money With Catcheye Malaysia? =-.

  3. huuhuh… sabar liza sabar.. uuh rehat sebentar dengan ABC .. sejuk rasanya..

    http://www.pengeRindu.com
    .-= Mr J´s last blog ..Wanita bergitu menarik pada pandangan lelaki. =-.

    • sebab sabar aku tulis entry, kalau tak..aku chow je dari semalam, malas dok umah. muahahahaha. alah, aku dah biasa layan orang tue ni. dulu, bapak aku sakit..pergh! otak aku pun sakit dengar ayat2 laserdie kuar..takpelah, buat bodoh sudah 😛

  4. sebelum aku berbicara.
    aku sentiasa teringat jika dia tiada di depan mata aku kelak.
    .-= Melz´s last blog ..Quiz Melz 5 Uji TangaN =-.

    • aku tak berbicara sebutir pun kalau kena marah dengan mak/bapak aku. pada aku, its better senyap cuz kalau dua2 nak menang..xkan kemana. lagipun, berdosa nye dah kire lain plak kan?hahahaha.

      bapak aku dah tak ada depan mata aku 6tahun lepas. mom aku ok, tapi sape suruh melebey2 kan anak yg sorang tuh. lantak ar. maleh aku .kakaka

  5. memang la lizz ni kn. mengutuk jak keja. ish3…

    aku teka lizz ni msti anak sulung. ya tak?
    .-= juanghidup´s last blog ..KEGATALAN =-.

    • mengutuk pastu share ramai2,ustaz aku cakap takper..kurang sket dosa. compare mengumpat dalam hati bagi bernanah2 ati, sampai pekung hitam legam. muahahahaha.

      aku anak no 5 dari 6 dan aku satu2 perempuan 🙂
      ko salah.hehehe

  6. U are right?Sayapun sampai skang teringat2 bila kita dibeza2kan dan dipilih kasih oleh ibubapa.I am learning now and I try to be the best father.Thanks for sharing it..
    .-= eyriqazz´s last blog ..Artis Popular minta tandatangan dariku =-.

  7. to mak bapak lizz..
    silalah baca entri ni
    .-= izwan7´s last blog ..Bohong sunat =-.

  8. sebab ko anak kesayangan ler mak ko tegur…..kalu mak ko tak sayang ko,mesti dia buat penjam2 mata jer…dia nak ko bertambah rajin ler tue…

    • yang itu aku tau, bile mak tegur cuz sayang n nak kite berubah.masalahnye, aku tidur sbb penat cuz balik2 muke aku je yg wat keje umah. fine lah, cuz aku pompuan. tapi, xkan sapu longkang pun aku jugak kot?

      maybe cuz anak yg sorg tuh study oberseeeeees kot, alergik pegang penyapu buatan gombak!!!kahkahkahkah

  9. hohoho..aku bukan ustaz ye..hehehe

    aku tak pernah lg terasa dipilih kasih oleh mak ayah.. kalau kena marah tu mmg la pernah.. biasa la tu, mak ayah marah mmg ada sebabnya.. kalau mcm kes ko tu aku no komen la.. maybe pilih kasih or tak..
    .-= mello´s last blog ..Jatuh hati kepada kawan baik? =-.

    • pilik kasih tu. aku pernah sound jugak hal ni. terdiam. lepas tu, nak bagi aku tak terase die bagilah aku duit. muahahaha. part tu, i like!!!hahaha.

      alah, hal ni hal kecik. biasalah, mak aku pun manusie. korang tak yah bagi komen kaw2 sampai nampak aku jahat sangat n mak aku kejam sangat. relax woo.hehehe

  10. Zik

    haha.. perasaan ni memang ada kat sesetengah org. kalau berlaku kat diri sendiri, cuba bersabar mungkin ada hikmah sebalik semua. memang kadang-kadang rasa terguris ada kat hati ni kalau org tua asik ckp itu ini kat kita tapi kat anak yg satu tu tak pulak. semua hanya ujian / peperiksaan akhir tahun untuk kita.

    mcm cikgu kat sekolah dulu-dulu la.. ada tu masuk-masuk kelas marah kat anak murid tanpa sebab walhal bergaduh dgn bini. dihukum bukan atas kesalahan kita. syukur kalau sedar kalau tak sedar tak tahu la.

    • kalo cikgu, ktorg teka..maybe die period pain kot..tu yang meroyan tak tentu hala. wahahahah!

      actually, semua benda dalam dunia ni..kuncinya sabar. aku tengah sabar lah ni. if tak, aku blah aje. dokhostel pun sodap. tapi, cuz fikir aku ada tanggungjawab sendiri..even ade mulut orang kate die stay hostel sebab nak berdikari (mcmlah aku tak berdikari)..tutup telinge sudah.

      bab pilih kasih ni, aku tetap cakap..my mom silap. tapi, lantaklah. gua lapar!!!! nak bekpes!!!! yehaa 🙂

  11. naseb baek xdpt mak bapak cm 2…
    x boleh beza-beza anak2..
    nnti da tua anak2 wt cm tuh camne lak???
    .-= Piston Pecah´s last blog ..10 perkara bukti lelaki [complicated]??? setuju ke??? =-.

    • aku syukur dapat mak bapak aku ni. gile ke ape tak syukur. buruk baik, they’re my parents. maybe u need to alter sikit cara ayat tu kot. nampak macam jahat pulak mak bapak aku.

      manusia tak ada yg perfect, hal family biasalah macam ni. anyway, dalam tak best2 pun, tadi aku dapat pow rantai baru.wakakakaka!!

  12. aku setuju!
    aku pun kalau kat umah asyik kene marah je manjang.
    tapi kalau abg kakak aku buat pape sume takpe je.
    mesti kadang2 ko rasa cam anak angkat kan?
    hahahah
    .-= Arief´s last blog ..I Filled Up the Gas for Free =-.

  13. naz

    ko dah gunakan blog sgn sebaiknya, medium terbaik utk ko luahkan perasaan. aku suke! =D
    .-= naz´s last blog ..Hooliganism, Droid & Hannah Tan’s hotness =-.

  14. huhuhuhu. tapi, ade jugak yang tensen aku update dengan entry tak bermutu ni. hahahaha.

  15. ermm.. ayah aku pun pilih ksih.. slalu mkn aty..:((
    .-= Dila´s last blog ..Contest =-.

  16. aleya

    hahahaa!! gilerlahh!!! kita hampir2 menerima nasib yang serupa!!

  17. Ayuhanney

    Saya jgak mghadapi nasib yg sama…mak lebihkn adik2 dri saya sampaikn adik2 ambik kesempatan d atas perangai mak saya tu……adik laki x keje bila saya tegur, saya kena maki…..adik2 beli laptop guna nama saya byr tiap2 bln, bila saya mnta duit pun saya kena maki, adik saya mengandung anak luar nikah dua kali pun saya kena maki klau saya bg nasihat…..mak x kan terima pandangan saya lebih pcayakn adik2 saya….hasil perngai bodoh adik yg hamil luar nikah…baby yg pertama saya yg tggung…..ni masuk baby yg ke dua pun mak nk suruh saya tanggung……so adil x smua ni utk saya??? Klau tnya kt ustaz @ ustazah mesti ayat yg best saya dpt “buruk baik pun mak awak jgak, adik2 awak jgak”……pppuuuiiiiiii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge