Hukum Karma untuk ustaz dari Kelantan

Hukum karma. What you give, you will get back. Kalau baik yang kamu berikan pada manusia itu, maka yang baik-baik sajalah yang akan Tuhan pulangkan pada kamu. Andai sebaliknya, terima saja padahnya nanti.

karma2

Hukum karma. Tak ada manusia yang bisa lari.

Semalam, ada sesuatu yang tak kena saya rasakan sejak pagi. Bimbang kalau-kalau sesuatu yang buruk akan berlaku pada keluarga. Alhamdulilah, tak ada apa. Malah, kami berkumpul adik-beradik petang semalam. Makan KFC 🙂 gegege

Walau sedang bergembira, hati saya tetap ada sesuatu yang tidak kena. Perasaan yang cuba saya kawal, biarkan saja mengikut rentaknya. Tapi, semakin saya biarkan. Semakin rancak degupannya.Fuuh, whats going on huh?

Saya telah dididik sedari kecil untuk mempercayai kata hati.

“Jangan kau percaya sangat dengan dunia, tapi percayalah pada hati milih Tuhan tu”, kata-kata mak walau simple tetapi sangat mendalam. Saya ingat sampai bila-bila.

Saya lekapkan tangan pada dada. Saya percaya ada sesuatu tak kena di luar sana, cuma tak pasti apa dia. Jadi, saya serahkan saja pada Tuhan dan doa yang terbaik. Saya tunggu saja takdir untuk saya jalani nanti. Tawakal sajalah 🙂

Handphone cabuk saya berdering. Mujur panggilan telefon dan bukannya sms. Celcom gwe kena barred. muahahaha.

Panggilan yang saya tidak tahu siapa pemiliknya. Nombor baru. Biasanya, saya tidak jawab panggilan yang bukan daripada teman-teman saya. Tapi, itulah. Saya salah seorang peran utama di dalam Hukum Karma untuk hari itu. Mahu atau tidak, Tuhan tetap gerakkan hati saya untuk menjawab. Dialog di bawah ditapis mana yang tak perlu 😛

Me: Hello, siapa ni?

F: Saya.

Me: (now, saya tahu kenapa hati saya tak tenang. Kekasih lama mahu ajak berbicara.hahaha!) Hye, lama tak dengar cerita. Hows your wife?

*Yeah, dia ex-boyfie saya yang paling saya sayang tetapi dia jugaklah lelaki yang bangang sebab tinggalkan saya tetapi saya tetap bangga dengan dia sebab dia berjaya jadi anak yang sangat taat pada mak ayah untuk tinggalkan saya. Oh, gumbira! hahaha

F: Ok, dia sihat.

(dipendekkan cerita)

F: Saya nak minta pendapat. Angah nak kahwin dengan someone from Johor. Dia sayang sangat dengan awek dia tuh.

Me: and your sistersssss tu tak bagi? Dia dah ada calon awek Kelantan/ Terengganu dah untuk Angah tu? Macam dia buat kat kita dulu?

(F terdiam. Mulut saya terlepas menjadi lancang.)


Bersambung…….

Artikel lain:-

Kalau perfect, bukan manusia namanya.

Is it ok to think about your EX?

Tayangan perdana raba meraba bulan puasa

http://e-moneymania.blogspot.com/2009/11/earn-some-money-when-you-like-to-talk.html

Artikel Berkaitan

22 responses to “Hukum Karma untuk ustaz dari Kelantan

  1. dah memang biasa sangat dah ngan karma ni..
    what you give you get back..
    what goes around comes around..
    .-= Arief´s last blog ..The Fuel Lid/Cover =-.

  2. penah happen to me.. kalo wat jahat lg teruk rase dup dap dup dap..hehe.. mgkin tu amaran Tuhan..who’s know rite?
    .-= honeyy´s last blog ..KISAH JELUK =-.

  3. emm same dgn hukum tarikan..law attraction..klu sala tlg betulkan ea..

    ~ salam kenalan~

  4. wow! Hebat juga sejarah percintaan awak ni ye. Siap ade ex yang dah kawin.
    .-= Ariff´s last blog ..Najib Pun Ada Facebook =-.

  5. aku pcaya dgn hukum karma ni..kalau kita wat jahat kt org, satu ari nnt akan kne kat kita balik, n bnda yg sme apa yg kita dh wat kt org sblm ni..aku dh merasanya..huhu
    .-= x-po´s last blog ..KATA CARIAN ‘BOGEL’, ‘SEKS MELAYU’, ‘MELAYU BOGEL’ LARIS BAGAIKAN PISANG GORENG PANAS =-.

    • yeah, dulu aku samseng karat gak. dah dapat kot karma tu kat aku balik and lepas tu belajar dr silap lepas. now, tengok orang wat taik kat aku…i just sabar n sabar..ada lah tu nanti balasan Tuhan kat die lak 😛

  6. adeh bersambung lak.. baru duk syok bca..
    hukum karma mcm citer my name is earl je.. hehe
    .-= izzat aziz´s last blog ..Four steps to great articles =-.

  7. hidup kan ibarat roda. sekejap kite kat bawah. sekejap kite kat atas…huhu..
    tadi aku klik storm warriors lak.. kat tmpat keje aku chatbox ko takleh appeared lak..huhu

    • now, aku kat tengah2. nak kata hepi 100% cuz karma tu berbalik pada dia xgak ..cuz as manusia tetap sian cuz dah pernah merasa kan? tapi, sikit hepi cuz at last die merase jugak sengsara aku dulu. hahaha.

      aku klik ko nyer td, xdpt bkk shoutbox? so, aku klik xyah lah bgtau kat chat tu naa?muahaha

  8. Pingback: Hukum Karma untuk ustaz dari Kelantan (part 2) | Lizarazak.com

  9. U r rite.A very good info.Thanks for sharing it….That’s why i still wonder should I publish the story regarding us been cheated by the houseowner?What do u think…I am planning to publish the details only i.e. address of the property…
    .-= eyriqazz´s last blog ..7th Buffered Earning dari Nuffnang =-.

  10. oh baru faham..aku bace part 2 dulu..patutla tak faham..haha..dah jodoh..tak kire negeri mane pun..

    sape yg dok gatal bcerite kelantan tak ngan ngan johor ni..janganla provok lebih2 sgt..membe aku ramai org johor,awek aku pun org johor.family die ok je.
    mak sedara aku kawin org johor,abg membe baik aku kat tesco pun kawin org johor.

    bykla lagi cntoh.kalau dh anti sosial negeri mane2 pun takmo tak ngam =)
    .-= izwan7´s last blog ..Kotorkah politik? =-.

    • beb, artikel ni untuk aku kongsikan and kenakan balik manusia2 yang pekauman nak mati. bukan spesifik pade kelantan ke mane2 sebenarnya. tapi, dah cerita asal aku tu kebetulan kelantan kan??so, i need to mentioned it lah..

      kawan ko, mak sedare ko, and im sure ko manusia yang berpelajaran tinggi dan gune otak sebaiknya bukan macam some people yang dok pondok kire daun je..time solat pergi tapi sepanjang jalan nak ke surau nampak org tunduk tak reti nak bersapa..orang kenduri tak reti nak join, konon puak2 kat pondok tu lagi bagus ceramah nya. kan?

      kau bukan golongan tu beb, aku baca blog kau, aku baca profail ko 🙂 i know you. someone yang education bagus. im glad u r not anti johorean like me . hehehe.

      relax beb.

  11. Pingback: Kalau dah kahwin, wanita yang dulunya bertudung dah boleh togel ek? | HIDUP BERANI UNTUK GAGAL | Lizarazak.com

  12. Pingback: Korang tahu tak apa beza manusia yang benar-benar alim dengan yang konon-konon alim? | HIDUP BERANI UNTUK GAGAL | Lizarazak.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge