Hukum Karma untuk ustaz dari Kelantan (part 2)

Note: Kamu perlu baca Part 1 sebelum meneruskan bacaan.

——————————————————————————————–

Saya sudah faham dengan karma Tuhan untuk hari itu. Dulu, saya dihina oleh si Angah itu. Kononnya, adik dia takkan happy kalau berkahwin dengan saya. Alasan paling bangang. Mereka Kelantan dan saya Johorean! Mereka keluarga warak dan mungkin saya tak. WTFish lah wei.

Jadi, jangan salahkan saya kalau saya bencikan Kelantan 😛

Seumur hidup saya, sekali saja saya jejakkan kaki ke negeri tu. Itupun, waktu teman baik saya berkahwin. Terpaksa. Shes know everything and boleh faham kalau saya tak suka Kelantan tapi cuma minta saya datang sekali saja untuk dia. Yeah, dia Kelantan tapi growth up dekat Kuala Lumpur. So, tak perlulah saya nak perdebatkan tentang dia. Sendiri mahu fikir!

Kakak-kakak si F pun sama perkauman. Nak kata dungu, tak sampai hati. But i just hate them so much. Cuma, nak menyumpah tak sampai hati. Saya serahkan saya pada Tuhan.

Oh yeah, semalam terjawab. Kata-kata ucapan untuk abang ipar tak jadi


Rasakanlah sekarang macammana kau buat kami dulu. Kau kata kami takkan bahagia kalau kahwin pun. Kau bangga dengan adik-adik perempuan kau yang bertudung litup sampai ke kaki kalau boleh. Aku, kau pandang suku mata hanya sebab tak pakai tudung waktu tu. Bodoh korang ni semua. Sekolah pondok mana entah yang ajar diskriminasi macam tu.

Kau kata, Johorean ni selalunya agak sosial. Keluar malam balik subuh. Excuse me, kau jumpa aku berapa kali aja? Aku keluar dating ngan adik kau pun sebelah siang je tau. Macamlah aku tak tahu dosa maksiat. Lagi-lagi malam, kau ingat aku percaya sangat dengan adik kau? Silap-silap, dia raba aku waktu malam. Im not stupid.

———————————————————————————————-

Saya tak faham kenapa ada manusia macam ni lagi. Nak kata zaman batu, dah lepas. hello, bukak mata. Jangan suka-suka judge manusia dengan apa yang kamu lihat.

Kamu patut tahu, untuk menilai manusia..bukan daripada luaran tapi hati di dalam. Sesuatu yang tak boleh kamu lihat tetapi kamu akan rasakan keikhlasannya jika kamu tidak sempitkan pemikiran kamu.

Walau tinggi manapun ajaran agama kamu, tapi kalau tidak ikut cara Nabi pun tak ada guna jugak. Kamu pulak yang berlagak alim melebihi Nabi nak menghukum saya. Sekarang rasakan.

Kenapa ustaz berkopiah sekolah pondok boleh terjatuh cinta dengan awek Johor yang muda remaja ek? Gatal dah naa??? Kat Kelantan dah tak ada ustazah muda-muda ek?  muahahahaha!!


p/s: Sila open minded sikit. Kalau korang from Kelantan tapi tak terjebak dengan perangai busuk macam ni..sila jangan nak terasa ya 🙂

Nak baca artikel lain?

Si cantik dan si buruk rupa.Apa aku kisah!

Cinta bukan untuk ditangisi

Cinta parasit

Hidup bercinta penuh hipokrit


Artikel Berkaitan

21 responses to “Hukum Karma untuk ustaz dari Kelantan (part 2)

  1. ko yg malang dpt org klate cm2, tp kalau ko dpt org kltn cam aku ni, mmg ok pe..wakakaka
    .-= x-po´s last blog ..KATA CARIAN ‘BOGEL’, ‘SEKS MELAYU’, ‘MELAYU BOGEL’ LARIS BAGAIKAN PISANG GORENG PANAS =-.

  2. huhu. aku dari kelantan tapi aku tak terasa. Ayah aku kata, kalau orang tu betul-betul alim, kita pandang wajah dia jer pun kita dapat rasa tenang dan ingat kat Tuhan.
    .-= zuls´s last blog ..Follower atau Duit? Buat Duit Twitter =-.

    • a’ah. ade classmate aku org Kelantan. baik giler. aku pakai lah baju sarung nangka ke ape..die baik. tak pernah kutuk2. baik sangat!!

      aku respect ngan org macam tuh. last2,aku yang segan sendiri. tu yang pakai baju sarung tembikai dah, besar sikit 😛

  3. kalau dah jodoh tak kemana..!!!
    .-= si budak aboi´s last blog ..Bunkface =-.

    • betul. aku tak sure ko sokong aku ke x ni.wakaka! tp, macam ko cakap..jodoh tak kemana. kalau jodoh aku ngan org kelantan pun sodap jugak. senang aku nak bedal budu!!!muahaha

  4. wah..sedeyh cte ko…

    gle org klantan..aku pon org johor gak…sesuki je nak tuduh..die tak tgk ke awek klantan dok tayang dada kat kl tu berlambak?

    aku lak emo..heh..tape..mesti ade yg lagi bek ntok ko..chill..=)
    .-= ain_chokio´s last blog ...:sape tak tahan tgk muke hodoh, jgn bace ne:. =-.

  5. meo

    erm…
    byk kan lg bergaul. org kelantan ke… org johor ke…. cina, india… melayu, iban … msing2 ade kelemahan dan kelebihan.
    Setiap tmpt/kaum/negara ada culture & pmikiran sendiri.

    Tuhan ciptakan manusia berbeza supaya kita sling mengenali antara 1 sama lain.

    Tp kadang kala bergaduh /berkonflik merupakan proses berkenalan jg. Ntahlah….
    .-= meo´s last blog ..Budak Hitam =-.

    • wa tak kesah langsung nak bergaul ngan sape2, jirang sebelah umah tukar2 cine, pastu india. masyuk aje. rumet plak balik2 terengganu/kelantan pun no hal.memang kalau jalan macam langit ngn bumi ar..dieorg baik2, aku tak brape nak baik. tp no hal pun, hahaha

      mende2 cam ni prob bile ade manusia yg bajet bagus,bajet diri tu alim terlampau, meluat den 😛

      agak2 ar kan kalau nak mengutuk orang. kan dah kena.

  6. Alasan paling bangang. Mereka Kelantan dan saya Johorean! Mereka keluarga warak dan mungkin saya tak. Saya pun pernah terkena hal ni before kahwin.I’m terengganu dan my wife Kelantan.Teruk di kedua2 belah pihak brainswash us kata Terengganu n Kelantan tak serasi.Org Kelantan camni2…Org Terengganu camni2…Nasib baik both of our family think differently….Bukan negeri yg menentukan seseorang….
    .-= eyriqazz´s last blog ..7th Buffered Earning dari Nuffnang =-.

    • hah? i tot orang Kelantan akan ok ngan terengganu. huhuh. problem jugak? no wonder diorang tak ngam ngan Johor. jauh sangat ni. hehehe. alah, bukan semua macam ni tp ramai sangat..yang tak buat pun terkena tempias. hehehe

  7. “Kenapa ustaz berkopiah sekolah pondok boleh terjatuh cinta dengan awek Johor yang muda remaja ek? Gatal dah naa??? Kat Kelantan dah tak ada ustazah muda-muda ek? muahahahaha!! ”

    haha. ni memang spot on.

    sekarang ni kebanyakan org2 mcm ni pada pakaian je. pastu diorang slalu fikir yang diorn mati nnti confirm masuk syurga dulu daripada orang kebanyakan. tu yang susah tu..
    .-= Ariff´s last blog ..Najib Pun Ada Facebook =-.

  8. ciyes.. kebanyakan kelantan macam tu.. tah tak tau nape.. cth abg ipar aku sgt terok.. malas nak buruk2 kan.. balik2 pown abg ipar aku.. KESIAN akak aku oke!! itu dia.. abang dia oke plak.. tu yang pelik.. silap di mana tah.. salah didikan ke? tah la..

    bagi aku sekarang nie tak boleh nak judge org dgn luaran.. macam aku mungkin org akan mengutuk.. tapi aku tak buat benda salah.. aku tahu.. dan DIA tahu.. tapi kita manusia nie idup dgn pelbagai jenis perangai.. nak x nak kena jugak jaga hati org lain.. tapi sapa pulak nak jaga hati kita? entah la.. T___T

  9. tijah

    aku pon bengang gak nih. sbb diorang baling botol kat player aku masa piala m’sia aritu.

  10. ustaz tu nak ngorat sape?ko ke?
    .-= izwan7´s last blog ..Kotorkah politik? =-.

  11. apa punya spam..soklan senang bebenor(org johor ckp bebenor kan lizz?)..Weh kelantanese Johorean sgt baik dan suci hokey..asben i johorean i penangrean(ada ka penangrean?)…

  12. klau yg warak2 pun perangai camtu.. nyaya ah masyarakat kita.. tak sangka ada lagi orang camtu kat zaman sekarang.
    .-= izzat aziz´s last blog ..Four steps to great articles =-.

  13. pttlah ko ckp x suka kalau ada apa2 dengan orang kelantan.dh byk kali aku dgr cerita psl hal org kelantan.kawan aku siap ckp, mak bf dia xnk jmpa dia masa di p kelantan sbb kononnya x bersedia lagi.ntah pape je.bknnya nak suruh msk meminang pn.
    .-= Annesa´s last blog ..the road not taken =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge