Merendah diri biarlah beragak

self-esteem-training

Saya tak suka fikirkan hal-hal remeh sebenarnya. Sebab itu, kalau kawan saya jatuh depan saya pun, saya buat tak kisah. Bukan sebab saya tak sayang, tapi saya rasa setakat jatuh itu hal ciputlah.

Kalau dah jatuh, bangunlah balik. Lain lah kalau kawan saya itu cacat. Itu lain cerita. Kalau saya tak tolong, saya gila.

Ada kaki gunalah untuk berdiri semula. Tangan masih ada, gunalah untuk bantu si kaki. Otak kan masih waras, gunalah untuk fikir cara terbaik untuk bangun semula. kan?

Itu contoh. Ada maksud yang tersirat dibalik yang tersurat. Ok, saya tahu. Bukan semua orang berotak separa sastera dan berjiwa sentimental Mak Enon macam saya. kan?

Saya terangkan. Macam ni. Maksud saya, boleh tak kalau dalam hidup ni. Kita jangan jadi lembik. Jangan sikit-sikit, nak minta tolong orang. Asal susah sikit, minta-minta dengan orang. Bila give up, nak bunuh diri. Asal ada masalah, start salahkan Tuhan.

Kata Tuhan tu tak adil. Kenapa kawan sebelah kita tak pernah ada masalah. Kenapa jiran sebelah rumah kita nampak macam kaya dan kita nampak miskin sangat. Kenapa nasib kawan sekerja kita selalu baik-baik saja.

Kenapa Tuhan tak beri semua nikmat itu pada kita?

Saya akui, saya bukan teman yang baik dari semua segi. Itu, adik saya pun tahu. hahaha. Siapa cakap yang saya sempurna itu ini kan? Tak ada pun. Saya tak kuat mana pun, saya pun macam teman-teman lain.

Masalah keliling pinggang. Nampak happy, bukan bermakna saya tiada masalah. Cuma, saya tak suka tunjuk kan yang saya punya masalah. Tak adil bukan, kalau cuma kerana saya ada masalah..saya lempiaskan “bad mood” saya pada teman-teman.

Itu kerja bodoh. Saya tak pernah percaya dalam dunia ni akan ada manusia yang sanggup menjadi sahabat dan pendengar setia. Kalau ada pun, nisbahnya cukup kecil. 1:100000. Percayalah.

Korang sependapat tak dengan saya?

Buat teman-teman yang selalu kata pada saya, mereka rasa kotor selepas melakukan dosa..sudah-sudahlah. Kotor itu cuma pada pandangan manusia bodoh saja. Kamu tetap suci pada Allah.

Teman-teman yang selalu menangis, kata hidup mereka tak macam keluarga saya. Ada rumah batu, bertingkat, ada kereta di garaj, bertuah punya abang-abang yang bertanggungjawab, ada sedikit wang untuk hidup selesa…

stop crying ok. Buka mata kamu!

Hidup bukan untuk membeza-bezakan nasib sesama manusia beb. Apa yang saya ada, walau nampak sempurna untuk mata kamu..pada hakikatnya, belum cukup sempurna buat saya. Masih ada kekurangan.

Saya tak punya keluarga yang besar macam kamu kan? Saya tak pernah merasa kasih sayang nenek & datuk macam kamu kan? Saya tak punya adik-beradik perempuan macam kamu kan? Saya tak dapat mencium tangan ayah waktu pagi raya macam kamu buat pada ayah kamu kan?

Itu bezanya. Stop rasa diri kamu kurang itu ini.

Kalau gagal sekali, kamu bangun semula. Kalau gagal kedua kali, bangkit kembali dan perbaiki diri kamu dan andaikata gagal sekali lagi…berserah saja pada Tuhan!

Entry ini, saya karang buat seseorang yang selalu merasa rendah diri untuk hidup. Tiada kaitan langsung dengan bloggers di sini. Jadi, kalau ada yang terasa..saya minta maaf! wakakakaka!

Artikel Berkaitan

15 responses to “Merendah diri biarlah beragak

  1. bagi aku…ini bukan rendah diri..nie boleh dikatakan…tade keyakinan dalam diri..hahaha betul x? ketuk kepala aku kalau salah.. hahaha click nuff kau dengan Bongkak dan bergaya..amacam? boleh 😛
    .-= Melz´s last blog ..Sekolah ohhh School 2 =-.

  2. yup… usaha tangga kejayaan….

    oklah, my blogger kesygn, sempena cuti deepabali… terimalah lagu utk anda…

    You Are My Soniya

    Dekha Tum Ko Jabse Bas Dekha Tum Ko Yaara
    Tum Se Koyi Achcha Hai Na Tum Se Koyi Pyaara
    Yun Nazre Na Pheron Tum Mere Ho Mere Tum
    Dekha Tum Ko Jabse Bas Dekha Tum Ko Yaara
    Dekha Tum Ko Jabse Bas Dekha Tum Ko Yaara
    Tum Se Koyi Achcha Hai Na Tum Se Koyi Pyaara
    Yun Nazre Na Pheron Tum Mere Ho Mere Tum
    Keh Do Na Keh Do Na You Are My Soniya
    Keh Do Na Keh Do Na You Are My Soniya
    Dekha Tum Ko Jabse Bas Dekha Tum Ko Yaara
    Dekha Tum Ko Jabse Bas Dekha Tum Ko Yaara
    Tum Se Koyi Achcha Hai Na Tum Se Koyi Pyaara
    Yun Nazre Na Pheron Tum Mere Ho Mere Tum
    Keh Diya Keh Diya You Are My Soniya
    Keh Diya Keh Diya You Are My Soniya

    Teri Mohabbat Mein Yeh Dil Deewana Hai
    Is Mein Hain Meri Kya Khata
    Haan Yeh Dil Churane Ka Achcha Bahana Hai
    Mujhko Hai Pehle Se Pata
    Milne Mein Humko Kitne Barson Lage Hain Yara
    Aisi Khushi Ka Pal To Phir Na Aaye Dubaara
    Aisi Khushi Mein Yaara Yeh Nasha Kya Kam Hoga
    Keh Do Na Keh Do Na You Are My Soniya
    Keh Diya Keh Diya You Are My Soniya

    Pagal Banaya Hai Teri Adaaon Ne
    Mujhko To Hai Tera Nasha
    Maine Bhi Palko Mein Tum Ko Chupaaya Hai
    Tu Mere Khwaabon Mein Basa
    Betaabi Kehti Meri Aaja Baahon Mein Bhar Loon
    Jeena Hai Teri Hoke Milke Yeh Vaada Kar Loon
    Dono Ne Kasme Li Hain Pyaar Kabhi Na Kam Hoga
    Keh Do Na Keh Do Na You Are My Soniya
    Keh Diya Keh Diya You Are My Soniya
    Dekha Tum Ko Jabse Bas Dekha Tum Ko Yaara
    Tum Se Koyi Achcha Hai Na Tum Se Koyi Pyaara
    Yun Nazre Na Pheron Tum Mere Ho Mere Tum
    Keh Diya Keh Diya You Are My Soniya
    Keh Diya Keh Diya You Are My Soniya
    You Are My Soniya

  3. emm bagus lizZZZ…………aku suke kamoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo..erkk i mean n3 ini bukan yg ehem3 oke lalala……….

    emm skrg gwe dh sedar….terima kasih……..catatan yg sgt2 membuka mata hati gwe selama ini..=p
    .-= Uruchimaru @ kf´s last blog ..Hidup Biar Sedap =-.

    • u know what..ko selalu aje suke ape2 entry aku tulis. tq sebab alwayz support me pak cik KF. kehkehkeh. i just share whatever aku alami…

      ko cume perlu amik yg baik2 aje naa, cuz aku ni mereng gak bile nulis. time nulis, aku akan honest, im sure ade yg tak suke. haha.

      its up 2 u. if rase ok, terime aje 🙂

  4. semua orang ada lebih dan kurang masing-masing..yg penting jangan pernah compare hidup kita dengan orang lain, kalau tidak,muncullah rasa hidup tak mcam orang lain

    • yes! betul beb. masalahnyer ramai sangat org macam ni tau. aku ni, ikut2 nak aje jadi org kaye. ade family yg super kaye, ade duit melimbun2, nk study overseas n bla bla..tp, rasenyer tak perlulah kot.

      syukur aje ape yg ade now. hehehe. tak kaye tapi xkebulur pun dah ok. wakakaka

  5. (Buat teman-teman yang selalu kata pada saya, mereka rasa kotor selepas melakukan dosa..sudah-sudahlah. Kotor itu cuma pada pandangan manusia bodoh saja. Kamu tetap suci pada Allah.)

    aku tak paham ler lizz….kalu kita sudah melakukan benda2 kotor (dosa)…macam mana boleh katakan suci pada Allah??
    .-= rizputra7´s last blog ..Surat untuk awek aku… =-.

    • beb, kau ni biar btul…tak pernah study tauhid naa? huhuhu.
      seriously, tak pernah ade org ask aku camni woo.. terkesima aku.
      camni lah, kau buatlah dosa macam mane pun, kou dah rogol anak dara orang..kau dah merompak, kau dah bunuh orang..

      memang perkara yg ko buat tu is dosa. itu hakikatnya. Dosa tetap dosa..tapi, kalau kau dah ade niat dalam hati nak berubah, nk bertaubat cume manusia kat dunie ni yang bangang sangat..yg berlagak macam ustaz tapi xleh terime ko…itu bukan silapko.

      Allah tu kan yg menjadikan ko..kan? Sejak bile plak Allah tak mengampunkan hamba-Nya??? Once kau dah bertaubat, ko akan jadi macam kain putih lah wei. hohoho.

      *ok, aku taip dan bulu roma lak yg start berdiri. huhuhu. banyak dosa 🙁

  6. kawan saya pernah cakap, Tuhan takkan uji manusia tu lebih dari kadar kemampuan dia. Sebab tu lain orang, lain ujiannya.
    pape pun, saya tak suka gagal..huhu…
    .-= Att Ashburn´s last blog ..untuk orang yang "sayangkan" saya part II =-.

  7. it’s important to have self-esteem and self-confidence to go through with life..
    but over-confidence is not advisable.. =)
    .-= kenwooi´s last blog ..Project Alpha: kennysia.com VS kenwooi.com =-.

  8. Pingback: Google trends for website experiment winner: kennysia.com :: Blog :: Lizarazak.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge