Johorean memang rude ke?

rude1

Saya baru kena sound dengan one of my friend baru-baru ni. Kami jumpa masa majlis perkahwinan teman kami. Ok, itu bukan topik utama. Jadi, boleh abaikan saja. hahaha.

Oleh kerana kami dah lama tak jumpa, jadi bila sekali berjumpa tu macam-macam loghat keluar. Tapi, saya sampai laa ni jugaklah tak boleh nak terima. Ada ke patut dia cakap orang Johor cakap kasar nak mati.kehkehkeh.

penat siut saya fikir. Tang mana yang kasarnya?

Alah, yang sebenarnya my friend tu macam terkujat lepas saya panggil dia macam ni “wei, perempuan sini jap” :))

Lebih terkujat cipan lagi, bila dia asked saya kenapa saya panggil dia perempuan dan saya jawab macam ni “dah tu, kau nak suruh aku panggil wanita ke???”. muahahaha!!!

Selepas buat solat istikharah (ok, siapa percaya  dia gila!), saya rasa perlulah saya buat entry simple ni. Setakat nak perbetulkan prasangka kengkawan yang dari negeri-negeri yang mana tutur katanya tersangatlah sopan tapi perangai saya rasa sama aja dengan Johorean. lalalala

Actually, perlu diperbetulkan di sini. Bukan semua Johorean cakap kasar. Its, more to people yang duduk dan growth up dekat Johor Bahru aje. Bahasa kami rojak with people from Singapore. hehehe.

Lagi satu, perlulah korang ingat. Johorean ni mostly keturunan Bugis beb.

Sejak bila pulak Bugis ni lemah lembut. hahaha! Kami kasar. Tak payah sebut pasal family orang lain. Family saya sendiri pun berasal dari Kalimantan dan keturunan Bugis yang garang super.

Tapi, garang berpada-pada lah. Kami kasar. Style we all cakap memang macam rude tapi kalau dah dari kecik sampai ke besar semua orang cakap ala-ala macam tu…so, no hal pun! Smart dowh cakap kasar-kasar ni. kehkehkeh

Cuma, kalau orang luar yang tak biasa dengan kami punya style memang lah sakit jiwa. Sure rasa nak menangis kalau mula-mula cakap ngan we all. Konon-konon terasa macam we all ni tak suka diorang. wakakaka!

Jangan fikir macam tu pasni naa. Meh sini, saya berikan sedikit bahasa-bahasa Johor yang kami guna. Memang bunyi kasar tapi maksud dia tak beb. lalalala

1) Wei dol, kalau nak amik ni. Jangan lembap pulak

Ayat suci: Awak, kalau nak benda ni..amik lah. Jangan lambat ya. (geli buku lali aku baca. kahkahkah)

2) perempuan, awat ko macam mengenyam semacam ni. terkulat-kulat

Ayat suci: Janganlah macam ni, gedik sangatlah.

3) Wak lu!

Ayat suci: Tak baik cakap macam tu (Ya Allah, susah nye nak wat ayat baik. haha)

4) Bingai/bangang/sengal kau ni…

Ayat suci: memang jenis slow  ek? hehehehe

5) Kau boleh tak, buat kerja cikai jangan terkedek-kedek

Ayat suci: Kerja ni senang, boleh buat cepat sikit tak? (macam cakap dalam filem Yusof Selam lak. wakakaka!)

Jadi, bila ada kawan yang asal dari Johor Bahru macam saya..tak perlulah nak kecik ati atau ape bila saya panggil yang gurl as “perempuan” dan yang lelaki as “mangkuk ayun”. Tak ada maksud beb, its just our style 🙂

justify

Artikel Berkaitan

58 responses to “Johorean memang rude ke?

  1. saya orang selangor…
    tapi amik gen org negeri sembilan(mak) & amik darah dari johorean(abah)…
    kekwan saye orang johorean..
    johorean cakap kasar..
    orang nogori cakap bapak pedas…
    kalo gabung?..haru!..hahaha..
    tapi kekadang bukan sume orang johor cakap kasar pun..

    ikut family jugak rasenya..
    kalo family cakap lembut je, sampai bebile org tu takkan dengar ayat kasar..hihihi…

    salam perkenalan…
    .-= ArNIeZzz´s last blog ..Minum susu botol lagi best!.. =-.

  2. Mana ada…. semua Johorean yang saya jumpa sopan-sopan belaka. Berbudi bahasa dan berprotokol pulak tuuuu…. Serious, betul ni… tak tipu. Saya sekolah kat JB 5 tahun, memang ada ramai kawan budak Johor.

    • hehehe. nasib kamu baik ar tuh. my frenz semue mule2 pengsan dgr we all johorean ni ckp dlm kelas. siap terjerit2. tp, lame2 diorg ok n ckp suke lak cuz at least diorang kate we all ckp kasar tp ati tak lah teruklah pun . muahaha

  3. Salam.. Dah lama saya tak jengah ke sini yer.. tuan umah sihat?..
    wah.. kita post entri tentang kurang ajar la.. tapi entri sy lagi kurang ajar .. opss.. kita stop pasal tu.. kang sy sedih plak tetibe.. hehehe..

    saya nak cube happy kat sini sket..
    memang memula2 sy pun tak pat nak trima member johor sy ckp mcm tu.. igtkn org mlake aje ckp kasar.. tap sy jumpe ada yg lagi kasar.. kekadang sy rasa.. lbih kurang sama aje ayat2 kasar yg dgunakan dari dua2 tmpt ni.. makin lama.. leh trimalah.. ada masa sy tegur gak bila keadaan tu tak sesuai.. hehehe.. apa2 pun.. lain2 tempat lain2 caranya.. tak gitu.. (^__^)
    .-= Faarihin´s last blog ..Anak Kurang Ajar!!! =-.

    • hehehehe. my mom ramai sdare melaka. mmmg style diorg lagi ganas dr kami. terlopong biler diorang panggil saya betina dulu. ad ke patut???? dah cam kucing lak. wahahaha

      tp, dah style diorang camtu 😛
      johorean bukan smua kasar. jb ramai lah kot. tp, macam komen atas tuh…ikut family jugak. my family mmg kasar style..so, itu yg terkasar tuh. haha

  4. raserasenyer contoh yang di beri tuh mcm satu malaysia je yang pakai…. hurmm~~~

  5. sial gile ko! <— selalu kena ngn dak2 johor..

  6. haha, sama dengan nasib orang dari kelantan.. loghat kelantan mmg terkenal dengar kekasaranya, so klau sapa-sapa tak penah dngar pahtu pegi kelantan jangan terkejut dengan panggilan, woi, nate, dan macam-macam lagi.. bukan bermaksud kasar tapi dah terbiasa.. hehe
    .-= izzat aziz´s last blog ..Why I Hate to Hate Blog =-.

  7. wahaha,..nice post..org negeri melaka pon mengalami masalah sama..cheer up.

  8. wak lu stands for Tak baik cakap macam tu?? now i know!!haha..dlu my frens slalu ckp kt i wak lu wak lu. benci aku denga haha.
    .-= Afra Yuri´s last blog ..Sabah: Day 3 =-.

  9. weh….

    aa aa a aa akkk uu b u uu u d d dd akkk jo h o r 😛
    wakkaka tapi wa rase betul la cakap lu.. tapi mana mana negeri pun sama kot.. hahaha

  10. org luar mestilah rasa org johor ke,org pntai timur ke,org utara ke kasar..ye lh sbb x faham sgt esp kalau trg dan kelantan..tp sebenarnya takdelah kasar mana pun..cuma sbb tak fhm, so katalah kasar.
    .-= Annesa´s last blog ..the good old days =-.

    • aku rase, org kelate cam lembut2 aje…xtau lak aku tang mane diorg kasar..aku cume xleh terime die panggil gurlas betino aje.heheh. kalo org utara aku mmg dah set style bahasa kasaq. so, aku no hal.

      pastu, bile org ckp jb kasar..aku plak cam terpinga-pinga. itulah org kate…mengate org aje lebih, aku pun same gak. muahahaha

  11. since aku duk jb ni pun, aku banyak terasa jugak dengan cara orang johor cakap. fuh +___________+
    dorang memang kasar kot.
    .-= Rara´s last blog ..Surat untuk readers =-.

  12. xpernah dgr la plak org johor kasar…ckp bnyk ada la…x behenti2 cakap..puas aku…ditambah gelak nk pecah perut lagi…bosan ada la…hahaha…
    .-= syinrayafa´s last blog ..Menjadi kegilaan DSLR… =-.

    • hahaha. tak pernah lak aku dgr johor byk cakap cuz stau aku bab manusia byk cakap ni..semue negeri ade. lagi2 kaloo keturunan die kepoh set2 wat mesyuarat tingkap sllu..mmg lah. aku pun boleh pengsan. tp, seb baik family aku tak kepoh. in fact, sebab aku dah kejam sangat..sampai kalo org ckp non stop ngn aku…aku leh blah trus n say stop ckplah wei. hehhehe

  13. ntah la ek.. xde member org jjohor kot.. awek ade ler.. hehe..
    .-= ezany´s last blog ..♥ 21 Oktober ♥ =-.

  14. ganas! ganas! wahaha.

    nasib baik aku byk campur dgn org jawa. jadi neutral sikit ha3. dilahirkan dan dibesarkan disini, dah lali dengan keadaan macam tu. ayat yang dijadikan contoh disini boleh kira lembut lagi.

    tak dinafikan cara or gkat johor ni bercakap menampakkan kekurang ajaran. tengok bebudak skang lagilah.

    tapi hati baik he3
    .-= megat´s last blog ..Suara Yahoo! Tenangkan Fikiran Dan Redakan Stress!? =-.

    • bukan kurang ajaran, tapi tak apply kan ape yg diorang belajar. hehehe. cam gwe jugak. belajar sekolah agame tak hengat dunie sampai darjah khas. tapi, perangai n cara cakap macam org tak pernah g sekolah kadang2. muahaha

      its depends lah kot. cume, style cakap tak boleh disamakan dengan hati di dalam 🙂

  15. takut nk kwin dgn org johor..hahaha ganas2
    .-= x-po´s last blog ..KES BUANG BAYI: SAPE YANG SALAH? LAKI ATAU PEREMPUAN? =-.

    • thats y, orang Johor pun takut nak kawen ngan timur. hehehe. jarang sangatlah unless kalau dah tergedik sangat tu lain cite ar..tp, mostly ramai kawen ngn johorean jugak or at least KL.

  16. kah3 aku pown di kelilingi dgn org yang bercakap kasar dowh! tak penah pown cakap elok2.. jadi x kesah pown.. aku pown slumber jek kan.. kadang2 paggl org ikowt suke “wei sengal!” “bongok ar ko nie” hak3.. tu baru sikit kang masuk member2 lagi pewh! “mak kau” “sial, bakbi,” sume ada.. aisyeh.. aku pown sendiri owg johor.. kawan2 aku pown ramai johor.. jadi agak besh jugak.. keh3 bukan johor je kasar.. melaka pown sama.. n9 pown.. sebabnya makcik aku melaka cakap dia pewh! menusuk je.. abg ipar aku n9 amik kau cilaka, haram jadah sume kene.. hak3 jadi bese2 saja apa perkataan2 di atas tu.. ^__^

    ( yang skema2 je kowt x leh kasar2 nie ) ho3

    • ko cakap camtu cuz ko pun org johor.hahahaha! so, no hal wei. actualy, aku tak kesah pun kalau org panggil aku wei ngok ke wei Dol ke, wei pompuan ke…

      alah, for me…itu sekadar style aje. tapi, kalau dah type sensitif tingkap 18 tuh..kau panggil die terkuat sket pun dah wat muke nak nangis. kecik ati konon. hahaha.

  17. wah…
    dah lama aku tak dengar ayat2 nie….
    dok kl nie lagi la…
    macam2 dah bercampur…
    malaylish….
    .-= iorichee´s last blog ..Perubahan hidup di kampung dan bandar…. =-.

  18. hahaha…!! aku pon pernah kena bende sama. Aku dok kat perak… tapi, style aku cakap bukan pure perak. aku gune loghat utara. Campor plak ngan mak aku org melaka. tapi yg gne loghat negri sembilan. tambah plak muka aku yg sememangnya jenis buat dek je.

    ramai member aku biasa dah… kalo ckp ngan aku & kalo aku kasar sikit, maksudnya aku gurau sbenarnya. Tapi, de juga member2 aku yg baru2 knal trus kecik ati. wahahahaha! aku trus straight ckp, “sorry kalo ko kcik ati… aku memang style ckp mcm ni. ssh sikit nak ubah”. 😛 slalunya lpas tu spatutnya ok dah…

    geee~ 😀

    • yes! aku pun terpakse say sorry now ngan member2 awal2 lagi. cuz, masing2 dah wat muke macam takut2 aje kan?? hahaha. tp, mule2 aje diorang rase cam aku kasar tapi kalau dah kenal ngan aku..ok aje

  19. Wei .. susah giler nak komen, kena jawab soklan Matematik pulak! Sengal!! Hih hiii … Ada kasar ka?
    Weh, jom join kontes Free Handbag
    .-= Precious´s last blog ..Tweet and Win a Prize =-.

  20. ada jugak membe tegur bila sy ckp
    “wey,sini jap”…(awak,datang kesini sebentar)…
    Dia kata “wey” tu tlalu kasar…kasar ke??biasa je…isk2..
    afte ni guna bahasa baku baru tau..
    .-= OranGe´s last blog ..m&m =-.

  21. relax la…
    melaka pnye bahase lagi rawk lahanattttttttt…
    gyahahaha~
    .-= hellioz´s last blog ..10 types of annoying blog =-.

  22. ko buat istikharah pasal kompius nak panggil [email protected] ke?
    ko penah dengar org johor ngan kelantan tak ngam tak?
    arini pulak aku dengar teori baru org johor rude..
    hm nonsense lah sume tu..
    jgn sebab 2-3org membe kite rude dah satu johor kene tempias..
    kawan2 aku satu malaysia mari..takdenye particular trait utk setiap negeri..
    .-= izwan7´s last blog ..11 Funny signs =-.

    • pasal kelantan n johor tak ngam tu sampai now actually. tp, itu bukan smeue orang. tu aku gelar as orang mengader2. tak reti bersosial. same lah tu..baik org kelantan ,baik org Johor. same aje

      aku nyer kawan baik from kelantan. memang aku ngakulah..ade adat die yg aku cam xpuas ati..sllu gak aku persoalkan..awat xleh wat ni..wat ni lak asal xbley..tp, biler die terangkan n kite kene take it easy lah kan…

      lain tempat, lain carenyer. die pun ade mase hangin ngn aku cuz ckp aku kasar ngn die..tp, pas aku terangkan..yg aku just ckp kasar tp xmaksud ape2… no hal aje

  23. Ckp kasar ni tgok adab sopan org tu je. X pyh tgok negeri. Takpe la ckp kasar mane pun, jgn panggil mak sendiri dgn nama dh la. Tu kurg ajar namanye. Haha. Kena sumpah jd batu kang.

  24. Mereka sudah lama berbahasa begitu. Dorang tak maksudkan apa yang diluahkan dari percakapan. kalo sensama kawan-kawan memang da biasa sebegitu. alah senang citer, sekadar gurau-gurauan huhu =P

    • yes, bak kate kawan aku from KL…kalau aku panggil die “bodoh” maksudnyer aku panggil die “sayang” sebenarnyer. muahaha! mangkuk ayun giler budak itu

  25. wan

    ko wat ayat suci2 je la dlm blog. baru kesopanan dan kesusilaan. >:)
    .-= wan´s last blog ..Tuanku Muhriz installed 11th Yam Tuan of Negri Sembilan =-.

  26. baca tittle rs mcm nak mengamuk “apa kes neh nak kutuk2 org johor lak?” sekali tu penulis entry ialah org johor jugak…terus tak jd nk mrh..huwakakaka.

    gurau2 @ ckp2 kasar adalah bg menunjukkan kemesraan kami rakyat johor yeahhhhh!!! =D
    .-= CikChelsea´s last blog ..GUESS by Marciano =-.

  27. Pingback: Ini Caranya Kalau Perlu Deal Dengan Spesies Rude People. Cool Babe! | HIDUP BERANI UNTUK GAGAL | Lizarazak.com

  28. Memang nampak kasar..tapi hati lembut..Rasanya berbual dengan orang Melaka lagi kasar kot..Takper laa..bukan nak apa, just nak mention, Orang Johor memang cam ni. Bercakap ada kasar sikit…tapi hati baik..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge