Ketupat atau nasi himpit?

Hehehehe. Tak lama lagi,nak raya kan? Lama lagi sebenarnya, tapi sebab aura lagu-lagu raya dekat radio Singapura buat saya terexcited pulak tetibe.kahkahkah! So, apa kata kita sembang pasal makanan ruji pagi raya…mau kah?

Mahu ke tak, saya tetap nak cerita.haha.

Ok, agak-agak raya kali ni korang nak masak apa? Hidangan apa pagi raya? Kalau dulu, makanan wajib sudah semestinya ketupat kan? Tanpa ketupat, tak meriahlah pagi raya.

No ketupat, no raya ke?hmmm

No ketupat, no raya ke?hmmm

Itu dululah.

Sekarang. Korang rasa perlu sangat ke kita nak susah  payah anyam ketupat ek? Ke better rebus saja nasi himpit yang super duper kacang peas aja nak siapkan. Macam masak megi kari. Kahkahkah! Bukan saya yang kata, my mom woo.

Nampak sangat mak mulai malas.muahaha!

Honestly, saya tak suka sangat ketupat. Mungkin sebab saya tak suka dengan keadaannya yang agak basah and melekit kadang-kadang kalau sudah setengah hari woo. Korang sure tau kan? So, saya tak suka sangat. Kalau ada 50 biji ketupat, saya makan tak sampai 10 pun.huhuhu.

Lain pulak kalau my mom masak nasi himpit! Wah, asyik-asyik kena rebus baru. Muahaha! Rasanya nasi himpit lagi best kot rasanya. For me lah. Mungkin kita berbeza pendapat.

Nona atau cap adabi pilihan hati? Saya, nak Nona!

Nona atau cap adabi pilihan hati? Saya, nak Nona!

Saya tahu, ada sesetengah family yang tak pernah tinggal masak ketupat kan? Kiranya ketupat tu penting lah untuk sarapan pagi raya woo. Siap anyam sendiri tuh! Pergh! Terpegun saya orang macam ni.gegegege.

Family saya rasanya sudah 6 tahun tak masak ketupat. Lebih tepat lagi, selepas pemergian ayahanda. Bila hilang satu ahli keluarga, otomatisnya raya tidak semeriah dulu. Ahaks! Jadi, apa sangatlah dengan ketupat tuh.

Cuma, saya tak boleh terima kalau my mom tak masak lauk ayam masak  merah and sambal kacang with lodeh!!! Huwaa!!! Kalau yang ini tak ada, tak payah raya pun taka pa lah.kikiki.

So, korang macam mana? Tahun ni anyam ketupat ke? Ke kita serupa, menggunakan khidmat nasi himpit cap Nona? Wakakaka!

Psst: yang ini apa? Sama ke rasa dia dengan ketupat biasa yek?uhuhuhu

What is this?

What is this?

No ketupat, no raya ke?hmmm

Artikel Popular

  • No Related Posts

35 Thoughts on “Ketupat atau nasi himpit?

  1. sy pun xbrp mkn ketupat…

    tp, kalau gadis pujaan hati suapkan makan ketupat…. daun2 ketupat tue sy sanggup mkn… huhuhuhu :p

  2. aku ske ktupat gak… nasik impit pon sama… tapi, antara 2 tu; aku lagi suke ketupat… :p

    namun begitu, aku bkn nye penggemar yg fanatik pada those food… sebabnye? sebab AKU GILA BABI SUKA MAKAN LEEMMMAAANNNGGG!!! wahahahaha! :D

    x tau nape… member aku sorang pon x suke mkn… aku ni memang taste pelik kot. :)

    kalo kat kampong aku, ktupat tu kak sedara yg buatkan… kalo kat umah, jgn haraplah rajin sgt nak buat… nak masak rendang ayam ngan nasi impit pon hampir mkn masa 1 hari… alas3x…

    dlm gambar tu aku x tau nama spesifik dia.. tapi, aku ngan nenek aku still panggil ketupat… tapi… ketupat 3 segi… :p serius!

  3. zaman semakin moden. semuanya dibungkus dalam plastik. mungkin 10 tahun akan datang ramai yang tak tahu nak anyam kulit ketupat dari daun.

    • kahkahkaha!! tu tak yah tunggu 10 tahun. now, pun dah ramai xtau nk anyam ketupat dah woo.org itu gwe.kahkahkah!

      tapi, boleh je belajar. 2 jam pandai dah:)

      • 2 jam?… pergh… itu kalo memang tgn lembut… kalo org tangan keras mcm aku, 2 minggu agaknye baru dapat skill… itu pon rupe ketupat tu aku agak mst nampak keras gak. wahahahaha! :p

  4. kitorang wajib ketupat. cam ko cakap la takde ketupat tak sah. anyam la ramai², nasib sume tau anyam. lain woo rasa dia dengan nasi impit. takde kick la kiranya bila tade ketupat nak cecah ngan kuah kacang n rendang daging waaaaaaaa asal aku cakap sume ni. baru kul 837am!

    • kahkahkah!!! ade orang dah lapo, muahaha! sure seronok anyam reramai. aku sker anyam gak. cume, nk blajo ngn my mom susah siut,

      die kidal. aku kanan. adoi. terpusing2 macam roller coaster woo.kahkahkah!tapi, ketupat xleh simpan lame kan?

  5. aku pn x suka mkn ketupat heh. die melekit nk bukak die pn haih menyusahkannn aku.

    wehh aku suka yg dlm pic tu, ketupat daun palas. best gila wehhhh :P aku suka tu dr ketupat biasa. ngee eh lemang pn melekit tp aku tatap suka.

    ketupat, mintak maaf, kalau ada 10 biji aku mkn ko satu biji tu tp belah setengah :P kah kah kah

    • kahkhakah!! kite bley jadi geng wei. ko sangat faham masalah aku ngn ketupat itu. muahaha!!

      hah, ye kot. ketupat daun palas. tapi, die manis2 sikit kan wei? sedap woo. tahan lame sket rasenyer daripada ketupat biase.

      ya Allah, aku lapo :P

  6. raya x pernah pon familiy aku buat ketupat..
    biasanya bile dah jalan2 gi umah sedara br jumpa ketupat..
    kalo pagi raya, family aku salu makan nasi ayam je..
    moden tak?
    haha…

  7. pergh! masak nasi ayam tuh. hebat2. wahaha!! kalo family akk ipar aku lagi mantap woo. siap nasi beriyani pagi2 raya woo.

  8. hoho…
    wordpress dowh..
    hebat2…
    haha

  9. lambat lagi…..
    ketupattt … sedapppp…

  10. saya suka ketupat!!!

    ^_^

    ehem ehem, bau cat rumah baru ada lagi ni..

  11. hohohoho! ketupat palas yang 3segi tu.. aku sama macam ko weyh!
    x suke sgt ketupat.. lebih suke nasik impit adabi tak pown nona.. mana2 je x kesah pasal 2-2 sedap.. huhuhuhu! ke pasal mulut org bandor?? wkakkakkaka! x kowt! lodeh, ayam masak merah mesti kene ade.. kuah kacang aku x kesah sgt kalo x dek.. hehhehehhe

    • lodeh tu makanan wajib org Johor woo. aku takleh nak rase raye kalo xder lodeh tuh.muahaha!!! kuah kacang tu cuz abang aku gedik2 lak nak, aku tumpang 2 kali aje.ahaks!

      so, kompem naa tu gambo ketupat palas?rase die camner????

  12. nasi himpit kot…x melekit…
    pas2 bley makan ngan kuah kacang..sedap2…
    x sabar lak nak raya..

  13. heee. nice blog ohh. dah guna domain ohh lizz. bjaya bjaya!

    eh eh. au sikit itu ketupat :)

  14. fuh ketupat..!! klu ada 50, 49 ak makan..ditmbah ngn kuah kacang..peeerrrggghhh…laayyaaannn…

    X sabo plak rsanya nak blik umah…MAaaakk..!!

  15. lemang ler paling best…ketupat pun best gak,tapi2 banyak ketupat..ketupat duan palas yg paling enak..ahak.ahak..

  16. hohoho… ketupat saja tanpa cecahan yang power akan membuatkan aku hanya menelan air liur, takkan mau cecah ngan kicap , sostiram atau sos cili.. hehehe….
    eh, yg segi tiga tu …aku pernah makan..lupa apa namanya..yg ni kategori boleh makan begitu saja (cam nyanyi lagu gardenia)… rasanya ada manis2 sket… kalau tak silap la.. kat sabah ada camtu

  17. salam ramadhan liza, erm klo saya lebih suka mkn lemang n rendang..hehe boleh gak ke..:-D

  18. Pingback: Kalau boring, tengok porno sini | Lizarazak.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Post Navigation