Mulai hari ini, kita putus sahabat. Titik

Menyentuh soal persahabatan memerlukan saya untuk benar-benar bijak sebelum mengutarakan setiap pendapat dan kata-kata di sini. Kadangkala, manusia alpa dek melayan kehendak jari mulus (jari saya tak mulus sebenarnya.haha) untuk mencoret.

Jadi, sebelum terlepas pandang menyakitkan hati sesiapa..mohon maaf dulu naa. Gwe manusia biasa.hehehe.

Sering sangat saya dengar kata-kata ini. “andai kita ada 1000 orang teman sekalipun, belum tentu ada di antara mereka yang layak bergelar sahabat kita”. Ya, saya setuju.

Kalau dulu, saya manusia yang sangat mengharapkan adanya sahabat di dalam hidup saya. Sentiasa di sisi saya tika saya sakit, dan member semangat sewaktu saya melewati waktu jatuh di dalam hidup. Itu dulu. Semasa dibangku sekolah.

Mungkin masih belum cukup dewasa untuk saya fikirkan tika itu. Tetapi. Dek kerana saya dibesarkan dengan seorang ibu yang sangat-sangat bertanggungjawab mendidik saya ilmu dan hukum hidup, saya terlalu matang jadinya.

Saya beruntung kerana mendapat teman baik yang happy go lucky ketika dibangku sekolah. Shes very smart person. Kami tidak pernah bergaduh. Yes, till now. Saya tidak pernah ada masalah dengan that girl. Andai ada pun, Cuma hal kecil. Hal rebutkan kerusi barangkali. Hahaha

Entah. Apa punca dan di mana silapnya. Seseorang muncul di dalam hidup kami. Secara terang-terang merampas teman baik saya. Katanya, dia tiada teman lain.

Saya pasrah. Memikirkan perangainya yang tidak akan ada manusia yang sanggup tahan, saya mengalah.

Teman baik saya sedari form 1. Saya serahkan padanya bulat-bulat. Puas menahan sedih kerana pusing memikirkan “how come perlu wujud manusia macam ni atas bumi Tuhan…”. Syukur saya Berjaya melewati masa-masa itu dengan cukup sempurna.

In fact, terlalu sempurna . Mereka menjadi sahabat dan saya melihat mereka sehari-hari. Datang seorang teman.. entah apa yang dilihat dalam diri saya. Dia pegang tangan saya dan berkata “Liza, aku tak pernah ada kawan sebaik kau (sila muntah sekarang kalau mahu.hahahaha). Boleh kan kita jadi kawan baik.”

Ops. Saya tidak mahu. Saya bukan someone yang senang-senang untuk terima orang lain di dalam rutin harian saya. Tidak sama sekali.

Hubungan dengan teman baik saya tetap ok. Sebenarnya still close macam biasa. Cuma, terpaksa berlakon gara-gara menjaga hati teman seorang lagi itu. Sampai saat ini pun, saya masih berfikir. Kenapa kami yang super makhluk Tuhan yang degil boleh mengalah macam tu aja?

Alahai. Kalau bukan kerana percayakan takdir Tuhan. Tidak berpegang pada Qada’ Qadar Tuhan, pasti saya sumpah seranah kerana terlalu baik waktu itu. WTFish kan?

Masa berjalan. Datang seseorang di dalam hidup saya. Yes. Yang ini saya mengaku dia sahabat baik saya. Shes perfect person untuk dijadikan teman baik. Cuma. Satu kelemahannya. Terlalu mendengar kata-kata orang yang memfitnah saya dan dituduhnya saya merebut kekasih.

Excuse me. Memang betul kata orang dara wanita kita dapat tentukan . Dara lelaki agak susah untuk kita tahu selagi kita tidak mencuba (please matang part ini ok.). tetapi, kalau terang-terang anak “suci” dalam perut itu saya tahu bapanya..tidak ingin saya merasa lelaki itu. WTHell lagi sekali.

Sekarang. Saya punya seorang teman baik. Mungkin akan saya ceritakan waktu lain ya. Not for now.

Bagi saya. Untuk menemui sahabat bukan mudah . Kita perlu tapis dia dari pelbagai segi. Keikhlasan hatinya terletak di mana..Jadi, bila sudah saya temui..saya akan jaga dia. Tidak sanggup saya membuat sebarang ugutan padanya untuk memenuhi kehendak saya.

Kata-kata ini selalu mengundang bahaya. “kalau kau tak datang waktu-waktu penting aku, kita putus sahabat.”

Secara jujur. Saya tidak suka kenyataan begini. Seolah-olah tiada nilai di dalam hubungan itu. Kejadian ini terjadi pada teman baik saya suatu masa dulu. Ingat lagi kan? Teman baik saya yang dirampas oleh orang itu…

Dialog kami semalam:

Dia : Liza, aku dah putus kawan dengan Peah (nama olok-olok).
Me: hah? Kenapa wei?
Dia : Dulu, masa dia tunang and kahwin..dia pernah cakap kat aku..kalau aku tak datang majlis dia, aku ngan dia putus kawan. Aku dekat Ipoh dan dia JB. Aku datang kerana dia. Tapi, waktu aku?? Shes not coming and alas an dia batuk saja.
Me : Seious kau nak wat camtu? Tak kesian kan dia?
Dia: Pergi mampus dengan dia. I dunt care. Starting from now, aku akan berkawan dengan kau aje. Kau tak pernah ugut aku. Dahlah dia pisah kan kita.
Me: (silent)

Kan saya kata. Hidup ni perjalanan yang panjang. Ada macam-macam halangan Tuhan sediakan untuk kita. Dia mahu menduga kita. Tapi, yang pasti. Kalau bukan sekarang, akan ada suatu masa..kita dapat pulangannya. Jangan rasa rugi untuk berkorban. Jangan pula difikirkan imbalannya. Kita sentiasa ada di dalam hati Tuhan.

NotePagiJumaat : Best gila Jumaat kali ini. hahahaha

Photobucket

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

42 responses to “Mulai hari ini, kita putus sahabat. Titik

  1. sarell

    hurrmmm…. hari ini mengechewakan orang, esok lusa dikechewakan orang.

    hari ini merampas hak orang, esok lusa dirampas semula.

    Tuhan Maha Adil. Maha Saksama. rite Liz?

  2. Ynn.

    heee aku pun dh takde kwn sgt skrg ni, mksd aku yg betul2 baik rpt share smua dgn aku.

    tp aku lebih suka kwn dgn budak belog. kdg2 bebas je nk ckp ape hahahahah

    tp boring gila bila tkda bff ni, nk keluar pn tatau dgn sape 🙁

  3. ezany

    ntah la e.. jadikan sume ni pengalaman hidup.. jangan jadi kwn mkn kwn sudah..

    tapi pada sy.. tak kisah la nak kwn ngan sape2 pun.. kita xde hak nak tentukan seseorg tu nak berkwn ngan sape..

  4. lizz

    sarell~wah. tepat sekali. lambat laun, kita akan dapat jugak apa yg kita dah buat kat org..

    cume, im speechless lagi. cuz i tot between i ngan my frenz tu xder langsung dah chance nk be together. i mean, close cam dulu n appreciate each other.

    now, i glad sangat.
    neway, u ade bestfriend?

  5. lumut

    betul lizz,
    kawan sgt penting dalam hidup.
    sbb tuh aku rase nak tampar laju2 je pipi mane2 minah yang agung2 kan balak dari kawan..

    esok kalau balak ko jadi lelaki tamak bak anjing laut..
    kat sape ko nak cari menangis??

    poorraahh..
    rakan mmg berjuta,kawan pula beribu,teman pula ramai..

    tapi..sahabat itu..
    semakin pupus spesisnye..

    jangan jadi anjing laut!
    hehe

  6. MuMMy 2 Haqq

    ehem..adakah ini maksednya teman tapi mesra? hmmm..

  7. SITI RAUDAH HJ AHMAD

    mmg susah nk cri kwan yg jd sahabat..kwan yg btol2 leh tolong kte dlm kesusahan lg susah…aku bru je rse keadaan cam ni..rse sgt la sedih…sampai pk da tak nk pk pasal kwan2 lg…stuju tak klu aku ckp even die kwn bek kite pun tp tak sume msalh kte leh kogsi kan..xspecially fmly prob..?am i rite??

  8. Mr K

    Kau dah kawin ke

  9. Reen

    Sarell,

    Pasal rampas merampas hak orang ni. Aku nak beritahu pasal kisah En. Azizan4444 yang mencuri hal orang lain.

    http://www.akubetul.com/2009/08/aku-jadi-mangsa-plagiarism-lagi.html

    Sedih!

  10. abdus

    persahabatan. hmm. you know the story. 🙂

  11. Fiq

    i agree with u lizz… bkn senang nak cari teman yg sejati..

    sgt senang mendapat 1000 kawan untuk bergembira, tp begitu sukar utk mencari walau seorang teman berduka, berkongsi air mata, berkongsi kesedihan…

  12. lizz

    Ynn~alah.ko kan ade boyfie beb. relax ar. tapi,kalau tak silap..aku cam ade terbace kat ur blog..

    ko ade prob ke ape ntah ngn ur bestie ko dulu ek?

    bloggers?aku ok for now. cuma, nak too close sampai share all blum lagi 🙂

  13. lizz

    ezany~memang. tapi dalam my case..i rasa macam ntah ape2 aje. macam xder org lain aje that gurl nak buat teman baik..

    bestie org pun nak rembat.haha.tapi, benda lepas..biaq ar 😛

  14. lizz

    lumut~huwaa!! aku tensen btul ar. ko still mentioned about anjing laut woo. haih. siapakah itu:P

    entah ek. for me, even aku suker cari kawan baru..tapi, bukan semue yg ngan mudah aku nak trust and konon2 leh jadi close super.

    sahabat for me tak perlu nak diungkapkan. just let it be. biler dah selesa each other..then, kita tau sapa teman baik kita 🙂

  15. lizz

    MuMMy 2 Haqq~Teman Tapi Mesra? nopelah. itu kalau teman baik saya lelaki kot lebih sesuai .hehehe

  16. lizz

    SITI RAUDAH HJ AHMAD~for me, bila dia sahabat aku, dia layak tau hal2 family and evertyhing pasal aku. itu cara aku bila dah percayakan someone.

    tapi, dalam masa 25tahun hidup aku, cuma 2 orang aje aku percaya sampai camtu. boyfie pun aku tak pernah caye cam tu.

    tapi,jangan buat camtu ngn mudah. bahaya. bukan semue orang boleh susah sama2 kite. SANGAT SUSAH,cayelah 🙂

  17. lizz

    Mr K~nope. im single. kau?wakakaka. soklan balas 😛

  18. lizz

    Reen~kamu salah blog untuk utarakan isu itu ek? sorry.saya tak tahu cerita apa2. jadi, hope u all boleh settle kan baik2 ok 🙂

    have a nice day

  19. lizz

    abdus~yeah. sorry. tak bermaksud nak buat u sad, adik 🙁

    hey! find someone else lah and cite kat i nanti.hehehe

  20. naqiubex

    Macam lawak pulak part nak muntah tu…

    saya mungkin tak faham apa yang cik hadapi… tapi pada saya..

    bila kawan tak payah rapat sangat…
    Asalkan banyak kawan tidak perlulah sehingga terlampau terikat dengan seseorang…
    Tidak perlu juga putus kawan…
    Kadang kadang ini semua kerja syaitan.. jangan kita tunduk dengan helahnya.. Wallahualam..
    maaf kalau ada apa apa yang buat cik tersinggung..
    friends?

  21. lizz

    fiq~huhuhu. yeah. lepas ape terjadi, aku agak susah nak cari2 bestfren ni. for me, if die btul truely frenz kite..akan ade jalan untuk kita jumpa dia

    bukan skrg, maybe later 🙂

  22. Att Ashburn

    uih..extreme pnye kawan..syukur pnye kawan baik susah sng.. xdtg waktu kawin pon xpe, tak putus sahabat lg…xkan nak nilai persahabatan dgn event mcm 2 kn.. slalu doa bestfriend saya ni jd kawan dunia akhirat

  23. ansaree

    pelik kan bila ada org suka2 je amek kawan org.. cari la kawan sendiri.. xpun kalo nak kawan, kawan la leklok.. ni tak, buat plak orang gado.. bes agak nye jadi perampas kawan.. Tuhan balas nnti tau la..

    sori.. sedikit emo soal kawan ni.. sekarang seyes malas nak kawan rapat sgt ngan sape2 pun.. kawan dengan ibu dan adik2 je..

  24. izwan7

    alahai,sbb tak dtg majlis kawin je putus kwn?
    oh semurah itu nilai kawan.

  25. delacroix

    Topik kamu agak berat hari ini buat saya. Apa yang kamu ingin saya komen mengenai sahabat? Terus terang saya katakan, saya tak boleh hidup tanpa golongan ini. Mereka orang yang paling hampir dengan kita selain daripd keluarga. Mereka lah penyimpan mohor besar rahsia-rahsia kita. Tempat kita mengadu serta berkongsi cerita suka duka.

    Saya pernah putus sahabat. Secara rasmi mahupun tidak. Dua-dua situasi pernah saya rasa. Tapi kedua-dua hubungan itu, bukan saya yang putus kan. Tetapi saya yang di tinggalkan. Sadis sungguh!

    Benar..susah untuk kita mencari teman yang benar2 berkualiti. Geng2untuk bergelak sakan…keliling pinggang senang saja nak carik. Tapi yg sudi mendengar luahan hati kita..yang sanggup menyapu airmata kita, malah memberi bahunya untuk kita menahan tangis…jarang ada di luar sana. Sejujurnya saya sgt serik untuk terlalu bersahabat baik. Pengalaman sangat2 mengajar saya supaya berhati2 sebelum berkawan. Tak jujur, tikam dari belakang..hipokrit..itu antara ciri-ciri sahabat yang paling saya menyampah.Saya tidak lah cerewet atau terlalu memilih. Tetapi saya dambakan seorang teman yg boleh memahami.

    Pasti hari kamu akan lebih hidup dan ceria sekiranya pagi-pagi sebelum kamu mula bekerja… sahabat baik kamu menghantar SMS.."Good morning. Have a good day" atau pun…penghujung harinya.."How was your day so far? Any good things happen?" Tentu kamu akan rasa diri lebih di hargai dan di ambil berat kan?

    Saya redha, andai ada yang berkata "Mulai hari ini, kita putus kawan" pada saya. Saya tak suka memutuskan silaturrahim. Tapi sekiranya hubungan itu menjadi barah dalam hati saya…saya relakan.

    Kawan itu datang dan pergi. Saya boleh cari kawan baru di mana saja. Tak susah pun nak berkawan baru. Tetapi sahabat…yang punya ciri-ciri terbaik, walau ke hujung dunia saya merantau..saya tetap balik padanya..sebab…dia menerima diri saya seadanya…

    Itu kualiti yang saya cari.

    Kamu bagaimana?

  26. lizz

    naqiubex~hehehe. muntah lah kalau mahu 🙂
    no hal punye.gegege.

    yeah. sebenarnya perlu macam itu kot. tak perlu rapat dengan orang sangat. tak terikat. but, for now..saya ngn bestie ok2 aje.

    esok2, tak tau lah…

    friend?sure!

  27. lizz

    Att Ashburn~hmm..untung awak. tapi, itulah..tak semua antara kita punya nasib mcm u 🙂

    actually, its not because of event tu semata-mata. saya percaya ada something between mereka yg buat salah sorg tak boleh nak sabar lagi.

    biler kite bersahabat ni, kene tolerate n perlu ada giv and take juga..if tak, mmg susah

  28. lizz

    ansaree~hmm, kamu ade cite about ur frenz juga ya??huhuhu.

    kadang2, selagi kita tak "terkena", selagi tu kita tak dapat pengajaran idup.

  29. ░♥si lampu neon♥░

    jahatnye beliau.

  30. lizz

    izwan7~beb, ada cerita disebalik cerita di atas. tak mungkin kan aku nak buka pekung kengkawan sehabis mungkin 🙂

  31. lizz

    delacroix~hmm, ikutkan hati tidak mahu saya menjawab soalan kamu beb.hahaha

    tetapi, tetamu mesti dilayan. ok, saya jawab.saya agak cerewet untuk terima someone jadi sahabat saya. tapi, taklah sehebat mana pun yang saya cari.

    setakat ini. apa yang saya ada cukup memenuhi kriteria yang saya mahu. of coz bukan 100%. tapi, 70% ada padanya.

    yang penting, shes not the mulut tempayan punyer type pun dah ok.hahahaha.

    saya pantang orang bukak cerita yang i sampai kan kat orang lain. orang cam tu, jangan harap saya nak kawan even dalam mimpi pun.hehehe

  32. KhairiL's

    kawan kadang2 bt aku rasa kecewa dgn sikap dorg, bkn nk kata diri sendiri bgs tp bila terlampau rapat, kawan mula tikam dr belakang…tu pengalaman aku

  33. ~cik manis~

    diorg akn diblas bnda yg sma jika sakitkan hti kwn.
    juz wait 4 karma

  34. rizputra7

    hurm…dalam hidup aku ler…aku ada ramai kawan,member dan rakan…tapi tak ada seorg pun yg benar2 menjadi sahabat aku…sapa nak jadi sahabat aku????

  35. Precious

    Naik turun ombak kehidupan. Gelora hati manusia. Cuma pastikan kita sentiasa cuba yg terbaik.

  36. lizz

    KhairiL's~memang. case kawan sendiri tikam belakang selalu sangat aku dgr..

    actually, perkara tu pernah gak happen to me. pernah gak rasa tutup hati nkada kwn baik…cuz sakit giler hati time tuh!

  37. lizz

    ~cik manis~karma…yes, percaya pada karma juga. what u give, u will get back.

    cuma, masa proses nak dapat balasan tu je ar..depends. ada yang sakit.ada yang happy 🙂

  38. lizz

    rizputra7~if ko rase ko perlukn sahabat..try find someone lah.tapi, ko jenis yang leh sempoi macam ni, tak kesah xder teman baik…so, no hal lah 🙂

  39. lizz

    Precious~dulu, saya someone yang sangat2 pentingkan kesempurnaan.mahukan yang terbaik. tapi, ternyata..semuanya berpasak pada takdir tuhan juga..

    so, saya serahkan pada Tuhan saya untuk mengatur 🙂

  40. BuDakHutaN

    ades,
    memang bukan senang ntuk cari sahabat yg 'seragam' dan 'skepala' ngan kita…
    kekadang tu , kita akan terus dilupa dan disisihkan… huhuhu…takpalah biar aku hidup sendiri… aiks..cam lagu plak..hhehehe

  41. lizz

    BuDakHutaN~hahaha. relax beb. maybe susah nak cari someone yang btul2 sahabat sejati, tapi kalo tak cari n pakkai redha aje pun xbley gak.sempoi 🙂

  42. meo188

    sedih2…

    layan lagu Hijjaz… "alangkah susah mencari kawan… "

    take care yer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge