History of "404 error page"

Pada pengguna tegar internet sure pernah mengalami kebengangang tahap maksima bila page yang korang cari tiada. Biasanya, message “404 error page” dihidangkan buat tatapan korang semua. kan?

Tapi, korang semua pernah tak terfikir dan tahu asal usul message menyakitkan hati ni?

Baiklah. Orang kata, ada sedikit ilmu..kita kongsi bersama. Jadi, saya pun berpoyo membuat research berkenaan sejarah “404 error page” dan hasilnya ini. Si google bawa saya ke pusat info ini.hehehe


“404 error page” – A common term to every internet users. But do you know from where it comes. In an office on the fourth floor (Room 404), an ambitious group of young scientists at CERN (Switzerland) located the World Wide Web’s central database. When the record of database started to increase, not only the amount of requests grew, but also increased the amount of requests that could not be fulfilled. Generally it occurs, because of requested a file in the incorrect name. Soon these error requests were replied with a regular message: “Room 404: file not found”.

Ok. Itu sejarahnya. Saya tidak tahu pula begini cerita disebalik cacian yang saya berikan setiap kali terjumpa page 404 yang dimaksudkan. hahaha. Apa yang saya jumpa lagi?

Kalau sebelum ini, mungkin korang akan jumpa page 404 yang tidak cun lagi menjegkelkan bukan? Setakat page putih dan ditempelkan dengan message “404 error page”. Tetapi, di dalam website yang saya jumpa ini..ada disertakan beberapa contoh page “404 error page” yang boleh buat saya gelak-gelak.

At least, kuranglah edisi makian.hehehe

Come, saya letakkan di sini beberapa keping contoh saja. Kalau nak tengok yang lain, boleh lah usha sendiri ok. Klik saja dekat sini







Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

15 responses to “History of "404 error page"

  1. KhairiL's

    blog yg guna platform blogspot x de yg ni..tp kalu yg guna wordpress byk gk yg aku jmpa, tp suma yg standard je…

    #yg spongebob tu nmpk cute

  2. fikri {dot} com

    ahakz! aku memang ske main ngan page 404… terkena ngan page tu pon bnyk kali gak. blogspot ni pon bnyk kali aku jumpe page tu… tapi dia design page tu mcm x de pape berlaku. bgs3x…

  3. Rocko Mohamad

    lah,404 tu tngkat 4?oooo….(mengigit jari)

  4. Fiq

    wow… bgus nyer… till now i never found benda camtu…g8 info!=)

  5. lizz

    Khairil's~kan? i love spongebob tu!!! hahaha. giler cute woo.hekhek.

    blogspot tak super sangat macam wordpress. hehehe.

  6. lizz

    fikri {dot} com~itulah..design cute2 and ada yang lawak2..dari nak marah2 cuz tak jumpa page yang kite nak cari..terus bantai senyum.

    creative diorang ni!!

  7. lizz

    Rocko Mohamad~yeah. bilik yang berada tingkat no 4 🙂 hehehehe.

    baru tau?same ler kite.ahaks!

  8. lizz

    Fiq~hohoho. same ler..till now,still rasa cam mystery giler case 404 ni. bilik 404 rupenyer.kuikuikui

  9. ezany

    dah tau gak pasal page 404 ni boleh customize.. byk web yg popular buat cantik2.. sgt kreatif..

    tp blogspot xleh buat lak.. sedey.. :'(

  10. naqiubex

    Hhaha.. very nice.. every of them!

  11. izwan7

    oh baru tau..hehehe
    kalo kua beby nangis tu terus tak jd nak marah..

  12. lizz

    ezany~hehehe. rasanya, we need hosting sendiri lah utk customize page 404 kite tuh:)

  13. lizz

    naqiubex~kan?nice and funny jugak.ohohoho

  14. lizz

    izwan7~hehehe. yeah. for me lak..kalau kuar muke2 kucing sure terbantut nak marah.wahaha

  15. meo188

    menarik2… huhuhuuh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge