Film Butterfly (2008)

Produksi : Melly Goeslaw Pictures, Maxima Pictures and Cinema Factory
Sutradara : Nayato Fio Nuala
Pemain : Andhika Pratama, Poppy Sovia, Debby Kristy, Adeff


Tia (Poppy Sovia), Vano (Andhika Pratama), dan Desi (Debby Kristy), tiga mahasiswa yang mengawali persahabatan sejak berkenalan di kampus yang sama. Kemana-mana selalu bertiga, padahal sifat dan karakter mereka berbeda. Mungkin, itu justru yang membuat persahabatan mereka makin erat. Dari ketiganya, fisik Desi yang paling lemah. Apalagi jika dibandingkan Tia yang meski sama-sama wanita tapi lebih tomboi. Dalam banyak hal, Tia jadi lebih protektif terhadap sahabatnya yang satu ini. Ia tak akan membiarkan Desi menderita. Beberapa adegan menunjukkan perhatian Tia yang tercurah pada Desi. Vano sebenarnya ditaksir beberapa wanita, namun ia menjadikan 2 sahabat wanitanya sebagai tameng. Ia lebih nyaman bermain dengan mereka dan tak peduli perkataan banyak orang.

Sebagai hadiah ulang tahun, Tia dan Vano menuruti keinginan Desi yang ingin melakoni perjalanan panjang bertiga. “Sampai ke ujung Jawa,” begitu cetus Vano mengutip kata-kata Desi yang berulangtahun ke-20. Perjalanan bermobil membuat persahabatan mereka lebih bernilai. Mereka lebih memahami makna persahabatan, cinta, serta kehilangan. Banyak hal yang mereka lalui selama perjalanan. Bukan hanya bersenang-senang, pertengkaran gara-gara masalah sepele pun mereka alami. Terkadang perjalanan mereka tersendat gara-gara kesehatan Desi menurun. Sejak awal berkenalan, Desi dikenal sering mimisan. Namun tak seorang pun bisa memaksanya memeriksakan diri ke dokter. Hanya Desi dan keluarganya yang berantakan yang tahu penyakit sebenarnya.

Komen Aku:

Not bad cite ni..nyesal gak dok peram je vcd cite ni..hahaha!! aku saje2 beli,so time2 aku bosan tahap zoo..aku layan ar kan…hehehe!! Pelakon cite ni..Andhika ngan poppy tu aku dah pernah tengok diorang nyer acting dalam sinetron kat channel Indonesia…biase2 je acting diorang…yang Debby tu,im not sure lah..ade iras2 ayushita..cerite ni kene tengok betol2 coze kalo tidak,memang tak pahamlah coz byk flash back. Pastu pade sape2 yang rase2 nyer tak berape nk open minded about hubungan sejenis dan sewaktunyer..tak digalakkan tengoklah..actually cite ni about kasih sayang…persahabatan..and LIFE!! touching part2 last…dimana Desi akhirnya mati….

Apa yang menarik lagi,film ni punye OST..sesuai gler ngan cite ni..and..aku terjatuh hati dengan tempat dieorg shooting..muahaha!!! tak tau name tempat tuh…tapi,Damn!! cantik…

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge