Ayat-Ayat Al-Quran Sebagai Doa

Dekat page Al-Quran Pelangi Murah kali ni saya ada kongsikan beberapa ayat dalam Al-Quran yang boleh kita amalkan sebagai doa harian. Saya dah tak ingat mana sumbernya tapi saya ambil di Facebook juga. Mudah-mudahan perkongsian yang ringkas dan tak seberapa ni berguna.

AYAT-AYAT AL-QURAN SEBAGAI DOA 

Untuk elak suami/isteri dan anak-anak bergaduh :
Surah Al Baqarah – Ayat 102

Anak-anak pandai belajar :
Surah Al Anbiyaa’- Ayat 79

Anak-anak lembut hati/elak panas baran :
Surah Al Anbiyaa – Ayat 69,
Surah Al Hasyr – Ayat 22-24

Anak-anak malas sekolah :
Surah Toha ayat 1-5

Ayat pendinding :
Ayat akhir surah At Taubah

Bagi anak-anak yang suka keluar malam :
Surah Ar Ruum Ayat 31. Baca 33x

Untuk jadi pendinding rumah :
Surah Al BAqarah dibaca & tiup pd air dan spray keliling rumah.

Saya ada lagi senarai ayat-ayat Al-Quran yang lain tapi untuk kali ni, saya kongsikan yang ini saja dululah ya. Kalau bagi semua nanti, pening pulak nak cari ayat-ayat dalam Al-Quran. hehehe! Kalau rasa perkongsian ni bermanfaat, bolehlah panjang-panjangkan artikel ni.

Hari Raya Paling Suram

Tak tahulah kenapa, rasanya raya kali ni memang tak semeriah tahun lepas. Mungkin sebab kita pun masing-masing masih tak ada mood nak beraya sakan selepas berlakunya beberapa peristiwa tak berapa nak best untuk negara kita ni, salah satunya nahas MH17 yang terhempas tu.

Dah jadi macam badi pun ya juga. Saya pun macam takut nak naik pesawat buat masa terdekat ni. Memang ajal tu ditangan Allah tapi kalau dah takut, nak buat macam mana. hehehe.

Berbalik pasal isu hari raya kali ni paling suram dan tak meriah sangat. Biasanya, dekat taman perumahan kami tinggal ni meriah dengan bunyi mercun. Tapi, kali ni tak lama sangat. Kalau ada pun, masa minggu pertaman raya je haritu. Lepas tu dah jadi sunyi sepi macam taman tak hidup. Boring!

Tapi tak tahulah kalau dekat kawasan kampung-kampung tetap meriah cara sambutannya. Al-maklumlah saya tak ada kampung nak balik beraya. Kesian betul dekat diri sendiri. Nasib badan. Raya anda semua macam mana pulak? Tetap meriah macam tahun lepas atau sama macam apa yang saya rasa? suram jugak?

Nampak gaya Malaysia masih lagi dalam keadaan berkabung. Nak sambut raya meriah-meriah sangat, rasa bersalah dan simpati pada keluarga mangsa-mangsa nahas MH17. Bila tak sambut sangat, macam ni lah jadinya. Raya, tak serupa raya. Open house pun memang tak banyak tahun ni. Maka, kenalah redha saja.

Minta Maaf Versi Kosong-Kosong

Ini semua penangan Adik Iklan Hari Raya 2014 Telekom Malaysia yang comel sangat minta maaf versi kosong-kosong. Tahun ni saya tengok ramai betul yang guna style adik comel ni minta maaf bila bersalaman dengan saudara mara termasuk saya.

Spontan je pun. Kakak-kakak ipar pun sama. Kalau tahun-tahun lepas, biasanya ayat lebih panjang, tapi kali ni penangan iklan raya Telekom Malaysia 2014 ni, semua dah jadi kontot. “kosong-kosonglah ya”. hahahaha! Senang hidup zaman sekarang. hehehe

Kalau anda nak tonton video iklan raya Telekom Malaysia 2014 bertajuk “Adik” ni, anda boleh search saja di Youtube atau kalau malas macam saya ni (hahaha!) boleh juga tonton di blog hootoh.my yang ada masukkan video iklan raya ni dalam post mereka baru-baru ini.

Rasanya, adik comel dalam iklan raya TM 2014 ni akan “laris” lepas ni. Saya tak berapa pasti samada adik ni memang pernah berlakon dalam mana-mana drama ataupun belum. Tapi, kalau belum pernah, rasanya lepas ni dah boleh ganti adik Mia Sara kot sebab sama comel dah ni macam Mia juga.

Oklah, dikesempatan ini, saya selaku pemilik blog yang tidak seberapa nak glamour ni tetap nak minta ampun ya pada semua pembaca dan peminat (dasar perasan) blog Lizarazak.com. Pastinya sepanjang saya berkongsi maklumat di blog ini, saya ada terlepas kata-kata yang mungkin buat sesetangah pembaca rasa marah dan kecil hati. Saya minta maaf “kosong-kosong” ya.

 

Tenangnya Keluarga Mangsa Pesawat MH17

Sudah kecoh isu pesawat MH17 yang terhempas selepas dikatakan ditembak semalam. Walaupun tiada ahli keluarga yang terlibat dalam insiden tragik ni, tapi sebagai manusia mestilah saya pun sedih dan terkesan juga. Sama macam anda semua. Kita semua ada hati.

Setiap jam saya tonton berita terkini dekat tv. Paling tak nak kalah bab berita terkini konon-konon mestilah berita dekat ASTRO AWANI. Dia punya tahap ulang tayang berita yang sama adalah selang 15minit. Sampai dah naik hafal. Tapi, biarlah. Kalau dah bosan, saya tutup tv.

Entahlah, mungkin saya je agaknya yang perasan hal ini atau mungkin anda yang lain pun perasan juga? Saya perhatikan, ahli keluarga mangsa yang ditemuramah kali ini nampaknya macam “orang-orang alim”. Kenapa saya cakap macam ni? Cara mereka pada saya sangat tenang bila bercerita berkenaan mangsa. 

Sampai 1 tahap, saya pulak yang keluarkan soalan kurang bijak dekat ibu saya “mak, kenapa makcik ni relax je anak dia meninggal?”. Ibu saya jawab spontan “orang ada ilmu agama, tahu takdir ni kan lain..”.

Ya, betul juga. Kalau tengok cara mereka menjawab soalan-soalan dengan agak tenang, dan tidak terlalu beremosi, memang saya pun rasa mereka ni golongan yang agak alim. Sedih, mestilah sedih kehilangan anak, menantu, cucu,saudara terdekat yang lain tetapi syukurlah mereka boleh kawal emosi dan tidak keterlaluan tunjuk kesedihan.

Mudah-mudahan semua mangsa yang terkorban dalam nahas pesawat MH17 semalam ditempatkan di kedudukan yang baik di sisi Allah SW.T, diberikan pangkat syahid dunia, dan bahagia di alam sana. Rezeki mereka “pergi” dalam bulan Ramadhan yang mulia ni, 10 malam terakhir dan malam Jumaat. Doakan yang terbaik buat mangsa. Al-Fatihah

Pelaburan Unit Trust Rahsia Usahawan Kumpul Modal Pusingan

public-bank-mutual-gold

Dulu,  masa zero dalam dunia bisnes, saya selalu tertanya-tanya dari mana orang-orang kaya dekat Malaysia semua ni boleh ada duit kepuk-kepuk. Seolah-olah dekat rumah mereka ada mesin mencetak dan mengecop duit (tahyul betul). Akhirnya, sekarang barulah saya tahu RAHSIA USAHAWAN ni

Mungkin bukan semua, tapi saya yakin 90% daripada usahawan dalam dunia ni memang pakai rahsia ni. Mereka memang berniaga tetapi total duit dalam akaun bank mereka majoritinya hasil PELABURAN menggunakan keuntungan bisnes mereka! Yes, rahsianya ialah mereka melabur duit.

BUFFET RAMADHAN CASA OMBAK

Kita ada beberapa pilihan tempat pelaburan sebenarnya dekat Malaysia ni. Kita ada pelaburan hartanah (tapi kalau zero knowledge, saya tak galakkan sangat) yang ROI (return on investment) dalam 6% puratanya, kita ada pelaburan ASB berstatus “halam” (gabungan halal dan haram) yang beri pulangan 7%-8% dan BELUM DITOLAK ZAKAT, dan kita juga boleh melabur di Tabung Haji yang akan beri dividen dalam 5% purata atau juga pelaburan unit trust dengan purata ROI 12%-15% bergantung pada keadaan pasaran saham semasa.

Untuk artikel ini saya cuma fokuskan pada PELABURAN UNIT TRUST sebab tajuk pun dah jelas atas ni kan? Antara rahsia usahawan Malaysia (kebanyakkan orang Cina) boleh kumpul duit yang banyak adalah dengan pelaburan ini. ROI agak besar jumlahnya berbanding pelaburan yang lain, dan biasanya usahawan ni memang ada “DUIT LEBIHAN” untuk mereka labur dan hasilnya akan dijadikan sebagai modal pusingan untuk tempoh 3-5 tahun akan datang.

Yes, mereka bijak sebab mereka tahu konsep pelaburan unit trust adalah pelaburan jangka panjang yang sangat menguntungkan. syaratnya, kena ada mindset yang betul iaitu KEUNTUNGAN HANYA AKAN DAPAT DICAPAI HANYA SELEPAS MINIMA 3 TAHUN dan jangan terkejut pulangan mereka biasanya adalah lama range 80%-100% daripada modal pelaburan mereka iaitu almost 2kali ganda.

Katakan 1 usahawan ni letak modal pelaburan mereka RM50k, selepas buat sikit kira-kira (ta payahlah tunjuk kan? kalau nak suruh tunjuk, email saya ya) selepas 5 tahun, biasanya mereka dah dapat cover modal dan dapat keuntungan 2 kali ganda (kalau kena gaya, boleh dapat lebih) dalam RM100k-RM150k.

Itu baru letak RM50K tapi biasanya usahawan Malaysia yang sudah biasa dengan pelaburan unit trust dan tahu nak pilih bank mana yang terbaik (hint, papan iklan dekat tepi jalan yang besar gedabak tu tunjuk bank public apa?) mereka biasanya akan main dengan 2 pakej pelaburan sahaja iaitu MUTUAL GOLD (RM120K++) dan MUTUAL GOLD ELITE (RM500K++).

Malas nak sebut pulangan yang mereka akan dapat kalau dah jadi ahli GOLD ni. Nama pun GOLD. Mestilah hasilnya menggoda. hahaha! Tapi, kalau ada yang interested nak tahu details, boleh je contact me dan tinggalkan email di ruang komen pun boleh. Actually banyak benefit yang usahawan ni boleh dapat sementara mereka tunggu 5 tahun untuk dapat keuntungan tu, tapi yang paling ramai orang suka ada 2 benefit ni. FREE PERSONAL INSURANCE dan FREE WILL WRITING (orang banyak duit wajiblah tulis wasiat kan??)

Maka, cukuplah setakat ini je perkongsian saya ya sebagai unit trust consultant. Tak ramai yang tahu rahsia usahawan kita ni buat duit dan bina empayar perniagaan mereka, hari ini saya dah kongsikan. Tapi, bukanlah bermaksud mereka hanya bergantung pada hasil keuntungan pelaburan unit trust sahaja, of course ada lagi yang lain

27 EBOOK INFO KERJAYA BERNILAI RM700 DIJUAL PADA HARGA RM100!

Pihak Info Kerjaya menawarkan TAWARAN ISTIMEWA RAMADHAN ini iaitu jualan pakej bundle Eksklusif produk keluaran Info kerjaya. Rasanya rugi sangat kalau tak rebut peluang ni. Bayangkan jumlah 27 produk ini adalah RM700, dijual hanya dengan RM100!!

KLIK UNTUK PEMBELIAN PAKEJ BUNDLE EKSKLUSIF INFO KERJAYA

Kenapa anda patut dapatkan pakej bundle ini? Seperti yang saya sebutkan di atas tentang perbezaan harganya. Buat apa anda berhabis sampai RM700 untuk dapatkan SEMUA koleksi ini kalau sekarang anda diberi peluang untuk dapatkannya dengan HARGA RUNTUH kan? RM100 sahaja. JIMAT JIMAT JIMAT kot!

Anda akan diberikan kod diskaun oleh pihak team Info Kerjaya apabila anda KLIK DI SINI dan anda boleh menggunakannya untuk buat pembelian PAKEJ BUNDLE EKSKLUSIF ini dengan harga RM100 sahaja. Tidak rugi langsung kalau beli sekarang sebab pakej ini merangkumi semua info kerjaya yang memang kita semua perlukan seperti tips resume, tips temuduga, strategi kerjaya dan tips buru kerja. 

SENARAI EBOOK DI DALAM PAKEJ BUNDLE EKSKLUSIF 

[1] Ebook ‘Haluan Kerjaya Laluan Kerjaya’

[2] Ebook ’13 Strategi KILLER Kerjaya’
[3] Checklist Komprehensif Strategi Kerjaya
[4] Contoh Resume
[5] 2 Template Resume (word version)

[6] Ebook Panduan Mohon Kerja Online – Jobsmalaysia
[7] Ebook Panduan Mohon Kerja Online – MyStarJob
[8] Ebook Panduan Mohon Kerja Online – Jobstreets
[9] Ebook Panduan Mohon Kerja Online – SPA

[10] VIDEO Mohon Kerja Online – Jobsmalaysia
[11] VIDEO Mohon Kerja Online – MyStarJob
[12] VIDEO Mohon Kerja Online – Jobstreets
[13] VIDEO Mohon Kerja Online – SPA

[14] Ebook Rahsia Bijak Temuduga
[15] Ebook Pengalaman 5 HOT Temuduga (Jawatan Kerajaan)
[16] Ebook Pengalaman 5 HOT Temuduga (Jawatan Swasta)
[17] Ebook 10 Soalan Professional Temuduga
[18] Peta Minda Bijak Temuduga
[19] Checklist Pelan Tindakan Temuduga
[20] Audio MP3 Bijak Temuduga
[21] Video Konsep Power Master Temuduga

[22] Ebook Rahsia Resume Kerja
[23] Ebook Soalan-soalan Temuduga & Jawapan
[24] Tiga (3) Contoh Cover Letter
[25] Empat (4) Contoh Resume Berjaya
[26] Sepuluh (10) Template Resume
[27] Design & Grafik Tambahan Untuk Resume

Kalau anda baca senarai ni pun anda boleh lihat betapa untungnya kalau anda membelinya sekarang. Tawaran ini tak lama pun. 5 hari saja kalau tidak silap saya. So, jangan berlengah.

PERSAINGAN SENGIT CONTEST BUFFET RAMADHAN CASA OMBAK

Contest Buffet Ramadhan Casa Ombak sangat mendapat sambutan. Tahniah  buat penjanjur. Persaingan sengit contest buffet ramadhan casa ombak ni akan terus berlangsung sehingga tamat tempoh contest. Kalau tak percaya, anda boleh tengok dan search di Google.com.my!

Keyword BUFFET RAMADHAN CASA OMBAK memang banyak dan pada pendapat saya, kali ni penyertaan daripada rakan-rakan blogger yang terlibat nampak seimbang daripada segi SEO kot. Sebab, nampak macam semua peserta selitkan elemen SEO tu boleh tahan juga tekniknya. hehehe!

Buffet Ramadhan Casa Ombak

Saya memang suka bab contest yang ada bab SEO ni sebab sambil cuba nasib, saya dapatlah juga belajar dan tambah ilmu seo yang dah berkarat ni. Entah siapa agaknya PEMENANG CONTEST BUFFET RAMADHAN CASA OMBAK ni agaknya. Saya mungkin sudah semakin menipis harapannya sebab dah berada di muka surat ke 8 google.com.my! hahahaha!

Tak apa, kita join jelah contest ni santai-santai. Tak perlu pressure sangat. Apa-apapun, saya memang teruja dengan teknik seo oleh blogger yang saya minat ni iaitu bro Hasrul Hassan. Entry Buffet Ramadhan Casa Ombak beliau kekal di muka surat pertama google.com.my ni sampai saat ni okay.

Entry-entry daripada peserta lain termasuk saya, nampaknya sentiasa bertukar-tukar. Maksudnya, harapan menipis nak menang dalam kategori seo. hahahaha! Kesian dekat diri sendiri. InsyaAllah kita masih ada masa untuk edit dan tambah elemen seo dalam entry kita.

Apa-apapun, marilah kita bersaing secara sihat. Jangan dengki-dengki, jangan main seo black hat tau. Ikutlah cara yang betul sebab barulah kita tahu skill seo kita dalam contest BUFFET RAMADHAN CASA OMBAK ni. Menang, kalah tu adalahlah dalam contest.

Sampul Duit Raya Eksklusif 2014

Cantik-cantik Sampul Duit Raya Eksklusif sekarang ni. Sahabat saya ada menjual sampul duit raya eksklusif 2014 untuk kita dapatkan. Kalau saya yang buta seni ni pun cakap design sampul duit raya dia cantik, maka anda perlu percaya sahaja.

hahahaha! Tapi, betullah. kalau tak percaya saya sertakan design sampul duit raya eksklusif tu dekat bawah ni ya untuk tatapan anda. Kalau rasa berkenan, boleh order dengan saya dan saya akan pass tempahan sampul anda pada sahabat saya tu.

SAMPUL DUIT RAYA EKSKLUSIF 2014

Sampul raya 2014
Saiz sampul 15.4 x 7.9cm glossy paper
1paket 5keping
1paket =rm2.50 tak termasuk pos

(klik pada gambar untuk zoom in)

 

OFFER!!! BUFFET RAMADHAN CASA OMBAK

SAMPUL DUIT RAYA JDT

Sampul raya JDT
Saiz sampul 15.4×7.9cm glossy paper
1paket 5keping
1paket =rm2.50 tak termasuk pos.

(klik pada gambar untuk zoom in)

Amacam? Cantikkan design-design sampul duit raya ni? Paling stylo dan saya sendiri akan borong of courselah sampul JDT. hehehehe!!! Bersiap sedialah kanak-kanak yang datang beraya nanti ya. weeeee. Kalau ada yang berminat nak tempah sementara stok ada ni, boleh email saya di lizarazak84[at]gmail.com untuk details ya.

NIAT PUASA DI BULAN RAMADHAN

NIAT PUASA DI BULAN RAMADHAN untuk kita sama-sama baca ya. Esok dah mula berpuasa bagi umat Islam di Malaysia. Dekat negara lain, saya tak pasti pulak kalau ada yang tercepat atau terlewat sehari. Bila dah mula berpuasa nanti, bolehlah booking buffet ramadhan casa ombak kan?

 

NIAT PUASA DI BULAN RAMADHAN

NIAT PUASA DI BULAN RAMADHAN

Dekat atas ni ada 2 niat. NIAT PUASA DI BULAN RAMADHAN ni kita boleh pilih samada nak niat setiap hari ataupun untuk sebulan terus. Dulu, masa kecik-kecik sya jarang niat sebulan. Sekarang bila dah besar, selalu tidur lewat malam. Takut tak terjaga sahur, jadi memang saya niat sebulan terus. Nak selamat. hehehe! Selamat berpuasa ya semua. Semoga Ramadhan tahun ini akan dapat merubah kita menjadi Hamba Allah yang kebih baik dari hari ini. Amin

Buffet Ramadhan Casa Ombak

BUFFET RAMADHAN CASA OMBAK untuk kita semua. Ya, BUFFET RAMADHAN CASA OMBAK pastinya pakej berbuka puasa terbaik. Buffet ramadhan casa ombak di sediakan oleh pihak Ombak Creative iaitu syarikat di bawah pengurusan Casa Ombak Sdn. Bhd.

Promosi Buffet Ramadhan Casa Ombak Kuala Lumpur

Buffet Ramadhan Casa Ombak ini InsyaAllah akan dapat memuaskan hati anda pada bulan mulia ini. Tidak perlu risau dan waswas dengan kecekapan pihak mereka kerana untuk pengetahuan anda, syarikat Ombak Creative ini sudah mempunyai LEBIH DARI 10 tahun pengalaman dalam pengurusan event termasuk menguruskan catering, majlis-majlis perkahwinan, koperat dan persendirian. Jadi, rasanya anda tak perlulah kan nak ragu-ragu dengan mereka. Kan?

Buffet Ramadhan Casa Ombak

Buffet Ramadhan Casa Ombak

Tengok sajalah GAMBAR BUFFET RAMADHAN CASA OMBAK di atas ini. Unik bukan? Cara makanan dihidangkan pun dah boleh buat kita tak sabar nak menjamah makanan. hahaha!! Mesti tunggu waktu berbuka puasa tu macam 1 penyeksaan sikit kalau anda datang ke sini. Tapi, saya pasti dan yakin penyeksaan anda itu SANGAT BERBALOI bila dah mula jamah setiap hidangan. Worth it lah mat saleh sebut!

Kenapa Anda Perlu Pilih Buffet Ramadhan Casa Ombak

Agak-agaklah kenapa anda mesti pilih Buffet Ramadhan Casa Ombak ni? Okay, saya berikan sedikit gambaran ya kenapa anda harus pilih buffet ini. Pertamanya, anda akan dihidangkan makanan juadah berbuka puasa dengan ala “garden concept” yang sangat santai. Pihak Ombak Creative akan sediakan “buffet stall”. Bestnya!!!!

Kalau dekat Johor Bahru ni ada juga buat concept buffet stall ni tapi dalam bangunan yang tertutup je. Jadi, kalau anda nak rasa berbuka puasa ala garden, anda WAJIBLAH cuba buffet Ramadhan Casa Ombak ni. Tempat lain takdok okay. Menu makanan tak perlu risau. Kita memang semua tekak orang kampung walaupun (konpiden betul) tinggal dekat bandar. hehehehe! Makanya, pihak Ombak Creative dah janji akan hidangkan kita semua dengan lauk pauk KAMPUNG YANG MERIAH! Siap ada instant stall corner lagi. Weeeee!!!

BUFFET RAMADHAN CASA OMBAK - Menu Makanan

BUFFET RAMADHAN CASA OMBAK – Menu Makanan

Oklah, saya tahu mesti macam sakit hati sangat kalau saya dah buat anda bayangkan lauk pauk yang menggoda dekat Buffet Ramadhan Casa Ombak ni tapi tak bagitahu lokasi. ye dak? Actually lokasi tak jauh pun. Terletak di Casa Ombak Banglo, No. 22 Jalan Damai off Jalan Ampang. Kalau nampak tempat yang ala-ala garden tu, itulah tempatnya! Kalau nak tahu details map, lebih afdol anda tengok dekat WEBSITE OMBAK CREATIVE sendiri tapi saya tahu anda tetap suka kalau saya letak dekat sini. Kan?

Peta Lokasi Buffet Ramadhan Casa Ombak

Buffet Ramadhan Casa Ombak - peta lokasi

Buffet Ramadhan Casa Ombak – peta lokasi

Kalau anda rasa nak cuba sahut cabaran saya iaitu pergi rasa SEMUA LAUK PAUK yang disediakan, anda kena cepat-cepat buat tempahan ya sebab kalau lambat, memang tak harapan nak dapat tempat. Kalau anda nak tengok dulu suasana meriah ke tidak dekat sini, sebelum buat tempahan BUFFET RAMADHAN CASA OMBAK ni, anda boleh tengok video majlis akad nikah Lina & Hambali sebab mereka pilih Casa Ombak untuk majlis mereka. Lepas tu, kalau dah teruja tengok video tu barulah tempah okay. Tempahan boleh dibuat melalui:

Call/Whatsapp : Akma Omar 013 2680001
Tel : 03 21818750
Call/Whatsapp : 013 624 1417
Call/Whatsapp : 012 662 1062
Facebook page : Ombak Creative
Website: www.OmbakCreatives.com

Pengajur Contest Buffet Ramadhan Casa Ombak

Contest Duit Raya Casa Ombak ini dianjurkan oleh AkmaOmar.com, ditaja oleh Pengurus Perkahwinan Ombak Creative, Lelaki Kacak, Roti Boom Asli, Custom Tshirt, Denaihati.com, Inspired Magazine, Profhariz.com, KitePunye.com, Zoncinta.com, Jawatan Kosong Kerajaan, Exam PTD