Resepi Sup Ikan Salmon Mudah

resepi-sup-ikan-salmon-mudah

credit gambar resepi sup ikan salmon

Resepi Sup Ikan Salmon paling mudah yang pernah saya masak setakat ni. Kenapa mudah? Sebab saya main campak-campak je. Asal ada bentuk ikan salmon, ada bau sup, dan tak bau hanyir tu kira mudahlah.

Ikan salmon ni mahal sikit kalau nak dijadikan makanan ruji. Saya jarang beli. Lainlah kalau masa saya bercuti dekat United Kingdom dulu, harga iklan salmon ni tersangatlah murah. Kalau tak silap saya cuma dalam 1-2 pound sterling je. Dekat Malaysia tak payah nak berangan dapat harga semurah tu.

Oklah, kita jangan banyak sangat merepek. Biar saya berikan saja RESEPI SUP IKAN SALMON cara saya ya. Jangan risau, resepi ni tersangat mudah. Kalau anda dah biasa masak sup ayam, mesti boleh masak yang ini juga sebab saya guna resepi yang sama juga cuma cara penyediaan sedikit berbeza.

RESEPI SUP IKAN SALMON

2 biji bawang merah bersaiz sedang – ditumbuk

5 ulas bawang putih size sedang - ditumbuk

sedikit halia - ditumbuk

bunga lawang, kulit kayu manis dan kawan-kawannya (tak tahu nama sebenarnya. kah!)

lada hitam - ditumbuk halus

serbuk lada sulah dan serbuk sup

sup bunjut adabi

ikan salmon ikut suka hati berapa banyak

Garam dan minyak masak

CARA-CARA PENYEDIAAN SUP IKAN SALMON

Ambil semua bahan-bahan yang dah ditumbuk tadi tu dan gaulkan pada ikan salmon. Dengan harapan nanti bila kita masak sup, taklah ikan tu terlampau hanyir atau ada bau tak sedap. Peraplah sekejap dalam 30 minit pun cukup

Bila dah puas hati dengan hasil ikan salmon yang diperap tu, anda dah bolehlah panaskan sikit minyak masak dalam periuk untuk tujuan kita menumis nanti. Then, campakkan bunga lawang dan kawan-kawannya tu dalam periuk, lepas tu masukkan perapan ikan salmon tadi, kutip semua sisa-sisa bahan yang digaul sama tadi tu dan masukkan dalam periuk.

Sambil kita tumis nak bagi naik bau, kita gorenglah sekali ikan salmon tu supaya nanti ikan tu tak hancur bila kita masukkan air sup nanti. Ikan salmon ni kalau kita tak goreng sikit, nanti macam tak boleh nak masuk mulut sangat kot. Kalau family sayalah. hehehe! Ok bila ikan tu dah goreng ala kadar dan bau pun dah naik, kita masukkan air dalam periuk. *kalau suka, boleh masukkan kentang*

Gaul-gaul dan jangan lupa masukkan sup bunjut dan masukkan sikit serbuk lada sulah. Masak sup tak letak lada sulah ni memang tak sah! Nanti tak rasa apa-apa sup kita tu. Okay, then masukkan sikit garam. Tunggulah sup tu mendidih dan siaplah SUP IKAN SALMON paling mudah dalam dunia.

Selamat mencuba!

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

Kenapa Perempuan Suka Main Duit Kutu?

Dulu dan sampai sekarang saya tertanya-tanya KENAPA PEREMPUAN SUKA MAIN DUIT KUTU atau bahasa bertamadun sikit iaitu duit undi. Saya perempuan juga tapi saya bukan jenis suka sangat main duit kutu ni.

Seumur idup saya, baru 2 kali saya terjebak dengan kancah duit kutu ni. Kali pertama masa zaman sekolah menengah dulu. Itupun tak main sampai habis sebab ada yang menipu duit tu. Mungkin itu puncanya kenapa saya tak suka sangat nak main duit kutu. KENA TIPU! Tapi, haritu bila kawan ofis ajak main, saya terjebak sekali lagi.

Kenapa perempuan suka sangat main duit kutu ni?

Kalau ada yang jawab sebab untung, tipulah. Mana ada dapat keuntungan apa-apa pun kalau main duit kutu ni. Saya malas nak main duit kutu pun sebab tak ada keuntungan dari segi pertambahan duit pun sebenarnya. Duit kutu ni bukan duit macam kita laburkan dalam “unit trust” yang  pernah saya share sebelum ni (maaf, sekarang saya demand. Terpaksa layan  kalau investor yang nak melabur dengan modal minima RM100 ribu sahaja).

Duit kutu ni lebih kepada simpanan duit yang tak bertambah atau berkurangan tetapi lebih kepada duit kita sendiri yang kita kumpul tiap bulan dan akan dipulangkan semula pada kita bila tiba giliran kita nanti cuma yang bestnya bila main duit kutu ni, kita bolehlah pilih nak bulan berapa untuk dapat duit kutu tu.

Main kutu ni tak ada unsur riba’ atau tak ada unsur yang salah di sisi agama pun. Sama je konsepnya kalau kita simpan duit dalam tabung ayam kita sendiri cuma, kalau nak harapkan kita kumpul duit tu sendiri memang jenuhlah nak tunggu sebab biasalah, bila kita tak ada komitmen pada orang lain, rasanya payah sikit nak konsisten bab menabung ni. Kan?

Lagi satu, kalau nak tunggu duit simpanan kita sendiri tu banyak bila sampai masa yang mana kita memang perlukan sangat duit yang banyak (bayar insurans kereta, bayar cukai harta dan macam-macam lagi), alamat sakitlah kepala kita. Tapi, kalau kita ada main duit kutu ni sekurang-kurangnya kita boleh anggar bila yang kita perlukan bantuan dana duit kutu tu nanti.

Apa-apapun, terpulanglah pada individu samada nak main duit kutu ataupun tak. Macam saya, main kutu dekat ofis sebab so far gaji agak mencukupi dan syok juga bila tiba giliran dapat duit kutu tu nanti! Kita enjoy!

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

Beli Buku Usahawan Akhirat

USAHAWAN AKHIRAT

Tak rancang pun nak beli buku USAHAWAN AKHIRAT ni. Senang cerita, sebenarnya TERBELI masa ikut kawan pergi kedai buku. Inilah masalah terbesar bila bawa ulat buku pergi kedai buku. Tak boleh keluar selagi tak capai satu atau dua buah buku.

Saya belum habis baca buku USAHAWAN AKHIRAT hasil gabungan tulisan Mohd Zaini Mohd Ariff dan juga Prof Muhd Kamil Ibrahim ni tapi sempat juga saya selak-selak helaian dalam buku ni. Review ringkas saya, buku ni sesuai kalau nak baca secara santai sebab penggunaan bahasa “pasar” kita je.

So, agak mudah nak faham. Saya memang tak suka baca buku yang ayat madah berhelah. Tak faham!

Lagi satu, tulisan dalam buku USAHAWAN AKHIRAT ni tak kecil macam cacing dan tak besar macam raksasa. Kiranya, tulisan pun membantu jugak untuk enjoy membacanya. Kalau nak baca sebelum tidur pun boleh. Best best.

Saya suka baca buku bergenre kisah benar penulis sendiri macam buku USAHAWAN AKHIRAT ni. InsyaAllah, kalau ikut pengalaman saya baca buku Prof Kamil yang pertama dulu berkenaan cerita beliau ke Tanah Suci Mekah dulu, memang penulisan beliau sangat ringkas dan padat. Rasanya buku terbaru ni pun sama!

Tak sabar nak teruskan baca buku ni. Walaupun saya bukanlah seorang usahawan lagi, tapi saya ada cita-cita nak jadi usahawan yang berjaya dunia dan akhirat. InsyaAllah.

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

Pengalaman Temuduga Pegawai Penguatkuasa N41

Pengalaman temuduga Pengawai Penguatkuasa N41 memang 1 pengalaman yang agak nightmare pernah saya lalui. Why? Sebab itulah kali pertama saya ditemuduga sendiri oleh pihak SPA. Haruslah nightmare!

Sebenarnya saya macam ala-ala terpaksa juga untuk cuba apply  pengawai penguatkuasa N41 ni. hahaha! Ikutkan memang tak nak pun sebab malaslah bab nak kena transfer negeri ni. Kalau dapat Sabah atau Sarawak memang meraunglah. Jauh kedaung. Kerja pun agak berisiko tinggi untuk dapat ugutan itu ini.

Tapi, dipendekkan cerita saya cuba juga apply dan selepas 1001 onak duri (tipu) saya pun dipanggil untuk jalani ujian fizikal, pancaindera dan kecergasan ni bulan Disember yang lepas. Sebenarnya saya tahu dah yang saya akan GAGAL sebab pakai cermin mata. hahahaha! Tapi, sebagai calon sedang berkhidmat, saya pergi juga dan memang “diluluskan” pun dan terus proceed untuk temuduga pada keesokkan harinya.

Tapi, kalau ada yang tanya saya pengalaman pergi ujian kecergasan untuk jawatan ni, apa yang saya boleh katakan ialah anda perlu berlaku JUJUR pada waktu kejadian ya. Mana yang memang sah-sah rabun, jangan gatal pakai contact lens dan cuba menipu sebab mereka akan berlaku sangat kejam (hehehehe) dengan suruh semua calon yang berjaya untuk jalani ujian mata tu buat senaman mata.

Kena gosok dan tonyoh mata tu. Cuma pada peringkat ni, ikut luck jugaklah. Ada je calon yang main tipu, tak tonyoh pun mata tu betul-betul. Ada jugak calon yang cuba hafal huruf-huruf pada kertas tu tapi lupakanlah hasrat sebab tukang uji tu dah berpengalaman 20tahun. Mereka akan soal secara rawak je.

Ok, cakap pulak pengalaman ditemuduga untuk jawatan pegawai penguatkuasa N41 ni dengan orang atasan SPA dan penguatkuasa sendiri. Nasihat saya, sila pastikan ilmu berkenaan akta-akta pencatutan tu anda dah teror, bab ops titik bagai pun anda mesti tahu, dan kalau anda betul nak jawatan ni, sila baca dan hafal angka-angka dengan jayanya sebab mereka maybe tanya soalan macam ni “berapa nilai rampasan pada tahun lepas?”.

Saya memang tak kuasa jawab soalan merepek macam tu. Pada saya, soalan macam tu sebenarnya soalan memang nak menggagalkan calon. Mereka dah ada calon untuk diserap sebenarnya. Cakaplah saya fitnah tapi hakikatnya memang macam tulah pun kalau nak dapat jawatan kerajaan. kahkahkah! bye

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

Kilang Otak-Otak Kempas Original

Penangan otak-otak kempas yang direct dari kilang ni lain macam sungguh. Selama ni, saya cuma makan otak-otak kempas yang beli dekat pasar malam je. Best memang best, rasa tetap sedap tapi bila kita beli direct dari kilang ni, berganda-ganda sedapnya.

Makan punyalah banyak. Langsung tak perasan dah berapa banyak entah makan otak-otak kempas tu. hehehehe! Masa beli tu kalut jugak sebab tak tahu nak masak macam mana. Pemanggang ajaib tak ada pulak. Nak buat ala-ala BBQ memang malas. Tapi, betullah orang cakap. Kalau nak seribu daya, ada je cara. hahahaha!

Saya bakar je atas kuali nipis mak saya. Tak susah rupanya. Ingatkan nak makan otak-otak ni mesti kena bakar lama-lama, rupanya sekejap je. Tak sampai 3 minit dah boleh angkat dan makan. Sedap sangat okay!

Kalau sesiapa yang hantu otak-otak kempas macam saya, bolehlah cari kilang otak-otak kempas ni dekat JALAN DENAI UTAMA, KEMPAS UTAMA, JOHOR BAHRU. Tapi, maaflah tak tahu alamat yang tepat. Saya cuma jumpa 1 peta lokasi yang rasanya boleh juga kalau nak refer. Lebih kurang halallah, bersebelahan je. hehehe! Selamat membakar!

LOKASI KILANG OTAK-OTAK KEMPAS

lokasi otak-otak kempas

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

Laptop Baru 2015 Asus X452L Series

Asus X452L Series

Alhamdulillah, untuk tahun 2015 ni hadiah untuk diri sendiri adalah sebuah laptop Asus X452L Series yang dibeli dengan hasil titik peluh sendiri bergabung dengan duit sumbangan ikhlas pihak-pihak yang comel (hahahaha)

Kenapa pilih Asus X452L Series ni? Ada 2 sebab je. Pertama, sebab saya dah mula suka dan falling in love dengan jenama Asus lepas beli dan guna handphone Asus. Serious cakap, Asus memang terbaik setakat ni. Intel punya makanan, memanglah mantap. Itupun, kalau tahu jaga dengan betul.

Kalau pesen tak jaga, Asus ke apa jenis handphone pun tetap tak guna dibeli. Buang duit.

Sebab kedua kenapa saya beli Asus X452L Series ni adalah kerana size nya kot. Tak berat sangat walaupun kita beli laptop yang murah dalam lingkungan RM1700-1900 sekalipun. Kalau laptop lain, ada jugaklah cuma harga lain. So, saya tetap pilih Asus idaman hatiku. Mudah-mudahan dengan adanya laptop baru ni, saya akan jadi blogger yang lebih rajin update blog. hahahaha!

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

Uncle Car Wash

Macam biasa, bila hujung minggu je mulalah menggelabah cari carwash nak bagi kilat kereta. Tapi, harini tempat carwash yang saya selalu pergi tu tutup pulak. Jarang betul kedai cina tutup time hujung minggu tapi agaknya harini ada hal agaknya.

Wah, bersangka baik sangat. hahaha!

So, saya pusing-pusing. Akhirnya saya ambil keputusan untuk pergi je kedai carwash yang ownernya seorang lelaki India. Kedai paling kelam kabut yang pernah saya masuk. Biasalah, bila kerja anak-beranak. Yang bapak marah anak, yang abang marah adik. Normallah tu.

Sambil saya tengok diorang cuci kereta saya, saya pandang uncle India tu. Baru saya ingat, uncle tulah yang selalu bawa 1 baldi dekat tangannya, sehelai kain buruk disangkut pada bahunya dan pusing-pusing area kedai makan, kedai runcit dan taman perumahan area rumah saya. uncle India ni akan tanya pada orang samada diorang nak suruh dia cuci kereta sementara tunggu makanan siap.

Saya memang cam sangat muka uncle India ni. Muka tua dan nampak letih masa cuci kereta-kereta orang. Sejak saya sekolah lagi dia dah buat kerja cuci kereta macam tu, dan saya pernah juga tanya pada mak “boleh dapat banyak ke pakcik tu cuci kereta tepi jalan je, mak?”. Bukan nak perkecilkan kerja dia tapi lebih kepada rasa kesian.

Tengah leka saya tengok uncle India tu buat kerja, tiba-tiba anak lelakinya datang sapa saya “kak, kereta sudah siap”. 

Saya ambil kunci, saya hulur duit pada uncle India tu dan saya pun tanya pada dia “uncle, u dulu cuci kereta dekat taman sana ke?” dan dia terus senyum. Putihnya gigi dia!!! hehehehe! Uncle tu angguk dan dari riak wajah dia, saya tahu dia bangga. Bukanlah bangga yang poyo tu tapi bangga dengan hasil usaha dia sendiri.

Hebat hebat hebat. Kalaulah semua orang-orang Melayu boleh buang rasa malu macam uncle India ni, rasanya tak ramailah Melayu yang jadi pengemis bila tua.

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

Bila Blog Sudah Dilupakan!

Oleh kerana sudah hampir 3 bulan saya tidak rajin untuk update blog bersarang ni, saya pun tak tahu macam mana nak mulakan semula mood berblogging ni. Tadi saya dapat 1 email, blogger hebat Rohaizad nak start projek blog beliau yang baru.

Mantaplah bro. Nanti kalau dah dapat mood berblog tu, bolehlah campak-campak sikit dengan sini. hahaha! Lepas dapat kerja baru ni, saya agak lost. Bukan lost yang tak baiklah. Lost yang banyak manfaat (kot).

Busy kerja, bila balik kerja, badan dah layu. Kalau bangun pun hanya untuk makan (makan tu wajib!)

Esok pagi, sambung semula kerja. Mungkin saya perlu konsisten ambil minuman kesihatan berasaskan sarang burung walet yang Fouziah Gous jual kot. Lagipun duit bonus kan dah masuk, bolehlah beli lebih sikit.

Hal dunia ni, kalau dikejar memang sampai kiamatlah tak selesai kerjanya. Sebab tu saya cuba jugk balancekan dengan urusan “sana” saya. Kalau ada kesempatan, saya pergi belajar ilmu agama sikit-sikit dekat surau belakang rumah.

Itupun selalu jugak ponteng bila badan letih sangat. Susah nak istiqamah ni.

Doakanlah yang baik-baik untuk saya. Mudah-mudahan tahun 2015 ni akan jadi tahun di mana saya tidak malas nak update blog sendiri. hahaha! Selamat menempuh pengalaman di tahun baru 2015 ni okay :)

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

Solat Lewat Kerana Bola Sepak

Macam-macam karenah manusia ni kalau kita perati. Kalau nak ajak pergi surau, dia punya alasan ada 8000. Tapi, kalau pergi stadium laju dia lain macam. Rasanya, kalau dah nazak pun mungkin sanggup pergi.

Okay, okay. Mesti orang yang kaki pergi stadium tengok bola akan maki hamun bila baca artikel ni tapi hmm hmm hmm takpelah kot sebab ini blog saya. hahahaha!

(eh kau, dah lah malas nak update blog. Bila dah update, main kasar pulak)

Tapi, betul kan? Malam Awal Muharram orang pergi surau baca doa Akhir dan awal tahun, tapi ada sekelompok orang ni sibuk bersorak sakan tengok bola. Macam kurang adab juga kot. Itu pandangan sayalah.

Mungkin saya silap. Mungkin saya kolot tapi macam saya katakan tadi. Itu pandangan peribadi saya. Terpulanglah, masing-masing ada hak memilih.

Tak lama lagi ada final bola kan? Kita tengok macam mana masing-masing dok berebut beli tiket bola sepak. Hari tu, ustaz tempat saya belajar ada share pengalaman dia berborak dengan salah seorang peminat fanatik JDT.

Saya cuba kongsikan dialog mereka ya, tapi of course tak 100% sama sebijik sebijanlah dengan apa yang keluar daripada mulut ustaz tu. Saya ubah sikit ikut ayat saya.

Ustaz: Bang, dari mana?

Kaki bola: Baru balik dari stadium. Alhamdulillah, syukur saya dapat jugak tiket ni (aku gelak. serious, aku gelak)

Ustaz:  Pukul berapa beratur tadi?

Kaki bola: Syukur ustaz, saya dapat bangun awal. Sampai stadium 3:30 pagi.

(tak waras betul. hahahaha)

ustaz: Saudara Subuh dekat mana?

Kaki bola: Ustaz, Allah ni takkan menyusahkan kita. Islam ni mudah je, Ustaz. Dekat mana-mana boleh solat.

Ustaz: Ya betul. Saudara sempatlah ya bersolat Subuh tadi. ALhamdulillah

Kaki bola: Sempat, Ustaz. Lepas dapat je tiket…saya terus solat. Tapi, dah 7:30 pagi. Tapi, solatlah ustaz

HAHAHAHAHAHAHAHA rasa nak gelak guling-guling dalam surau waktu tu tapi nasib baik boleh kawal perasaan. Melampau betul fanatiknya

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

Ambil Peluang Melakukan Ibadah Qurban Kambing Di Mekah

Ambil Peluang Melakukan Ibadah Qurban Kambing Di Mekah

Ibadah Qurban sememangnya kita sudah sedia maklum, salah satu bentuk ibadah yang sangat mulia di sisi agama Islam. Pada yang masih tidak faham fadhilat melakukan Qurban, mungkin sudah sampai masanya untuk anda sama-sama mengambil berat berkenaan ibadah ini.

Ada sesetengah kita anggap, ibadah qurban ini hanya untuk orang yang sudah kaya raya. Yang tidak tahu nak habiskan wang yang ada di mana lagi. Silap besar ya. Sebenarnya ibadah Qurban ni terlalu banyak rahsia tersembunyi yang kita tidak akan tahu jika kita tidak pernah melakukannya iaitu mengeluarkan duit kita sendiri, hasil titik peluh kita sendiri untuk ibadah ini.

Bukan semua yang rela “rezekinya diambil” macam ini saja. Kononnya kita sudah penat lelah mencari rezeki, bila dapat duit, duit itu sudah jadi harta mutlak kita. Padahal, rezeki itu sebenarnya adalah milik Allah. Dengan ibadah Qurban inilah, kita menunjukkan rasa SYUKUR kita pada rezeki yang Allah sudah berikan pada kita selama ini. yes, SYUKUR.

Kalau nak tunggu kita kaya raya baru nak keluarkan sikit harta kita untuk melakukan ibadah Qurban, bimbang pulak umur kita tidak panjang. Tapi, terpulanglah pada individu. Masing-masing ada permintaan tersendiri pada Allah. Mungkin dengan cara melakukan ibadah Qurban ini akan menjadi penyebab termakbulnya doa kita yang selama ini terhijab oleh Allah, dan mana tahu ibadah Qurban  ini jugalah yang akan keluarkan kita daripada masalah yang kita tidak nampak jalan keluar selama ini.

Tidak mustahil, sebab memang sudah banyak perkongsian yang saya sendiri dengar dari mulut orang-orang yang sudah melakukan ibadah Qurban sebelum ini. Apa-apapun, buat anda yang rasa-rasa mahu melakukan ibadah Qurban, masih sempat ya kalau nak join TEMPAHAN QURBAN KEMBOJA ONLINE. Tarikh last tempahan adalah pada 30 September 2014 dan anda boleh rujuk harga di sini

Alhamdulillah, tahun ini pihak E-QURBAN buka peluang pada kita semua untuk melakukan ibadah Qurban di Mekah pula. Syukur sangat-sangat kan? Kalau nak pergi sendiri ke Mekah, alamatnya tak tahu bila.Mujur ada pihak E-QURBAN yang memudahkan urusan kita. Cuma, untuk ibadah Qurban Mekah ni, hanya KAMBING sahaja yang dibuka dengan harga RM400 seekor untuk 1 nama.

Sekiranya ada yang berminat nak melakukan ibadah Qurban kambing di Mekah tahun ini, ada sedikit kelebihan rezeki tu bolehlah membuat tempahan anda di website RASMI E-QURBAN

 

Artikel Berkaitan