Pengalaman Temuduga Pegawai Penguatkuasa N41

Pengalaman temuduga Pengawai Penguatkuasa N41 memang 1 pengalaman yang agak nightmare pernah saya lalui. Why? Sebab itulah kali pertama saya ditemuduga sendiri oleh pihak SPA. Haruslah nightmare!

Sebenarnya saya macam ala-ala terpaksa juga untuk cuba apply  pengawai penguatkuasa N41 ni. hahaha! Ikutkan memang tak nak pun sebab malaslah bab nak kena transfer negeri ni. Kalau dapat Sabah atau Sarawak memang meraunglah. Jauh kedaung. Kerja pun agak berisiko tinggi untuk dapat ugutan itu ini.

Tapi, dipendekkan cerita saya cuba juga apply dan selepas 1001 onak duri (tipu) saya pun dipanggil untuk jalani ujian fizikal, pancaindera dan kecergasan ni bulan Disember yang lepas. Sebenarnya saya tahu dah yang saya akan GAGAL sebab pakai cermin mata. hahahaha! Tapi, sebagai calon sedang berkhidmat, saya pergi juga dan memang “diluluskan” pun dan terus proceed untuk temuduga pada keesokkan harinya.

Tapi, kalau ada yang tanya saya pengalaman pergi ujian kecergasan untuk jawatan ni, apa yang saya boleh katakan ialah anda perlu berlaku JUJUR pada waktu kejadian ya. Mana yang memang sah-sah rabun, jangan gatal pakai contact lens dan cuba menipu sebab mereka akan berlaku sangat kejam (hehehehe) dengan suruh semua calon yang berjaya untuk jalani ujian mata tu buat senaman mata.

Kena gosok dan tonyoh mata tu. Cuma pada peringkat ni, ikut luck jugaklah. Ada je calon yang main tipu, tak tonyoh pun mata tu betul-betul. Ada jugak calon yang cuba hafal huruf-huruf pada kertas tu tapi lupakanlah hasrat sebab tukang uji tu dah berpengalaman 20tahun. Mereka akan soal secara rawak je.

Ok, cakap pulak pengalaman ditemuduga untuk jawatan pegawai penguatkuasa N41 ni dengan orang atasan SPA dan penguatkuasa sendiri. Nasihat saya, sila pastikan ilmu berkenaan akta-akta pencatutan tu anda dah teror, bab ops titik bagai pun anda mesti tahu, dan kalau anda betul nak jawatan ni, sila baca dan hafal angka-angka dengan jayanya sebab mereka maybe tanya soalan macam ni “berapa nilai rampasan pada tahun lepas?”.

Saya memang tak kuasa jawab soalan merepek macam tu. Pada saya, soalan macam tu sebenarnya soalan memang nak menggagalkan calon. Mereka dah ada calon untuk diserap sebenarnya. Cakaplah saya fitnah tapi hakikatnya memang macam tulah pun kalau nak dapat jawatan kerajaan. kahkahkah! bye

Kilang Otak-Otak Kempas Original

Penangan otak-otak kempas yang direct dari kilang ni lain macam sungguh. Selama ni, saya cuma makan otak-otak kempas yang beli dekat pasar malam je. Best memang best, rasa tetap sedap tapi bila kita beli direct dari kilang ni, berganda-ganda sedapnya.

Makan punyalah banyak. Langsung tak perasan dah berapa banyak entah makan otak-otak kempas tu. hehehehe! Masa beli tu kalut jugak sebab tak tahu nak masak macam mana. Pemanggang ajaib tak ada pulak. Nak buat ala-ala BBQ memang malas. Tapi, betullah orang cakap. Kalau nak seribu daya, ada je cara. hahahaha!

Saya bakar je atas kuali nipis mak saya. Tak susah rupanya. Ingatkan nak makan otak-otak ni mesti kena bakar lama-lama, rupanya sekejap je. Tak sampai 3 minit dah boleh angkat dan makan. Sedap sangat okay!

Kalau sesiapa yang hantu otak-otak kempas macam saya, bolehlah cari kilang otak-otak kempas ni dekat JALAN DENAI UTAMA, KEMPAS UTAMA, JOHOR BAHRU. Tapi, maaflah tak tahu alamat yang tepat. Saya cuma jumpa 1 peta lokasi yang rasanya boleh juga kalau nak refer. Lebih kurang halallah, bersebelahan je. hehehe! Selamat membakar!

LOKASI KILANG OTAK-OTAK KEMPAS

lokasi otak-otak kempas

Laptop Baru 2015 Asus X452L Series

Asus X452L Series

Alhamdulillah, untuk tahun 2015 ni hadiah untuk diri sendiri adalah sebuah laptop Asus X452L Series yang dibeli dengan hasil titik peluh sendiri bergabung dengan duit sumbangan ikhlas pihak-pihak yang comel (hahahaha)

Kenapa pilih Asus X452L Series ni? Ada 2 sebab je. Pertama, sebab saya dah mula suka dan falling in love dengan jenama Asus lepas beli dan guna handphone Asus. Serious cakap, Asus memang terbaik setakat ni. Intel punya makanan, memanglah mantap. Itupun, kalau tahu jaga dengan betul.

Kalau pesen tak jaga, Asus ke apa jenis handphone pun tetap tak guna dibeli. Buang duit.

Sebab kedua kenapa saya beli Asus X452L Series ni adalah kerana size nya kot. Tak berat sangat walaupun kita beli laptop yang murah dalam lingkungan RM1700-1900 sekalipun. Kalau laptop lain, ada jugaklah cuma harga lain. So, saya tetap pilih Asus idaman hatiku. Mudah-mudahan dengan adanya laptop baru ni, saya akan jadi blogger yang lebih rajin update blog. hahahaha!

Uncle Car Wash

Macam biasa, bila hujung minggu je mulalah menggelabah cari carwash nak bagi kilat kereta. Tapi, harini tempat carwash yang saya selalu pergi tu tutup pulak. Jarang betul kedai cina tutup time hujung minggu tapi agaknya harini ada hal agaknya.

Wah, bersangka baik sangat. hahaha!

So, saya pusing-pusing. Akhirnya saya ambil keputusan untuk pergi je kedai carwash yang ownernya seorang lelaki India. Kedai paling kelam kabut yang pernah saya masuk. Biasalah, bila kerja anak-beranak. Yang bapak marah anak, yang abang marah adik. Normallah tu.

Sambil saya tengok diorang cuci kereta saya, saya pandang uncle India tu. Baru saya ingat, uncle tulah yang selalu bawa 1 baldi dekat tangannya, sehelai kain buruk disangkut pada bahunya dan pusing-pusing area kedai makan, kedai runcit dan taman perumahan area rumah saya. uncle India ni akan tanya pada orang samada diorang nak suruh dia cuci kereta sementara tunggu makanan siap.

Saya memang cam sangat muka uncle India ni. Muka tua dan nampak letih masa cuci kereta-kereta orang. Sejak saya sekolah lagi dia dah buat kerja cuci kereta macam tu, dan saya pernah juga tanya pada mak “boleh dapat banyak ke pakcik tu cuci kereta tepi jalan je, mak?”. Bukan nak perkecilkan kerja dia tapi lebih kepada rasa kesian.

Tengah leka saya tengok uncle India tu buat kerja, tiba-tiba anak lelakinya datang sapa saya “kak, kereta sudah siap”. 

Saya ambil kunci, saya hulur duit pada uncle India tu dan saya pun tanya pada dia “uncle, u dulu cuci kereta dekat taman sana ke?” dan dia terus senyum. Putihnya gigi dia!!! hehehehe! Uncle tu angguk dan dari riak wajah dia, saya tahu dia bangga. Bukanlah bangga yang poyo tu tapi bangga dengan hasil usaha dia sendiri.

Hebat hebat hebat. Kalaulah semua orang-orang Melayu boleh buang rasa malu macam uncle India ni, rasanya tak ramailah Melayu yang jadi pengemis bila tua.

Bila Blog Sudah Dilupakan!

Oleh kerana sudah hampir 3 bulan saya tidak rajin untuk update blog bersarang ni, saya pun tak tahu macam mana nak mulakan semula mood berblogging ni. Tadi saya dapat 1 email, blogger hebat Rohaizad nak start projek blog beliau yang baru.

Mantaplah bro. Nanti kalau dah dapat mood berblog tu, bolehlah campak-campak sikit dengan sini. hahaha! Lepas dapat kerja baru ni, saya agak lost. Bukan lost yang tak baiklah. Lost yang banyak manfaat (kot).

Busy kerja, bila balik kerja, badan dah layu. Kalau bangun pun hanya untuk makan (makan tu wajib!)

Esok pagi, sambung semula kerja. Mungkin saya perlu konsisten ambil minuman kesihatan berasaskan sarang burung walet yang Fouziah Gous jual kot. Lagipun duit bonus kan dah masuk, bolehlah beli lebih sikit.

Hal dunia ni, kalau dikejar memang sampai kiamatlah tak selesai kerjanya. Sebab tu saya cuba jugk balancekan dengan urusan “sana” saya. Kalau ada kesempatan, saya pergi belajar ilmu agama sikit-sikit dekat surau belakang rumah.

Itupun selalu jugak ponteng bila badan letih sangat. Susah nak istiqamah ni.

Doakanlah yang baik-baik untuk saya. Mudah-mudahan tahun 2015 ni akan jadi tahun di mana saya tidak malas nak update blog sendiri. hahaha! Selamat menempuh pengalaman di tahun baru 2015 ni okay :)

Solat Lewat Kerana Bola Sepak

Macam-macam karenah manusia ni kalau kita perati. Kalau nak ajak pergi surau, dia punya alasan ada 8000. Tapi, kalau pergi stadium laju dia lain macam. Rasanya, kalau dah nazak pun mungkin sanggup pergi.

Okay, okay. Mesti orang yang kaki pergi stadium tengok bola akan maki hamun bila baca artikel ni tapi hmm hmm hmm takpelah kot sebab ini blog saya. hahahaha!

(eh kau, dah lah malas nak update blog. Bila dah update, main kasar pulak)

Tapi, betul kan? Malam Awal Muharram orang pergi surau baca doa Akhir dan awal tahun, tapi ada sekelompok orang ni sibuk bersorak sakan tengok bola. Macam kurang adab juga kot. Itu pandangan sayalah.

Mungkin saya silap. Mungkin saya kolot tapi macam saya katakan tadi. Itu pandangan peribadi saya. Terpulanglah, masing-masing ada hak memilih.

Tak lama lagi ada final bola kan? Kita tengok macam mana masing-masing dok berebut beli tiket bola sepak. Hari tu, ustaz tempat saya belajar ada share pengalaman dia berborak dengan salah seorang peminat fanatik JDT.

Saya cuba kongsikan dialog mereka ya, tapi of course tak 100% sama sebijik sebijanlah dengan apa yang keluar daripada mulut ustaz tu. Saya ubah sikit ikut ayat saya.

Ustaz: Bang, dari mana?

Kaki bola: Baru balik dari stadium. Alhamdulillah, syukur saya dapat jugak tiket ni (aku gelak. serious, aku gelak)

Ustaz:  Pukul berapa beratur tadi?

Kaki bola: Syukur ustaz, saya dapat bangun awal. Sampai stadium 3:30 pagi.

(tak waras betul. hahahaha)

ustaz: Saudara Subuh dekat mana?

Kaki bola: Ustaz, Allah ni takkan menyusahkan kita. Islam ni mudah je, Ustaz. Dekat mana-mana boleh solat.

Ustaz: Ya betul. Saudara sempatlah ya bersolat Subuh tadi. ALhamdulillah

Kaki bola: Sempat, Ustaz. Lepas dapat je tiket…saya terus solat. Tapi, dah 7:30 pagi. Tapi, solatlah ustaz

HAHAHAHAHAHAHAHA rasa nak gelak guling-guling dalam surau waktu tu tapi nasib baik boleh kawal perasaan. Melampau betul fanatiknya

Ambil Peluang Melakukan Ibadah Qurban Kambing Di Mekah

Ambil Peluang Melakukan Ibadah Qurban Kambing Di Mekah

Ibadah Qurban sememangnya kita sudah sedia maklum, salah satu bentuk ibadah yang sangat mulia di sisi agama Islam. Pada yang masih tidak faham fadhilat melakukan Qurban, mungkin sudah sampai masanya untuk anda sama-sama mengambil berat berkenaan ibadah ini.

Ada sesetengah kita anggap, ibadah qurban ini hanya untuk orang yang sudah kaya raya. Yang tidak tahu nak habiskan wang yang ada di mana lagi. Silap besar ya. Sebenarnya ibadah Qurban ni terlalu banyak rahsia tersembunyi yang kita tidak akan tahu jika kita tidak pernah melakukannya iaitu mengeluarkan duit kita sendiri, hasil titik peluh kita sendiri untuk ibadah ini.

Bukan semua yang rela “rezekinya diambil” macam ini saja. Kononnya kita sudah penat lelah mencari rezeki, bila dapat duit, duit itu sudah jadi harta mutlak kita. Padahal, rezeki itu sebenarnya adalah milik Allah. Dengan ibadah Qurban inilah, kita menunjukkan rasa SYUKUR kita pada rezeki yang Allah sudah berikan pada kita selama ini. yes, SYUKUR.

Kalau nak tunggu kita kaya raya baru nak keluarkan sikit harta kita untuk melakukan ibadah Qurban, bimbang pulak umur kita tidak panjang. Tapi, terpulanglah pada individu. Masing-masing ada permintaan tersendiri pada Allah. Mungkin dengan cara melakukan ibadah Qurban ini akan menjadi penyebab termakbulnya doa kita yang selama ini terhijab oleh Allah, dan mana tahu ibadah Qurban  ini jugalah yang akan keluarkan kita daripada masalah yang kita tidak nampak jalan keluar selama ini.

Tidak mustahil, sebab memang sudah banyak perkongsian yang saya sendiri dengar dari mulut orang-orang yang sudah melakukan ibadah Qurban sebelum ini. Apa-apapun, buat anda yang rasa-rasa mahu melakukan ibadah Qurban, masih sempat ya kalau nak join TEMPAHAN QURBAN KEMBOJA ONLINE. Tarikh last tempahan adalah pada 30 September 2014 dan anda boleh rujuk harga di sini

Alhamdulillah, tahun ini pihak E-QURBAN buka peluang pada kita semua untuk melakukan ibadah Qurban di Mekah pula. Syukur sangat-sangat kan? Kalau nak pergi sendiri ke Mekah, alamatnya tak tahu bila.Mujur ada pihak E-QURBAN yang memudahkan urusan kita. Cuma, untuk ibadah Qurban Mekah ni, hanya KAMBING sahaja yang dibuka dengan harga RM400 seekor untuk 1 nama.

Sekiranya ada yang berminat nak melakukan ibadah Qurban kambing di Mekah tahun ini, ada sedikit kelebihan rezeki tu bolehlah membuat tempahan anda di website RASMI E-QURBAN

 

Demam Akademi Fantanangis Dah Bermula

Akademi-Fantasia-2014

Standard Melayu, kutuk-kutuk juga tapi tetap mengadap tv macam nak tersembul anak mata. Mengata diri sendiri gamaknya. Astro ni ada penyakit sebenarnya, tak habis-habis dengan Akademi Fantasia 2014 dan akan datang Akademi Fantasia 2020.

Saya ni ada masalah split personality. Kutuk macam nak rak, tapi lepas tu bila dekat TV ada tayang konsert mingguan Akademi Fantanangis ni, saya tengok jugak sambil beremosi bagai nak rak. Sambil tengok, sambil mengutuklah pastinya. Patutlah mak selalu pesan “kalau nak kutuk, janganla tengok. buat tambah dosa je”.

Yeah, ada benarnya. Tapi, masalahnya tetap NAK TENGOK! hahahahahaha!

Alah, dah kalau semua orang tukar channel “bila hujan je takde signal” tu, takkan kita tak nak tengok. Kan? Oklah jugak layan Akademi Fantasia tu, daripada layan pornologi. hah, mana lagi dosa??? hehehehe. Pada saya, penonton yang bijak adalah penonton yang tidak terpengaruh sampai sibuk nak hantar undian.

Eeeee pleaselah. Janganlah taksub sangat. Buang kredit jelah.

Mulai saat ini, kalau anda pergi ke kedai buku, confirm madah muka peserta Akademi Fantasia 2014 ni je. Inilah dia modal wartawan hiburan, nak dapat gosip murahan baru. Gosip buat-buat. Setakat nak bagi happening program Astro ni dan nak lariskan majalah diorang je. Kalau tak percaya, tengoklah nanti.

Blogger, Tapi Tak Tulis Berkaitan Blog Pun!

Artikel terkena dekat batang hidung sendiri. Sejak akhir-akhir ni, saya mengaku yang saya semakin tidak ada masa nak update sekerap dulu. Komitmen kerja yang memerlukan saya ke sana ke sini, sampai tak ada masa nak menghadap laptop selalu untuk update artikel best-best.

Selama ni best ke? hahahahaha!

Komitmen kerja pun ya, komitmen pada bisnes Al-Quran kami yang nampaknya semakin berkembang pun ya juga jadi punca saya tak dapat nak update blog ni. Kalau dulu, kami fokus menjual Al-Quran Pelangi sahaja, tapi macam sekarang ni dah ada pelbagai jenis Al-Quran termasuk Al-Quran Istimewa Mushaf Al-Madinah, Al-Quran Terjemahan 30 jilid berkotak, A-Quran Terjemahan 30 jilid beg,Al-Quran kulit keras, Al-Quran corak jalur dan Al-Quran Pelangi macam Wardina Saffiyah guna pun ada.

KLIK GAMBAR UNTUK INFO LANJUT

Banyak kot senarai Al-Quran kami sekarang. Bayangkan pula macam mana kami nak manage tempahan Al-Quran banyak-banyak ni. Sakit juga sebenarnya. Porak poranda hidup kalau musim orang dapat gaji dan serbu nak order. Tapi, itu semua rezeki Allah beri. Alhamdulillah.

Cukuplah 2 komitmen ni je yang saya share. Walaupun mungkin ada sesetengah orang yang nampak kerja ni macam mudah tapi tak pada saya. Susah kot. Bila siang, bekerja dengan orang. Bila malam, nak kena uruskan bisnes sendiri. Selesai je semua, terus lompat katil. Tidur.

Bila masanya nak ngadap blog sendiri yang dah bersarang ni???

Memang jarang sangat dah sekarang ni saya nak update blog. Kalau ada pun, saya tak sempat nak update berkaitan tips blog itu dan ini lagi macam dulu-dulu. Sekarang pun, saya perasan ramai blogger yang dah tak minat nak share berkaitan tips blog. Tak pastilah diorang pun sama busy macam saya ataupun diorang ada alasan lain.

Ke memang dah tak musim update blog pasal tips blog bagai hah? Entah, jawab sendirlah ya. hehehehe Salam. Eh cop, jangan lupa ya. PROGRAM TEMPAHAN QURBAN ONLINE SUDAH BERMULA okay. Boleh tempah sekarang kalau berminat, jangan buat last minute!

Program Tempahan Qurban Secara Online Sudah Bermula

Assalamualaikum, kepada Muslimin dan Muslimat mesti dah sedia maklum kan yang kita akan sambut Hari Raya Haji tak lama lagi. Dah puas beraya sakan, sekarang dah sampai masa untuk kita fokus dengan ibadah seterusnya iaitu melakukan ibadah qurban.

Sebelum ni pun, saya dah banyak juga berkongsi berkenaan PROGRAM TEMPAHAN QURBAN ONLINE bersama pihak EQURBAN. Rasanya sudah 3 tahun saya menjadi sebahagian dari pihak yang bertanggungjawab untuk sama-sama mewarwarkan program ini.

Tiada paksaan dalam beribadah sunat, tapi jika kita ada lebihan rezeki, apalah kiranya kita sama-sama keluarkan sedikit untuk diberikan pada mereka yang kurang bernasib baik. Kalau kita di Malaysia, makan daging kambing, lembu itu sudah menjadi perkara biasa tapi tidak untuk saudara seislam kita di Kemboja. Nasib mereka berbeza dengan kita di Malaysia.

Mungkin ada pihak yang beranggapan bahawa PROGRAM TEMPAHAN QURBAN yang dijalankan oleh pihak EQURBAN hanya fokus pada urusan jual beli daging qurban untuk keperluan sepanjang hari raya haji sahaja. Sebenarnya tanggungjawab mereka tidak terhenti di situ ya.

“Dengan bermula hanya 10 ekor lembu tempahan pada Hari Raya Qurban 2009, pihak EQURBAN terus berusaha membantu umat islam khususnya di Kemboja dan dengan pelbagai strategi akhirnya cita2 kami untuk membuat jualan 1000 ekor akhirnya telah diizinkan ALLAH.”

Dengan peningkatan jualan, hasil tempahan qurban secara online anda dan juga tempahan secara terus inilah yang memberi ruang yang luas untuk pihak EQURBAN terus membuat sumbangan kepada pembangunan minoriti islam terutama dalam konteks pembangunan ekonomi dan pendidikan. Antara kejayaan termasuklah menaiktaraf masjid, pembinaan sekolah, pembinaan kolam ikan, ladang getah seluas 20 hektar.

PROGRAM-TEMPAHAN-QURBAN-SECARA-ONLINE

Masih banyak lagi usaha yang kita semua perlu lakukan untuk membela nasib saudara seislam di Kemboja khususnya dan seluruh dunia amnya. Inilah masanya kita sama-sama muhasabah diri dan tanya pada diri kita sendiri “apakah sumbangan aku untuk saudara seislamku?”

Rezeki yang kita ada bukanlah untuk keperluan kita sendiri sahaja tapi ada hak-hak orang lain di dalamnya. Ambillah kesempatan sempena hari raya haji yang akan tiba tak lama ni untuk kita “berkorban harta” sedikit. Tidak banyak, sumbanglah sedikit. Tidak mampu seekor lembu, ambillah 1 bahagian dan niatlah perkara yang baik-baik. InsyaAllah, Allah bukan menilai ibadah kita pada harganya tapi pada keikhlasan kita.

Jika ada yang berminat untuk melakukan TEMPAHAN QURBAN SECARA ONLINE bersama EQURBAN, tempahan boleh dibuat sekarang di sini dan tarikh akhir adalah pada 30/9/2014 jam 12.00 tengah malam. Mudahan2an pada tahun ini kemeriahan seperti tahun-tahun sebelumnya akan kekal dinikmati. Amin