Benda Simple Yang Patut Kita Ikuti

Kita tak perlu pun seisi dunia untuk terus hidup aman tenteram dalam dunia sebenarnya.

Kalau Allah bagi kita rezeki sebuah rumah agam atas bukit, ya Alhamdulillah. Itu bonus. Tapi, kalau tak ada pun…kita boleh saja bahagia.

Kalau tiba-tiba Allah beri kita merasa jadik tuan pada sebuah kereta BMW, ya Alhamdulillah jugak. Itu bahagian rezeki kita. Tapi, kalau tak ada BMW sekalipun..kita masih boleh bahagia.

Pokok pangkalnya, diri kita. Kalau memang spesies tamak nak semua harta benda dalam dunia ni…memanglah kita tak boleh nak bahagia bila kita tak dapat.

Tapi, kalau kita jenis bersyukur dan faham konsep ‘rezeki & ujian manusia lain-lain’, rasanya sikit pun kita tak kisah bila tak dapat itu & ini.

Banyak lagi dalam dunia ni yang boleh buat kita rasa lebih dari cukup. Ada keluarga yang sayang sepenuh hati pada kita, ada kengkawan yang boleh kita ajak gelak ketawa sesamer & ada “strangers” yang boleh ajar kita senyum kambing bila berselisih (sebab tak kenal pun ­čśé)

Benda simple tapi seronok jugak. Maka, ayuhlah kita belajar untuk jadi manusia yang simple dan jangan ngader-ngader sangat jadi manusia complicated asyik nak jadi kaya ­čśé­čśé

Nota kaki lima: Post ni ditaip dengan mobile phone saje (nak jadi simple katanya), jadi sila abaikan kalau font tonggang terbalik ye. Tengkiu!

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

Acah Syahdu Sangat

Oke hai. Sebenarnya tak tahu keputusan meng”renew” blog ni adalah satu keputusan yang betul atau tidak. Ikutkan hati yang makin malas nak ambik tahu pasal blog, memang sadaqallah lah jawabnya. Nak buat bodoh saja. Biarkan saja blog ni di”suspended” kan sampai sudah.

Tapi, bila mengenangkan kenangan hampir 7 tahun dengan domain Lizarazak.com ni, rasa syahdu (eceh sangat) nak buat bodoh tu. Maka, dengan perasaan 70% saja tahap keikhlasan masa buat bayaran dengan hosting provider paling terbaik iaitu Serverfreak tu, saya selesaikan juga hutang bayar domain ni.

Duit domain dah bayar, cuma ceritanya sekarang entah bila lagi tuan blog nak ada kerajinan macam dulu-dulu untuk update. Biarlah rahsia ­čśŤ

 

 

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

Hadiah Hijrah Pada Ulang Tahun Kelahiran

Alhamdulillah, semalam bertukar sudah angka umur saya. Daripada angka 30 kepada angka 31. Terima kasih Allah untuk “pinjaman” umur yang tidak perlu tandatangan berbentuk┬áhitam putih macam pinjaman PTPTN tu. Allah Maha Pemurah tak macam PTPTipu tu.

Saya terima pelbagai jenis ucapan “Selamat Hari Jadi”, “Sanna Helwah” dan ada juga yang ucap “Happy birthday”. Alhamdulillah, ada juga yang baik hati belikan kek hari jadi, ada yang belikan hadiah dan ada juga yang belanja makan. Syukurlah, kerana Allah yang menggerakkan hati mereka untuk memberi.

Tapi, ada 1 hadiah yang paling menyentuh hati saya kali ini. Hadiah “1 Muharram”. Saya sedar, untuk berhijrah bukanlah sesuatu yang mudah tetapi tidak mustahil kalau betul niat dan caranya. Mungkin saya masih jauh untuk menjadi Hamba Allah yang benar-benar baik tetapi saya CUBA.

Taip CUBA tu senang je. Nak buat tu yang payah. hahahaha! Kelakar juga rasanya

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

Doodle Hari Merdeka

logo-hari-merdeka-2015

 

 

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

Prioriti Berubah

Assalamualaikum. Dah taubat? Eh, taklah. hahahaha! Saya macam saya yang dulu jugak (chewah!). Cuma, bezanya sekarang hidup saya agak tunggang langgang sejak bertukar kerjaya ni. Kalah kesibukan bibik dekat dapur.

Prioriti dah berubah. Acah-acah guna bahasa best. hahahaha!

Kalau dulu, bangun pagi lepas solat Subuh sempat lagi tidur-tidur ayam dalam 30 minit. Silap-silap saya belasah sampai 1 jam lagi.Bos saya masuk kerja lebih awal dari saya. hehehehe. Tapi, zaman tu dah habis. Sekarang, bangun 5:45 pagi. Masa mula-mula masuk kerja baru, rasanya kucing rumah saya pun terkejut tengok perubahan tuan diorang.

Bangun dari tidur, dah tak boleh berangan fefeeling ratu atas katil dulu. Sekarang, celik mata je terus turun katil, masuk bilik air. Tapi, yang bagusnya, saya bukan spesies mandi 1 jam. Saya pun tak faham orang yang jenis masuk bilik air jam 6pagi, pastu keluar jam 7pagi. Entah apa yang dia basuh dalam toilet agaknya.

Paling lama, saya mandi dalam 20minit. Kalau dah terlambat sikit, saya mandi 10 minit je. wahahahaha! Ambil yang wajib saja. Then, solat Subuh dengan tekun (tipu tipu) sekali. Sejadah pun saya lipat asal boleh je (cheh kau, macam busy benor!). Turun bawah, pakai tudung pun asal boleh je. hahahaha!

Apapun, saya beruntung sebab masih punya Mak. Bila saya terjah dapur tu, biasanya Mak dah siapkan telur separuh masak dengan nescafe untuk saya. Biasanya, ini jelah yang saya makan before keluar rumah untuk alas perut yang tak reti adab sangat ni. Kerja nak diisi jek! Tapi, kalau boring dengan telur, biasanya saya request Mak gorengkan nugget  je. Alah, benda simple-simple.

Bangun 5:45 pagi, keluar dari pagar rumah around 7 am macam tu. Ok kan? Tak susah kalau nak bela saya. hahahahaha! Haah, saya bukan perempuan yang jenis nak bersolek tebal macam cina oprah setiap pagi, bukan jenis nak lilit tudung 5 pusingan setiap pagi and bla bla bla tu. Bukan. Saya sejenis perempuan yang simple.

Suka hatilah orang nak kata apa. hahahaha!

Masuk offiice 8 pagi. Kerja pung pang pung pang. Jam 5, pulang ke rumah. Kerja dekat office dah habis, tapi bila sampai rumah….sambung pulak basuh pinggan, sapu sampah, bagi kucing makan, mop rumah bla bla bla sampai jam 10 malam. Penat sampai nak keluar rumah balik pun malas, penat sampai rasa nak terbongkang je depan tv pun ye, penat sampai nak update blog pun tak jadi-jadi. hihihihi.

Itu je pun nak bagitau. Nak update blog, tapi tak ada masa!

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

Ada Jual Lagi Tak Ubat Kanser DS Factor?

Maafkanlah tuan blog ini yang selalu sangat mungkir janji. Konon nak rajin update blog, tapi rajin tu cuma tinggal kenangan saja. Saya rajin buka gmail, dan rajin juga terbaca email orang nak buat tempahan ubat kanser DS FACTOR yang saya pernah kongsikan di sini. Tapi, maaflah sebab sibuk sampai tak sempat nak reply.

Hari ini saya sudah balas semua email berkaitan. Ada yang nak tahu khasiat ubat kanser DS FACTOR ni, ada juga yang tanya tentang keberkesanan ubat ni (jawapan sama je, kita sekadar berusaha. Allah yang izinkan okay) dan ada juga yang jenis tak banyak tanya, terus order. Walaupun harga agak mahal, tapi saya yakin semua sudah sedia maklum. Kalau buat rawatan di hospital, lagi double triple mahal. Setuju?

Okay, jadi entry kali ini saya cuma nak beritahu yang kalau ada yang nak order UBAT KANSER DS FACTOR ni, boleh terus email saya di lizarazak84[at]gmail.com dan kalau boleh letak “subject” email tu DS FACTOR besar-besar ya. Macam saya katakan tadi, saya sibuk. Jadi, kalau ada masa baca email pun, saya akan utamakan email yang penting-penting saja (mak cakap, menolong orang tu penting)

Okay, semua sudah sedia maklum ke belum? Saya sekarang ni tengah angau tengok drama akasia terbaru #TEMANLELAKIUPAHAN lakonan mantap Siti Elizad dan hero Ungku Ismail. Jadi, saya nak sambung marathon drama ni. hahahaha! Nak join? Pergi download dulu, lepas tu baru join. Okay? Good. Bye

Artikel Berkaitan

Resepi Sup Ikan Salmon Mudah

resepi-sup-ikan-salmon-mudah

credit gambar resepi sup ikan salmon

Resepi Sup Ikan Salmon paling mudah yang pernah saya masak setakat ni. Kenapa mudah? Sebab saya main campak-campak je. Asal ada bentuk ikan salmon, ada bau sup, dan tak bau hanyir tu kira mudahlah.

Ikan salmon ni mahal sikit kalau nak dijadikan makanan ruji. Saya jarang beli. Lainlah kalau masa saya bercuti dekat United Kingdom dulu, harga iklan salmon ni tersangatlah murah. Kalau tak silap saya cuma dalam 1-2 pound sterling je. Dekat Malaysia tak payah nak berangan dapat harga semurah tu.

Oklah, kita jangan banyak sangat merepek. Biar saya berikan saja RESEPI SUP IKAN SALMON cara saya ya. Jangan risau, resepi ni tersangat mudah. Kalau anda dah biasa masak sup ayam, mesti boleh masak yang ini juga sebab saya guna resepi yang sama juga cuma cara penyediaan sedikit berbeza.

RESEPI SUP IKAN SALMON

2 biji bawang merah bersaiz sedang – ditumbuk

5 ulas bawang putih size sedang –┬áditumbuk

sedikit halia –┬áditumbuk

bunga lawang, kulit kayu manis dan kawan-kawannya (tak tahu nama sebenarnya. kah!)

lada hitam –┬áditumbuk halus

serbuk lada sulah dan serbuk sup

sup bunjut adabi

ikan salmon ikut suka hati berapa banyak

Garam dan minyak masak

CARA-CARA PENYEDIAAN SUP IKAN SALMON

Ambil semua bahan-bahan yang dah ditumbuk tadi tu dan gaulkan pada ikan salmon. Dengan harapan nanti bila kita masak sup, taklah ikan tu terlampau hanyir atau ada bau tak sedap. Peraplah sekejap dalam 30 minit pun cukup

Bila dah puas hati dengan hasil ikan salmon yang diperap tu, anda dah bolehlah panaskan sikit minyak masak dalam periuk untuk tujuan kita menumis nanti. Then, campakkan bunga lawang dan kawan-kawannya tu dalam periuk, lepas tu masukkan perapan ikan salmon tadi, kutip semua sisa-sisa bahan yang digaul sama tadi tu dan masukkan dalam periuk.

Sambil kita tumis nak bagi naik bau, kita gorenglah sekali ikan salmon tu supaya nanti ikan tu tak hancur bila kita masukkan air sup nanti. Ikan salmon ni kalau kita tak goreng sikit, nanti macam tak boleh nak masuk mulut sangat kot. Kalau family sayalah. hehehe! Ok bila ikan tu dah goreng ala kadar dan bau pun dah naik, kita masukkan air dalam periuk. *kalau suka, boleh masukkan kentang*

Gaul-gaul dan jangan lupa masukkan sup bunjut dan masukkan sikit serbuk lada sulah. Masak sup tak letak lada sulah ni memang tak sah! Nanti tak rasa apa-apa sup kita tu. Okay, then masukkan sikit garam. Tunggulah sup tu mendidih dan siaplah SUP IKAN SALMON paling mudah dalam dunia.

Selamat mencuba!

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

Kenapa Perempuan Suka Main Duit Kutu?

Dulu dan sampai sekarang saya tertanya-tanya KENAPA PEREMPUAN SUKA MAIN DUIT KUTU atau bahasa bertamadun sikit iaitu duit undi. Saya perempuan juga tapi saya bukan jenis suka sangat main duit kutu ni.

Seumur idup saya, baru 2 kali saya terjebak dengan kancah duit kutu ni. Kali pertama masa zaman sekolah menengah dulu. Itupun tak main sampai habis sebab ada yang menipu duit tu. Mungkin itu puncanya kenapa saya tak suka sangat nak main duit kutu. KENA TIPU! Tapi, haritu bila kawan ofis ajak main, saya terjebak sekali lagi.

Kenapa perempuan suka sangat main duit kutu ni?

Kalau ada yang jawab sebab untung, tipulah. Mana ada dapat keuntungan apa-apa pun kalau main duit kutu ni. Saya malas nak main duit kutu pun sebab tak ada keuntungan dari segi pertambahan duit pun sebenarnya. Duit kutu ni bukan duit macam kita laburkan dalam “unit trust” yang ┬ápernah saya share sebelum ni (maaf, sekarang saya demand. Terpaksa layan ┬ákalau investor yang nak melabur dengan modal minima RM100 ribu sahaja).

Duit kutu ni lebih kepada simpanan duit yang tak bertambah atau berkurangan tetapi lebih kepada duit kita sendiri yang kita kumpul tiap bulan dan akan dipulangkan semula pada kita bila tiba giliran kita nanti cuma yang bestnya bila main duit kutu ni, kita bolehlah pilih nak bulan berapa untuk dapat duit kutu tu.

Main kutu ni tak ada unsur riba’ atau tak ada unsur yang salah di sisi agama pun. Sama je konsepnya kalau kita simpan duit dalam tabung ayam kita sendiri cuma, kalau nak harapkan kita kumpul duit tu sendiri memang jenuhlah nak tunggu sebab biasalah, bila kita tak ada komitmen pada orang lain, rasanya payah sikit nak konsisten bab menabung ni. Kan?

Lagi satu, kalau nak tunggu duit simpanan kita sendiri tu banyak bila sampai masa yang mana kita memang perlukan sangat duit yang banyak (bayar insurans kereta, bayar cukai harta dan macam-macam lagi), alamat sakitlah kepala kita. Tapi, kalau kita ada main duit kutu ni sekurang-kurangnya kita boleh anggar bila yang kita perlukan bantuan dana duit kutu tu nanti.

Apa-apapun, terpulanglah pada individu samada nak main duit kutu ataupun tak. Macam saya, main kutu dekat ofis sebab so far gaji agak mencukupi dan syok juga bila tiba giliran dapat duit kutu tu nanti! Kita enjoy!

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

Beli Buku Usahawan Akhirat

USAHAWAN AKHIRAT

Tak rancang pun nak beli buku USAHAWAN AKHIRAT ni. Senang cerita, sebenarnya TERBELI masa ikut kawan pergi kedai buku. Inilah masalah terbesar bila bawa ulat buku pergi kedai buku. Tak boleh keluar selagi tak capai satu atau dua buah buku.

Saya belum habis baca buku USAHAWAN AKHIRAT hasil gabungan tulisan Mohd Zaini Mohd Ariff dan juga Prof Muhd Kamil Ibrahim ni tapi sempat juga saya selak-selak helaian dalam buku ni. Review ringkas saya, buku ni sesuai kalau nak baca secara santai sebab penggunaan bahasa “pasar” kita je.

So, agak mudah nak faham. Saya memang tak suka baca buku yang ayat madah berhelah. Tak faham!

Lagi satu, tulisan dalam buku USAHAWAN AKHIRAT ni tak kecil macam cacing dan tak besar macam raksasa. Kiranya, tulisan pun membantu jugak untuk enjoy membacanya. Kalau nak baca sebelum tidur pun boleh. Best best.

Saya suka baca buku bergenre kisah benar penulis sendiri macam buku USAHAWAN AKHIRAT ni. InsyaAllah, kalau ikut pengalaman saya baca buku Prof Kamil yang pertama dulu berkenaan cerita beliau ke Tanah Suci Mekah dulu, memang penulisan beliau sangat ringkas dan padat. Rasanya buku terbaru ni pun sama!

Tak sabar nak teruskan baca buku ni. Walaupun saya bukanlah seorang usahawan lagi, tapi saya ada cita-cita nak jadi usahawan yang berjaya dunia dan akhirat. InsyaAllah.

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts

Pengalaman Temuduga Pegawai Penguatkuasa N41

Pengalaman temuduga Pengawai Penguatkuasa N41 memang 1 pengalaman yang agak nightmare pernah saya lalui. Why? Sebab itulah kali pertama saya ditemuduga sendiri oleh pihak SPA. Haruslah nightmare!

Sebenarnya saya macam ala-ala terpaksa juga untuk cuba apply  pengawai penguatkuasa N41 ni. hahaha! Ikutkan memang tak nak pun sebab malaslah bab nak kena transfer negeri ni. Kalau dapat Sabah atau Sarawak memang meraunglah. Jauh kedaung. Kerja pun agak berisiko tinggi untuk dapat ugutan itu ini.

Tapi, dipendekkan cerita saya cuba juga apply dan selepas 1001 onak duri (tipu) saya pun dipanggil untuk jalani ujian fizikal, pancaindera┬ádan kecergasan┬áni bulan Disember yang lepas. Sebenarnya saya tahu dah yang saya akan GAGAL sebab pakai cermin mata. hahahaha! Tapi, sebagai calon sedang berkhidmat, saya pergi juga dan memang “diluluskan” pun dan terus proceed untuk temuduga pada keesokkan harinya.

Tapi, kalau ada yang tanya saya pengalaman pergi ujian kecergasan untuk jawatan ni, apa yang saya boleh katakan ialah anda perlu berlaku JUJUR pada waktu kejadian ya. Mana yang memang sah-sah rabun, jangan gatal pakai contact lens dan cuba menipu sebab mereka akan berlaku sangat kejam (hehehehe) dengan suruh semua calon yang berjaya untuk jalani ujian mata tu buat senaman mata.

Kena gosok dan tonyoh mata tu. Cuma pada peringkat ni, ikut luck jugaklah. Ada je calon yang main tipu, tak tonyoh pun mata tu betul-betul. Ada jugak calon yang cuba hafal huruf-huruf pada kertas tu tapi lupakanlah hasrat sebab tukang uji tu dah berpengalaman 20tahun. Mereka akan soal secara rawak je.

Ok, cakap pulak pengalaman ditemuduga untuk jawatan pegawai penguatkuasa N41 ni dengan orang atasan SPA dan penguatkuasa sendiri. Nasihat saya, sila pastikan ilmu berkenaan akta-akta pencatutan tu anda dah teror, bab ops titik bagai pun anda mesti tahu, dan kalau anda betul nak jawatan ni, sila baca dan hafal angka-angka dengan jayanya sebab mereka maybe tanya soalan macam ni “berapa nilai rampasan pada tahun lepas?”.

Saya memang tak kuasa jawab soalan merepek macam tu. Pada saya, soalan macam tu sebenarnya soalan memang nak menggagalkan calon. Mereka dah ada calon untuk diserap sebenarnya. Cakaplah saya fitnah tapi hakikatnya memang macam tulah pun kalau nak dapat jawatan kerajaan. kahkahkah! bye

Artikel Berkaitan

  • No Related Posts